Jump to content

rhandom

Junior
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Wij zijn bezig met de bouw van een SaaS in Nederland. Een SaaS die digitale abonnementen aanbiedt in de Cloud. Op dit moment richten wij ons op account en billing en de pay.nl API in onze app en iets later op de koppeling aan ons boekhoudprogramma e-boekhouden.nl via hun API. We zullen in in eerste instantie abonnementen voor onze pakketten aanbieden in Nederland, maar al snel in de EU en later er buiten. We kijken al naar mogelijke pakketten die met de BTW kunnen helpen en hebben er een aantal op het oog. Alleen moeten we eerst goed uitzoeken hoe BTW binnen Nederland, in de EU en er buiten voor onze digitale diensten moet worden betaald. We lezen veel over MOSS/ aangifte door afnemer buiten de EU, mogelijkheden over vrijstelling van BTW en dergelijke maar we zijn er niet uit. Op Higher Level meldt Steven die een SaaS heeft en in eerste instantie zaken in de EU deed en nu wrs ook in de VS het volgende: Klop het dat je voor een Software as a Service of clouddienst in Nederland geen BTW moet vragen voor Nederlandse particuliere klanten of bedrijven? Als we kijken op https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/digitale_diensten_in_en_uit_het_buitenland/ dan meldt het programma: [*] als we de dienst aan een ondernemer verlenen De dienst is belast in het land van de afnemer. Is de afnemer gevestigd in een EU-land? Dan verlegt de leverancier de btw naar die afnemer. en [*] als het om een particulier zonder btw nummer in een ander EU land gaat dan melden ze De dienst is belast in het land waar uw afnemer woont. en dat dit makkelijker gedaan kan worden via MOSS. [*]particulier zonder btw nummer in niet eu land De dienst is belast in het land van uw afnemer. De wetgeving van dat land geldt. Vraag de belastingdienst van dat land of en hoe u aangifte moet doen. [*] als het een Nederlandse particulier is De dienst is belast in het land waar uw afnemer woont. De dienst is belast in Nederland. U moet de btw aangeven in uw reguliere Nederlandse btw-aangifte. moet er voor het bieden van digitale diensten (een SaaS lijkt ons een digitale dienst aangezien onze SaaS abonnementen biedt om online zaken te verwezenlijken - zie belastingdienst uitleg DD) in NL, EU en erbuiten BTW gerekend worden aan ondernemers en particulieren. Dus ik zie hier niets over het niet noodzakelijk zijn van btw aangifte doen / rekenen. Klopt dit? Twee, we keken op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarieven_en_vrijstellingen/vrijstellingen/vrijstellingen ook naar mogelijkheden om een BTW vrijstelling te krijgen voor onze SaaS diensten. In die lijst zie ik niet meteen een SaaS digitale diensten categorie. Kun je als SaaS die een digitale dienst - software abonnementen - aanbiedt BTW vrijstelling krijgen?
 2. Ja, ik heb voortijdig toch nog een belastinconsultant ingeschakeld en daarmee rond de tafel gezeten met alle papieren die ik had en zaken door hem voor de 1ste september laten versturen. Zo komt alles nog goed en krijg ik dit jaar meer de tijd om zaken onder de knie te krijgen en me verder op mijn bedrijf te richten. Bedankt voor alle hulp!
 3. Ben druk bezig met C formulier invoeren en richt me nu op vragen 5-14. Probeer er zo veel mogelijk zelf uit te komen. Best pittig zo de eerste keer. Vraag 8 gaat over winst uit onderneming: investeringsregelingen. Dit is is van toepassing bij o.a. kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. We hebben in onze vof geinvesteeerd in software development voor bouwen van onze online dienst. Is dit dan een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek post? Dit is me niet duidelijk. Twee, vraag 9 gaat over wijzigingen toelaatbare reserves. In de toelichting staat bijna geen informatie. Online vond ik wel wat zaken. Egalisatiereserves voor later onderhoud hebben we niet en herinvesteringsreserve ook nog niet aangezien we vrij jong zijn en net onze eerste investering hebben lopen lijkt me dit ook niet het geval. En Oudedagreserve is voorlopig ook nog niet van toepassing. Eerst maar eens goed draaien. Begrijp ik de termen in vraag 9 zo goed? [Mod edit: typefouten in titel en tekst hersteld]
 4. ja net gedaan. Ze meldden dat er een verzoek tot aangifte geladen kan worden onder mijn domein als ondernemer en ik dan per email op de hoogte wordt gebracht, maar er is er nu nog geen. Dit zou op een later tijdstip kunnen gebeuren. Het belastinginvulpakket dat naar de vof is gestuurd in Nederland waarmee ik als individu / ondernemer aangifte kan doen is alleen op papier te doen en dit zal ik dan rap invullen na aankomst in Nederland de 22ste zodat ik het voor de 1ste september alsnog kan doen. Andere optie is laten toesturen per expres, maar de post is hier niet echt top dus ik denk dat ik zaken in Nederland zal doen ook al is het naar ik begreep een aardig pakket vragen.
 5. En ja ik las net dat ik dan geen vennootschapbelastingen moet doen. Ik vraag me dan af wat ik moet met de formulieren bij inloggen als ondernemer aangezien die dan niet op mij van toepassingn zijn lijkt het.. ???
 6. Ik neem deel in een vof sinds eind 2014. Daarin neem ik deel als individu. Belastingdienst heeft mij per brief gemeld dat ik als ondernemer wordt aangemerkt en wachtwoord en gebruikersnaam gestuurd en verocht voor 1 september aangifte te doen.
 7. Iemand mijn laatste reactie kunnen lezen? Klopt mijn redenering?
 8. Als ik belastbare winst moet invullen en op de balans kijk en totaal schulden (credit) totaal resultaat (debit en van de winst en verliesrekening genomen bedrag)bij elkaar optel heb ik een negatieve winst en dat is neem ik aan de bedoeling. Want onder de toelichting voor belastbare winst staat "Het belastbaar bedrag waarover vennootschapsbelasting wordt betaald is gelijk aan de belastbare winst min eventueel te verrekenen verliezen." en dan kom ik op een negatief bedrag uit en er staat ook aangegeven dat dit kan. Klop dit? Bij te verekenen verliezen staat dat ik de verliezen uit voorgaande jaren in die ik met de belastbare winst van het boekjaar 2014 wil verrekenen. Ik zit echter net een half jaar in deze vof. Dus wellicht voor mij van toepassing? Drie, moet ik als firmant met 15% aandeel 15% hiervan aangeven of gewoon het totale bedrag belastbare bedrag invoeren? En als laatste in deze post deelnemingsverrekening. Is dit mijn investering in de VOF waarin ik geld heb gestoken en werk als project manager en partner? Het is wat mij betreft niet alleen een beleggingsdeelneming aangezien we allemaal niet alleen geld maar ook tijd (manuren) in de SaaS steken, maar ik hoor het graag.
 9. Oh OK. Weer wat geleerd. Hartstikke bedankt voor de uitleg. Zodra ik wat verder ben meld ik mij weer.
 10. Ik zie nu dat de suppletie een bezwaarschrift was. Er was eerst te weinig BTW aangegeven en dit werd gerectificieerd op 23 mei dit jaar. Alleen lijkt het oude BTW bedrag €x niet gelijk te zijn aan het BTW bedrag in de balans van de vof. Dat snap ik dus niet helemaal. Ik zal hierover overleggen aangezien ik sowieso over de suppletie zou overleggen.
 11. Bedankt. De Balans en resultaatrekening heb. Er was alleen later een suppletie voor BTW. Ik overleg hier nog even over met mijn partner, maar zal erna proberen daarmee de aangifte vennootschapbelastingen 2014 (een voorlopige aanslag over 2014 )in te dienen.
 12. Ik ben een Nederlander en woon al tien jaar in het buitenland en op het moment in Bahrain. Ik heb me jaren geleden uitgeschreven in Nederland. Ik ben echter sinds eind 2014 deelnemer in een VOF geworden voor het opzetten van een SaaS met twee partners. Ik heb 15% aandeel in deze vof. Na veel gestegel met de belastingdienst over het hoe en wat over belastingen indienen heb ik vorige week een gebruikersnaam en wachtwoord gehad om als ondernemer aangifte te doen. Ik ben nu officieel als ondernemer geregistreerd. Aangifte als ondernemer heb ik nog nooit gedaan en is allemaal nieuw voor mij. Ik ben https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?action=display;board=47;threadid=42836;start=0 aan het lezen en heb aardig wat paar vragen. Moet ik aangifte nu doen over het hele jaar en dan 15% (mijn aandeel als firmant) over het gehele vermogen van de vof betalen? Ik denk over het gehele jaar aangezien ik mijn aandeel heb betaald en daarvoor verantwoordelijk ben maar ik hoor het graag. Ik heb verder op het moment een BTW Suppletie van 2014 liggen (scan) en de balans voor het jaar 2014. In de balans staat de activa: materiele activa zoals hardware en software, vorderingen firmanten (die betaald zijn inmiddels ) liquide middelen (privé kas, ABN AMRO, kruisposten); de passiva: eigen vermogen:mijn aandeel eigen vermogen (gelijk aan vordering van mij als firmant) en de partners, schulden incl crediteuren (extern web development bedrijf) en BTW (die later is aangepast met suppletie). Als ik aangifte doe lijkt het dat ik de volgende zaken moet invoeren volgens het eerder gemeldde draadje: 1e: Kapitaalaandeel volgens contract: Voer ik hier aandeel in vermogen in? (allemaal een x bedrag in het bedrijf gestoken voor uitbesteden bouwen van de SaaS 2e: Overig kapitaalaandeel: Er is verder geen overige.. maar ik bedrijp ook niet wat overige zou kunnen zijn. 3e: Vergoeding voor arbeid: Doen we niet tenzij betalingen aan de programmeur hier onder vallen 4e: Overige vergoedingen: Doen we niet op een enkele lunchbon na 5e: Verdeling restant winst: Vul ik hier 50% van het verlies (negatieve winst) volgens W/V in? 50% * En als laatste had ik nog de vraag, begrijp ik nu goed dat ik bij deze min of meer weer ingeschreven ben in Nederland als belastingplichtige en dat ik weer zaken zal gaan opbouwen als WAO?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept