Jump to content

Koen58

Junior
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. beste Paul, de VOF heeft inderdaad geen personeel en doet dus ook geen aangifte loonbelasting. en is de term personeelsfeest niet echt op zijn plaats. Ik ga inderdaad jouw advies volgen en pas de 80% aftrekregeling toe op de gehele nota "zakendiner" en ik weet dat je de btw in horeca niet mag terugvorderen. Ik dacht overigens dat je met relatiegeschenken wel gebonden bent aan de BUA, maar zit sowieso onder de drempel en bovendien vraag ik de btw toch niet terug. Bedankt voor het heldere antwoord en simpele administratieve oplossing.
 2. Hallo, wij zijn een V.O.F. met 2 vennoten en momenteel met 3 stagiaires. Om het jaar 2019 af te sluiten met kerstmis zijn wij middels een 'personeelsfeest' gaan bowlen. Het betrof een all-in arrangement voor het bowlen en onbeperkt eten en drinken (uitgezonderd gedestilleerd en speciaal bier) Op de factuur (kassabon) staat genoteerd 5 x arrangement. Totaal € 262,50 incl. btw en de btw bestaat uit 21% € 6,25 en 9% € 18,70. Betreffende de omzetbelasting heb ik nog niets anders verstrekt aan de stagiaires in natura dus de btw zou t.a.v. de BUA regeling teruggevorderd kunnen worden voor de drie stagiaires. Echter zijn de stagiaires geen werknemers en geldt de BUA regeling dan wel? Of moet/kan ik voor de stagiaires iets met de vrije ruimte in de WKR (werkkostenregeling), maar ook hier het feit dat de stagiaires geen werknemers zijn. Geldt de BUAen WKR regeling voor de ondernemers zelf (de vennoten) ook? De stagiaires ontvangen overigens geen stagevergoeding. De grote vraag is dus: Hoe boek ik in mijn administratie de btw in betreffende de stagiaires en de 2 vennoten? Hoe boek ik in mijn administratie de onkosten in als bedrijfskosten betreffende de stagiaires en de 2 vennoten? Bij voorbaat dank voor enige reacties
 3. Ik heb maar eens gebeld met de belastingtelefoon. Ik stond 35 minuten in de wacht. Het antwoord is als volgt, zie het 4de zwarte puntje bij: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarieven_en_vrijstellingen/vrijstellingen/onderwijs/ Dus kennelijk geldt dat ook als het opleidingsinstituut (is wel CRKBO gecertificeerd) een externe examinator inhuurt.
 4. Bedankt voor jullie reacties en waaruit inderdaad blijkt dat het een grijs gebied is. De cursisten hebben destijds BTW vrij een cursus incl. examen gekocht. Als de eigenaar of iemand bij hem in loondienst het examen afneemt is het natuurlijk geen probleem. Eigenlijk ook niet logisch dat als iemand van buiten af het examen afneemt het wel belast zou zijn met BTW. Ik onderzoek nog even of ik het buiten de v.o.f. kan houden als zijnde neven inkomsten, het examineren is incidenteel, zo'n 3 à 4 x per jaar. Bedankt voor jullie inbreng!
 5. Ik heb zelf een sportcoachingsbedrijf (online en fysiek) en heb ook een webshop waar ik mijn diensten en producten aanbied en ben btw plichtig. (rechtsvorm is een v.o.f.) Nu ben ik gevraagd door een sport-instructeurs opleidingsinstituut om zijn cursisten aldaar te examineren. Het opleidingsinstituut vindt dat ik daar geschikt voor ben omdat ik zelf ook die opleiding gedaan heb. Ik heb inmiddels 4 uur geëxamineerd en heb daarvoor een factuur verzonden incl. 21% btw. De eigenaar van het opleidingsinstituut zegt dat ik geen btw hoef te berekenen omdat hij vrijgesteld is van omzetbelasting. Hij zegt dat ik namelijk vanuit zijn opleidingsinstituut examineer. Hijzelf biedt zijn cursussen met inbegrip van het examen, btw vrij aan, aan zijn klanten. Ik ben echter van mening dat ik vanuit mijn eigen v.o.f examineer en daarmee een dienst verleen. Ik heb geen contract of iets dergelijks met het opleidingsinstituut. Ik ben gewoon een ex-cursist van zijn opleidingsinstituut. Ik vond een soort vergelijkbare juridische uitspraak. http://www.taxence.nl/fiscaal-nieuws/nieuws/fiscaal-nieuws/alleen-examens-afnemen-is-niet-btw-vrijgesteld.88509.lynkx Waar ligt de waarheid? En welke informatie zou hij mij kunnen verstrekken om dingen aan te tonen.
 6. Ik heb even gebeld en het antwoord van de belastingdienst is: het maakt niet uit hoe de rus zijn factuur opmaakt omdat hij een rus is en zich niet aan de Nederlandse factureringsregels hoeft te houden. De prestatie is belast met btw omdat die in Nederland werd verricht. Ik moet het btw bedrag als verlegde 21%(beetje vreemd lijkt mij die 21%, ik verwachtte 6%) btw afdragen en kan dat inderdaad gewoon via de voorbelasting terugvragen. Per saldo dus nul te betalen Dan heb ik nog een vraag: Mijn coachingsbedrijf organiseert dus die workshop. Ik huur een sportzaal en nodig de Rus uit voor de invulling van de workshop. De toegangtickets voor de workshop verkoop ik via mijn webshop. Moet ik het hoge of lage btw tarief gebruiken op de verkoop van de toegangskaarten? Ik organiseer dus het sportevenement (btw 6%?), daarnaast verleen ik indirect toegang tot de mogelijkheid tot sportactiviteiten(6%) via de sportaccommodatie die ik afhuur. De bezoekers xijn geen lid van de sportsschool. Pff.. ingewikkeld hoor. alle antwoorden zijn welkom
 7. Dank voor je antwoord, wat is je motivatie dat de BTW sowieso naar mij verlegt wordt? Omdat de dienst in Nederland werd geleverd? Het valt namelijk niet onder intracommunautaire prestaties omdat het een Rus betreft.
 8. Ik heb een coachingsbedrijf en ben btw-plichtig. Ik heb een sportzaal gehuurd in Nederland en een Russische atleet(wonend in Rusland) uitgenodigd om in Nederland een workshop te geven waarbij hij voordoet hoe bepaalde oefeningen gedaan moeten worden en waarbij de "cursisten"ook praktisch meedoen. Voor zijn geleverde prestatie moet hij mij een factuur gaan sturen zodat ik het als kosten kan opvoeren. Indien de Rus geen ondernemer is en geen Russisch btw nummer heeft dan factureert hij zonder btw neem ik aan. Maar omdat de dienst in Nederland geleverd wordt is er dan misschien toch Nederlandse btw verschuldigd? En wat als hij wel een btw nummer heeft. Moet hij dan alleen maar 0% btw op zijn factuur zetten of 0% en vermelden dat btw verlegd wordt naar mij? Verder neem ik aan dat ik moet kunnen bewijzen dat hij in Rusland woont en dus zijn adres op de factuur moet zetten. Wie kan me helpen? :)
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept