Jump to content

Freko

Junior
 • Content Count

  9
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Goedemiddag allen, Het volgende dacht ik onlangs over na. Mijn ouders zijn inmiddels de 70 gepasseerd, wonen in een woning van +/- € 600,000,00 waar geen hypotheek meer op rust. Ik hoop dit jaar 40 te worden, Is het rendabel om mijn ouders een lening van (laten we zeggen) € 100.000,00 aan te laten gaan, en dat zij mij dit geld schenken onder de eenmalige vrijstellingsregeling van € 100.800,00 tot 40 jaar. Op deze manier ontlopen we een kleine € 30.000,00 aan schenkbelasting, mijn hypotheeklasten gaan flink omlaag. Daartegenover staat wel dat ik de rente van de lening op mij neem. Maar aangezien de rente historisch laag staat, zijn dit peanuts in vergelijking tot de "winst" die hier behaald kan worden. Mochten onverhoopt mijn ouders komen te overlijden, draag ik over dit stuk geen schenkbelasting af. Klopt mijn verhaal, of mis ik essentiële zaken? Graag uw visie/expertise/tips & tricks
 2. Ik bezit samen met mijn vrouw en 2 kinderen een VOF. We hebben alle 4 een negatief eigen vermogen, o.a. door een negatieve bankstand (+/- 130.000,00). Echter door de verkoop van ons huis (van mijn vrouw en mij) komt er genoeg vrij om de negatieve bankstand op te lossen. Tevens hou ik dan nog een aardig zakcentje over, echter komt ons vermogen in de VOF dan dusdanig positief te staan(€ 58.000.00) + naast het aflossen van de negatieve bankstand en de aflossing van de hypotheek houd ik nog +/- € 57.000,00 over prive. We willen graag voor huursubsidie in aanmerking komen, echter geldt er een huursubsidie-grens; mocht er meer dan € 60.000,00 Eigen vermogen zijn (vrouw en ik samen), dan zouden we daar geen recht op hebben. Beschikbaar geld is slechts € 55.000,00 en we hebben een tegoed aan de VOF van € +/- €58.000,00. Graag zouden we onze kinderen hun Negatieve Eigen Vermogen wegpoetsen, en derhalve onder de grens van € 60.000 Prive-vermogen komen vanwege de huursubsidie. De kinderen zijn 40+. In mijn optiek zijn er 2 opties; of schenking aan de kinderen (met schenkbelasting) of afzien van de huursubsidie. Zijn er nog andere fiscale legale opties die ik over het hoofd zie? En is het uberhaubt toegestaan om een dergelijke schenking te doen om onder de huursubsidiegrens te komen? Alvast bedankt!
 3. Ik heb het volgende probleem, ik heb mijn zoon een lening van € 35.000,00 verstrekt die hij heeft geïnvesteerd in een eigen zaak. Het betreft een eenmanszaak, maar nu kwam mij ter oren dat zijn partner mogelijk deelgenoot wordt in een VOF. Mijn zoon heeft een kind uit een eerdere relatie, wat inmiddels op een vechtscheiding is uitgelopen. De nieuwe relatie loopt nu ongeveer een jaar, maar ik zou graag een soort van zekerheid willen inbouwen dat zijn nieuwe partner niet met mijn geld aan de haal gaat. Rechtstreeks aan mijn zoon mededelen, wil ik eigenlijk niet vanwege het feit dat ik dan met zijn relatie ga bemoeien. We hebben nog niet echt een contract voor deze lening. Heb ik als financier (en vader) een mogelijkheid om deze VOF op een of andere manier tegen te gaan? Alvast bedankt! [verandering: titel aangepast]
 4. Dat heb ik inderdaad ook al gelezen, maar hoe het dan wel zit kan ik nergens terugvinden.
 5. Als ik mijn partner buiten beschouwing hou, en een zakelijke auto aanschaf heb ik toch 0% bijtelling, en kilometers bijhouden is dan toch overbodig?
 6. Ik heb een prive auto en schrijf kilometers. Als ik (als zzper) een zakelijke auto aanschaf naast mijn prive auto vervalt de kilometerregistratie en bijtelling. (althans zo heb ik het altijd begrepen....
 7. Ik heb een prive auto en wil graag nog een auto op de zaak zetten. Hierbij ontloop ik de bijtelling, echter deze auto zal voornamelijk gebruikt worden door mijn partner voor woon/werkverkeer. De kosten die voor deze auto gemaakt worden, komen rechtstreeks in mindering op mijn resultaat. Ik begrijp dat dit niet de bedoeling kan zijn, echter kom ik op geen enkel forum enige restricties tegen. Ook op de belastingdienst-website wordt er niets over uitgelegd. Derhalve als ik een privé auto heb, en ik neem er een zakelijke auto naast, maakt het dan uit waar ik of mijn partner met de zakelijke auto naartoe rijdt? (kilometerregistratie is niet nodig)
 8. Een klant van ons heeft een eenmanszaak in modewinkeltje deze bestaat uit meerdere pandjes Medio Augustus 2014 richt haar partner een BV op samen met een 3de persoon. Deze 3de persoon was eigenaar van de eenmanszaak (nu BV), en heeft de zaak niet rendabel weten te maken. Deze 3de persoon wil zsm van deze zaak af. Aangezien de winsten niet zo hoog zijn hebben we geopperd om de BV op te heffen en weer terug te wijzigen naar een eenmanszaak alleen dan op naam van de nieuwe eigenaar. (3 filialen) Man en vrouw zijn samen verantwoordelijk voor 2 winkeltjes, 1 detailhandel & bovengenoemde BV (4 totaal dus). De geldstromen zijn onoverzichtelijk. Nou komt de klant met het idee om toch maar de BV te behouden, en de 3 winkeltjes daar samen in onder te brengen. (3x mode + 1 detailhandel) Aangezien de winst van deze 4 ondernemingen tesamen (vooralsnog) niet boven de € 30.000,00 winst uitkomen, lijkt het mij zinloos om deze in een BV onder te brengen. Drijfveer waarom man en vrouw dit zouden willen is dat zij prive niet aansprakelijk willen zijn. Ik heb hen voorgerekend dat zij op dit moment geen schulden hebben, en dat de waarde van de voorraden van alle 4 de zaakjes de € 200.000,00 overstijgd. Een persoonlijk faillissement lijkt mij vanuit dat oogpunt onwaarschijnlijk. Nou is mijn vraag is het zinvol de BV door te zetten, (3de persoon eruit , vrouw erin.) welke acties dienen we dan te ondernemen? (Notaris?) Graag een onderbouwing waarom juist wel of niet een BV of Eenmanszaak? Ik heb gezien dat er meerdere topics zijn over zzp of BV maar ik vind mijn vraagstuk niet aansluiten bij de oplossingen die daar worden gegeven. Vriendelijk bedankt alvast.

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept