HokVanHandel

Senior
  • Aantal berichten

    41
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door HokVanHandel

  1. Heel fijn gesprek gehad met adviseur bij lokale belastingkantoor. Het is vrij duidelijk nu: Opkopen gebruikte computer en vervolgens repareren met gebruikte of nieuwe onderdelen: margeregeling blijft van toepassing Opkopen gebruikte computer en demonteren voor onderdelen -> combineren met nieuwe of gebruikte onderdelen: margeregeling niet van toepassing, want er is een nieuwe goed geproduceerd
  2. Zo, verzoek vooroverleg ingediend. Tegen de tijd dat ik hier het resultaat wil terugkoppelen, zal de topic wellicht al gesloten worden vrees ik.
  3. Bij verkoop aan consumenten valt de prijs lager uit met margeregeling en dat werkt nogal in mijn voordeel.
  4. Dan ga ik je advies navolgen en vooroverleg aanvragen, want ik zit hier echt al een poos mee te worstelen. Even om jouw (tegen)stelling beter te begrijpen: omdat de onderdelen eerder een computer gevormd hebben, zou het kunnen gaan om "opknappen" in plaats van "vervaardigen van nieuwe goed"?
  5. Ik was al een poos op zoek naar bronnen van info over "vervaardigen nieuw product" uit tweedehandse onderdelen. Ik had niet gezien dat ik gewoon iets verder moest scrollen bij mijn eigen geplaatste link, genant. Met artikel 3.16 in acht genomen is er bijna geen twijfel meer aan: een nieuwe PC bestaande uit gebruikte onderdelen is geen margeproduct. Zou vooroverleg aanvragen uberhaupt nog grondslag hebben? Vraag 3 blijft wel nog erg interessant. De onderdelen liggen hier vaak los en worden pas gemonteerd als een klant een samenstelling kiest. Wat als ik nou losse onderdelen verkoop (margeregeling) + een assemblage dienst (21% btw)?
  6. De margeregeling, simpel, maar heel complex als het om montage en demontage gaat. Ik wil graag computers bouwen door combinatie van gebruikte en nieuwe onderdelen. Ik vind het erg onlogisch om btw te rekenen over gebruikte onderdelen waar al BTW over betaald is, dus ik wil graag de margeregeling (21% btw over winstmarge) toepassen. Er zijn 2 manieren hoe zo'n computer tot stand komt. Methode 1: opkopen 2e handse computer -> demontage voor onderdelen -> gebruik van onderdelen voor "nieuwe" computerbouw Methode 2: opkopen losse 2e handse onderdelen -> bouw "nieuwe" computer Volgens deze publicatie (art 3.14) vallen onderdelen van gebruikte goederen niet onder de margeregeling. Maar onder deze voorwaarden, mag dat dan weer wel: de te demonteren goederen komen op zichzelf voor toepassing van de margeregeling in aanmerking -> Tjah, een processor of videokaart komt op zichzelf in aanmerking voor margeregeling zou ik zeggen, dus [check] de onderdelen zijn daadwerkelijk te gebruiken overeenkomstig de bestemming waarvoor zij oorspronkelijk zijn vervaardigd; -> Voorbeeld: processor. Een processor is na demontage prima te gebruiken voor de bestemming waarvoor het vervaardigd is dus, weliswaar in een nieuwe PC [check] Dit gaat over globalisatieregeling, dus die sla ik even over. Ik heb de volgende concrete vragen: Vervalt de margeregeling zodra een gebruikte computer gedemonteerd wordt en de onderdelen gebruikt voor nieuwe diensten / goederen? Indien deze inderdaad vervalt, komt dat omdat er een "nieuw" product onstaat? Wat als ik nou een PC verkoop met alle gebruikte individuele onderdelen apart vermeld met nul of weinig winst (met margeregeling) en vervolgens de montage op een aparte regel zet met volle 21% btw? Is dat geen oplossing? Heb ik hiermee de hoofdprijs "cosmetisch boekhouden" gewonnen? Er zijn zeer succesvolle computerbouwers actief die PC's adverteren met margeregeling, waarin gebruikte en nieuwe onderdelen verwerkt zijn. Ik weet 99% zeker dat deze PC's niet in getoonde staat ingekocht zijn, maar de onderdelen verkregen los of via demontage. Of deze heren hebben de oplossing gevonden of er staat een fiscale crisis op ze te wachten.
  7. Ik heb het euvel gevonden.. In MoneyBird was ik vergeten de uitgaande facturen te markeren als "betaald naar prive rekening". Ik heb dit voor alle uitgaande facturen 2018 alsnog gedaan en nu staat er een negatief getal bij prive opnames wat de balans op 0 brengt. Dank allen, vooral @Rik ·
  8. Die € 1830 kan ik wel mooi wegbrengen onder "Prive rekening" oid, maar ik vind het ook gek om dat in de balans te houden nadat het geld al eigenlijk onttrokken is van het bedrijf en al uitgegeven aan levensonderhoud - althans dat is mijn perspectief als iemand die zijn administratie nog doet met kennis van de middelbare school.
  9. @Rik · vanaf 2019 had ik gewoon een aparte zakelijke rekening voor alle zakelijke transacties. Ik vind mijn balans van 2018 gewoon gek uitzien, want er zat niks "in het bedrijf". Ik dacht er dus aan om de boel met een abstracte "prive opname" helemaal af te boeken naar 0. Zou dat "fout" zijn? Die prive rekennig die ik voor 2 maandjes heb gebruikt op de balans houden vond ik een beetje raar.
  10. Ik ben het verleden in gedoken om wat administratieve zaken recht te zetten. In Q4 2018 heb ik me ingeschreven bij de KvK en heb ik het jaar afgesloten met een kleine balans. Ik heb hier een vraag over. In 2018 had ik geen zakelijke rekening en heb ik dus alles zowel betaald als ontvangen op mijn prive rekening. Hierdoor staan alle kosten onder prive stortingen Joop en alle winst onder Prive Joop (kapitaal). Aan de debetkant staat alles onder Te rubriceren ontvangen betalingen wat gewoon een MoneyBird standaard post is voor prive rekeningen. Vraag: Gezien er uiteindelijk geen geld, voorraad of wat dan ook in het bedrijf is - en alle winst al op mijn prive rekening beland is, is het niet logischer dat ik de balans op 0 laat uitkomen met een extra handeling, bijvoorbeeld een memoriaal?
  11. Ja dat snap ik zelf ook wel. Dat is mijn punt niet. In Nederland betaalt iedereen BTW, maar kunnen bedrijven het naderhand terugvorderen. Wat ik me afvraag is waarom dezelfde werkwijze niet gehanteerd wordt voor intra-communautaire transacties. Dat snap ik even niet. Kun je dat toelichten? Dankje.
  12. Dankjewel Ruben. Voor de duidelijkheid: er is geen twijfel over de aard van deze aankopen. Deze waren NIET zakelijk. Normaliter bestel ik alleen dingen voor mijn bedrijf op Amazon, maar dit was een huis-tuin-en-keuken aankoop waarbij ik even vergeten was dat mijn BTW id nu gekoppeld is aan mijn account en ALLE aankopen automatisch zonder BTW zijn en dus zakelijk moeten zijn. Het gaat allemaal om kleine bedragen en het is niet zo'n ramp op zich. Ik wil vooral begrijpen hoe dit soort dingen in elkaar steken. Bijvoorbeeld: Waarom kan ik in Duitsland BTW vrij kopen en in Nederland niet? Aan wie ben ik BTW schuldig als ik onterecht in Duitsland BTW-vrij inkoop
  13. Ik heb een Amazon.de account waar ik veel zakelijk (eenmanszaak / zzp) inkoop uit Duitsland. Ik kwam er achter dat ik daar de optie heb om mijn BTW-ID in te voeren zodat ik automatisch BTW-vrij kan inkopen. Hierna heb ik enkele privé aankopen gedaan en betaald met mijn prive rekening. Voor deze aankopen werden er geen BTW gerekend, terwijl dit geen zakelijke inkopen waren. Wie heb ik nou (onbewust) belazerd? De Duitsers of onze eigen Belastingdienst? Ik probeer hiermee de fiscale interacties tussen EU landen beter te begrijpen.
  14. Ik loop tegen iets aan, waar de meeste ondernemers geen problemen mee lijken te hebben. Mij stoort het echter enorm. Als je gebruik maakt van een digitale payment provider als Mollie / Buckaroo / CCV pinbetalingen, zullen zij betalingen incasseren, vasthouden, transactiekosten aftrekken en daarna gezamenlijk storten. Dit maakt de bankrekeningoverzicht totaal ongeschikt als administratief overzicht want: Je kunt niet meer zien wanneer precies een betaling is voldaan (Bedrag wordt later gestort) Je kunt niet meer zien wie de betaling verricht heeft (afkomstig van bijv Mollie) Je kunt vaak niet direct zien hoeveel er betaald is (bedragen worden collectief gestort + er wordt transactiekosten afgehouden) Het zou natuurlijk utopisch zijn om een alles-onder-1-kap betaalprovider te hebben (van pinnen tot iDeal en Mastercard ) die alle betalingen direct op je rekening bijschrijft met behoud van tenaamstelling en vervolgens later de transactiekosten apart factureert. Ik vraag me af hoe andere ondernemers hier omheen werken. Ik zelf gebruik een bunq.me betaalpagina. Accepteert een breed scala aan betaalmethodes, schrijft alles direct bij en factureert transactiekosten later apart. Het grote probleem is wel dat er geen PIN oplossing is dus ik vraag al mijn klanten online te betalen voor fysieke diensten, niet altijd handig.
  15. Verrekt, dacht ik even een fiscaal voordeel gevonden te hebben om defect electronica op te kopen om milieubewuste reparaties uit te voeren en e-waste terug te voeren. Dan maar doorgaan met onderdelen bestellen uit China.
  16. Is de margeregeling (globalisatie) hier niet van toepassing? Die stelt dat je de BTW over tweedehands ingekochte artikelen enkel betaalt over de winstmarge die je erover boekt. Dus ik zou dan 0% btw rekenen en aan het einde van tijdvak (totaalwaarde ingekocht tweedehands) - (totaalwaarde verkocht tweedehands) = bedrag waarvan BTW gerekend wordt.
  17. Stel eens voor.. Ik (computer reparateur / eenmanszaak) koop een defecte laptop voor € 200. De laptop bevat 3 bruikbare onderdelen welke ik de waarde van noteer als volgt: Geheugen: € 50 Harde schijf: € 50 Scherm: € 100 Een klant loopt binnen en vraagt om een reparatie van zijn laptop. Ik gebruik het scherm van eerder ingekocht apparaat en factureer als volgt: Scherm (tweedehands): € 100 (geen btw) Montage: € 75 (inclusief 21% btw) Klopt deze factuur dan fiscaal gezien?
  18. Wat is de meest milieuvriendelijke type verpakkingstape voor pakketten? Zo'n ongekleurde kartonnen doos is meestal puur natuur en kan makkelijk gerecycled worden. De verpakkingstape dat gebruikt wordt om de doos te sealen, maakt het recyclen moeilijk of onmogelijk en dat vind ik zonde. Cellofaan, waarvan de meeste verpakkingstape gemaakt is, is 100% composteerbaar. Ik weet echter niet hoe het zit met de coating en het lijm dat gebruikt wordt. En stel dat je een verpakkingstape hebt dat 100% recyclebaar of composteerbaar is, hoe gaat dat werken als je de kartonnen doos mét tape in de gemeentelijke recyclebak voor oud papier gooit?
  19. Wat goed dat je dat nog herinnert :-) Dankjewel Norbert en een fijne kerst.
  20. Ik repareer laptops als ZZP'er. Stel, ik ben bezig een MacBook te voorzien van een nieuwe accu, waarbij ik een iets te lange schroef gebruik bij het monteren en daarbij het scherm breek (schade: € 550). Valt dit onder beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheid?
  21. Bedankt voor de bijdrages. Ik zal er goed over nadenken hoe verder te gaan hiermee.
  22. Psychologisch gewicht van een handtekening op een juridisch document En daarmee beantwoord je zelf je openingsvraag... Ah wat gaaf, daar heb je me echt schaakmat gezet. Ik zocht meer naar advies over daadwerkelijke juridische ondergrond aan zo'n NDA. Anders laat ik het gewoon gaan en doe ik beroep op jouw brugman debatvaardigheden als het mis gaat
  23. En waarom denk je dat een NDA dan beter zou werken dan een verzoek om discretie? Psychologisch gewicht van een handtekening op een juridisch document
  24. Het gaat nu om belangrijker intellectueel eigendom tov de voorgaande open source gebaseerde projecten.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.