PeterDun

Junior
  • Aantal berichten

    13
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door PeterDun

  1. Ik begrijp je punt volkomen TwaBla, en om het nog wat moeilijker te maken: ervaring in elektro heb ik evenmin :) Niettemin blijft het een heel serieus project, al sta ik inmiddels wel open om het concept in zijn geheel te verkopen en zodoende eerst te groeien in het ondernemerschap. Er zal daarna vast en zeker nog wel een ander idee opkomen waar ik dan met iets meer ervaring mee aan de slag kan. Nu nog de juiste partij vinden die het concept wilt overnemen zodra e.e.a helemaal gereed is
  2. Zoals beloofd een update ... De afgelopen weken heb ik alles nog eens goed op een rijtje gezet en de feedback van jullie gemixt met mijn plannen. Hieruit is me helder geworden dat ik het product op de gedachte manier niet in de markt kan zetten, simpelweg vanwege het gebrek aan financiering. Ik heb het wel laten toetsen door 2 gevestigde ondernemers (geheimhouding getekend), zij geven beiden aan het een goed idee te vinden, maar merken daarbij op dat het in het geval van concept verkoop echt zal afhangen van de juiste koper, en in het geval van het toch zelf proberen te doen zal afhangen van het inhuren van professionals op de gebieden prototype en financiering. Dit alles bracht me tot de volgende strategie waarvan ik graag jullie mening zou willen horen; Wat nou als ik een crowdfunding op zet en via YouTube de openbaarheid zoek met mijn concept? Ligt misschien niet heel erg voor de hand gezien dan de optie op octrooi vervalt, maar misschien kan ik dit in mijn voordeel ombuigen omdat dit tevens inhoudt dat eventuele concurrentie dit ook niet kan doen. Op deze manier kan ik me volop bezig houden met werven en ontwikkeling, en vooral bouwen aan het binden van mensen aan mijn idee/product. Daarnaast zou crowdfunding me een stuk marktonderzoek opleveren, krijg ik veel waardevolle informatie door de (hopelijk) interactie, en kan ik gebruik maken van nuttige feedback betreffende het product zelf. Nadelen van de strategie: idee ligt op straat (ook al komt de techniek zelf niet erop) en de kans om het als concept te verkopen zijn definitief weg Tenslotte nog een praktische vraag. Wat gebeurd er als ik deze ongewone strategie zou gebruiken, de crowdfunding lukt en het doel gehaald wordt, en er tijdens het uitgeven van dit geld (ontwikkeling) toch een slimme concurrent is die het eerder op de markt krijgt gebracht? Vanuit persoonlijk oogpunt snap ik het gevolg wel (dikke pech, gevolg van je strategie), maar vanuit crowdfund oogpunt? Moet ik dan, naast het op dat moment resterende saldo terugboeken naar de crowd, het reeds besteedde geld zien als schuld?
  3. Ik begrijp uit de website dat het een vrijwillige bijdrage betreft, en gezien ik dit een prachtig initiatief vind lijkt het me niet meer dan logisch om daar geen misbruik van te maken :)
  4. Bedankt wederom voor jullie informatie. Kort samengevat kan ik zeggen dat het er allemaal niet makkelijker op is geworden. Hoe meer meningen, hoe meer verschillen en opvattingen. Logisch ook waarschijnlijk, omdat iedereen zijn/haar eigen weg heeft bewandeld waarmee successen zijn geboekt en leergeld is betaald. Wat ik in ieder geval tussendoor aan het doen ben is flink wat afleveringen van Shark Tank aan het kijken om te zien of daar goede leerlessen tussen zitten. Daarnaast heb ik contact opgenomen met BertJan om wat meer informatie te vergaren omtrent octrooi. Tenslotte zal ik in de nabije toekomst denkelijk een afspraak gaan maken met InnoSquad om eens te sparren met hetgeen ik op dat moment heb. Lijkt me een zinvolle besteding van een stukje budget. Hoe dan ook wil ik er langzaamaan serieus mee aan de slag gaan en dat betekend dat ik keuzes moet gaan maken en knopen door moet hakken. De risico's ben ik niet bang voor, dat is een van de zaken waarom ik ondernemer wil worden. Echter wil ik de fouten die ik ongetwijfeld ga maken dan wel op een zo goed mogelijk voorbereide manier maken. Hoe dan ook, ik hecht veel waarde aan ieders reactie en ben in ieder geval tot de conclusie gekomen dat er geen standaard weg is, het zal een verzameling van goede informatie worden met een flinke dosis durf en eigen beslissingen. Maar hey ... wie niet waagt die niet wint. Voor dit moment bedankt!
  5. Ik ben dol op kritiek, dat zet me in het gunstigste geval op het juiste pad, en in het minst gunstigste geval laat het me nadenken over de richting die ik voor ogen heb. Niets lijkt me vervelender dan uiteindelijk eigenwijs te zijn geweest en de gratis hulp van professionals (wat me nu al vele euro's bespaard, eerlijk is eerlijk) in de wind te hebben geslagen waardoor het goede idee (persoonlijke mening) alsnog niet op de markt komt. Hoe dan ook, of het nu lukt of niet, ik weet in ieder geval dat ik het dan heb geprobeerd. Het hele gebeuren rondom octrooi leidt op dit moment inderdaad een beetje af van waar ik sta met mijn idee. Echter denk ik wel dat dit een keuze is die ik nu al moet maken, anders is een goed onderbouwd businessplan niet meer dan wat velletjes papier die niet meer kloppen omdat er misschien nadien alsnog kosten gemaakt worden die niet in het plan staan en dus ten koste gaan van kostprijsberekening etc. Omdat ik nog niet vrijelijk over het product kan praten begrijp ik dat een en ander niet bijster logisch klinkt en eerder vragen oproept dan antwoorden. Ik hoop dat dit in de nabije toekomst snel veranderd zodat het inhoudelijk ook een beetje van feedback kan worden voorzien. Is er een voorbeeld van een bekend bedrijf voorhanden die GEEN gebruik hebben gemaakt van een octrooi en succes hebben geboekt en behouden op basis van branding, en waarbij er dus inderdaad concurrentie op de markt is gekomen?
  6. Ik heb inderdaad nagedacht over de door Edo genoemde vragen, en geprobeerd deze zo objectief mogelijk te beantwoorden voor mezelf. Hoewel ik niet graag over mijn eigen product wil opscheppen weet ik heel zeker dat het een probleem oplost voor een behoorlijk grote groep mensen en organisaties in NL, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, en in mindere mate het Verenigd Koninkrijk. De doelgroep wordt bereikt door (dit is een van de manieren, maar tevens de meest logische) samen te werken met de grootste organisatie op dat vlak en daarmee het verbod dat (potentiële) afnemers nu hebben weg te nemen. Door het wegnemen van het verbod ontstaat er naar mijn mening enthousiasme en vooral aandacht, wat zal moeten leiden tot verkoop. De marge op het product is ruim acceptabel. Er is voldoende winst om rekening te houden met zaken als marketing, vaste lasten, en een vooraf bepaald gewenst inkomen (plus reservering verzekeringen/pensioen). Of de klant de gewenste prijs voor het product wilt betalen blijft natuurlijk de vraag, maar gekeken naar het alternatief is de investering voor de afnemer binnen 2 maanden lonend. Op basis van de gegevens die ik op dit moment heb (er zullen heus nog wel extra kosten of tegenvallers komen die de marge wat lager zouden laten uitvallen) moet ik circa 300 producten per maand verkopen om te kunnen voorzien in de kostprijs, lasten en gewenste beloning. Dit zal niet direct lukken waarschijnlijk, daarom zal ik de eerste tijd minimaal parttime moeten blijven werken. Op Espacenet heb ik inderdaad redelijk wat tijd doorgebracht dit weekend om eens gericht te zoeken naar octrooien die in de buurt komen van mijn idee. Gelukkig heb ik geen enkel resultaat gekregen waardoor ik me zorgen zou moeten maken. Bedankt voor jullie bijdrage, het heeft me zeker aan het denken gezet om opnieuw te kijken naar het uit handen geven van bepaalde zaken.
  7. Een product hoeft niet volledig uitontwikkeld te zijn voor je octrooi aanvraagt. Voordeel van je eerder wenden tot een octrooigemachtigde is ook dat je advies kunt krijgen of je überhaupt octrooi kunt krijgen op deze vinding danwel wat je aan je vinding kunt veranderen of verbeteren om dat wel te krijgen. Je kunt misschien beter zo snel mogelijk weten of het pad dat je in wilt slaan wel zinvol is. Een ander voordeel is dat je vanaf de indiendatum van het octrooi openlijk kunt publiceren over je vinding en dat maakt het vinden van investeerders een stuk makkelijker. Zou het dan raadzaam kunnen zijn om eerst alleen in Nederland octrooi aan te vragen, en met de bevindingen/uitslag daarvan verder te gaan met een Europese aanvraag? Of is dat niet mogelijk
  8. Dank voor je bijdrage. Nee, nooit gekeken. Zo te horen wel eens leerzaam om te gaan kijken. Dank. Dan zou de juiste volgorde van handelen dus zoiets zijn als; 1) Product uitontwikkelen 2) Octrooieren 3) Businessplan schrijven Of zie ik het verkeerd?
  9. Bedankt voor jullie antwoorden. Zoals verwacht, en wat ook in drievoud bevestigd wordt, heb ik nog weinig kaas gegeten van wat er komt kijken bij het realiseren van een product. Wat me inmiddels duidelijk is is dat ik hulp zal moeten zoeken en iemand in vertrouwen zou MOETEN nemen om op het juiste pad te komen en ervoor te zorgen dat het niet inderdaad bij een falend idee gaat blijven. Indien mogelijk zou ik graag eens per e-mail willen sparren met iemand die me wat tips zou willen geven, en dan met name op mijn vraagstuk "is er een weg om met beperkte middelen de juiste hulp te kunnen vinden". Mocht dat niet mogelijk zijn dan zou ik het op prijs stellen als iemand me zou kunnen vertellen of crowdfunding een manier kan zijn om deze opstartkosten te financieren, of dat ik ook hier de plank mis sla? Tenslotte zou ik Nedzhibe willen vragen: bedoel je met onderstaande zin dat het in je voordeel kan spelen om het product in Europa te laten fabriceren? "Een productie binnen Europa gaat tegenwoordig - qua marketing - een flink woordje meespreken. Zoiets als ... Europe first!"
  10. Bedankt voor je reactie. Ondernemer worden wil ik omdat ik streef naar mijn eigen succes maken (of breken) en het te kunnen doen op de manier waarvan ik zelf denk dat het goed is. In ieder geval niet om rijk te worden of omdat ik liever thuis wil zitten haha. Je tweede vraag vind ik persoonlijk een interessante die ik eigenlijk alleen kan beantwoorden met: ik MOET alles zelf doen van A-Z. Simpelweg omdat ik enerzijds niet de middelen heb om zaken voor me te laten doen, en anderzijds (en dat is misschien een te veilige gedachtegang voor een ondernemer?) omdat ik vanwege ervaringen in het verleden niemand mijn idee toevertrouw en zodoende dus ook geen hulp zou kunnen krijgen als die er zou zijn. Of ik geen bedrijf zou kunnen starten in het verkopen van ideeën ... naar mijn mening is een idee op zich weinig waard zonder een werkend product en goed plan. Daarnaast zie ik dit idee als een deel van mezelf en wil ik het koste wat kost uitvoeren omdat het daadwerkelijk een probleem oplost en de sportbeleving beter maakt voor veel mensen. Tenzij .... er iemand is die de mogelijkheden heeft om het nog beter te doen.
  11. Ter aanvulling, de gewenste financiering zal liggen tussen de 10-20k en de aanlooptijd die ik wil nemen tot de productie is ongeveer een jaar
  12. Hallo, Mijn naam is Peter, 32 jaar oud en vader van een geweldig gezin. Ik werk al jaren in loondienst, maar heb altijd de wens gehad om zelfstandig ondernemer te worden. Nu ik een jaar geleden eindelijk een idee voor een uniek product heb gevonden en ik er na maanden van laten rusten en opnieuw bekijken nog steeds enthousiast over ben zou ik graag een volgende stap willen zetten door het product te vermarkten. Probleem echter is dat ik nooit eerder een bedrijf heb gehad en ook geen studie heb gevolgd in de richting van 'zaken doen'. Wel ben ik me reeds maanden aan het inlezen, heb ik bij vragen gezocht naar antwoorden, en probeer ik zoveel mogelijk te handelen naar een logische volgorde (wat niet helemaal lukt omdat ik op bepaalde punten vasthang en dan iets ga doen waar ik wel alvast mee door kan). Voor het gemak zal ik even (soms cryptisch vanwege het product) opsommen wat ik wil gaan doen, wat ik heb gedaan en nog moet (veel), en waar ik tegenaan loop; Het idee is om een elektronisch product te ontwikkelen dat als vervanger gaat dienen voor de gevaarlijke niet elektronische variant, en een redelijk groot probleem zou oplossen voor een potentiële doelgroep van circa 200.000 mensen in de sportbranche. Wat ik heb: het idee, de benodigdheden voor het prototype, een plan (nog geen businessplan te noemen), de juiste drive, en een financieringsplan. Bovenstaande klinkt waarschijnlijk vrij wazig en kaal, echter heb ik er alle vertrouwen in dat deze stappen met de juiste mensen om me heen zijn uit te voeren. Waar ik echter vastloop is het volgende; - Het product dat ik wil ontwikkelen leent zich weliswaar voor octrooi, echter ligt het redelijk voor de hand dat het product hoe dan ook zal worden nagemaakt (is het niet in Europa, dan zeker in China waardoor het vanzelf op de Europese markt terecht komt). Heeft octrooi aanvragen dan uberhaubt nog zin voor een startend bedrijfje, of is het verstandiger om deze financiële kosten in te zetten voor branding en dit later nogmaals te bekijken indien het zou gaan lopen? - Het product zal gefabriceerd moeten worden, en dan zijn er 2 opties: binnen de EU of in China. Eerstgenoemde maakt de kostprijs een stuk hoger, maar geeft meer zekerheid betreffende levering en contact. Laatstgenoemde is dan vanzelfsprekend goedkoper, maar neemt het risico met zich mee dat afspraken niet worden nagekomen, veranderingen moeilijker zijn, etc. Wat zijn nu (buiten de kostprijs) de belangrijkste zaken om een goede keuze te maken? - Daaraan gekoppeld het verhaal omtrent de CE-markering. Hoe zit dat indien ik zou kiezen voor China als land van fabricage? Specifieker: als de fabrikant zegt dat het volgens de CE-richtlijnen produceert, is dit dan voldoende om de markering aan re brengen, of moet je het product in Nederland alsnog laten testen op diezelfde richtlijnen zoals beweerd? Dat de importeur zelf verantwoordelijk is en zich bij problemen vrijwel niet kan beroepen op de fabrikant is me inmiddels duidelijk. Dat het product naast de CE-markering NIET ook nog gekeurd moet worden verplicht ook. Waarbij de vraag tevens volgt: aan wat voor bedrag kun je ongeveer denken als je dat hier laat uitvoeren? - Tenslotte nog een vraag over de financiering die ik deels nodig heb. Nadat ik een gedegen en getoetst businessplan heb en een volledig werkend prototype zal ik op zoek gaan naar een investeerder. Ik wil zelf zoveel mogelijk in eigen hand houden en zit niet te wachten op afstaan van toekomstige aandelen of dergelijke. In welke richting zou ik dan het beste kunnen zoeken naar een investeerder? Persoonlijk zou ik neigen naar crowdfunding aangezien het een goede doelgroep lijkt voor een product dat door veel sportliefhebbers een toegevoegde waarde zal hebben, maar wellicht denk ik verkeerd. Ik dank een ieder alvast vriendelijk voor hun bijdragen en hou jullie graag op de hoogte van de vorderingen. [verandering: titel aangepast]
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.