Jump to content

christian_g22

Junior
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Hi Roel, ik vraag het namens een handelaar. Die is momenteel op zoek naar een nieuwe boekhouder. In principe kan hij zijn inkomsten en uitgaves prima inboeken via een programma dat hij gebruikt. Alleen was hij niet helemaal zeker over margeauto verkoop. Alhoewel ik nu over puur de verkoop duidelijkheid heb, weet ik nog niet zo goed hoe het zit met eventuele reparaties van deze autos voordat ze verkocht waren.
 2. Hi Geert, Bedankt voor de info. Heb je misschien nog tips betreft het inboeken als er ook een reparatie heeft plaats gevonden ? Als er bijvoorbeeld nog €100 (ex) aan onderdelen zijn gebruikt. Moet er dan BTW worden betaald over €400 ipv €500 ? En dan nog €21 apart over de onderdelen ?
 3. Ik had al wat research gedaan. En volgens mij begrijp ik hoe ik de verkoop van een marge auto correct moet inboeken. Maar ik wou het voor de zekerheid even hier vragen voor het geval dat ik het toch verkeerd doe. Het gaat hier niet om een 'auto van de zaak' maar handel in autos. Voorbeeld: Auto is gekocht van een particulier (marge) voor €1000 Boek ik in: Inkoopfactuur > €1000 > 0% BTW Nu verkoop ik de auto weer met margeregeling voor €1500. Als ik het goed begrijp moet dat dan zo: Verkoopfactuur > €1500 > 0% BTW In > €500 (incl) > 21% BTW Uit > €500 > 0% BTW Dus er word alleen BTW gevorderd over de winst. Daarna balanceer ik de 500 weer ter correctie. Dan klopt mijn kas/bank saldo, en is de correcte BTW toegepast. Mijn vragen: 1. Is dit de juiste manier om dit in te boeken ? 2. Als ik deze methode gebruik, zien mijn klanten dan niet hoeveel de inkoop van de auto was ? Want dat wil ik natuurlijk niet kwijt.
 4. Ik ben van plan om mij binnenkort in te schrijven bij de Kvk. Als ZZP'er wil ik websites ontwikkelen en (vooral) optimaliseren. Dat laatste omdat de markt hiervoor minder gesatureerd is dan web development. Ik zal ook globaal mijn klanten werven, en niet alleen in Nederland dus. Waar ik mij een beetje aan hekel is het vestigingsadres. Ik doe dit nu nog vanaf thuis, maar wil mijn prive-adres niet zichtbaar hebben op de site of bij de KvK :( Ik heb wel wat rond zitten lezen en zie dat het toch wel verplicht is. Er zijn wel een aantal 'virtual office'/postbus diensten maar voor zover ik weet mag dat officieel niet van de KvK. Onder andere omdat hier de werkzaamheden niet plaats vinden. Ik ben echter ook in het bezit van een bedrijfspand die ik verhuur. Mijn vraag is dus of ik mij hier mag inschrijven. (met toestemming van de huurder natuurlijk.) Ik snap dat technisch gezien hier ook niet mijn werkzaamheden zullen plaats vinden. Maar misschien dat het zo eerder door de vingers word gezien ? Aangezien ik vooral voor klanten in het buitenland zal werken is de kans erg klein dat iemand mij komt bezoeken. Of heeft iemand misschien een beter idee ?
 5. Bedankt voor je antwoord. Ik denk dat ik voor inkopen het inkoopboek zal gebruiken, dit is inderdaad overzichtelijk. En verkoop direct in het kasboek en bankboek. Klanten in de winkel zullen direct betalen, dus op rekening is niet van toepassing. Het sjabloon laat mij inkoop en verkoop boeken. In het kas/bank boek kan ik dan aangeven waar een transactie betrekking op heeft. Ik moet invullen om welke leverancier het gaat en hoeveel ik heb betaald, en het boeknummer. Hierna word in het verkoop/inkoop boek aangeven of iets open staat of betaald is. Ik vindt het heel handig. Als ik op de laatste dag van een kwartaal een pinbetaling krijg die pas 1/2 dagen later word overgemaakt door bv. CCV/Sepay, moet die dan bij de volgende aangifte worden opgeteld ? Of mag ik die gewoon meenemen in het huidige kwartaal ondanks dat het nog niet op mijn rekening staat ? (aangifte van bv. Q1, word toch pas in Q2 verstuurd, dus dan heb ik het bedrag toch wel binnen). _____ onnodige full quote van direct voorgaand bericht verwijderd
 6. Ik maak gebruik van het boehoudeninexcel sjabloon. Ik ben bezig met het openen van een winkel (bijna klaar met de verbouwing!). Echter wil ik graag wat duidelijkheid over bepaalde aspecten van het boekhouden. Aangezien ik een winkel zal hebben en aan particulieren ga verkopen, zit ik in het kasstelsel. Heb ik dan uberhaubt een inkoop/verkoop boek nodig ? Mijn dagelijkse omzet komt in kasboek, en pin betalingen van kas via kruisposten naar bank. En inkopen van bank/kas naar voorraad/inventaris. Tot zover had ik voor elke aankoop die ik heb gemaakt (inventaris, zoals verf en wand planken bij de gamma) een regel aangemaakt in het inkoopboek. En dan als leverancier Gamma. En dan gaf ik in het kasboek or bankboek aan dat dit betaald is. Dus ik had aangenomen dat ik zometeen wanneer ik omzet draai, hetzelfde moet doen. Dus een regel in het verkoopboek naar Omzet Hoog 21%, en dan in het kasboek/bankboek tegenboeken. Is dit de juiste manier van werken ? De handleiding van BIE is hier niet duidelijk over. Ze zijn meer ge-focused op het factuurstelsel. In het sjabloon staat bijvoorbeeld bij inkoop en verkoopboek "Op rekening" en in de handleiding staat ook "Alleen inkoopfacturen die je via de bank betaalt, boek je in het Inkoopboek.". Dus als ik bij de gamma een wandplank koop om mijn handel op te leggen, en ik betaal via kas, hoort dit dan niet meer in het inkoopboek thuis !?
 7. Bedankt voor jullie (snelle) reacties. Ik had al op die website van de BD gekeken en wat gerelateerde artikelen op andere sites doorgelezen. Ik wou het toch even vragen voor de zekerheid zodat ik niks over het hoofd zie en zometeen voor verassingen kom te staan. Nu nog de vraag of mijn familielid kosten moet gaan betalen. Even research doen...
 8. Ik wil een zaak openen en voor de financiering heb ik een familielid in België die bereid is om geld te schenken (geen lening). Ik heb begrepen dat een schenking uit het buitenland voor mij belastingvrij is, maar dat er voor de andere partij mogelijk wel kosten voor in rekening voor kan worden gebracht. Echter is dit mijn vraag niet (alhoewel meer duidelijkheid altijd welkom is). Mijn vraag is of dit toegelaten is door instanties zoals de belastingdienst. Zullen er daadwerkelijk geen kosten bij komen kijken zoals schenkbelasting, of van andere soort ? En wat voor een documentatie zal ik nodig hebben om dit te doen ? Het bedrag zal tussen 20.000 en 30.000 EUR zitten.
 9. Volgens die logica zou een csv export van mijn dagomzet genoeg moeten zijn, of de email die ik elke avond krijg met een dagrapportage. Of zelfs het kasboek alleen. Zolang ik het maar elke dag uitvoer en opsla.
 10. Ja, ik kan inderdaad elke dag een dagrapport aanmaken, downloaden en opnemen in mijn administratie (het rapport zelf bewaar ik natuurlijk ook aangezien dit mijn 'z-bon' is). Maar ik vraag me af of dit document 'geldig' is in de ogen van de belastingdienst.
 11. Je kunt een bon uit printen voor de klant, maar verder zie ik geen optie om iets anders uit te printen zoals een dag/maand rapportage. Het is internationaal best wel een populair product. Ik heb een winkel waar ik schoenen verkoop. Ik zou graag een zo'n systeem willen gebruiken omdat het me handig lijkt voor de administratie om alles digitaal te hebben. De rest van de administratie ziet er prima uit. Ik maar gebruik van het 'boekhoudeninexcel' pakket. Dus heel veel is al voor mij gedaan wat de rest erg makkelijk maakt.
 12. Ik had een kijkje genomen naar de oplossingen van SquareUp. Je kan hiermee een tablet als kassa gebruiken en alles word netjes in een dashboard weergegeven. Deze software werkt samen met een bon printer, maar het is niet mogelijk om bijvoorbeeld een z-bon uit te draaien. De gegevens kan ik vanaf het dashboard exporteren naar mijn eigen administratie. Als ik ooit een controle zou krijgen, welke data moet zou ik dan verplicht moeten kunnen laten zien ? Zou de export (een CSV bestand) voldoende zijn ? Of moet ik ze toegang geven tot mijn Square account ? Of is mijn eigen administratie voldoende (kasboek/bankboek) ? Als iemand me dit zou kunnen uitleggen, dan zou ik het erg op prijs stellen.
 13. Ik ben meerderjarig. Ik snap niet precies wat je met 'zakelijk voorwaarden' bedoelt. Ik huur het pand om winkel te openen. Dus van mijn kant is het voor zakelijke doeleinden.
 14. Ik had het hier gelezen http://www.belastingtips.nl/fiscaaladvies_dossier/vermogende_particulieren/pand_verhuren_aan_zoon/
 15. Ik ben van plan binnenkort een onderneming te starten en omdat mijn vader een leeg winkelpand heeft lijkt mij dit een goede kans om te nemen. Ik ben dus van plan dit pand van mijn vader te huren om een eenmanszaak te starten. Ik heb begrepen dat dit een 'Ongebruikelijke Terbeschikkingstelling' word genoemd. Ik heb al gelezen dat huurinkomsten voor mijn vader dan automatisch onder box 3 komen te vallen, en hij hier geen btw over moet betalen, maar alleen vermogensbelasting (1,2% over waarde per jaar. (ja hij is de eigenaar van het pand)). Maar hoe zit het met mij ? Ik neem aan dat ik dan geen BTW kan terug krijgen, of heb ik dat verkeerd ? Overigens wou ik ook graag weten of ik voor de huurprijs een bepaald bedrag moet rekenen, of dat het een symbolische waarde mag hebben van bijvoorbeeld 1 EUR ? Wat van mijn vader is, is van mij en vice versa. Ik leef en woon ook nog met hem, dus ik ben het geld toch niet 'kwijt'. Als laatste wil ik dan ook weten hoe ik dit in de bedrijfsadministratie moet opnemen. Stel voor ik heb geen recht op BTW teruggave, komt dit dan alsnog in het bankboek/kasboek terecht ? Of onder memoriaalboek ? Ik ben bang dat geautomatiseerde boekhoudprogramma's dan BTW van de huur meenemen in de balans en dat dus een verkeerde invloed zal hebben op de aangifte. Als iemand dit allemaal voor mij kan verduidelijken, dan zou ik het heel erg op prijs stellen.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept