Jump to content

Koen58

Junior
 • Content Count

  18
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Hallo Forum, Graag zou ik willen weten of de onderstaande redenering klopt? Ik koop een fiets van €1210,- (1000,- excl. BTW) op de zaak en gebruik die 15% puur zakelijk en voor 35% privé en 50% woon-werkverkeer. Mag de gehele €1000-, middels afschrijvingen per jaar, op kostenrekening gezet worden en natuurlijk wel 7% bijtelling toepassen voor privé gebruik. Of slechts de 15% op de kostenrekening? En mag de de BTW nu geheel teruggevorderd worden en op het einde van het jaar wegens privé gebruik gecorrigeerd worden met 85% en moet dat dan in het eerste jaar of ook per afschrijvingsjaar? Is de uitzondering in de BUA van maximaal 129,99 btw terugvorderen sowieso niet van toepassing omdat ik geen werknemer maar ondernemer ben? Ben benieuwd naar jullie antwoorden. Groet, Koen
 2. Ruud, dank voor je bijdrage. Ik zat zelf ook aan de optie te denken om gewoon een werkplek te verhuren van de VOF aan de CV Ik bedenk me nu, mede door dit artikel, https://ondernemingsdatabank.indicator.nl/omzetbelasting/servicekosten_met_of_zonder_btw_/NLTAVGAR_EU051607 dat ik een stukje kantoor kan onderverhuren(zonder btw) en daarbij servicekosten (verwarming,airco, electra, internet,sanitair etc.) aanreken (zonder btw). Voor de VOF levert dit geen probleem op ten aanzien van de 90% btw belaste omzet die nodig is om het kantoor zelf btw belast te mogen huren. In deze constructie maakt de CV dus huurkosten waardoor de netto winst lager uitvalt en de winstuitkering aan de stille vennoot ook lager wordt.Dit is gunstig voor de beherende vennoten. De VOF maakt meer omzet door de ontvangen huur/servicekosten, daarentegen maakt de CV minder winst en die twee vallen tegen elkaar weg lijkt mij. Administratief is het waarschijnlijk wel het makkelijkst om de CV op het thuisadres van één van de vennoten in te schrijven.
 3. Helemaal duidelijk! Bedankt voor je input. Ik ga er mee aan de slag
 4. Hallo Joost, wat betreft de 90% regeling, daar ben ik me van bewust. Ik kan niet met btw verhuren daar de CV btw onbelaste omzet draait. Het zou bovendien broekzak vestzak politiek zijn, de huur zijn kosten voor de CV en omzet voor de VOF. Ook geeft het alleen maar administratieve rompslomp, bedenk ik me. Een ander adres is inderdaad beter. Ik zie zou gauw geen fiscale constructie die voordeel zou opleveren om de CV op het zelfde adres als de VOF te registreren. Als jij of iemand anders daar anders over denkt hoor ik dat graag.
 5. Wij hebben vanaf juli 2019 een bedrijfspand gehuurd(btw belast) voor onze VOF. Al onze omzet is btw belast dus mogen we de btw van de huur en overige terugvorderen. Onlangs zijn we ook een CV gestart. Deze CV verzorgt 2 sportopleidingen die btw vrijgesteld zijn via het CRKBO. Wij proberen cursisten-aanmeldingen binnen te halen, regelen trainers en examinatoren en natuurlijk huren we ruimtes waarin de opleidingen plaatsvinden. De werkzaamheden zijn dus bijna geheel administratief. Deze CV moet natuurlijk een vestigingsadres hebben en we zouden dit op het vestigings-adres van de VOF kunnen doen. De CV zou dan gebruik maken van een procentuele werkplek in het VOF-kantoor en ook gebruik maken van verwarming/airco/keuken/toilet etc. Omdat de VOF btw terugvordert van de huur en gas/licht/internet en soft- en hardware etc. zouden we een deel van die btw niet mogen terugvorderen die de CV als het ware gebruikt. Het ingewikkelde is misschien ook nog dat de CV btw-vrijstelling heeft. Is het een idee om de CV huur in rekening te brengen(wel of niet btw belast?) voor het stuk kantoor dat ze van de VOF gebruiken en voor verwarming/ elektra/water/schoonmaakkosten servicekosten(btw belast, die de CV niet als voorbelasting terug mag vragen)) in rekening te brengen. Of beter gewoon op het privé adres van één van de vennoten. De CV maakt amper kantoorkosten, een bureau en laptop en mobieltje volstaan. In de praktijk zullen echter toch CV werkzaamheden in het VOF-kantoor plaatsvinden. Wie kan mij tips geven. Bij voorbaat dank!
 6. Dat is klare taal! Dank je wel. wat fijn dat mensen hun kennis op dit forum delen
 7. dank voor jullie antwoorden , ik heb de informatie nu ook gevonden op de site van de belasting en kan voorlopig vooruit met de mogelijkheid om het oude portaal te gebruiken met mijn login gegevens. Kan ik ook eens afwachten wat het kabinet gaat doen met de commotie rond de kosten die verbonden zijn met de aanvraag van eHerkenning.
 8. Ik lees overal dat ZZP'ers en éénmanszaken de btw-aangiftes gewoon met DigId kunnen blijven doen maar hoe zit dat met een VOF zonder personeel? De VOF bestaat enkel uit 2 vennoten die alleen BTW-aangifte doet. De inkomstenbelasting gaat gewoon via particuliere aangifte bij de vraag: Had u een onderneming en was u ondernemer voor de inkomstenbelasting en dan uiteindelijk de vraag: Winst uit onderneming.
 9. beste Paul, de VOF heeft inderdaad geen personeel en doet dus ook geen aangifte loonbelasting. en is de term personeelsfeest niet echt op zijn plaats. Ik ga inderdaad jouw advies volgen en pas de 80% aftrekregeling toe op de gehele nota "zakendiner" en ik weet dat je de btw in horeca niet mag terugvorderen. Ik dacht overigens dat je met relatiegeschenken wel gebonden bent aan de BUA, maar zit sowieso onder de drempel en bovendien vraag ik de btw toch niet terug. Bedankt voor het heldere antwoord en simpele administratieve oplossing.
 10. Hallo, wij zijn een V.O.F. met 2 vennoten en momenteel met 3 stagiaires. Om het jaar 2019 af te sluiten met kerstmis zijn wij middels een 'personeelsfeest' gaan bowlen. Het betrof een all-in arrangement voor het bowlen en onbeperkt eten en drinken (uitgezonderd gedestilleerd en speciaal bier) Op de factuur (kassabon) staat genoteerd 5 x arrangement. Totaal € 262,50 incl. btw en de btw bestaat uit 21% € 6,25 en 9% € 18,70. Betreffende de omzetbelasting heb ik nog niets anders verstrekt aan de stagiaires in natura dus de btw zou t.a.v. de BUA regeling teruggevorderd kunnen worden voor de drie stagiaires. Echter zijn de stagiaires geen werknemers en geldt de BUA regeling dan wel? Of moet/kan ik voor de stagiaires iets met de vrije ruimte in de WKR (werkkostenregeling), maar ook hier het feit dat de stagiaires geen werknemers zijn. Geldt de BUAen WKR regeling voor de ondernemers zelf (de vennoten) ook? De stagiaires ontvangen overigens geen stagevergoeding. De grote vraag is dus: Hoe boek ik in mijn administratie de btw in betreffende de stagiaires en de 2 vennoten? Hoe boek ik in mijn administratie de onkosten in als bedrijfskosten betreffende de stagiaires en de 2 vennoten? Bij voorbaat dank voor enige reacties
 11. Ik heb maar eens gebeld met de belastingtelefoon. Ik stond 35 minuten in de wacht. Het antwoord is als volgt, zie het 4de zwarte puntje bij: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarieven_en_vrijstellingen/vrijstellingen/onderwijs/ Dus kennelijk geldt dat ook als het opleidingsinstituut (is wel CRKBO gecertificeerd) een externe examinator inhuurt.
 12. Bedankt voor jullie reacties en waaruit inderdaad blijkt dat het een grijs gebied is. De cursisten hebben destijds BTW vrij een cursus incl. examen gekocht. Als de eigenaar of iemand bij hem in loondienst het examen afneemt is het natuurlijk geen probleem. Eigenlijk ook niet logisch dat als iemand van buiten af het examen afneemt het wel belast zou zijn met BTW. Ik onderzoek nog even of ik het buiten de v.o.f. kan houden als zijnde neven inkomsten, het examineren is incidenteel, zo'n 3 à 4 x per jaar. Bedankt voor jullie inbreng!
 13. Ik heb zelf een sportcoachingsbedrijf (online en fysiek) en heb ook een webshop waar ik mijn diensten en producten aanbied en ben btw plichtig. (rechtsvorm is een v.o.f.) Nu ben ik gevraagd door een sport-instructeurs opleidingsinstituut om zijn cursisten aldaar te examineren. Het opleidingsinstituut vindt dat ik daar geschikt voor ben omdat ik zelf ook die opleiding gedaan heb. Ik heb inmiddels 4 uur geëxamineerd en heb daarvoor een factuur verzonden incl. 21% btw. De eigenaar van het opleidingsinstituut zegt dat ik geen btw hoef te berekenen omdat hij vrijgesteld is van omzetbelasting. Hij zegt dat ik namelijk vanuit zijn opleidingsinstituut examineer. Hijzelf biedt zijn cursussen met inbegrip van het examen, btw vrij aan, aan zijn klanten. Ik ben echter van mening dat ik vanuit mijn eigen v.o.f examineer en daarmee een dienst verleen. Ik heb geen contract of iets dergelijks met het opleidingsinstituut. Ik ben gewoon een ex-cursist van zijn opleidingsinstituut. Ik vond een soort vergelijkbare juridische uitspraak. http://www.taxence.nl/fiscaal-nieuws/nieuws/fiscaal-nieuws/alleen-examens-afnemen-is-niet-btw-vrijgesteld.88509.lynkx Waar ligt de waarheid? En welke informatie zou hij mij kunnen verstrekken om dingen aan te tonen.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept