Jump to content

MartijnS14

Junior
 • Content Count

  9
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  19-24
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
  commercie en marketing
  financiering
  juridische en fiscale zaken
  Financiën / administratie en credit management
  expert advies

Company info

 • Location
  Nijverdal
 1. Hallo, Ik heb een discussie met mijn boekhouder en ik kan online geen duidelijkheid vinden. Als volgt: In 2017 mijn eerste jaar als ondernemer, direct na mijn studie. Mijn ondernemerswinst in dat jaar lag afgerond op 6500 euro. Veel tijd, energie en aandacht in geinvesteerd dat jaar en dus wel aan de 1225 uur gekomen, de norm voor zelfstandigenaftrek en startersaftrek. De zelfstandigenaftrek bedraagt dat jaar 7280 en de startersaftrek 2123 euro, samen 9403 euro. Volgens mij zou dat moeten betekenen dat er een kleine 3000 euro aan 'niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek' overblijft. Mijn boekhouder heeft dit echter geboekt als (verrekenbaar) verlies. Hij wilde dit verrekenen met 2018 (waar ik wel ruime winst heb gedraaid en het dus van pas zou kunnen komen). Gisteren kreeg ik een brief van de Belastingdienst dat ze een groot deel van het verrekenbaar verlies met 2014 verrekenen, een jaar waarin ik nog student was en nul euro belasting hoefde te betalen. Volgens mij HOEFT mijn boekhouder het niet als verlies te zien, maar kan hij het ook als niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek beschouwen. Ik lees online iets over uitzondering voor startende ondernemers die het MOGEN beschouwen als verlies om bijvoorbeeld te gebruiken om te middelen (ofzoiets). Samenvattend: mag ik dit 'verlies' ook als niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek beschouwen en kan ik op die manier voorkomen dat het met 2014 verrekend wordt? Heel erg bedankt voor jullie reacties. Groeten Martijn
 2. Ik overweeg nu toch (eind) dit jaar al een hypotheek af te sluiten en een huis te kopen, daarna financial lease mogelijk nog dit jaar af te sluiten en daarmee ook mijn huurtoeslag van 2019 te behouden. Ik heb een aantal vragen.. 1: ik ben bij mijn boekhouder geweest en in verband met de huurtoeslag streefden we naar een zo laag mogelijk winst, dus wilde ik gebruikmaken van willekeurige afschrijving over mijn investeringen in 2018 à 2450 euro. Maar voor een hypotheek wil ik juist een jaarrekening/balans (weet even niet welke term ik hier moet gebruiken) met een zo hoog mogelijke winst. Ik vroeg dus toch niet willekeurig af te schrijven en hij gaf aan wel minimaal 20% te MOETEN afschrijven. Klopt dit? Of mag je ook 15% bijvoorbeeld afschrijven zoals jij zegt? En, hij gaf aan dat je dan die jaarrekening die je voor de hypotheek aanlevert ook moet gebruiken voor de belastingaangifte van 2018. Ik betwijfel dit omdat jij het hebt over een commerciële balans en een fiscale balans. Daarnaast overweeg ik mijn zakelijke kilometers niet à 0,19 cent te declareren om zodoende 1000 euro meer winst en dus ongeveer 4000 euro meer hypotheek te kunnen krijgen. Hier kan ik me voorstellen dat je deze niet later opeens wel kunt declareren bij je belastingaangifte. Maar toch, ervaringen? 2: ander fiscaal issue: is de startersaftrek wel of niet verplicht toe te passen als je recht hebt op zelfstandigenaftrek? Het zit zo: in 2017 had ik recht op startersaftrek, eerste ondernemersjaar, maar hoefde ik ook zonder startersaftrek geen inkomstenbelasting te betalen. Sterker nog: ik nam een stukje niet-benutte zelfstandigenaftrek mee. We kozen er dus voor de startersaftrek niet toe te passen. Voor 2018 twijfel ik wat het voordeligst is: wel of niet toepassen van de startersaftrek. Google raadplegen leert me verschillende dingen, het lijkt erop alsof ik verplicht ben de startersaftrek toe te passen in 2017 en 2018 als verhoging van de zelfstandigenaftrek. Dus dan zou het niet-benutte deel van 2017 nog moeten worden verhoogd met de startersaftrek over 2017. Mijn boekhouder denkt dat je mag kiezen en de website van de Belastingdienst is ook niet érg duidelijk. https://www.adfisc.com/mag-je-startersaftrek-doorschuiven/ Dit heb ik gelezen. Hoop dat jullie me weer een stapje verder kunnen helpen.
 3. Stel dat de VAMIL niet meer toegepast kan worden: Koop in 2019 een Tesla Model 3 à 50.000 euro. Uitgaande van restwaarde van 15.000 na 5 jaar schrijf ik lineair 7.000 per jaar/583 per maand af. Verkoop de Tesla in 2019 na precies 1 jaar voor 40.000. Dit betekent dat de verkoop van de Tesla (op de balans voor 43.000) een verlies van 3.000 oplevert. Mét de VAMIL had ik de Tesla precies tot 40.000 af kunnen schrijven want willekeurige keuze. Maar, wat is uiteindelijk het verschil tussen het verlies of 'perfect afschrijven'? En kan/mag ik eventueel deze afschrijvingsvorm gebruiken : http://home.hccnet.nl/van.asperen/Boekhouden/Cursus/afprocboekw.htm
 4. Je lijkt gelijk te hebben @henkh, codeD staat niet bij de VAMIL. Ik zal dit goed in gedachten houden/herberekenen. Stel dat je in het eerste jaar normaal afschrijft à circa 8000 euro en de daadwerkelijke afschrijving blijkt 10.000 euro te zijn. Dan maak je 2000 boekverlies, maar hoe verschilt dat ten opzichte van een VAMIL afschrijving van 10.000? Welke gevolgen heeft dit verder?
 5. Precies dit bedoel ik inderdaad, weet jij of de VAMIL altijd in 1x gebruikt moet worden, of dat je de mogelijkheid hebt om bijvoorbeeld in jaar 1 en jaar 2 beide 30% af te schrijven? Commerciële balans is een goede, heb ik genoteerd. Yes, zeker als ondernemer. Lees dit artikel maar eens: https://www.daskapital.nl/5152265/marginaal-belastingtarief-voor-ondernemers-loopt-op-tot-10039/ Ik lees dat ze tot 40k ex btw in aanmerking komen, welke tekst doet jou anders concluderen? Ik ben erg benieuwd en zal de bekendmaking van de nieuwe lijst in de gaten houden.
 6. Bedankt, uw advies wordt gewaardeerd. Ik denk inderdaad dat het grootste risico ' m zit in de doorverkoopwaarde, maar dus is mijn vraag: kan ik dat tackelen met de VAMIL regeling (willekeurige afschrijving milieuinvestering)? Dan kan ik dat risico vangen. Mijn huur is inderdaad 710 euro, zorgtoeslag speelt ook nog een klein rolletje maar heeft een hoger grensbedrag. Natuurlijk wil ik een sprint maken en dit soort zaken achter me laten, maar voor 2021 een fatsoenlijke hypotheek is onwaarschijnlijk ivm 3 volledige boekjaren. Volgend jaar is het laatste jaar met 4% bijtelling, dus die leaseauto gaat er hoogstwaarschijnlijk komen. Wil ik het, kan ik dat jaar met de VAMIL 30.000 afschrijven, de investeringsaftrek 10.000 +nog wat anderee zaken kan je dus dat jaar dik 60.000 winst maken en ALSNOG onder de huurtoeslaggrens uitkomen. Ja je mist dan je toekomstige afschrijving, maar dat staat niet in verhouding met de misgelopen huurtoeslag. Dus bedacht ik deze ' constructie' om ook dit jaar huurtoeslag te krijgen. Want; huur zal verhoogd worden (inflatie/index) tot boven de huurtoeslaggrens maar je behoudt het recht als je de maand VOOR de huurverhoging recht had op huurtoeslag. Daar het belang om ook dit jaar eronder te blijven. Ik waardeer jullie zorgen, maar ben benieuwd of iemand mijn vragen uiteindelijk theoretisch kan beantwoorden.
 7. Beste Norbert, Dankjewel. Het gaat inderdaad om die grens: met de zelfstandigenaftrek (met startersaftek bijna 10k) , pensioeninleg (2200 obv 28500 winst 2018), MIA (10.800), optionele VAMIL in 2020 en leasekosten kan ik daarmee een (bruto?) winst, welke volgens mijn info gebruikt wordt voor hypotheekaanvraag, behalen van wel 45.000 in 2019 en met gebruiikmaking van de VAMIL 50k+ in 2020. Als ik deze grote aftrekposten kan benutten, kan ik ook versneld de financial lease aflossen met het oog op de hypotheek. Kloppen mijn berekeningen qua desinvesteringsbijtelling en VAMIL wel of schat ik dit verkeerd in. Als je me deze keuze na dit verhaal nog steeds streng afraadt, hoor ik het ook graag.
 8. Hallo, Ik ben zzp' er en ik rijd op dit moment prive een auto waarvoor ik zakelijke kilometers aftrek a 0,19 eurocent. Ik wil graag een auto gaan (financial) leasen om zodoende o.a. mijn winst te drukken/autokosten zakelijk te hebben en o.a. mijn huurtoeslag a 3000-4000 per jaar te behouden in tenminste 2019 en 2020 (daarna hypotheek mogelijk/3 goede boekjaren). Ik heb mijn oog laten vallen op de nieuw te verschijnen Polestar 2, die waarschijnlijk in 2020 geleverd kan worden. Mijn omzet is momenteel echter dusdanig hoog, dat ik het liefst dit jaar al een auto financial lease met onder andere gebruik van de milieuinvesteringaftrek en eventueel VAMIL-regeling. Ik overweeg nu een Tesla Model 3 te leasen (hoop dat er dit jaar nog een versie van 50k incl btw komt) en dan in 2020 de Polestar 2 te kopen en de Tesla weer te verkopen. Kloppen mijn berekeningen met betrekking tot de gevolgen voor mijn winst/jaarrekening en welke nadelen zie ik over het hoofd? 2019 Aanschaf Tesla Model 3 - 40.000 excl btw (om en nabij) Milieuinvesteringaftrek - 27% x 40.000 = 10.800 Leasekosten (rente + aflossing), is dit bedrag van belang? 2020 Verkoop Tesla Model 3 - 30.000 excl btw (ongeveer? Kan ik hier het afschrijvingsbedrag compenseren door gebruik te maken van de VAMIL en deze gelijk te stellen aan de daadwerkelijke afschrijving?) Desinvesteringsbijtelling - 27% x 30.000 = 8100 Aankoop Polestar 2 - 40.000 excl btw Milieuinvesteringaftrek - 10.800 Leasekosten (rente aflossing) Optioneel VAMIL om winst verder te drukken. Een lagere winst door de aftrek in 2019 samen met andere investeringen helpt me mijn huurtoeslag te behouden, dit scheelt netto veel. Ik hoor heel graag jullie gedachten/opmerkingen hierover. Thanks!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept