nagel002

Junior
  • Aantal berichten

    18
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door nagel002

  1. Dank! Duidelijk. Fijn om dit te lezen want het levert voor mij nu niet per se meer voordeel op om NU een laptop te kopen. Ik win er volgend jaar hetzelfde voordeel mee, tenzij ik nu door de aanschaf van de laptop en de daarmee gepaarde aftrekmogelijkheden in een lagere belastingschijf terecht zou komen maar dat is helaas niet het geval. Als ik nog willekeurig mocht afschrijven was het wel een feestje geweest, als ik het goed heb. Dan kon ik het bedrag van de laptop in één keer afschrijven.
  2. Goedemiddag, Ik heb een vraag mbt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, KIA. Stel dat ik dit jaar een laptop koop van €2400. Als ik het goed heb is dit iets dat valt onder de KIA. Is het dan zo dat ik in dat jaar de jaarlijke afschrijving mag aftrekken, en daar bovenop 28% van de KIA? Dat zou dan dus neerkomen op aanschafwaarde: €2400 KIA: 0,28 x €2400 = €672 afschrijving = (€2400-300)/5= €420 Wat ik dan in totaal dit jaar voor mijn laptop mag aftrekken is €672 + 420 = €1092 Ik neem aan dat het jaar daarop alleen de jaarlijkse afschrijving overblijft? Dus dat je de KIA alleen toepast in het jaar van aankoop? Ik hoor graag of mijn berekening zo klopt.
  3. Het is meer zo dat een producent naderhand vaak niks meer met die kleding wil, die gaat naderhand echt niet alles op marktplaats zetten om het te verkopen. Als hij dat wel wil mag hij dat doen, maar dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ze zijn allang blij dat ik de kleding bewaar voor het geval ze het ooit nog nodig hebben. Ik maak geen verlies op mijn atelierkosten maar die bereken ik wel door in bijv. de huur van de kleding uit mijn atelier. Een producent is daar alleen maar blij mee want daarmee komt er een hele hoop kleding tot zijn beschikking die er anders niet was geweest (zo gebruik ik bepaalde kleding van het ene project ook voor een ander project). Als ik van een producent kleding bewaar en dat daarna voor diezelfde producent weer gebruik vraag ik daar huur voor omdat ik ook kosten heb aan het opslaan van de kleding, dat lijkt me logisch. Als hij dat liever zelf wil bewaren omdat hij dan niet die kledinghuurkosten heeft dan mag dat natuurlijk, maar dan zal hij er zelf ook kosten aan hebben omdat er dan een ruimte moet worden gehuurd.
  4. Officieel de producent. Maar omdat het voor producenten geen doen is om na een productie alle kleding ergens op te slaan wordt dat standaard bij de stylist/ontwerper gedaan. Ik heb daarbij als nadeel dat ik een atelier moet huren maar als voordeel dat ik kleding weer verhuur als ik kleding heb die nogmaals te gebruiken is. Dat is voor een producent altijd goedkoper dan als ik alles nieuw moet kopen.
  5. Natuurlijk wordt er wel winst gemaakt doordat ik een tarief reken voor het werk dat ik in een project stop, ik bedoel dat er geen winst wordt gemaakt op de kleding die ik voor een bepaald project koop. Dat laat ik per project ook aan de producent zien door kopieen van alle aanschafbonnen. Daar is geen speld tussen te krijgen. Ook heb ik inderdaad per project een contract waarin staat dat ik met een ontvangen budget kleding koop en de kleding daarna in mijn opslag bewaar.
  6. Ai ja je hebt gelijk. Nou goed maar dan val ik terug op het feit dat ik al mijn kosten voor aangeschafte kleding doorbereken aan productiebureaus, dus ik heb in feite helemaal geen voor- (of na-)deel aan het aftrekken van de BTW van de gekochte kleding.
  7. Na lang zoeken toch iets gevonden over dit zeer specifieke onderwerp, zie bijlage. Misschien voor jullie niet interessant maar voor mij toch een soort van geruststelling :-) Bron: "Aftrekbare kosten & BTW" door Stefan Ruysschaert
  8. Ik kan per bon aantonen dat ik de kosten heb doorberekend aan een producent, elk kledingstuk is zo te herleiden naar een project. ZEER af en toe koop ik zo maar een kledingstuk voor mijn bedrijf (dus niet direct te herleiden naar een project, maar met het idee dat ik het in de toekomst kan gebruiken, als het iets heel bijzonders is). Daarbij kan ik niet bewijzen dat ik het niet ook privé gebruik maar dat geldt voor iemand die een bureaustoel voor zijn bedrijf koopt in principe ook... Ik ga er vanuit dat ik hier geen gedoe mee ga krijgen aangezien alle productiebureaus waar ik voor werk ook de BTW voor kleding aangeschaft voor producties aftrekken. Meestal blijven die bonnen echter in mijn bezit omdat ik een budget ontvang adhv een voorschotfactuur.
  9. Ik maak ook wel eens een typfout... Vervelend dat hier door jou zo onbegripvol op wordt gereageerd. Ik dacht dat dit een forum zou zijn waar geen domme vragen zouden bestaan maar het tegendeel wordt hier al weer bewezen.
  10. Ik werk als freelancer in de filmwereld en daar is het zeer gebruikelijk dat gereden kilometers tijdens de voorbereiding en tijdens draaidagen worden doorberekend. Daar is geen twijfel over mogelijk, maar dat is verder niet aan de orde bij deze vraag. Bedankt voor de hulp!
  11. De zakelijke km's die ik niet doorbereken aan de klant boek ik het liefste als privé storting omdat ik nooit daadwerkelijk een bedrag naar mijn privé-rekening boek voor die kilometers. Maar ik wil ze natuurlijk wel boeken omdat ik het bij de inkomstenbelasting van mijn winst kan aftrekken.
  12. Yes dit begrijp ik helemaal. Wat ik me dan alleen afvraag is of ik de gereden kilometers die ik doorbereken officieel ook eerst als privé-storting in mijn bedrijf moet inbrengen als het ware, gezien ik met mijn privé-auto kilometers rijd. Of kan ik deze kosten ook gewoon alleen als omzet behandelen?
  13. Hoi Erik, Die kilometers zijn te verwaarlozen, ik rij vrijwel alleen maar kilometers die ik kan doorberekenen. Maar voor de helderheid toch even nog daarop doorgaan.. Wat ik nog niet helemaal snap is hoe ik de gereden kilometers als privé-storting moet zien, gezien ik mijn privé-auto gebruik voor zakelijke ritjes. Of zie ik dat verkeerd dat ik dat als privé-storting moet zien? Geldt dat eigenlijk alleen voor de zakelijke ritten die ik niet doorbereken? Want als ik de ontvangen kilometervergoeding zowel als privé-storting boek en als omzet dan boek ik hem natuurlijk dubbel. Ik hoop dat het nog een helder verhaal is. En je zegt dat ik de reiskosten beter in rubriek 8 kan laten staan maar dan splits ik de factuur in die rubriek dus nog wel op in "loon" en "reiskosten"? Maar dan helemaal in rubriek 8, en niet onderverdeeld in rubriek 8 en 9? Hoe ik het verder nu dacht: zakelijke kilometers niet doorberekend aan klant aantal gereden km's x €0,19 = bedrag dat ik plaats ik op de hulprekening EV onder privé storting aan de credit-kant dat zelfde bedrag zet ik onder de "hulprekening EV kilometervergoeding" aan de debet-kant Hierdoor verhoogt het het eigen vermogen niet maar heb ik wel een totaaloverzicht van de totale autokosten aan het einde van het jaar? zakelijke kilometers doorberekend aan klant ontvangen bedrag aan kilometervergoeding (aantal km's x €0,19) ontvang ik als kilometervergoeding aan de debet-kant van mijn omzet (en daarmee op mijn bankrekening), waardoor mijn EV dus groter wordt. Die laatste hoef ik toch niet als eerste als privé-storting in te brengen of wel?
  14. Goedemiddag, Ik heb een vraag mbt grootboekrekeningen. Op mijn verkoopfactuur heb ik vaak een post met "kilometervergoeding" die ik doorbereken aan mijn opdrachtgever. Nu wil ik in mijn grootboekrekeningen graag een aparte post voor mijn ontvangen loon/fee en een aparte post voor deze kilometervergoedingen. Het totaalbedrag van deze vergoeding is namelijk aan het einde van het jaar ook wat ik in totaal kan aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting, dus het is handig als ik dat ook meteen als een aparte post beschouw en niet op één hoop gooi met mijn loon. Nu vraag ik me af in welke categorie dit valt. Ik dacht zelf in rubriek 9 "rekeningen voor overige resultaten"? En klopt het dat ik een verstuurde factuur in mijn grootboek zelf mag opsplitsen in deze verschillende onderdelen? Mijn loon op die factuur zet ik dan in rubriek 8 "verkoopresultaat".
  15. Nog een extra vraag wat hier ook mee te maken heeft. Ik ben er nu achter dat ik mijn administratie moet indelen in een: * kasboek (contante betalingen en ontvangsten) * bankboek (betalingen en ontvangsten per bank) Maar wat is dan precies het inkoopboek? Ook weer mbt tot in de beginpost omschreven kosten. Ik koop kleding in voor een productie, moeten die bonnen dan in mijn bankboek of in mijn inkoopboek? En als ik een kledingrek koop ter waarde van €150, zet ik die in mijn bankboek of in mijn inkoopboek?
  16. Bedankt voor je heldere antwoord! Het is inderdaad soms lastig bij mijn bedrijf omdat ik geen dingen inkoop die ik daarna tegen een hogere winst weer doorverkoop. Ik ga het nu gewoon allemaal onder post "Inkoopkosten" zetten en zet de overige kosten die ik los van producties aanschaf voor mijn bedrijf (zoals kleine kantoorartikelen etc.) onder overige kosten. Bedankt!
  17. Bedankt voor je snelle reactie. Ok en het wordt dus niet als vreemd gezien dat ik wel inkoopkosten boek maar geen bedrag heb staan achter mijn voorraad op de balans? Het zijn ook allemaal producten van onder de €450 dus in principe schrijf ik alles gewoon meteen af zodra het in mijn bedrijf komt. Wel verhuur ik daarna sommige kledingstukken weer en vraag daar een bedrag voor (maar daar betaal ik dan uiteraard inkomstenbelasting over en draag ik BTW voor af).
  18. Goedemorgen, Ik heb een vraag over wat er precies valt onder "inkoopkosten" bij de aangifte van de Inkomstenbelasting. Ik werk in de filmwereld en verzorg daarbij de kleding voor films. Vaak is het zo dat ik voor een bepaald project een voorschotfactuur schrijf, een budget ontvang en daarvan kleding koop voor het desbetreffende project. De bonnen hiervan blijven uiteindelijk in mijn administratie zodat ik daarmee kan laten zien waaraan ik het geld dat ik heb ontvangen via de voorschotfactuur aan heb uitgegeven (en daarmee de btw kan aftrekken, die ik moest afdragen voor de voorschotfactuur). Het restant bedrag krijgt de producent weer terug. Er wordt dus geen winst gemaakt (mijn loon is natuurlijk wel winst maar dat valt hier voor deze vraag even buiten). Nu weet ik niet zo goed of ik alle bonnen bij elkaar opgeteld moet laten vallen onder Inkoopkosten of onder Overige bedrijfskosten. Ik dacht zelf in eerste instantie Inkoopkosten maar daarmee stijgt volgens mij ook de waarde van een voorraad en ik heb geen voorraad want ik verkoop de kleding daarna niet met winst door. Moet ik het om die reden dan toch onder "Overige bedrijfskosten" laten vallen? Ik bewaar alle kleding wel in een opslag maar heb er dus niet zelf in geïnvesteerd. Ik hoop dat mijn vraag duidelijk is.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.