Jump to content

Sjaakie123

Junior
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Hi Joost, Lening is gericht aan de BV alleen, niet prive meegetekend. Tevens geen artikelen waarbij evt prive aansprakelijkheid is in geregeld. Gelukkig maar
 2. Precies. Wij zijn heel blij dat we een BV hebben gekozen. Natuurlijk 'verwacht' je dat een business die je begint goed gaat lopen, anders begin je er niet aan. Maar er hoeft maar even iets te gebeuren waardoor je niet kan werken of wat dan ook en dan moet je maar je zaak draaiende zien te houden. Daarbij is het tegenwoordig ook heel lastig om geld te verdienen in een fysieke winkel, iets wat we nu echt ondervonden hebben.
 3. Oke, ik denk dat ik het nu begrijp en eigenlijk vrij logisch als je naar de rekensom op die website kijkt. Raar dat het kwartje gister niet is gevallen. We moeten dus bij de BV kijken naar de winst VOOR uitkeren DGA. Bedankt
 4. Ja, we hebben bij de belastingdienst aangevraagd en goedgekeurd om het loon te verlagen naar het minimum.
 5. Heb met 3 boekhouders , 1 fiscalist en 1 andere adviseur apart allemaal om tafel gezeten bij de start van de ondermeing. Daarbij hebben we vooral gepraat over de keuze mbt rechtsvorm op 'hoger niveau' mbt wat wijsheid is. De boekhouders raadde eenmanszaak aan, de fiscalist en andere adviseur een BV. Maar toen hebben wij nooit een echt rekensommetje gemaakt wat een eenmanszaak nou precies voordelig maakt in een bepaalde winstsituatie. Advies vragen aan experts kost ook geld, dat wat we niet hebben. Ik probeer er zelf achter te komen, ook zodat ik het leer. Daarbij is het niet van essentieel belang om het perse te weten, daar waar we BV zijn en dit voorlopig 'natuurlijk' blijven
 6. Financiering zijn 3 leningen van derden á 110K totaal. Daarvan hebben we 86K inventaris gekocht, en van het overgebleven begint het geld aardig op te raken. We kunnen nu nog de huidige rekeningen betalen, maar hoelang dat nog gaat duren is de vraag. De bezittingen zijn dus niet privé, valt binnen de BV.
 7. Dank voor je reactie. Dus het klopt als ik zeg dat wanneer een BV 0 euro winst maakt (maar wel 32K DGA heeft uitgekeerd), dat een eenmanszaak dan 32K winst had gemaakt. Waardoor dus uiteindelijk het netto-inkomen 6K voordeliger is bij een eenmanszaak. Maar dan kunnen ze deze rekenmethode: https://www.berekenhet.nl/modules/ondernemen/bv-of-eenmanszaak.html ook maar beter in de prullenbak gooien dus? want in deze methode vergelijken ze de winst in een eenmanszaak met dezelfde winst in een BV, of wordt er toch het 1 en ander gecoriggeerd wat ik niet kan uitvogelen? Begrijp je wat ik bedoel of wordt het een vaag verhaal?
 8. In de realiteit hebben we 20K verlies gemaakt op de jaarrekening. Dus wij zijn sowieso blij dat het een BV is, nu wij niet prive aansprakelijk zijn voor de schulden, en wij onszelf wel gewoon DGA loon uitkeren, dus evengoed een inkomen hebben (ook al is deze heel laag). Maar het gaat mij om de manier van berekenen. Ik probeer die website te begrijpen, maar het kwartje valt maar niet.
 9. Goedendag, Ik heb een vraag mbt verschil kwa netto-inkomen wanneer je een groentezaak runt als eenmanszaak tov BV. Ik heb onderzoek gedaan, maar het kwartje valt maar niet. Situatie: - Groentezaak wordt gerund als BV met 2 DGA's - DGA samen is €32.000 - Stel de 'winst' uit onderneming is 0 euro (dus kiet gedraaid) in 2019, maar wel jezelf 32.000 DGA uitgekeerd. Wat is het exacte verschil kwa netto inkomen uit de BV tov als het een eenmanszaak is geweest. Op deze website is er een rekenmethode voor: https://www.berekenhet.nl/modules/ondernemen/bv-of-eenmanszaak.html Als ik daar nul euro als winst invul, kom ik op het volgende: (zie geuploade afbeelding) Wanneer eenmanszaak is -> 0 euro winst = 0 euro netto inkomen Wanneer BV -> 0 euro winst en 32.000 DAG -> dan €3.148,- netto inkomen en zelfs €23.560,- indien je het 'dividentuitkering' in de BV laat. Dit betekent dat je beter een BV kan hebben wanneer je kiet draait, omdat je wel gewoon je zelf DGA loon uitkeert. Maar klopt deze vergelijking? Ik denk dat het niet klopt omdat als bovenstaande situatie een eenmanszaak was geweest (ipv BV), dat de winst van de eenmanszaak dan 32K was, namenlijk het bedrag wat de BV aan DGA heeft uitgekeerd en daarna kiet heeft gedraaid. Dus om de juiste berekening te maken om het verschil tussen netto-inkomens tussen bv en eenmanszaak te berekenen in deze situatie moet ik eigenlijk bij de BV uitgaan van 0 euro winst en 32K DGA, en bij de eenmanszaak met 32K winst. Wanneer ik dat berekening (invul) op desbetreffende site komen de volgende netto inkomens uitrollen: - eenmanszaak 32k winst -> netto inkomen €29.647,- - bv 0 K winst (32K dga uitgekeerd) -> €23.560 (ervanuitgaan dat geen 'winst' wordt uitgekeerd en in BV blijft) Dus BV heeft een negatief netto inkomen tov eenmanszaak van €6.087,- (29.67-23.560) Klopt mijn redanatie? Ik wil graag het exacte bedrag weten wat nou het verschil is kwa netto-inkomen van een groentezaak in de vorm van BV tov eenmanszaak.
 10. Nee (zie CAO AGF) Er wordt - bij de werkgever van mijn zoon althans - veel gewerkt met jongeren met tijdelijke contracten en op oproepbasis naast een kleine kern van vast personeel. Payrolling of uitzenden vond hij te duur, en niet nodig. Hoofdreden van de BV was de 5-jarige huurovereenkomst en de financiering van de apparatuur (koelvakken met glasdeuren en machines om verse maaltijden en salades mee te bereiden: alles bij elkaar bijna 50.000 Euro aan apparatuur en meubilair ) Voor me nichtje die een paar uur per week komt helpen, zal dus waarschijnlijk een contract op oproepbasis worden. Voor de oudere werknemer die ongeveer 24 uur komt werken, zal een tijdelijk contract worden. Hierbij natuurlijk in de gaten houden dat we niet zomaar aan een vast contract komen te zitten. Voor de gene die 24 uur komt werken denk ik dat het beste voor ons is om twee keer een jaar contract te geven. Daarna zal ze in vaste dienst komen. Theoretisch gezien zou je dan 6 maanden moeten wachten, om dan een nieuw tijdelijk contract aan te kunnen bieden zonder verplicht een vast contract te moeten geven. Of lees ik dit nu verkeerd?
 11. Het pand hebben we gehuurd van een bekende van ons. Dezelfde persoon heeft ons geld geleend om de onderneming op te starten/te runnen. BV is al een feit. Samen met mensen die ons geld hebben geleend, en een oom, hebben we besloten om het zo te doen. Deze mensen hebben genoeg ervaring met het runnen van een bedrijf. Zelf hebben ze ook meerdere BV's. En het zijn allemaal mensen die wij al goed kennen, dus ze hebben het beste met ons voor. Bekende mensen lenen ons geld. Voor dezelfde mensen hebben we een ondernemingsplan gemaakt. Hier is verder niet heel veel aandacht aan gegeven, mede omdat de gene die ons geld lenen, zelf juist willen dat er een groenteboer komt in het dorp. De winkel komt in een redelijk 'rijk' dorp met 10k inwoners, waarbij de enige concurrent de Albert Heijn is. We horen heel veel om ons heen dat de groentewinkel het goed gaat doen. Het zou inderdaad beter zijn om eerst een jaar ervaring op te doen in de sector. Hier is ook over besproken, maar hebben toch de keuze gemaakt om het te doen. We hebben nu de kans om een winkel te beginnen, over een jaar wellicht niet meer. Inderdaad een holdingsstructuur. Mijn moeder bezit de holding. Mijn moeder bezit 51% van de aandelen van de BV en ik 49%. Wij worden dan DGA-werknemers en daarbij gaan we 2 mensen parttime aannemen. 1 iemand is een nichtje van ons die paar uur per week helpt en een wat ouder iemand die ongeveer 24 uur zal maken per week. Hier moet ik nog goed naar kijken. Hebben onlangs ons aangemeld bij de belastingdienst voor loonheffing. Als ik loonheffingsnummer heb, dan kan ik via de loonadministratiesoftware een contract vandaan halen. Nadat alles eraf is. Dus na het DGA-loon en loon aan de 2 parttime werknemers. Ik wil graag het als een administratie-onderwerp laten. De structuur staat al vast. Aangezien ik van jullie hier op het forum veel negatieve dingen lees, en veel punten waar je op moet letten met een BV, wil ik deze topic graag behouden voor eventuele vragen in de toekomst op dit gebied. Waar ik nu voornamelijk mee zit is wat voor soort arbeidscontracten ik kan en moet geven aan de werknemers. Als de aanmelding voor loonheffing bij de belastingdienst rond is, ga ik hier goed naar kijken met o.a. de hulp van de loonsoftware.
 12. Ondernemingsplan is gemaakt ja. Officieel fiscaal advies is niet ingewonnen, maar wel het advies gekregen om als BV te opereren. Puur voor de privé aansprakelijkheid. Ik heb namelijk nog geen ervaring met een eigen winkel, en omdat ik het samen met mijn moeder doe, willen we niet privé aansprakelijk gesteld kunnen worden.
 13. Bedankt. Inderdaad, het maakt denk ik niet zoveel uit welk softwarepakket. Ik ga voor 'loon' voor de loonadministratie en 'snelstart' voor als factuur- en boekhoudprogramma.
 14. Bedankt voor je reactie! 1. Ik wil inderdaad niet privé aansprakelijk kunnen worden gesteld bij eventueel faillissement. Verder heb ik niet veel kennis opgedaan aan bestuurdersaansprakelijkheid, maar weet toch bijna zeker dat je met een BV niet privé aansprakelijk gesteld kunt worden, en met een eenmanszaak wel. Of zit ik hier verkeerd? 2. Bij de software 'loon' zitten de regelingen, percentages en premies van 200 beroepsgroepen in. Ik ga binnenkort de software installeren voor 3 maanden gratis en dan zal ik even kijken hoe dat zit. Daarnaast nemen we 1 iemand in dienst die een kennis van ons is. Natuurlijk moet alles goed geregeld zijn, maar indien dit niet het geval is, zal dat niet leiden tot een grote ramp. Maar dit moet allemaal goed komen. CAO zal ik correct en compleet toepassen. 3. Wat is jou tip om ervoor te zorgen dat de vpb aan het einde van het jaar correct ingevuld wordt? Wellicht hulp inschakelen van een boekhouder als het zover is. 4. Klopt. De investeerders wilden dat me moeder algemeen directeur zou worden, zodat ik niet alleen de beslissingen kan maken. Dit komt omdat ik geen ervaring heb met een eigen winkel, en me moeder haar hele leven in de detailhandel heeft gezeten (geen eigen winkel). De bedoeling is dat mijn moeder na een tweetal jaar wegvalt, en ik zelf de beslissingen kan maken. 5. Ik verwacht ongeveer 30k winst in het eerste jaar. Ik heb niet brekend wat het verschil is kwa belastingkosten tussen een BV en een eenmanszaak. Ik ben mij er van bewust dat ik met een BV meer belasting betaal. Toch kies ik voor een BV, omdat ik dan niet aansprakelijk ben voor eventueel faillissement en dergelijke. Ik heb ook van een boekhouder te horen gekregen dat een BV niet slim was. Ook hier in dit topic/forum lees ik dat het totaal niet slim is. Maar het is toch een goede keuze als je ervoor kiest geen risico te willen lopen privé? Of mis ik hier iets? Ja ik heb dit ook gegoogeld, en kom toch echt tot de conclusie dat je met een BV niet privé aansprakelijk bent en bij een eenmanszaak wel.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept