Jump to content

patman

Newbee
  • Content Count

    5
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0
  1. Beste Joost, Dank voor je bericht. Ik ben blij dat mijn gedachtenkronkel juist is. Door een aantal positieve ontwikkelingen heb ik dit jaar een paar mooie maar eenmalige orders mogen krijgen. De winst is dit jaar dan ook hoger dan ik had verwacht. Voor volgend jaar verwacht ik een lagere winst. Ik ga volgend jaar meer tijd aan het gezin besteden. Dit jaar zou de winst rond de €50.000 bedragen waardoor ik val in de 40,85% categorie. Volgend jaar zal ik waarschijnlijk niet boven de €68.800 winst komen. Daardoor val ik dan in de 36,93% categorie. Mijn voordeel van willekeurig afschrijven dit jaar t.o.v. volgend jaar zou dan +/- 4% zijn.
  2. Beste, Ik blijf met onderstaande casus in mijn hoofd zitten. Ik ben jullie dankbaar als het iets verhelderd of bevestigd wordt. Betreft eenmanzaak met recht op startersaftrek. Ik wil dit jaar nog €10.000 investeren in inventaris. Dit komt in aanmerking voor de KIA (kleine investerings aftrek). In mijn persoonlijke IB-aangifte mag ik dan 28% * € 10.000 = €2.800 in aftrek nemen. Uitgaande van 40% IB zou dit een voordeel opleveren van €2.800 * 40% = € 1.120 Op de balans staat dan inventaris van €10.000 die ik, in principe, over 5 jaar moet afschrijven. Maar omdat ik dit jaar nog recht heb op startersaftrek zou ik ook willekeurig kunnen afschrijven. In mijn situatie zou ik het volledige investeringsbedrag van €10.000 willen afschrijven om de winst fors te drukken. Dit zou dan een besparing zijn van €10.000 * 40% is € 4.000. Kort gezegd zou deze investering mij slechts: €10.000 - €1.120 - €4.000 = €4.880 kosten. Klopt deze gedachtenkronkel?
  3. Beste, Ik zou willen aanhaken op het "feestje". Dat is voor mij niet helemaal duidelijk. Eenmanszaak (laatste jaar startersaftrek): Ik heb dit jaar een laptop gekocht van €4.000 (excl. BTW) (BTW is teruggevraagd via BTW-aangifte) Als ik het goed begrijp mag ik gebruik maken van de KIA. 28% x €4.000 = €1.120. Deze €1.120 voer ik op bij de IB-aangifte om de belastbare winst te verlagen. Omdat ik dit jaar nog startersaftrek heb (volgend jaar niet meer) kan ik gebruik maken van willekeurige afschrijving. Mijn vraag is: Kan ik dit jaar nog gebruik maken van de willekeurige afschrijving ook al heb ik dit jaar gebruik gemaakt van de KIA. Zo ja dan is het een feestje :) Alvast dank!
  4. Dank je wel voor je reactie. Het betreft hier bedragen van lage XXXX. A zal doorlinken naar B voor onbepaalde tijd. Uiteindelijk zal deze komen te vervallen. Kan je een voorraad omzetten naar immaterieel vast actief? De waarde van deze voorraad zal op de korte termijn ook verder groeien doordat ik redelijk investeer in de website. Dit wil ik niet direct wegschrijven als kosten.
  5. Beste, Ik zit met een situatie waar ik niet volledig uitkom fiscaal gezien. Ik heb meerdere domeinnamen/websites die als voorraad in mijn boekhouding staan. Deze staan gewaardeerd tegen de aanschafwaarde. De domeinnamen/websites zijn aangekocht voor doorverkoop. Bijvoorbeeld domeinnaam en website (A) tegen waarde X waarvoor ik het heb gekocht een aantal jaar geleden. Op A worden inkomsten gegenereerd waardoor ik had besloten om hem te houden en niet meer te verkopen. Mijn voorraad genereert in feite (zonder verkoop van de voorraad) inkomsten. Maar dit is te laag om A in stand te houden. A is de aanschafwaarde niet meer waard. Hierdoor heb ik besloten het volgende te doen: De inhoud van A gaat over naar een andere domeinnaam met webshop (B). B is vele malen groter en heeft veel meer inkomsten. Aantal vragen: 1) Kan ik de waarde van A volledig afwaarderen aangezien deze geen waarde meer heeft? 2) Of moet ik de aanschafwaarde van A aan B toe waarderen? (als dit mogelijk is?) 3) Aangezien B aanzienlijke inkomsten begint te generen, moet ik deze dan niet activeren als immateriële vaste activa (en afschrijven in 5 jaar)? Alvast dank voor reacties.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept