Jump to content

GerbrandPetersen

Junior
 • Content Count

  7
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  juridische en fiscale zaken
 1. Norbert en Paul, Het leek al te mooi om waar te zijn (en dan is het vaak niet waar). Ik zal het voorleggen aan een fiscalist, met wat minder hoop dan voorheen. Bedankt voor jullie reacties! Gerbrand
 2. Beste allemaal, Hierbij een vraag waarop ik na een tijd Googlen nog steeds het antwoord niet heb. Wellicht kunnen jullie me helpen. Sinds enkele jaren heb ik een goed lopende BV met behoorlijk wat eigen vermogen. Nu wil ik mijn ouders 100.000 euro schenken. Ze hebben me altijd financieel geholpen tijdens studietijd, dus het is tijd om iets terug te doen. Als ik deze schenking via privé wil doen, dan blijft er niet veel over: 100.000 dividenduitkering aan mijzelf als DGA - 25% dividendbelasting (25.000 euro) => 75.000 netto - 30% schenkbelasting (22.500 euro, wat mijn ouders betalen) => 52.500 euro Ik laat hierbij even de schenkingsvrijstelling achterwege. Uiteindelijk gaat dus bijna de helft op aan belastingen. Als ik nu mijn ouders tijdelijk een aandeel geef in de BV (ook al zijn er wat notariskosten), is dit dan geen handigere manier: 100.000 dividenduitkering op het aandeel van mijn ouders - 25% dividendbelasting (25.000 euro, wat mijn ouders betalen) => 75.000 netto Zodra de uitkering is gedaan geven ze het aandeel terug (wellicht een jaar later). Enkele vragen: - Is deze constructie legaal? - Zo ja, wordt deze constructie regelmatig toegepast? Zijn er accountants die deze manier zelfs voorstellen? - Is het sowieso mogelijk om een uitkering te doen aan één enkele aandeelhouder? Ik heb zelf 100 aandelen van één euro. Er zijn geen andere aandeelhouders. Kan ik één aandeel van een euro verkopen aan mijn ouders en vervolgens een uitkering van 100.000 euro op enkel dat aandeel doen? Op de overige 99 aandelen wordt dan niets uitgekeerd. - Mocht bovenstaande nou niet haalbaar zijn, weet er iemand de tarieven en vrijstellingen voor schenkingen van kind => ouders? Ik kan op deze pagina's alleen maar informatie vinden over schenkingen van ouders => kind: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/content/tarieven-schenkbelasting https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/content/ik-krijg-een-schenking-betaal-ik-schenkbelasting Alvast mijn grote dank voor jullie hulp! :) Gerbrand
 3. Ter reactie: als ik 85.000 EUR in één keer uitkeer en ik maak uiteindelijk maar 20.000 EUR op, dan betaal ik vermogensrendementsheffing over de resterende 65.000 EUR. Bij deze hele kwestie gaat het erom dat ik niet bij voorbaat weet hoeveel ik nodig ga hebben - vandaar die meerdere kleine uitkeringen. Bedankt voor jullie tijd en een goed weekend!
 4. @wpronk - Ook bij een interim dividend neem ik aan dat de aangifte ingediend en betaald moet zijn binnen een maand nadat het bedrag is uitgekeerd aan privé, nietwaar?
 5. Er zijn voldoende reserves aanwezig, en de uitkering komt uit de winst van de afgelopen jaren. De reden dat ik in meerdere keren wil uitkeren is omdat ik niet weet hoeveel ik nodig ga hebben. Als ik in één keer uitkeer loop ik het risico dat ik een overschot in privé heb, waarover ik vermogensrendementsheffing betaal. Nogmaals bedankt voor je reactie - ik geloof dat het helder is nu.
 6. Rik, dat verklaart. Het leek al zo'n ideale oplossing, te goed om waar te zijn. Weet je ook of ik meerdere dividenduitkeringen kan doen binnen hetzelfde boekjaar? Dus één in maart, één in mei en één in juli in dit geval. Dank voor je tijd.
 7. Beste allemaal, Hopelijk kunnen jullie me helpen met deze vraag. Ik zou dit jaar als DGA een dividenduitkering willen doen, maar het probleem is dat weet niet precies wanneer, hoeveel en hoe vaak. Stel nu het volgende voor: - in maart 2019 boek ik 30.000 EUR van de BV naar privé - in mei 2019 boek ik 40.000 EUR van de BV naar privé - in juli 2019 boek ik 15.000 EUR van de BV naar privé Totaal overgeboekt: 85.000 EUR. Ergens in oktober dien ik een "officiële" dividenduitkering in van 85.000 / 0.85 = 100.000 EUR. Die is dan als volgt opgebouwd: - 15% (ad 15.000 EUR) dividendbelasting, te betalen binnen een maand van de BV => belastingdienst (<november 2019) - 85% (ad 85.000 EUR) dividenduitkering aan privé, die dus al betaald is in de afgelopen maanden Uiteindelijk betaal ik dan nog een laatste 10% dividendbelasting (ad 10.000 EUR) in 2019 via the IB 2018. Vraag: is bovenstaande manier van werken toegestaan? Alles blijft binnen hetzelfde boekjaar. Ik doe hierbij de aanname dat er voldoende reserves in de BV aanwezig zijn, de DGA de enige aandeelhouder is en ik aan de uitkeringstoets voldoe. Alvast bedankt! Gerbrand
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept