Jump to content

tne

Junior
 • Content Count

  11
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Helemaal eens, bedankt voor het meedenken en je advies.
 2. Nee, er worden geen premies afgedragen in de werkmij. Ik ben ook niet van plan om van de WW gebruik te maken, ik heb nog andere inkomsten naast mijn deelname in deze BV.
 3. @ Norbert, ik lees je edit nu pas. Voor wat betreft die sociale verzekeringen; ik factureer een management fee naar de werkmij en betaal mijzelf een dga salaris vanuit mijn Holding. Ik begrijp niet helemaal hoe dit voor mij zou kunnen werken om mijn partner aan de onderhandelingstafel te krijgen? Groet
 4. Heb een en ander nog eens laten bezinken, ook na de adviezen die hier zijn gegeven. Daarbij kom ik op de hypothetische vraag: Stel ik heb samen met een partner een goedlopend bedrijf en 49% van de aandelen en mijn partner 51% van de aandelen. Het kan dan toch niet zo zijn dat hij zomaar kan zeggen: Joh, bedankt en see you later, ik wil niet dat je nog werkzaamheden uitvoert en je krijgt niets meer van de cashflow die wij generen. Daar moet toch een soort van mechanisme in zitten lijkt me? Reacties zijn welkom!
 5. Ja, er is een aandeelhoudersovereenkomst waarin staat dat de aandelen eerst aan de overige aandeelhouders worden aangeboden. Ook wanneer de partij "middellijk of onmiddellijk de dienstverlening aan de onderneming beëindigt, al dan niet vrijwillig". Verder staat er dat de aanbiedingsprijs wordt bepaald zoals in statuten van de vennootschap, ofwel in samenspraak, of door externe partij waarop de eventuele kopende partij dan kan reageren.
 6. Allen bedankt! Zeker, ik probeer ook informatie in te winnen om te zien wat mijn mogelijkheden zijn, vandaar ook dit topic. Een leverancier de aandelen aanbieden is absoluut een mogelijkheid die ik verder ga uitdiepen. Hebben jullie suggesties wat voor soort adviseur ik zou moeten zoeken, juridisch, ondernemingsrecht, fiscaal...?
 7. Wederom bedankt voor jullie reacties. We zijn wel on speaking terms dus dat is het probleem niet, maar je merkt wel dat hij zich aan het positioneren is. @ LiGuido het is juist andersom, ik zou hem liever dwingen om mijn aandelen te kopen voor een redelijk bedrag. Ik hoef de hoofdprijs niet te hebben maar wil er wel af. Ik wil derhalve ook niet mijn aandelen houden en hopen op dividend, want hoewel Hans van den Bergh aangeeft dat hij mijn belangen als minderheidsaandeelhouder niet mag schaden, zal dat in de praktijk zeker gebeuren en zal er ik geen enkele vat op hebben.
 8. Bedankt voor je reactie! We factureren allebei vanuit onze beheer BV, dus zijn allebei niet in loondienst... Er is wel een aandeelhoudersovereenkomst, waarin staat dat bepaalde beslissingen met algemene stemmen moeten worden aangenomen... Maar daar staat niets over beloningen van management / aandeelhouders.
 9. Heb veel gelezen op het forum, echter specifiek advies op mijn case wordt zeer gewaardeerd: Ik bezit een derde van de aandelen van een redelijk lopende BV. Mijn partner (hij heeft meerderheid vd aandelen) en ik zijn wat uit elkaar gegroeid en hij heeft recentelijk aangegeven dat hij liever heeft dat ik mijn inzet voor de onderneming staak. Op het moment ontvangen zowel hij als ik een maandelijkse management fee. Hij heeft al aangegeven mijn management fee te willen staken. Normaliter zouden we mijns inziens een waardering van het bedrijf maken (waarbij over de uitkomst uiteraard getwist kan worden) en verkoop van mijn minderheid aan hem effectueren. Dit heeft ook absoluut mijn voorkeur, omdat ik liever direct stappen zet dan dit laat doorsudderen. Echter heeft mijn partner aangegeven geen middelen beschikbaar te hebben voor de koop van mijn aandelen. Hij heeft wel aangegeven dat hij het prima vindt dat ik mijn aandelen houd, maar hier heb ik zelf geen trek in. Ik heb nu de volgende vragen: 1 Is het voor hem zomaar mogelijk om mijn management fee te staken (hij is dus meerderheidsaandeelhouder); 2 Kan ik hem verplichten om mijn aandelen te kopen en zo ja, hoe werkt zoiets? Daar hij heeft aangegeven in principe geen interesse te hebben in mijn aandelen zou ik ook op zoek kunnen naar een externe koper, maar dat is in deze markt vrij complex en daarnaast zullen er niet veel kopers verlegen zitten om een minderheidsaandeel. Aandelen houden en wachten op eventuele dividenden is voor mij geen optie, daar hij waarschijnlijk alles zal doen om de winst van de onderneming te minimaliseren. Vraag is dus eigenlijk, hoe breng ik dit snel tot een goed einde. Alvast dank voor jullie moeite.
 10. Dank voor jullie reacties! De werkzaamheden die nu plaatsvinden zijn alleen op het gebied van business development, we helpen de lokale Chinese Ltd. aan de juiste klanten door ons internationale netwerk. Het is dus niet zo dat we daadwerkelijk producten leveren oid. We neigen er nu naar om samen een NL BV op te richten en via die BV aandelen te nemen in beide Chinese LTD's. De HK Ltd is een beetje teveel een ver-van-mijn-bed-show voor mijn gevoel. Eventueel kunnen we later via deze BV ook de Chinese producten verkopen op de Europese markt. Als jullie nog meer input hebben - altijd welkom :)
 11. Veel gelezen op dit forum, maar bijna iedere zaak is uniek, vandaar dat ik even mijn eigen topic start. Ik werk vanuit een NL Holding, diverse activiteiten. Momenteel ben ik met een (NL) partner bezig om eea op te zetten in China. We zetten 1) een nieuw bedrijf op in China met een Duitse, een Chinese en een NL'se (partner en ik) aandeelhouders. Daarnaast 2) worden mijn partner en ik aandeelhouder in een bestaande Chinese Ltd., die - als alles volgens plan gaat - in 3 tot 5 jaar naar de Chinese beurs gaat. Dit is nu nog een relatief klein bedrijf maar met veel potentie. De verhouding in aandelen tussen mij en mijn partner is 20 / 80 voor beide cases. In principe liggen alle kaarten zo op tafel. Mijn partner en ik hebben in gedachte om een Nederlandse entiteit op te richten en vanuit daar de deelnemingen te doen. Voor de Chinese NewCo is dit volgens mij prima, echter voor de Pre-IPO Ltd., is dit misschien geen goede oplossing omdat buitenlandse bedrijven geen geld uit China kunnen onttrekken, behalve via Hong Kong. Vandaar dat het idee is ontstaan om onder de nieuwe JV tussen mij en mijn partner een 100% dochter te hangen die op zijn beurt weer 10% aandeelhouder is in de Pre-IPO Ltd. Echter, het opzetten en managen van zo'n offshore BV is vrij kostbaar en tijd rovend, mijn voorkeur zou dus zijn om direct vanuit de nieuwe NL JV de deelnemingen te doen. De verwachting is dat de NewCo China in 2016 ca €50k winst maakt, groeiend tot ca €200k in de jaren daarop. De Pre-IPO company draait nu break even, maar heeft dus zicht op een eventuele IPO. Ik ben benieuwd naar jullie advies, ook fiscaal technisch. Als bijlage heb ik een structuurtje gemaakt die eea schematisch weergeeft ter verduidelijking van het verhaal. Alvast dank voor de genomen moeite!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept