Jupika

Junior
  • Aantal berichten

    24
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Jupika

  1. Ik heb een nieuwe elektrische fiets aangeschaft voor 3.950 euro (factuur) en wil deze als zakelijk aanmerken (voorlopig 80%, mogelijk later te corrigeren). Ik heb een aantal vragen en op internet komen tegenstrijdige antwoorden voor, mogelijk omdat men btw en inkomstenbelasting door elkaar haalt. Voor zover van belang: Ik heb een privé auto waar ik regelmatig ook zakelijke kilometers mee maak, maar die voer ik dus op tegen 23ct/km. Btw gerelateerd: 1. In tegenstelling tot bij een zakelijke auto zouden woon-werkkilometers bij een fiets op de zaak ook als zakelijk aangemerkt worden. Dan kom ik ongeveer aan 80/20 gebruik, waardoor ik 80% van de btw kan verrekenen. Ik vind hier en daar echter ook andere meningen over woon-werkkilometers op de fiets, dus wat is juist? Inkomstenbelasting gerelateerd: 1. Sommige administratiekantoren op internet beweren dat bij de afschrijving ook alleen het zakelijke deel in mindering zou mogen worden gebracht, dus in dit geval 80% van de aanschafwaarde excl. btw gedeeld door 5 per jaar? Lijkt mij vreemd omdat dan ook zou moeten gelden dat die 7% jaarlijkse bijtelling van de cataloguswaarde incl. btw hierop zou moeten worden aangepast? 2. Verder kom ik tegen dat de fiets na 5 jaar als geheel afgeschreven mag worden aangemerkt (dus restwaarde nihil) maar hier en daar ook dat je uit moet gaan van een restwaarde. Volgens mij is een fiets een uitzondering op de algemene regels?
  2. Dit blijft natuurlijk gelden in de relatie zoals die nu tussen verhuurder van de woning EN de parkeerplaats samen geldt. Straks komt er een rechtsverhouding huurder-onderverhuurder bij en volgens mij voldoet die niet aan voorwaarde en daar gaat de hele vraagstelling over.
  3. Volgens mij zijn er volgens HR jurisprudentie 2 vereisten waaraan beide moet zijn voldaan (dus niet een van de twee eisen) om geen btw in rekening te hoeven brengen over de parkeerplaats: 1 staat hierboven, namelijk huur parkeerplaats volgt regime huur woning, 2 verhuurder en huurder zijn voor beide contracten dezelfde personen. Bij onderverhuur van de parkeerplaats zijn de huurder van de woning en de onderhuurder verschillende personen dus dit zou juist impliceren dat er wel btw in rekening moet worden gebracht. En ik twijfel of dat bij onderverhuur dan ook geldt. Daarom heb ik de vraag in dit topic gesteld. Voor onderverhuur is volgens ROZ contract toestemming noodzakelijk, maar dat is hier niet de vraag.
  4. Bedankt voor je reactie. Of de huurder een particulier of onderneming is, maakt volgens mij niet uit. Bij verhuur van een losse parkeerplaats dien je in de basis btw in rekening te brengen en af te dragen aan de fiscus en word je voor die enkele parkeerplaats door de wet gewoon btw-ondernemer. Er zijn geen beperkingen inzake verhuur via reglementen en/of VVE. Alleen bij verkoop, maar dat is hier niet relevant.
  5. Bedankt voor je reactie. Of het een zaak tussen huurder en onderhuurder is, is juist onderdeel van de vraag. Kun je aangesproken worden als de onderverhuurder geen btw afdraagt als dat wel zou moeten? De vraag gaat er niet over of de verhuur van woningen is belast (dat is uiteraard niet zo), maar dit geldt natuurlijk wel voor een los te verhuren parkeerplaats. Huur gaat zeer waarschijnlijk wel over naar een andere bewoner in hetzelfde complex. Dat is een goed punt dat van belang kan zijn voor de beantwoording van beide vragen. Feit blijft echter dat er dan voor de woning en de parkeerplaats twee verschillende huurders zijn. Strikt genomen zou dan volgens HR jurisprudentie er toch btw in rekening moeten worden gebracht.
  6. Een huurder van mij huurt een appartement met daarbij een parkeerplaats op een bij het complex gelegen parkeerdek. Op dit moment behoeft over de parkeerplaats geen btw te worden afgedragen omdat de parkeerplaats het regime van de woning volgt. De vragen die rijzen heb ik vet gemaakt. De huurder is van plan de parkeerplaats te gaan onderverhuren. De parkeerplaats krijgt dan een andere huurder dan van de woning dus zou daarmee dan volgens mij onder het btw regime gaan vallen of geldt dit niet in dit geval? Ik val zelf vanwege overschrijding van het omzetplafond niet onder de (huidige) kleine ondernemersregeling. De huurder zou daar wel onder vallen. Geeft dit een probleem omdat wanneer ik zelf de parkeerplaats los van de woning zou verhuren in ieder geval btw dien af te dragen en de huurder bij onderhuur niet omdat die wel onder (huidige) kleine ondernemersregeling zou vallen?
  7. Maar de oude KOR wordt toch opgeheven? In hoeverre is dit dan vrijwillig te noemen. Je hebt volgens mij (in mijn geval) slechts een keuze tussen meer inkomstenbelasting betalen of meer btw afdragen dan voorheen? Of snap ik het niet?
  8. Het zou logisch zijn als je bij je kosten idd de kosten incl. btw als kosten opvoert. Wanneer je weinig kosten hebt en je er vanuit gaat dat je de btw ook niet meer uit de marge mag halen, dan moet je toch wel behoorlijk meer (inkomsten) belasting betalen. De systematiek is dan wel verschillend, maar de belastingdienst heeft er onder het huidige systeem wel voor gekozen om juist op dit punt een koppeling tussen OB en IB aan te brengen omdat niet afgedragen btw als voordeel voor de IB wordt gezien.
  9. Het zijn inderdaad verschillende belastingsoorten. Dank voor je toevoeging, dit maakt het nog duidelijker.
  10. Daar ben ik vanuit gegaan bij de vraagstelling, dus ben benieuwd naar een antwoord.
  11. Joost, Voor mij was het onderwerp weer even actueel, vandaar de reactie op een enigszins verouderd topic. Voor mijn gevoel hebben we in deze reactie iets verschillends beoordeeld. De vraag was of je voor die 10% gebruik en het mogen rijden onder het bestelautotarief ook woon-werkverkeer mocht meetellen. Volgens de belastingdienst is dat het geval: Deze site meldt: Voor bepaalde bestelauto's geldt een andere regeling (zie Privégebruik van een auto van uw onderneming). Woon-werkverkeer valt ook onder zakelijke kilometers. Jouw antwoord heeft te maken met in hoeverre je de btw over gemaakte autokosten (brandstof/onderhoud) kunt terugvorderen. Zoals je terecht opmerkt geldt dat alleen voor kilometers ivm btw belaste prestaties (in ruime zin) in verhouding tot het totale aantal gereden km's per jaar. Het leek me nuttig om dit nog even te melden. Hartelijke groet, Jeroen
  12. Wanneer een garagebox / parkeerplaats niet tegelijkertijd bij een woning wordt verhuurd aan eenzelfde huurder ben je verplicht over de huursom btw in rekening te brengen. Je bent dus ondernemer voor de btw. Als je met de verhuur onder de 20K blijft, wat is dan de invloed van de nieuwe KOR per 2020? Moet je wel / niet btw over de verhuur in rekening (blijven) brengen?
  13. Per 2020 is de nieuwe KOR van toepassing waarbij je onder een omzet van 20K geen btw in rekening mag brengen maar ook geen btw kunt verrekenen. Wat is de invloed hiervan voor een kleine ondernemer op de margeregeling? Nu haal je de btw uit je marge en betaal je over het btw-voordeel inkomstenbelasting. Betekent dit dat je in 2020 (extra) inkomstenbelasting moet afdragen omdat er geen btw meer uit het verschil tussen je verkoop en inkoop mag worden gehaald?
  14. De belastingdienst meldt op haar site het volgende: Voorwaarden bestelautotarief voor ondernemers U betaalt een lager tarief voor uw bestelauto, als u voldoet aan alle volgende voorwaarden: • U bent ondernemer voor de omzetbelasting en u hebt een btw-nummer. • De bestelauto staat op uw naam, en u bent de (rechts)persoon aan wie het btw-nummer is toegekend. • U gebruikt de bestelauto meer dan bijkomstig voor uw onderneming. Dit betekent dat u uw bestelauto voor meer dan 10% van de jaarlijks verreden kilometers voor uw onderneming gebruikt. Is het nu zo dat die jaarlijks verreden kilometers alleen kilometers zijn die in verband staan met BTW belaste prestaties of zijn dit alle zakelijke kilometers inclusief woon/werkverkeer?
  15. Duidelijk en dank voor jullie reacties, maar als ik een aangifte voor ondernemers vraag moet ik dan nog aan aanvullende vereisten voor mijn boekhouding voldoen? Nu hou ik alles in een paar excel-sheets bij. En ik heb geen aparte betaalrekening voor het bedrijf, ook al omdat de meeste transacties cash worden afgerekend. Kortom kan ik het mij extreem lastig maken bij een dergelijke aangifte, terwijl dat (na berekening) "maar" een paar honderd euro kan opleveren?
  16. Ik heb een parttime baan voor 32 uur en steek daarnaast ca. 600 uur per jaar in de in- en verkoop van margegoederen (elektrische apparaten). Ik doe nu aangifte hiervan als "inkomsten uit overig werk" waardoor ik de MKB winstvrijstelling (geen urencriterium) misloop. Om die reden zou ik graag aangifte in de categorie "winst uit onderneming" willen doen, maar daarvoor moet je als IB ondernemer worden aangemerkt. Ik twijfel hierover onder meer omdat ik een parttime baan als basis heb. Enige gegevens: - winst incl. KOR bate 7600 euro - kosten 4900 euro - KvK inschrijving - actieve in- en verkoop via Marktplaats - ca. 60 transacties per jaar - eigen logo/ facturen - risico niet reparabele inkoop en modellen die niet meer goed verkopen, anderzijds zou je kunnen beweren dat er weinig/ geen risico is omdat ik als basis een parttime baan heb. - gevestigd in deel van een bedrijfspand - ik bepaal zelf wat er in de onderneming gebeurt - ik investeer regelmatig (wel op kleine schaal) - heb verzekeringen voor inboedel en voorraad Concrete vraag: Ondernemer of niet? Via de site van de belastingdienst en jurisprudentie kom ik er niet uit.
  17. @ Peter_CVinfo: Dank voor je reactie. Ik besef dat dit niet helemaal een ondernemers gerelateerde vraag betreft. Ik heb deze voor deze ene keer toch maar gesteld omdat ik recent op dit forum nog een vraag zag over een box3 pand. Het gaat in mijn geval om de verhuur van een bedrijfspand, misschien maakt dat nog iets goed :-)
  18. Wanneer een huurder er voor kiest om geen bankgarantie bij aanvang van de huur te verstrekken maar de borg overmaakt op rekening van de verhuurder dient laatstgenoemde deze borg dan op te geven in box3 (d.w.z. niet in mindering brengen op zijn spaartegoed) of mag deze afgetrokken worden? Ik heb aardig gegoogled maar kan hierover niets terugvinden (ook niet op de site van de belastingdienst). Wie helpt?
  19. Nog even een verduidelijking, ik hou de nummering maar even aan: 1. Ik heb de vraag gesteld omdat ik mij juist afvraag of losse tweedehands onderdelen die uit margegoederen worden gehaald en verkocht aan consumenten ook onder de margeregeling vallen. Mijn twijfel wordt veroorzaakt door een publicatie van de staatssecretaris van Financiën (2014, nr. 21054, gepubliceerd op 25 juli 2014). Hierin staan ten aanzien van onderdelen een aantal restricties. 2. Mijn concrete vraag -nu ik weet dat het onder de verleggingsregeling valt- is hoe je dit administratief verwerkt. Dit omdat de onder 1. genoemde publicatie van de staatssecretaris hier wel iets over zegt, maar ik niet begrijp hoe je dit uit dient te voeren. Wie helpt mij? :-\
  20. Dank voor de reacties tot nu toe. Het zijn twee vragen. Even concreet: 1. Ik verkoop een tweedehands ventilator uit een niet te repareren tweedehands combimagnetron 2. Na het slopen van het niet te repareren apparaat gaat het metaal, koper etc naar een metaalboer. Voor punt 2 zou dus de "verleggingsregeling" gelden? De belastingdienst schrijft dat je de BTW verlegt, maar dat je het wel in je BTW aangifte moet opnemen. Wie begrijpt dit nog?
  21. Ik verkoop tweedehands keukeninbouwapparatuur. Voor de BTW valt dit onder de margeregeling. Nu verkoop ik ook gebruikte onderdelen uit niet te repareren apparaten en verkoop ik de metaalrestanten aan een opkoper. Dit gaat niet om enorme bedragen. Ik doe eenmaal per jaar BTW aangifte. Is op laatstgenoemde transacties (gebruikte onderdelen en metaalrestanten) de normale BTW regeling of de margeregeling van toepassing?
  22. Mijn energieleverancier verstrekt geen afrekening per kalenderjaar, maar kijkt naar de ingangsdatum en vraagt dan een jaar daarna om de meterstanden. Bij mij loopt dit van september tot september en is niet te wijzigen. Hoe verwerk je dit het handigst bij de op te voeren kosten in je boekhouding? Bij een eindafrekening heb je namelijk maar een deel van een jaar en hier zitten bovendien kosten in van het voorgaande jaar. Ook heb je nog geen idee in hoeverre je goed zit met de voorschotten (bijbetalen of terug krijgen)
  23. En in exact ditzelfde geval als er geen "huur" in rekening wordt gebracht? Kun je dan wel als eigenaar van het box3 bedrijfspand "huur" als kosten aftrekken voor het gedeelte van het pand waarin je belaste activiteiten uitvoert? Je kon dit deel immers ook aan een derde verhuren als je er niet zelf in zou zitten.
  24. Ik bezit sinds augustus 2013 een kleine bedrijfshal met twee verdiepingen van ca. 85 m2 die ik in privé (dus zonder BTW) heb gekocht. Op een deel van de benedenverdieping ca. 30m2 oefen ik naast mijn baan een dag per week (soms twee) een bedrijfje uit. Ik word alleen als BTW ondernemer aangemerkt en niet als IB ondernemer. Op de rest van de benedenverdieping staan privé zaken. De bovenverdieping van ca. 85m2 staat te huur via een makelaar. Ik heb het ondernemersplaza (belastingdienst) gevraagd of het uitoefenen van dit kleinschalige bedrijfje een probleem zou kunnen geven t.a.v. het bedrijfspand. M.a.w. of het pand dan mogelijk (deels) zakelijk zou moeten worden aangemerkt, waardoor je later bij verkoop moet afrekenen. Dit bleek echter geen probleem, het pand kan (geheel) in box 3 blijven. Voor het kunnen uitoefenen van het bedrijfje heb ik beneden een scheidingswand etc. laten aanbrengen. Over mijn situatie -zakelijk gebruik van een bedrijfspand in privé- is nauwelijks iets te vinden op internet, zodat de navolgende vragen voor mij tot nu toe onbeantwoord zijn: 1. Kun je de kosten hiervan gewoon over vijf jaar afschrijven ondanks het feit dat het wel een privépand betreft? Ze houden immers verband met de uitoefening van belaste activiteiten. 2. Kun je de BTW over de verbouwingskosten verrekenen ondanks dat je zelf over de aanschaf van het hele pand geen BTW hebt betaald maar ze wel verband houden met de uitgeoefende belaste activiteiten? 3. Heb je hierbij eventueel nog te maken met een beperking, zoals bij zakelijke panden (verschil WOZ waarde en de aanschafprijs) ?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.