Jump to content

Max1973

Junior
 • Content Count

  14
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Beste Kloek, Jouw verwarring begrijp ik. Een Chinees zou dat ook hebben als hij de afkorting BV leest. Vandaar dat ik heb gekozen voor een LLC en Ltd vorm. De holdingstructur gebruik ik voor mijn zaken in Azie. Omdat ik 100% (in)direct aandeelhouder ben van beide vennootschappen, en in Nederland woonachtig ben is de feitelijke leiding van de vennootschappen in Nederland gevestigd. Zodoende zijn beide vennootschappen binnenlands belastingplichtig. Maar hoe zit het nu met het opgeofferd bedrag? Heeft iemand daar een antwoord op?
 2. Beste Lezer! Ik heb in 2016 een nieuwe holdingstructuur gekocht voor op te starten business activiteiten in Azie. Het gaat om een Delaware LLC als houdster die op haar beurt 100% van de aandelen heeft in een Ltd. Beide vennootschappen zijn in Nederland belastingplichting en doen zelfstandig aangifte. Volgens de notariele akte bestaat het kapitaal van de Ltd uit 25.000 aandelen met ieder een waarde van 1 EURO. In de commerciele jaarrekening van de LLC heb ik de deelneming debit verantwoord voor 25K met als tegenboeking een rekening courant schuld aan de LTD. Nu ik bezig ben met de fiscale aangifte Vpb voor de LLC wordt mij gevraagd naar het opgeofferd bedrag voor de Ltd. Is het opgeofferd bedrag gelijk aan het maatschappelijk kapitaal? Of is het opgeofferd bedrag gelijk aan de daadwerkelijk betaalde oprichtingskosten. In mijn situatie heeft de LLC uitstluitend 2.000 USD oprichtingskosten betaald. Alvast bedankt!
 3. De LLC en de Ltd zijn allebei opgericht naar buitenlands recht. Van de LLC ben ik enig certifcaathouder. De LLC houdt op haar beurt alle aandelen in de Ltd. Zodoende is de Ltd een deelneming van de LLC. Beide vennootschappen zijn bij de NL fiscus bekend. Ik ben binnenlands belastingplichtig. Dus feitelijke leiding is alhier gevestigd. Voor beide vennootschappen doe ik aangifte Vpb. Interessant vind ik het wel om te weten hoe het zit met de fiscale waarderingsgrondslag van de deelneming?
 4. Het maatschappelijk kapitaal van de Ltd is 50.000 EUR(50.000 aandelen van 1 EUR). Hiervan zijn er 50.000 geplaatst en in rekening courant verrekend met LLC. LLC heeft rekening courant schuld aan LTD.
 5. Ik heb bij de oprichting van de holding structuur niet goed nagedacht over de omvang van het kapitaal. De oprichting ging destijds snel en er is mij nooit gevraagd hoe ik het kapitaal wilde samenstellen. Heeft dit consequenties? Kan ik de waarderingsgrondslag van de deelneming (50K) ook gebruiken voor mijn fiscale aangifte Vpb?
 6. Beste Rik! Goed gezien. Het moet inderdaad een rekening courant vordering zijn op de Ltd.
 7. Beste Joost. Voor mij zit er niet een directe gedachte achter de 50K. Ik zou zelf eerder de deelneming waarderen tegen kostprijs of nihil. Sinds de oprichting vertegenwoordigen beide vennootschappen geen waarde. Uitsluitend de aankoopprijs. Is het gebruikelijk om bij oprichting een deelneming te waarderen op basis van de waarde van het aandelenkapitaal zoals vastgelegd in de notariele aktes? Of kun je ook afwaarderen naar nihil?
 8. Beste Rik! Mijn dank voor je antwoord. Lees ik jouw antwoord in onderstaande journaalposten juist? HOLDING LLC Deelnemiing LTD (Balans) 50.000 AAN Rekening Courant Member (Balans) 50.000 Oprichtingskosten (P&L) 2.500 AAN Rekening Courant Member (Balans) 2.500 Rekening courant LTD (Balans) 1.500 AAN oprichtingskosten (P&L) 1500 WERKMIJ LTD Rekening courant LLC (Balans) 50.000 AAN nog te storten aandelenkapitaal (Balans) 50.000 Oprichtingskosten (P&L) 1.500 AAN rekening courant LLC (Balans) 1500
 9. Beste Rik, De journaalposten voor de oprichting zijn bepalend voor de jaarafsluiting 2016. In 2016 heb ik uitsluitend de holding structuur opgericht en verder geen overige activiteiten verricht dan wel kosten gemaakt. De jaarrekening 2016 bevat dus uitsluitend de journaalposten mbt de oprichting. Je gedachte dat LLC 1.500 euro betaalt, voor een bedrijf (Ltd) met 50K cash, snap ik niet. Het gaat hier om "nog" te storten aandelenkapitaal. wat vervolgens in rekening courant wordt verrekend naar de UBO. Kan iemand mij op weg helpen, met de eerder door mij gegeven journaalposten?
 10. Beste Joost, ik probeer de journaalposten te maken in verband met de afsluiting van het boekjaar 2016. Beste Rik, de 1.500 EURO is de kostprijs deelneming voor de LLC. Dit zijn de aankoopkosten van de Ltd. Om die reden heb ik deze kosten geactiveerd bij de holding en niet ten laste van het resultaat van de werkmij gebracht. Tegenwelke waarde zou jij de deelneming in de balans zetten? Het volledig aandelenkapitaal van 50K?
 11. Dit is toch een forum voor ondernemerschap? Een plek waar men kennis en informatie deelt? Ik stel de vraag ivm de te maken journaalpost. Doordat de holding een niet in aandelen verdeeld kapitaal heeft ben ik wat verward. Tevens is er geen geld gestort bij oprichting. Ik heb uitsluitend een factuur betaald van 2.500 EURO voor de oprichting. Zelf dacht ik de volgende journaalposten te maken ter zake van de oprichting. Is dit juist? HOLDING LLC Oprichtingskosten (P&L) 2.500 (Debit) AAN Rekening Courant Member (Balans) 2500 (Credit) Deelneming LTD (Balans) 1.500 (D) AAN Oprichtingskosten (P&L) 1.500 © Rekening Courant Member (balans) 50.000 (D) AAN Rekening Courant LTD (Balans) 50.000 © WERKMIJ LTD Rekening Courant LLC (Balans) 50.000 (D) AAN nog te storten aandelenkapitaal (Balans) 50.000 ©
 12. Beste lezer! Wie kan mij helpen met het maken van de juiste (fiscale) journaalposten bij zowel de holding als de werkmaatschappij? *Ik heb in 2016 een nieuwe buitenlandse Holding structuur gekocht. *De houdster is een LLC met een niet in aandelen verdeeld kapitaal. *Ik ben de enige member van de LLC (heb dus geen aandelen maar een certificaat). *De LLC heeft de status niet transparant voor de fiscus. *De LLC heeft na oprichting een Ltd opgericht (de werkmaatschappij) *De LLC is 100% aandeelhouder van de Ltd. *De Ltd heeft 50.000 aandelen. Ieder aandeel is 1 EURO *Het kapitaal van de Ltd is NIET volgestort. *De enige kosten die ik heb gemaakt tot op heden zijn de oprichtingskosten. *De totale kosten van de oprichting waren 2.500 EURO = 1.000 LLC + 1.500 Ltd *In de vennootschappen zijn tot op heden geen activiteiten verricht. Alvast bedankt! Max.
 13. Hallo ik ben ZZP-er/IB ondernemer. Ik verricht op interim basis financiële diensten bij bedrijven. In de periode 2012 tm 2014 heb ik een langdurige opdracht uitgevoerd in het buitenland bij een niet Nederlands bedrijf. Ik werkte in een land waarmee Nederland GEEN belastingverdrag heeft. Mijn verblijf in het buitenland was in die periode vrijwel permanent (aantoonbaar meer dan 183 dagen pj). Ik had daar een gemeubileerde woning, rijbewijs, residentie kaart etc. Voor mijn interim werkzaamheden ontving ik maandelijks een "fixed" fee die werd betaald op mijn bankrekening in Nederland. Ik heb deze fee in box 3 verantwoord. Volgens de wet in het buitenland was ik onderworpen aan belastingen aldaar. Echter had het bedrijf waarvoor ik werkte een algehele belasting vrijstelling van de overheid. Ik heb de volgende vragen: Vraag 1 Moet ik op grond van het besluit voorkoming dubbele belasting (BvdB 2001) aantonen aan de Nederlandse fiscus dat ik daadwerkelijk belasting heb betaald in het buitenland? Vraag 2 Kan de fiscus van mij verlangen dat ik een kopie van de vrijstellingsbrief verstrek? Deze brief maakt geen onderdeel uit van mijn administratie maar is van het bedrijf die aldaar belastingplichtig is.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept