Jump to content

gfx

Junior
 • Content Count

  11
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Ik kan bovenstaande post niet meer wijzigen helaas, maar als toevoeging het volgende: Op de website van de belastingdienst wordt ook niet expliciet de voorwaarde 'familie' genoemd: https://belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/erfbelasting/content/bedrijf-overnemen-door-schenking-of-erfenis
 2. Dat zijn mijn twijfels ook, ik kan nergens concreet terug vinden of dit wel of niet alleen van toepassing is op familie. Zie bijvoorbeeld: https://www.ondernemersbelang.nl/kennisbank/bedrijfsopvolgingsregeling-een-fiscaal-cadeau/ Dit insinueert enigszins dat het ook op 'gewone' bedrijfsopvolgers/derden van toepassing is mits aan de voorwaarden voldaan wordt. Mogelijk dat @Joost Rietveld hier kennis van heeft.
 3. Beste Norbert, Bedankt voor je reactie. Klopt, de schenkbelasting is bij schenking van toepassing, ik doelde meer op een vrijstelling van schenkbelasting in lijn met bijvoorbeeld de bedrijfsopvolgingsregeling. Ik lees namelijk dat vanaf 5 jaar bestaan van de BV er een vrijstelling gegeven kan worden voor schenkingen, echter lees ik dit niet overal dus enige twijfel. Over je laatste punt, het is niet wenselijk dat de partner aandeelhouder (zonder actief deel te nemen) blijft in passieve zin, het punt is niet zo zeer of hij wel of niet de aandelen wil overdragen, maar meer op welke wijze het voordeligst is voor mij. (tevens een onderhandelpunt voor mij).
 4. Belastingvrij wel te verstaan. Ik ben bezig met de opzet van een nieuwe werk-BV samen met een andere ondernemer/partner. Wij gaan met onze 'eigen' Holding BV de nieuwe werk BV opstarten met schillende aandelen %'s qua verdeling. Nu is er een mogelijke situatie waarin de partner wil gaan emigreren over enkele jaren. Een overname/verkoop van zijn aandelen-deel aan mij (als alles goed gaat ga ik dan als enige 100% aandeelhouder met de BV verder) kan prijzig worden. Ik zit daarom te denken aan de optie om contractueel vast te leggen dat de aandelen over X jaar geschonken worden wanneer genoemde situatie zich voordoet. Kan je aandelen belastingvrij schenken aan een mede aandeelhouder (via holding BV's) die geen familie is? En is dit contractueel vast te leggen dat de aandelen bijvoorbeeld 5 jaar na start geschonken worden, beter gezegd, is dit juridisch en fiscaal zinnig? Bedankt!
 5. Die hebben dit idee nog niet gehoord, ik wilde eerst even peilen wat überhaupt de mogelijkheden zijn vóór ik met een voorstel/idee kom en tevens peilen of dit vaker voorkomt of dat mijn idee heel raar wordt bevonden (al zal de praktijk dit pas echt leren).
 6. Hi! Ik ga binnenkort samen met een aantal andere ondersteunende ondernemers samen een nieuw bedrijf starten (BV) waarvan ik bij de start 1/3e aandelen bezit en zij tezamen de rest. Nu ga ik dit nieuwe bedrijf leiden en zijn zij (verschilt per aandeelhouder) adviserend al dan niet passief. Er is al een akkoord over de aandelenverdeling en de rolverdeling dus daar zit geen verbetering meer in, en daar komt bij dat ik ook tevreden ben met deze startpositie. Echter is mijn aandelen % redelijk gedaald t.o.v. van initiële ondernemingsplan, namelijk als zzp'er zonder andere deelnemers/investeerders. Reden voor deze constructie is een investering, advies en netwerkvoordelen van de andere aandeelhouders. Ik heb de wens om in de loop der tijd weer terug te gaan naar een meerderheidsbelang. Nu kan ik natuurlijk ten alle tijden een bod doen op de aandelen van de overige aandeelhouders en 'hopen' dat ik zo meer aandelen bij kan kopen, echter vraag ik mij af of het ook anders kan. Zijn er bijvoorbeeld veelvoorkomende standaard constructies die bij BV oprichting bepaald kunnen worden m.b.t. het 'bijkopen' van aandelen door een partij (en uitsluitend alleen die partij)? Is het acceptabel om bijvoorbeeld met het idee te komen (als algemeen directeur en grootste aandeelhouder p.p.) dat ik standaard per jaar 3% van de aandelen (gelijkmatig verdeeld) kan overnemen tegen bv eigen vermogen + 3x netto winst (of een andere waardebepaling) met een max. van 2/3e (dus in totaal 1/3e bijkopen). Of zijn dit onredelijke voorstellen? Welke opties heb ik mijn aandelen % te vergroten uitgaande dat het bedrijf goed loopt? Bedankt!

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept