Jump to content

LeoricV

Junior
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. De originele vraag die ik had was meer een "Wat ligt er juridisch hard vast wanneer er geen afspraken zijn?" Zijn er standaard keiharde dingen als "Je moet twee maanden opzegtermijn hanteren" of "Standaard zonder afspraken is er altijd een concurrentiebeding" of "Als je er uit stapt dan heb je standaard recht op maar 10% van het bedrijf" of "Als 1 van de vennoten zegt 'joh, je krijgt helemaal niets, rot maar gewoon op' is dat het enige wat je heb te accepteren om weg te gaan". Dingen in die richting.. niet zo zeer het vogelvrije 'ik heb geen papiertje dus ik mag doen wat ik wil, toch?' stukje :) Het lijkt er op dat het voornamelijk neerkomt op "redelijkheid en billijkheid". Daar ik ze wil helpen de zaak goed achter te laten met vervanging/oplossingen voor mijn afwezigheid, een financieel voorstel wat niet bananas is waarmee ik financieel een gat trek in de VOF, geloof ik dat ik daar als het er op aankomt wel aan kan voldoen. Overigens, @Phileine 's stukje concurentie, ik ben het met je eens dat je geen concurrerende activiteiten moet gaan doen wanneer je al betaald bent. Daar heb je immers al geld voor ontvangen, juist om dat achter je te laten. Het gaat mij er dan ook om wanneer dit niet is afgesproken, en dus ook geen goodwill is afgerekend of bepaald, of je dan standaard (zonder een VOF contract) voor ALLES in die toko een concurrentiebeding hebt.
 2. Ik verwacht ook niet helemaal vogelvrij te zijn. Maar als ik een grafisch vormgever zou zijn geweest die eerst alleen kleine websites ontworpen had, kan mijn vertrek en freelance werk in-house voor een multinational niet echt als 'concurentie' gezien worden. Ik heb namelijk niets meer met de klanten. Ik hoef deze ook niet te benaderen. Enige wat ik doe is mijn skills op de markt gooien voornamelijk voor veel grotere bedrijven. Iets waar op dit moment totaal niets mee gedaan wordt binnen de VOF. Anders zou mij verboden worden om juist hetgeen waar ik mijn brood mee verdien nooit meer uit te voeren behalve met de halsketting van de VOF om. Voor altijd. Lijkt mij ook niet erg redelijk.
 3. Dat is een goeie. Hier heb ik ook wel over nagedacht, maar daarvoor wilde ik nog wel eerst weten hoe e.e.a in elkaar steekt. Als ik achteraf blijk totaal geen aanspraak te kunnen maken op geen enkele vorm van auteursrecht dan zou het een loos voorstel zijn. Even los van of het volledig of gedeelde rechten zijn, lijkt het er wel op dat (minstens een gedeelte van) de waarde van ontwikkelde software meegenomen kan worden in een voorstel voor uitkopen. Ik wil gewoon de VOF uit. Dit project is daarvoor een perfecte kans zodat ik niet in een zwart gat spring. Ik heb het niet koud op hun dak laten vallen als kritiek van "Je doet het niet goed!". Het was een gesprek over een aantal dingen, waaronder de opmerking viel "Joh we werken zo hard maar er komt niet meer geld binnen, hoe kan dat?". Ik vroeg me daarop af of ze ook statistieken bij hielden van afspraken en tijd geïnvesteerd in netwerken/offerte trajecten. Zodat je dan kan zien welke soort klanten de tijd eigenlijk niet waard zijn. Als je weet waar tijd/energie verloren gaat, kan je beginnen met die tijd op een andere manier te besteden.. Dat werd alleen niet in dank afgenomen, want je denkt toch niet dat ze gingen verantwoorden waar hun tijd in gestoken zou worden? "Beetje Big Brother achtige praktijken!"
 4. Het is uiteraard volledig de situatie vanuit mijn kant. Ik weet ook wel dat er vanuit hun ergenissen naar mij toe zijn. Sowieso ook tussen die twee speelt ook nog e.e.a. Maar voornamelijk struisvogelpolitiek is hetgeen wat er bij ons gevoerd wordt. Kop in het zand en het zal wel goed komen.. Ooit. Misschien? Kijk, hetgeen wat het moeilijk maakt, is dat er al reeds dingen besproken zijn. Maar het komt iedere keer weer terug op hetzelfde. Naast het feit dat een van de heren totaal niet aanspreekbaar/benaderbaar is voor enige input op zijn werk/werkwijze, hebben eerdere gesprekken al totaal niets uitgehaald. Bij die gesprekken hebben we wel door de zure "angst voor zijn reactie" appel heen gebeten en hebben we gepraat over wat dingen. Maar niets is veranderd. Eerdere pogingen om respectvol en beargumenteerd een vinger achter bepaalde zaken te krijgen worden gelijk afgeschoten "Ja dag, ga dat niet doen." of "Dan doe jij het lekker toch?" en dat is dan ook het laatste woord. Hak in het zand. Klaar. @Highio; met willen helpen bedoel ik eigenlijk dat ik nog een begeleidende rol zou willen aannemen voor de overdracht. Ipv gewoon weggaan, een onderdak vinden en voorstellen voor lopende projecten waarmee zij verder kunnen gaan. Uiteindelijk zijn zij nogsteeds de partij die -zelf- akkoord moet gaan met een nieuwe ontwikkelaar, maar dan heb ik in ieder geval een steentje bijgedragen.. dacht ik? Ik heb daar wel over na zitten denken, andere soort winstverdeling, maar daar gaan zij niet mee akkoord. Dat weet ik niet 100% zeker, uiteraard, maar gebaseerd op gesprekken en eerdere ervaringen wil de 1 bij voorbaat niet toornen aan de samenstelling/verdeling uit angst voor de reactie van de ander. In mijn eentje ga ik daar niet mee aan kunnen komen, ook al zou ik heel graag een andere verdeling zien. Daarnaast, wat je zegt wordt een verdeling a.d.h.v. productiviteit heel erg lastig. Ik zie in de uren verantwoording nu al heel algemene opgeblazen (van productiviteit vrije) posten voorbij komen. Maar dat wordt afgedaan met "Ik ben op kantoor, dus dan werk ik toch?". Nu heb ik ook het idee dat die persoon sowieso door de missmatch in persoonlijkheid en werkwijze niet meer met mij in 1 bedrijf wil zitten. Wat mijn ervaring van hem uiteraard al in een slecht licht plaatst. Maar als je geen rationele argumenten hebt voor wat je doet en ook niet open staat voor verbetering/optimalisatie, hoe wil je dan ooit iets naar een hoger niveau krijgen?
 5. Nee dat klopt zeker niet. Wat van de VOF is, is van alle vennoten. Maar, in aanvulling op Highio: wat is nu eigenlijk de achterliggende reden om uit de VOF te stappen? In je reacties laat je namelijk iets van kennelijke frustratie doorschemeren en je zet niet het belang van de (continuïteit) van de VOF voorop maar je eigen belang. Dat betekent "bad leaver" in plaats van "good leaver". Wat speelt er nu precies? Het uit de VOF stappen of daarmee dreigen is niet het startpunt, maar een symptoom van iets anders. Het klopt, ik heb veel frustraties. Loop lang met het idee om weg te gaan, maar het lukte niet echt om een overstaptraject te vinden. Nu biedt zich een kans aan voor mij om de switch terug naar een freelance traject te maken, dus zou ik dat graag doen. Ik hou al langer m'n ogen open voor zo'n kans alleen kwam dat qua timing nooit uit. Deze keer zou dat wel kunnen. Wat ik eerder aangaf wil ik de VOF niet kapot laten gaan door mijn vertrek, maar omdat ik niet weet hoe de heren gaan reageren (ondanks mijn bereidheid om ze alsnog te blijven helpen), wil ik weten wat juridisch een beetje de haken en ogen zijn waar rekening mee gehouden moet worden. Dus -hoe- ik vertrek wordt mede bepaald door hoe zij zich op zullen stellen. Ik zou het liefste goed weg gaan waarbij ik help en zoek naar antwoorden voor b.v. lopende projecten. Maar helaas bestaat er een kans dat ze boos worden en gaan dreigen en weet ik wat ze nog meer verzinnen.. Daar ben ik gewoon bang voor.
 6. Het komt helaas qua timing uit dat er op zo'n korte termijn een opdracht vrijkomt waar ik op in kan springen. Eerlijk gezegd loop ik al 2~3 jaar met het onderbuik gevoel dat ik weg wil. De omzet van de VOF stijgt ieder jaar een beetje, maar de kosten op een of andere manier ook, netto effect is dat er al 7j ongeveer dezelfde winst gemaakt wordt. In plaats van dat de heren efficienter/gerichter met hun tijd om gaan, gaan ze nu steeds meer lanterfanten. (Oneindig veel tijd steken in netwerken zonder resultaat. Lange offerte trajecten voor opdrachten die peanuts waard zijn) De nieuwe opdracht heb ik liever niet in de VOF omdat de VOF hier echt helemaal niets mee te maken heeft gehad qua inspanning om de opdracht te scoren en uit te voeren. Dit is voor de vennoten easy money verdienen. Wat ik al zei, ze profiteren al jaren ervan dat ik al het werk uitvoerde. Eerlijk is eerlijk, ik heb zelf geen acquisitie hoeven doen voor de opdrachten, dat is ook fijn en makkelijk geweest voor mij natuurlijk, maar dat is een gedeelde opdracht. Dit is 100% verdienen op -alleen- mijn skills (omdat ik toevallig een truukje kan waar goed geld mee te verdienen is en zij niet zulke truukjes kunnen), en wanneer ik kijk wat de toegevoegde waarde is geweest van sowieso 1 van de 2 vennoten dan vind ik dat niet eerlijk. Ik denk aan concurrentie/relatie beding omdat er sommige systemen draaien bij klanten waarvan de klant zelf wellicht zal zeggen dat ze verder met mij contact willen blijven houden voor onderhoud ipv de VOF (aangezien ze weten dat daar geen technisch persoon meer is)
 7. Bedankt voor jullie reacties. @Joost Rietveld: Er moet inderdaad sowieso stevig gepraat worden over de exit bepalingen en dat gaat niet makkelijk worden. Een van de heren is emotioneel nogal licht ontvlambaar.. @P. Legend: Het echt laten "ploffen" dat wil ik eigenlijk voorkomen. Op zich staat het bedrijf nog en ze kunnen verder zonder mij met klanten en systemen die nu al staan, alleen gaat de technische fundering eruit. Iets, wat zij tot nu toe althans, niet waarderen/denken eigenlijk zonder te kunnen als ik ze hoor praten. Ik wil ze eigenlijk in eerste instantie zelf met een voorstel laten komen. Want ik had ergens anders gelezen dat zonder een VOF bepaling de rechten van ontwikkelde software binnen een VOF dan automatisch komen te liggen bij degene die het ontwikkeld heeft, klopt dat of jullie weten? Dan heb ik dat altijd nog om op terug te vallen, stel dat het echt spaak loopt. Liever trek ik helemaal niet aan zulke touwtjes, maar de kennis (voor zover dat klopt!) dat de rechten van een aantal producten die verkocht worden en zij zelf ook gebruik van maken bij mij liggen, is toch nog iets.. @Ward: De winstverdeling is vrij eenvoudig: 1/3e per vennoot. Is altijd zo geweest. De werkzaamheden zullen niet ineens stil komen te liggen, het is alleen een kwestie van "buitenshuis" een ontwikkelaar vinden. Iets waar ik ze overigens wel bij wil helpen; vervanging voor mijzelf aandragen. Eventueel aanbieden om alsnog te helpen met e.e.a. voor een tijd zodat sommige projecten niet helemaal dood in het water liggen. Ik heb vooralsnog niet de intentie om echt iets mee te nemen vanuit de VOF om voort te zetten, want als het gaat zoals het lijkt te gaan spring ik over op een andere fulltime klus. Al zijn er wel een aantal projecten die langdurig lopen qua onderhoud/feature uitbouw, wat eigenlijk niet zonder een diep technisch iemand kan. Zo'n persoon hebben ze, naast mij, niet in huis..
 8. Hallo Forum, Zo'n 7 jaar geleden ben ik met 2 anderen een VOF begonnen. Er is nooit een VOF overeenkomst getekend of opgesteld. Wij werken alle drie wel fulltime in de VOF, maar van concrete afspraken die normaliter in een contract staan is het eigenlijk nooit gekomen. Nu is er een mogelijkheid dat ik per 1 januari uit de VOF kan gaan en vroeg me af met welke haken/ogen ik rekening moet houden. Hoe zijn, zonder een VOF contract, dingen standaard juridisch bepaald? Ik denk b.v. aan Opzegtermijn, Concurrentiebeding, Voortzetting van VOF, Werkzaamheden voor nog te beginnen orders/getekende offertes, etc. Het is een VOF op gebied van webontwikkelingen overigens, er is geen voorraad of andere complexe balanstechnische kunsten. Wel hebben we b.v. een berg aan inkomsten t.b.v hosting contracten van klanten... (Waarvan ik me ook afvraag hoe dat naar voren komt in GoodWill berekeningen, het zijn jaarlijks terugkerende inkomsten waar vrij weinig/geen werk voor nodig is, kan je bij weggaan gewoon zeggen "Inkomsten van deze contracten is [bij wijze van] 90.000eu, bij mijn vertrek is 1/3e daarvan, 30.000eu, voor mij"?) Of is het eigenlijk een vogelvrije situatie? Er is geen papiertje, dus als ik een maand opzegtermijn aangeef en met opties kom ter vervanging voor mijn werkzaamheden, dan is er niets echt wat ze juridisch voor mijn voeten kunnen gooien om een exit lastig te maken? (Even de waardebepaling en eindafrekening daar gelaten natuurlijk) Ik ben benieuwd naar jullie kijk op de zaak. Mvg, Leoric
 9. Beste Roel, Bedankt voor je reactie. Mijn bedoeling is ook zeker niet dat ik klanten ga wegkapen of concurerende producten wil ontwikkelen. Het gaat er mij meer om dat wanneer ik bijvoorbeeld nu een website opzet waar mensen recencies over vingerhoedjes kunnen plaatsen en daar inkomsten uit haal, ik weet dat dat gewoon veilig "van mij" is. Ondanks dat ik 100% weet dat die ene vennoot gaat lopen huilen dat we "alle energie in de zaak moeten steken".. terwijl ik weet dat hij dat ook niet doet. Het is voor mij sowieso belangrijk dan om netjes binnen die lijntjes te blijven kleuren en de nieuwe projecten in de avond uren te doen.. Zelf heb ik het plan om aan te geven volgend jaar dat ik er mee stop voor een gedeelte. Maar is het onredelijk dan om te zeggen (en te verwachten) dat ik voor 1/3e eigenaar blijf van huidige producten en daar verder op wil doorontwikkelen? (Ik ben overigens de enige die ontwikkeling doet, zonder mij valt het volledige technische platform van de VOF weg) Heeft er iemand ervaring met het verdelen van licenties/abonnementen? Wat zou de waarde zijn van een abonnementen pakket wat jaarlijks 'gegarandeerde inkomsten' genereerd? (just in case ik er helemaal mee stop)
 10. Beste Higherlevelers, Ik ben 4j geleden een VOF gestart met 2 anderen. We hebben echter nooit iets op papier gezet. Nu is de situatie helaas zo dat ik van mening ben dat 1 van de vennoten een bijna nutteloze toevoeging is aan het bedrijf, maar omdat de beste man nogal emotioneel beladen is (het is "een creatief type" geeft hij zelf altijd als reden) vind ik het erg lastig zomaar een gesprek aan te gaan, voordat ik een beetje weet waar ik aan toe ben. Nu speel ik al een tijd met de gedachte om de werkzaamheden voor de VOF (digitale productontwikkeling) gewoon door te laten gaan, maar daarnaast voor mijzelf andere dingen te ontplooien. Ik zou ideeën voor -nieuwe- digitale producten/diensten niet binnen de VOF meer willen doen, maar er buiten, in "mijn eigen tijd". (Wanneer de andere vennoten 'savonds hersendood TV liggen te consumeren zou ik eea in elkaar kunnen zetten zelf b.v.) Mijn vraag is nu, mag dit wettelijk gezien? Zoals ik het instinctief aanvoel hebben de heren op alles wat ik binnen de VOF onder de gezamenlijke vlag opzet recht op ieder 1/3e van de opbrengst, maar als wij geen contract oid hebben getekend ben ik niet verplicht om *alles* met hun te doen, toch? De insteek van de VOF is gezamelijk projecten draaien, maar zonder contract is exclusiviteit niet af te dwingen, toch? Wat ik hier en daar zie op het forum heeft meer met restschulden en eigendom van eea te maken, maar onze VOF is gezond en qua eigendom van de (digitale) goederen binnen de VOF maak ik me weinig zorgen.. Alvast bedankt voor de reacties.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept