El Coche

Junior
  • Aantal berichten

    27
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door El Coche

  1. Thanks allemaal, heb de auto net gewoon aan mijn dealer verkocht. Ik dacht een handigheidje te hebben gevonden maar kennelijk is dat fraude en heb ik er wat lichtgevoelige snaren mee geraakt. Dat was niet mijn bedoeling. Nogmaals dank voor jullie input.
  2. Die zal ik eruit moeten halen om op het juiste btw bedrag te moeten komen, toch? Die BPM zit bij die 20k in. Die kan niet nog eens belast worden.
  3. Dat denk ik niet, daarom staat het tussen aanhalingstekens. Overigens ben ik er niet op uit om de boel bewust te bedonderen. Ik dacht een handigheidje te hebben gevonden. Dat blijkt dus als flessen gezien te worden. I get it. Jullie hebben mijn vraag beantwoord. Maar laten we wel eerlijk wezen. Niemand is perfect, ik ook niet. Dus ik ga mijn handen ook niet wassen in onschuld omdat ik hier op het forum zit. Ik ben blij dat er een eerlijke sfeer heerst op dit forum. Daardoor krijg ik eerlijke antwoorden.
  4. Exact, en doordat iedere ondernemer dit doet, vraag je je af of het met auto's privé kopen vanuit je bv ook de "normaalste" zaak van de wereld is. Kennelijk niet, bedankt.
  5. Zit natuurlijk nog een stukje BPM in maar ik begrijp wat je bedoelt.
  6. Oké duidelijk Ron. Ik vraag me enkel af of er een "voordeeltje" te halen valt zonder dat ik als fraudeur wordt gezien. Alsof jij nooit een privé diner op de zaak hebt betaald, komt op hetzelfde neer. En het zou naïef zijn om te denken dat er niet met die "economisch verkeer" waardes wordt gesjoemeld. Ieder taxatieprogramma geeft immers iets anders aan en iedere dealer geeft een andere prijs. Vandaar mijn vraag. Op grond van je reactie denk ik niet dat het de moeite waard is.
  7. En wat nou als ik hem alleen naar privé haal voor de boekwaarde en op naam laat staan. Hoe groot is de kans dat ik daar "gezeik" van krijg?
  8. Ik lees er weinig over terug op het forum, althans niet hetgeen waar ik naar op zoek ben. Ik heb een auto voor 12k in de boeken staan maar hij heeft een verkoopwaarde van 20k. Uiteraard wil ik de auto voor die 12k overhevelen naar privé en weer verkopen maar ik heb begrepen dat de fiscus daar niet blij van wordt. Kan iemand me uitleggen waarom dit een issue is? Ik draag de btw toch af als ik hem vanuit de bv verkoop. Waar het op neerkomt is dat als het gedoe oplevert met de fiscus, het de moeite niet waard is om hem naar privé te halen. Mocht het wel kunnen zonder al teveel gedoe dan hoor ik het graag.
  9. Bedankt voor alle input. Ik ga deze week met hem in gesprek.
  10. Volgens mij geldt die aftrek niet wanneer het om een duurdere auto gaat, maar eigen bijdrage is inderdaad ook een optie. Deze kan ik baseren op de "excessieve overschrijding" van de door ons gestelde norm. Dit neem ik mee in het gesprek.
  11. Ja, andere werknemers met een bedrijfsauto mogen tot 15k km privé rijden.
  12. Zal ik doen, alhoewel het wel de oorzaak van deze discussie is. Maar ik begrijp wat je bedoelt.
  13. Nee, nog niets over afgesproken inderdaad. Erover in gesprek gaan is niet meer dan normaal inderdaad, ga ik zeker doen. Wel met wat meer kennis dan een uur geleden en ik zal zeker even vragen of en hoe hij erover heeft nagedacht. Tankpas limiet zou een interessante optie kunnen zijn, thanks.
  14. Ik zit met het volgende vraagstuk betreffende afspraken omtrent een auto van de zaak. Via de zoekbalk kon ik geen relevant topic vinden en ik ben tot pagina 12 gekomen met het bladeren, zonder resultaat dus vandaar deze nieuwe topic. Onlangs heb ik een medewerker de toezegging gedaan dat hij vanwege zijn goede presteren een auto van de zaak krijgt in januari. Nu heeft hij onlangs een nieuwe vlam ontmoet en is hij voornemens om (binnen een maand ) met haar samen te gaan wonen, en omdat hij weet dat hij een tankpas krijgt heeft hij besloten om bij haar te gaan wonen maar dat is 100 kilometer verder dan zijn huidige woonplaats. Ik heb nu een beetje het gevoel dat ik als werkgever wordt gebruikt, terwijl ik hem juist wilde belonen door zijn woon/werk verkeer kosten op mij te nemen met als extra beloning een mooie auto. Kan ik in de overeenkomst voor zijn bedrijfsauto hier iets over kortsluiten? Iets van een maximaal aantal kilometers of iets dergelijks? Ben erg benieuwd naar jullie input.
  15. Botst ogenschijnlijk met dit: Moet ik dat zien als dat jij de Ronaldo was die alle goals scoorde terwijl de voorzitter nieuwe spelers aan- en verkocht? Of bepaalde jij wel degelijk beleid? Dat had ik wat beter moeten formuleren inderdaad. Ik bedoel daarmee te zeggen dat ik alle omzet binnenhaalde. Al het werk verrichtte, daar waar mijn compagnon "de baas" speelde. Ik was meer een werknemer en hij maakte belangrijke beslissingen buiten de werkvloer om oftewel hij voerde het beleid voor zover je het beleid kunt noemen. Om je een beetje een idee te geven van met wat voor een boef ik te maken heb gehad. Hij wierf personeel door mensen (die in het bezit van een vast contract waren elders) te vertellen dat zij ook bij ons direct een vaste aanstelling zouden krijgen. Hij liet ze alvast werken met het verhaal dat het contract nog bij de boekhouder lag. Pas op het moment dat het voor hem duidelijk was dat men hun vaste contract hadden opgezegd, liet hij hen weten dat zij toch via een uitzendbureau kwamen te werken. Belangrijke afspraken onderling wilde hij nooit op papier zetten. Wanneer ik dan vroeg waarom niet was het antwoord. "Als we elkaar nu al niet kunnen vertrouwen, hoe moet dit dan in de toekomst?" Zo is het met die aandelen dus ook gegaan. In beginsel een fair share aanbieden maar niet op papier willen zetten gecamoufleerd onder het "vertrouwen verhaal". En pas nadat ik mijn vaste baan had opgezegd werd het opeens 6% omdat hij toch al het risico nam. Dom van mijn kant, ik weet het. Maar ik had geen ervaring, een goed idee en met hem iemand die erin wilde investeren.
  16. Op basis van alle reacties toch maar mijn advocaat ingeschakeld om er even in te duiken. Ondertussen ook nog even contact gehad met de notaris, die geven aan dat er maar 1 bestuurder is. Daarnaast heb ik geen bestuurlijke handelingen verricht. Althans, belangrijke afspraken mocht ik niet bij aanwezig zijn, ik heb niet meebeslist in de verkoop van aandelen, hoefde niet aanwezig te zijn bij afspraken met de accountant, werd nooit als zijnde compagnon voorgesteld bij bezoek van klanten/relaties en werd enkel als werkpaard ingezet. Kortom, ik werd niet anders behandeld dan het personeel, zat ook op een normale werkplek tussen het personeel daar waar de bestuurder op een afgezonderd kantoor zat. Ik ga er vanuit dat het goedkomt. Even afwachten wat mijn advocaat zegt.
  17. Heb in de historie gekeken. Blijkbaar ben ik nooit bestuurder geweest, enkel aandeelhouder. Het lijkt er op dat ik me dus geen zorgen hoef te maken zoals Ron aangaf en lekker kan slapen.
  18. Samenvatting: Alleen aandeelhouder: geen zorgen maken. Lekker slapen. Nog bestuurder: wel zorgen maken. Advocaat bellen. Toch nog een vraagje. Heb een uittreksel KVK uitgedraaid. Hierop staat maar 1 bestuurder vermeld en dat ben ik niet. Kan ik er dan vanuit gaan dat ik geen bestuurder ben?
  19. Dan zou ik inderdaad heel snel een advocaat ondernemingsrecht zoeken om uit te vissen wat er allemaal met jouw stilzwijgende akkoord is besloten en gedaan, waarvoor je later aansprakelijk zou kunnen worden gesteld als bestuurder. Duidelijk, dan is dat de volgende stap. Bedankt voor de informatie.
  20. Dat is iets wat ik nu aan het uitzoeken ben. Of ik daadwerkelijk een jurist in moet huren of dat ik het op z'n beloop moet laten gaan. De reacties zijn tot nu toe erg variërend. Wat heb ik naast die 6% aandelen nog meer te verliezen?
  21. Niet meegetekend en geen borg inderdaad. Kan ik mijn holding nu dus wel gewoon blijven gebruiken om aandelen te kopen van een andere onderneming? Heeft een faillissement van dat bedrijf hier geen invloed op straks? Dat ik geld misloop als zij failliet gaan vind ik geen probleem. Van belang is dat ik van mijn oude "compagnon" af ben en dat ik verder geen problemen krijg als ik met mijn holding in een concurrerend bedrijf investeer door aandelen te kopen.
  22. Voor zover ik mij kan herinneren ben ik niet uitgeschreven als bestuurder. Wat ik wel wel weet is dat er in 2017 op mijn verzoek (verplicht) een AVA is geweest nadat deze er niet is geweest in 2016. In de uitnodiging stond o.a. vermeld dat één van de agendapunten "Decharge bestuur voor het gevoerde beleid" was. Kan het zijn dat dit betrekking heeft gehad op mij? En hiermee uitgeschreven ben als bestuurder? Frappant hieraan vond ik dat er indirect op werd aangedrongen dat bestuurders niet aanwezig hoefden te zijn en daarmee automatisch akkoord zouden zijn met alle punten van de vergadering. Jaarcijfers mocht ik niet van tevoren inzien en ik heb nooit de notulen ontvangen van de vergadering.
  23. Beste leden, Ik zit met een vrij ingewikkelde kwestie. Ik ben sinds 2014 voor 6% aandeelhouder in een B.V. waarin nog twee aandeelhouders zitten waarvan er één 61% van de aandelen bezit en de ander 33%. Destijds had ik een bedrijfsplan maar geen financiën. Een investeerder gevonden die mee wilde doen en ik zou destijds in eerste instantie gelijke verdeling van de aandelen krijgen. Als jonge ondernemer wist ik het fijne er niet van en ben ik die afspraak zonder te tekenen aangegaan. Nadat ik mijn vast contract bij mijn werkgever destijds had opgezegd vertelde de investeerder mij dat ik toch minder aandelen zou krijgen omdat hij al het risico nam. En omdat ik mijn idee zo graag wil laten slagen, ben ik daarmee akkoord gegaan. Al snel bleek dat de investeerder, die mee zou werken in de bv helemaal niets deed voor de bv en daardoor werd de verstandhouding steeds slechter. Ik moest de kar namelijk alleen trekken maar deed dit best succesvol. Binnen een jaar was het bedrijfje 1 miljoen waard en hebben we 33% van de aandelen verkocht voor 3 ton met de afspraak dat mijn partner meer zou gaan doen in de bv om het verder te laten groeien. Niets bleek minder waar, er werd juist nog minder gedaan waarop ik heb besloten eruit te stappen. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder, ben ik met een nieuwe partner opnieuw begonnen en is ons bedrijf behoorlijk gegroeid en hebben we inmiddels 14 man personeel. Het probleem is dat ik nog in het bezit ben van die 6% aandelen. Hier wil ik graag vanaf maar ik heb geen idee hoe ik dat voor elkaar kan krijgen. Sinds mijn vertrek loopt het andere bedrijf niet meer en inmiddels heeft het bedrijf 6 ton verlies volgens de jaarcijfers. Ik heb mijn aandelen 3 maanden geleden schriftelijk al aangeboden maar geen reactie gehad. Mijn accountant geeft aan dit toch te proberen maar we zijn nou niet echt "on speaking terms". Naar mijn idee kan het niet anders dan dat zij failliet gaan en ik ben bang dat dit gevolgen heeft voor mijn holding. Kan iemand mij vertellen hoe ik van die aandelen af kan komen? Met die jaarcijfers wil mijns inziens niemand die aandelen kopen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.