Jump to content

Debutant

Newbee
  • Content Count

    3
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0
  1. Beste lezer, Mijn bedrijf heeft de afgelopen 2 jaar een stuk software ontwikkeld (bouw gerelateerd) wat in eerste instantie alleen bedoelt was voor intern gebruik maar waar nu blijkt ook extern veel interesse voor is. Om de software breder op de markt te zetten zul je als bedrijf hier op voorbereid moeten zijn, helpdesk, trainingen, sales etc. Dit is echter iets waar wij niet goed in zijn en ook niet onze focus ligt. Om dit op te lossen hebben we contact gezocht met een gevestigde naam in de sector die het proces wat wij geautomatiseerd hebben nu handmatig uitvoert. Dit zou wat ons betreft een goede match kunnen zijn, de partner heeft het netwerk en de ervaring met klantcontact en wij kunnen ons bezig houden met wat wij het liefste doen, software ontwikkeling. De partner ziet wel in dat zijn huidige werkwijze niet houdbaar is de komende 5 jaar en wil dus ook wel met ons samenwerken, so far so good. Samenwerken kan op diverse manieren, en ik vroeg me af of jullie nog suggesties / ervaring hadden naast wat we zelf konden bedenken. - Nieuwe BV oprichten met partner waarbij we allebei voor bijv. 50% eigenaar worden. Startkapitaal wordt door mij en partner ingelegd. Gemaakte uren van mijn bedrijf en die van de partner kunnen gefactureerd worden naar de nieuwe BV. Uren van mijn bedrijf zullen voornamelijk software ontwikkeling zijn, uren van de partner sales, helpdesk, training. - De partner inzetten als dealer van onze software. Wij bouwen de software en onze partner mag deze verkopen / aanbieden aan zijn klanten. Van elke licentie die er verkocht wordt gaat er een X (50%?) percentage naar ons. Voor de partner zijn er verder geen andere vaste kosten. Eventuele opbrengsten voor trainingen zijn ten gunste van de partner. Hebben jullie nog advies of andere opties om een samenwerking op te zetten? Mvg,
  2. Bedankt voor je reactie! De werkwijze welke je voorstelt is ook de situatie waar we uiteindelijk naar toe willen. Vanwege veel andere privé drukte (gezinsuitbreiding, verhuizen) is er eerst gekozen voor deze opzet om privé niet nog drukker te worden. Ik ga het gesprek aan met de accountant en vragen hoe het o.a. met de nevenactiviteit zit.
  3. Een poosje terug kreeg ik het voorstel om samen met een bekende van mij (Piet) een nieuw IT bedrijf te starten. Piet is al diverse jaren ondernemer en heeft een holding BV met diverse werk BV's. Piet heeft ongeveer 10 mensen in dienst welke allemaal een arbeidsovereenkomst hebben met de Management en Dienstverlening BV, deze mensen voeren werkzaamheden uit voor de diverse werk BV's van Piet. (Zie bijlage) Nu heb ik inmiddels een eigen Holding BV opgericht 'Henk Holding BV' en deze is voor 49% eigenaar van 'IT Bedrijf' welke ook een nieuwe BV is. De andere 51% is eigendom van 'Piet Holding BV'. Ik ben nu zelf ook in dienst bij 'Piet Management & Dienstverlening BV' en vanuit deze BV wordt mijn loon betaald. Elke maand wordt er een factuur van de loonkosten gestuurd vanuit 'Piet Management & Dienstverlening' naar de BV 'IT Bedrijf'. In het dagelijks leven ben ik alleen maar aan het werk voor 'IT Bedrijf', en de opbrengsten hiervan komen dan ook ten goede van 'IT Bedrijf'. Vanuit de 'Henk Holding BV' gebeurt er dus niks op dit moment, deze is alleen eigenaar maar er worden geen facturen of iets dergelijks verstuurd. Mocht in de toekomst het 'IT Bedrijf' goed gaan lopen kan er naar 'Henk Holding BV' dividend uitgekeerd worden, dat is althans het idee. Een reden voor deze constructie is dat ik op dit moment vrij druk met andere privé zaken en ik zodoende nog geen tijd heb om uit te zoeken hoe ik zelf pensioen moet opbouwen, hoogte management fee, welke verzekeringen ik moet regelen, etc. De accountant van Piet gaf aan dat ik op deze manier gewoon werknemer blijf, met alle sociale voorzieningen die erbij horen zonder extra administratieve rompslomp. En mocht het goed gaan met het IT Bedrijf ik wel mee profiteer van de winst. Wat vinden jullie van deze opzet? Ben ik op deze manier nog op dezelfde manier gedekt voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid als wanneer ik gewoon werknemer ben bij een willekeurig bedrijf?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept