Jump to content

Jupika

Junior
 • Content Count

  18
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  maak een keuze
 • Address
  Chromiumweg 133, Amersfoort, 3812NM, Netherlands
 • First name
  Jeroen
 • Last name
  Verhoef
 • Company or organization name
  HAHA
 • How did you find us:
  maak een keuze

Register

 • What age group do you belong to?
  < 18
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen

Company info

 • Location
  Amersfoort
 1. Maar de oude KOR wordt toch opgeheven? In hoeverre is dit dan vrijwillig te noemen. Je hebt volgens mij (in mijn geval) slechts een keuze tussen meer inkomstenbelasting betalen of meer btw afdragen dan voorheen? Of snap ik het niet?
 2. Het zou logisch zijn als je bij je kosten idd de kosten incl. btw als kosten opvoert. Wanneer je weinig kosten hebt en je er vanuit gaat dat je de btw ook niet meer uit de marge mag halen, dan moet je toch wel behoorlijk meer (inkomsten) belasting betalen. De systematiek is dan wel verschillend, maar de belastingdienst heeft er onder het huidige systeem wel voor gekozen om juist op dit punt een koppeling tussen OB en IB aan te brengen omdat niet afgedragen btw als voordeel voor de IB wordt gezien.
 3. Het zijn inderdaad verschillende belastingsoorten. Dank voor je toevoeging, dit maakt het nog duidelijker.
 4. Daar ben ik vanuit gegaan bij de vraagstelling, dus ben benieuwd naar een antwoord.
 5. Joost, Voor mij was het onderwerp weer even actueel, vandaar de reactie op een enigszins verouderd topic. Voor mijn gevoel hebben we in deze reactie iets verschillends beoordeeld. De vraag was of je voor die 10% gebruik en het mogen rijden onder het bestelautotarief ook woon-werkverkeer mocht meetellen. Volgens de belastingdienst is dat het geval: Deze site meldt: Voor bepaalde bestelauto's geldt een andere regeling (zie Privégebruik van een auto van uw onderneming). Woon-werkverkeer valt ook onder zakelijke kilometers. Jouw antwoord heeft te maken met in hoeverre je de btw over gemaakte autokosten (brandstof/onderhoud) kunt terugvorderen. Zoals je terecht opmerkt geldt dat alleen voor kilometers ivm btw belaste prestaties (in ruime zin) in verhouding tot het totale aantal gereden km's per jaar. Het leek me nuttig om dit nog even te melden. Hartelijke groet, Jeroen
 6. Wanneer een garagebox / parkeerplaats niet tegelijkertijd bij een woning wordt verhuurd aan eenzelfde huurder ben je verplicht over de huursom btw in rekening te brengen. Je bent dus ondernemer voor de btw. Als je met de verhuur onder de 20K blijft, wat is dan de invloed van de nieuwe KOR per 2020? Moet je wel / niet btw over de verhuur in rekening (blijven) brengen?
 7. Per 2020 is de nieuwe KOR van toepassing waarbij je onder een omzet van 20K geen btw in rekening mag brengen maar ook geen btw kunt verrekenen. Wat is de invloed hiervan voor een kleine ondernemer op de margeregeling? Nu haal je de btw uit je marge en betaal je over het btw-voordeel inkomstenbelasting. Betekent dit dat je in 2020 (extra) inkomstenbelasting moet afdragen omdat er geen btw meer uit het verschil tussen je verkoop en inkoop mag worden gehaald?
 8. De belastingdienst meldt op haar site het volgende: Voorwaarden bestelautotarief voor ondernemers U betaalt een lager tarief voor uw bestelauto, als u voldoet aan alle volgende voorwaarden: • U bent ondernemer voor de omzetbelasting en u hebt een btw-nummer. • De bestelauto staat op uw naam, en u bent de (rechts)persoon aan wie het btw-nummer is toegekend. • U gebruikt de bestelauto meer dan bijkomstig voor uw onderneming. Dit betekent dat u uw bestelauto voor meer dan 10% van de jaarlijks verreden kilometers voor uw onderneming gebruikt. Is het nu zo dat die jaarlijks verreden kilometers alleen kilometers zijn die in verband staan met BTW belaste prestaties of zijn dit alle zakelijke kilometers inclusief woon/werkverkeer?
 9. Duidelijk en dank voor jullie reacties, maar als ik een aangifte voor ondernemers vraag moet ik dan nog aan aanvullende vereisten voor mijn boekhouding voldoen? Nu hou ik alles in een paar excel-sheets bij. En ik heb geen aparte betaalrekening voor het bedrijf, ook al omdat de meeste transacties cash worden afgerekend. Kortom kan ik het mij extreem lastig maken bij een dergelijke aangifte, terwijl dat (na berekening) "maar" een paar honderd euro kan opleveren?
 10. Ik heb een parttime baan voor 32 uur en steek daarnaast ca. 600 uur per jaar in de in- en verkoop van margegoederen (elektrische apparaten). Ik doe nu aangifte hiervan als "inkomsten uit overig werk" waardoor ik de MKB winstvrijstelling (geen urencriterium) misloop. Om die reden zou ik graag aangifte in de categorie "winst uit onderneming" willen doen, maar daarvoor moet je als IB ondernemer worden aangemerkt. Ik twijfel hierover onder meer omdat ik een parttime baan als basis heb. Enige gegevens: - winst incl. KOR bate 7600 euro - kosten 4900 euro - KvK inschrijving - actieve in- en verkoop via Marktplaats - ca. 60 transacties per jaar - eigen logo/ facturen - risico niet reparabele inkoop en modellen die niet meer goed verkopen, anderzijds zou je kunnen beweren dat er weinig/ geen risico is omdat ik als basis een parttime baan heb. - gevestigd in deel van een bedrijfspand - ik bepaal zelf wat er in de onderneming gebeurt - ik investeer regelmatig (wel op kleine schaal) - heb verzekeringen voor inboedel en voorraad Concrete vraag: Ondernemer of niet? Via de site van de belastingdienst en jurisprudentie kom ik er niet uit.
 11. @ Peter_CVinfo: Dank voor je reactie. Ik besef dat dit niet helemaal een ondernemers gerelateerde vraag betreft. Ik heb deze voor deze ene keer toch maar gesteld omdat ik recent op dit forum nog een vraag zag over een box3 pand. Het gaat in mijn geval om de verhuur van een bedrijfspand, misschien maakt dat nog iets goed :-)
 12. Wanneer een huurder er voor kiest om geen bankgarantie bij aanvang van de huur te verstrekken maar de borg overmaakt op rekening van de verhuurder dient laatstgenoemde deze borg dan op te geven in box3 (d.w.z. niet in mindering brengen op zijn spaartegoed) of mag deze afgetrokken worden? Ik heb aardig gegoogled maar kan hierover niets terugvinden (ook niet op de site van de belastingdienst). Wie helpt?
 13. Nog even een verduidelijking, ik hou de nummering maar even aan: 1. Ik heb de vraag gesteld omdat ik mij juist afvraag of losse tweedehands onderdelen die uit margegoederen worden gehaald en verkocht aan consumenten ook onder de margeregeling vallen. Mijn twijfel wordt veroorzaakt door een publicatie van de staatssecretaris van Financiën (2014, nr. 21054, gepubliceerd op 25 juli 2014). Hierin staan ten aanzien van onderdelen een aantal restricties. 2. Mijn concrete vraag -nu ik weet dat het onder de verleggingsregeling valt- is hoe je dit administratief verwerkt. Dit omdat de onder 1. genoemde publicatie van de staatssecretaris hier wel iets over zegt, maar ik niet begrijp hoe je dit uit dient te voeren. Wie helpt mij? :-\
 14. Dank voor de reacties tot nu toe. Het zijn twee vragen. Even concreet: 1. Ik verkoop een tweedehands ventilator uit een niet te repareren tweedehands combimagnetron 2. Na het slopen van het niet te repareren apparaat gaat het metaal, koper etc naar een metaalboer. Voor punt 2 zou dus de "verleggingsregeling" gelden? De belastingdienst schrijft dat je de BTW verlegt, maar dat je het wel in je BTW aangifte moet opnemen. Wie begrijpt dit nog?
 15. Ik verkoop tweedehands keukeninbouwapparatuur. Voor de BTW valt dit onder de margeregeling. Nu verkoop ik ook gebruikte onderdelen uit niet te repareren apparaten en verkoop ik de metaalrestanten aan een opkoper. Dit gaat niet om enorme bedragen. Ik doe eenmaal per jaar BTW aangifte. Is op laatstgenoemde transacties (gebruikte onderdelen en metaalrestanten) de normale BTW regeling of de margeregeling van toepassing?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept