BobdeBouwer01

Senior
  • Aantal berichten

    83
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door BobdeBouwer01

  1. Bedankt voor de reactie Joost! Ik neem aan dat je dan voor vraag 3 en 4 ook bedoelt dat het antwoord 'nee' is? (aangezien alleen het EV is verdeeld onder de vennoten na staken).
  2. Hallo, ik heb nog een paar aanvullende vragen die bij mij opkomen bij het doen van de IB aangifte. Ik ben enorm blij met al het advies dat jullie hierbij kunnen geven: Aangezien het antwoord op vraag 1 ' ja' is (en dus ook doorgevoerd in de slot balans), betekent dit dat het in de IB aangifte als willekeurige afschrijving opgegeven moet worden of heeft het versneld afschrijven ivm stoppen onderneming hier niets mee te maken en is het antwoord 'nee'? Is door het versneld extra afschrijven het waarderingsstelsel van activa of passiva nog gewijzigd? Heeft de volgende vraag in de IB aangifte betrekking op het opnemen van het EV na stoppen onderneming of is het antwoord 'nee' als alleen EV is opgenomen? "Hebt u overige bestanddelen van het ondernemingsvermogen overgebracht naar het privévermogen, in verband met staking van de onderneming?" Is het antwoord op onderstaande vraag ook 'nee' als er alleen EV is opgenomen na het sluiten van de balans? Maw gaat stakingswinst om zaken zoals het verkopen van bezittingen van het bedrijf (zoals meubels of apparatuur) waardoor bijvoorbeeld winst ontstaat? "Is er stakingswinst behaald?" Alvast enorm bedankt voor de antwoorden!
  3. Bedankt voor je reactie Joost. Dit helpt! Is er online ergens eea te lezen over het maken van een eindbalans bij het stoppen van een onderneming? Ik kan hier nauwelijks informatie over vinden bij de BD waardoor ik twijfel of ik de juiste zoektermen gebruik.
  4. Ik probeer mijn vraag nogmaals onder de aandacht te krijgen door dit berichtje. Hopelijk zit er iemand op dit forum die mij verder kan helpen met deze vraag :-) Alvast bedankt voor het meelezen!
  5. Beste, Ik heb twee vragen met betrekking tot het afsluiten van het boekjaar voor een vof die per 31/12 is gestopt: er staan nog enkele paar posten vaste activa op de balans die allemaal een afschrijvingsperiode hebben van 5 jaar waarvan er nu 4 zijn verstreken. Dit gaat om websites tbv het bedrijf. Nu is het zo dat deze websites bij staking van het bedrijf nul waarde meer hebben (ze dienen hun doel niet meer en zijn niet overdraagbaar of verkoopbaar oid). Is het mogelijk om deze investeringen versneld af te schrijven bij het sluiten van boekjaar 2022 door op 31/12 het restant volledig af te schrijven? Zijn er nog andere zaken waar rekening mee gehouden moet worden bij het afsluiten van het boekjaar die anders gaan dan een normale jaarafsluiting ivm het staken van de onderneming? Of wordt dit uiteindelijk allemaal geregeld in de IB aangifte?
  6. Bedankt voor jullie input. Ik ben er inmiddels uit. Het blijkt dat E-boekhouden.nl inderdaad negatieve bedragen naar de andere kant van de balans verplaatst. Geen idee waarom dit zo werkt maar verwarrend is het wel. Daarnaast stond de overige materiële vaste activa verkeerd op de balans doordat er een foutje stond op de beginbalans. Inmiddels is dit bedrag aangepast en staat dus op 0. Het EV heb ik kunnen verplaatsen van de activa zijde naar de passiva zijde door dit als negatief bedrag op te nemen in de IB aangifte. Bedankt voor jullie input!
  7. Hoi Cosara, Dat is vreemd want dit is de standaard balans die uit e-boekhouden.nl komt rollen. Voorbelasting staat letterlijk voor voorbelasting. Ergens is in de loop de jaren schijnbaar een verschil ontstaan met de kwartaal aangiftes. Hierdoor blijft een bedrag openstaan op de balans. BTW R/C is te betalen of ontvangen belasting voorkomend uit de kwartaalaangifte. In dit geval de nog te betalen btw van Q4.
  8. Beste, Ik kom er niet uit met het invoeren van de balans van mijn eenmanszaak in de aangifte inkomstenbelasting. Het boekjaar heb ik middels het boekhoudprogramma succesvol kunnen afronden maar de balans die eruit rolt valt niet één op één in te voeren bij de Belastingdienst. Het gaat om de post 'Eigen vermogen' die op de balans aan de activa zijde staat. Hoe kan ik dit invoeren bij de IB aangifte aangezien eigen vermogen aan de passiva kant staat op het aangifte formulier. Daarnaast heb ik 'Overige materiële vaste activa' aan de passiva zijde van mijn balans staan. In het IB aangifte programma kan dit juist alleen aan de activa zijde ingevuld worden. Hoe dien ik onderstaande balans correct in te voeren op het IB aangifte formulier? Omschrijving Activa Passiva Overige materiële vaste activa 4 Bank 200 Debiteuren 1 Eigen vermogen 500 Voorbelasting 45 BTW af te dragen Hoog 10 BTW R/C 600 Crediteuren 40 Saldo 700 700 Alvast bedankt voor het meekijken!
  9. Dank voor deze waardevolle aanvullingen op basis van de eerdere conclusie die ik trok. Ik heb de verkeerde bewoording gebruikt waardoor het inderdaad niet klopt wat er staat maar ik vermoed dat ik het inmiddels wel begrijp :-) Gewoon een extra privé opname voor vennoot A en het restant van de winst 50/50 delen moet zijn: Gewoon een extra arbeidsbeloning voor vennoot A en het restant van de winst 50/50 verdelen. Dus stel: 100.000 euro winst Extra arbeidsbeloning voor vennoot A is 10.000 euro. Dan wordt het winstaandeel: (100.000 - 10.000 = 90.000) / 2 = 45.000 + 10.000 = 55.000 euro voor vennoot A en 45.000 euro voor vennoot B.
  10. Bedankt! Punt 1 komt voornamelijk voort uit een tijdelijke hogere inspanning van vennoot A waarbij vennoot A en B gezamenlijk hebben afgesproken welke beloning hier tegenover staat. De vraag die hier uit voort kwam was met name hoe dit boekhoudkundig het beste was te regelen voor hen. Blijkbaar heel simpel: gewoon een extra privé opname voor vennoot A en het restant van de winst 50/50 delen. Nogmaals dank voor iedereen zijn input!
  11. Beste, Bedankt voor jullie duidelijke reacties. Vermoedelijk dacht ik te complex waardoor ik het idee had dat mijn voorstel de meest eenvoudige oplossing was... Kort gezegd zou er dus met mijn voorgestelde constructie dubbele belasting afdragen worden. Klopt onderstaande stappenplan? Vennoot A kan een extra privé opname uit de VOF doen in overleg met vennoot B. De bestaande winst/verlies verdeling kan instant gehouden worden. Bij de IB-aangifte kan de winst minus de extra beloning van vennoot A 50/50 verdeeld worden. Vervolgens telt vennoot A de extra privé opname (beloning) op bij de verdeelde winst. Dit wordt het winstaandeel van vennoot A op de IB-aangifte. Het Kapitaalaandeel einde boekjaar volgens samenwerkingsovereenkomst op de IB-aangifte kan gewoon 50/50 verdeeld worden.
  12. Boekhoudkundig de meest eenvoudige methode en daardoor heeft het de voorkeur voor alle betrokken partijen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het moet mogen. Vandaar de vraag.
  13. Beste, Ik heb een vraag mbt de volgende situatie: Er is een vof met twee vennoten. De winstverdeling is 50/50. Nu heeft vennoot A met vennoot B afgesproken dat hij tijdelijk één dag per week meer gaat werken. Mag vennoot A vanuit zijn eigen eenmanszaak die hij naast de VOF heeft een factuur sturen aan de VOF? Dan kan de winstverdeling gewoon op 50/50 blijven staan en vennoot A een extra beloning krijgen.
  14. Dank beiden voor de heldere uitleg. Kort gezegd houd je dus buitenlandse facturen met buitenlandse btw buiten de btw-aangifte en verwerk je deze ook niet in 4a of 4b? Nu is de situatie toch iets anders als boven omschreven. Ik heb inmiddels een officiële factuur aangevraagd en ontvangen. Hierop staat een Nederlands btw-nummer (VAT-ID beginnend met NL) vermeld van Ifixit. Wel staat er alsnog als afzender een Duits adres met Duitse UST-ID nummer. Kan ik er nu vanuit gaan dat het toch Nederlandse btw is aangezien er in ieder geval een Nederlands btw-nummer op de factuur staat en er 21% btw wordt berekend? Zo ja, kan ik het dan opgeven bij voorbelasting (5b)?
  15. Beste, Ik heb een (volgens mij simpel) vraagstuk waar ik niet uitkom. Na veel zoeken en lezen ga ik de vraag toch hier plaatsen omdat ik nergens de juiste informatie kan vinden. Ik wil in mijn btw-aangifte een buitenlandse inkoop factuur verwerken. Het gaat om een zakelijke aankoop bij Ifixit Europe. Ik heb nooit een officiële factuur ontvangen van dit bedrijf maar slechts een orderbevestiging met beperkte informatie. Zover ik kan vinden is het bedrijf in Duitsland gevestigd en heeft het een Duits btw-nummer (maar dit staat niet op de orderbevestiging vermeld). Omdat ik bij de online aankoop niet mijn eigen btw-nummer kon opgeven is er door de verkopende partij btw gerekend op de factuur. Dit word vermeld als VAT en komt neer op 21%. Hoe verwerk ik deze factuur op mijn btw-aangifte?
  16. Omdat ik er nog steeds niet helemaal uit ben en verschillende dingen om mij heen hoor van andere bewoners wil ik graag schriftelijk om een standpunt van de Belastingdienst vragen. Waar kan ik hier meer informatie over vinden op de website van de Belastingdienst?
  17. Ik geef dit topic nog éénmaal een kick in de hoop dat iemand mij sluitend advies kan geven betreft de kwestie. Bedankt alvast!
  18. Dan voor jullie reacties! Nee, iedere huurder heeft in principe recht om gebruik te maken van de co-work space. Je kan er dus niet voor kiezen om hier niet voor te betalen. Het is onderdeel van de huur in dit complex. Het kan inderdaad zo zijn dat er bijvoorbeeld bewoners zijn die in het weekend vrienden ontvangen in de ruimte of bijvoorbeeld hun verjaardag vieren. Ja, dat weer wel. Externe mensen kunnen vanaf 75 euro een flex desk huren in de co-work space. Ik had dit topic inderdaad al gelezen. Dank voor de tip. Echter is die betreffende situatie toch weer net wat anders. Schriftelijk om een standpunt vragen; hoe gaat dit precies in zijn werk en waar kan ik dit doen?
  19. Mijn partner is geen ondernemer en werkt in loondienst. Zij wil en kan deze kosten dus niet aftrekken. Ik heb gisteren gebeld met de Belastingdienst maar zoals verwacht nemen zij geen standpunt en zijn ze er alleen om 'de regels van de wet uit te leggen'. Echter kreeg ik te horen dat de situatie rondom het aftrekken van kosten voor werkruimte zo complex is dat ik mij beter kon wenden tot een financieel dienstverlener.
  20. Ik ben vooralsnog benieuwd of er forumleden zijn die hier iets over kunnen vertellen. Mijn dank is groot!
  21. Hoi Branko, Bedankt voor je reactie. Goede vraag. Ik sta als medehuurder op het contract genoemd en heb dit ook ondertekend. Echter is mijn partner wel de hoofdhuurder. Wij betalen de huur maandelijks vanaf een gezamenlijke rekening waar wij 50/50 geld op inleggen. Voor de rest blijft mijn vraag staan. Er is namelijk geen specificatie op de factuur van de huur wat betreft de co-workspace. Er worden alleen de volgende kostenposten genoemd: Membership, huur, voorschot serviceplan en voorschot supplement 2e bewoner.
  22. Beste, Op de website van de Belastingdienst en de rest van het internet kan ik geen informatie vinden over mijn specifieke geval. Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden om een deel van dehuurkosten op te voeren in de IB aangifte. De situatie is als volgt: Ik huur een woning samen met mijn partner. Zij staat als hoofdhuurder op het contract en ik als medebewoner. Bij de gemeente staan wij beiden ingeschreven op hetzelfde adres. De woning omvat een appartement + gebruik van een co-work space in hetzelfde gebouw. Dit is een ruimte met aparte ingang en sanitaire voorzieningen. Je kan het zien als een flexwerk plek met eigen desk. Op de huur wordt het gebruik voor deze ruimte niet apart gespecificeerd. Het zit gewoon bij de totale huur in. In hoeverre is het mogelijk om een deel van deze huurkosten op te voeren? Van andere bewoners heb ik bijvoorbeeld gehoord dat ze 30% van de huurkosten opvoeren (omdat vergelijkbare werkruimte in deze stad gelijk zou staan aan 30% van de totale huurkosten). Daarnaast is mijn situatie nog iets anders omdat ik niet de hoofdhuurder ben én dus ook samenwoon. Bedankt voor jullie advies!
  23. Helemaal duidelijk (en achteraf natuurlijk heel logisch allemaal). In ieder geval super bedankt Rik!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.