Jump to content

Noon_5

Junior
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • Gender
  Vrouw
 • Address
  Winthontlaan 200, Utrecht, Utrecht, 3526KV, Netherlands
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  41-45
 • You are primarily interested in:
  juridische en fiscale zaken
  Financiën / administratie en credit management

Company info

 • Location
  Utrecht
 1. Ik begrijp zeker wel dat de FOR niets met de BV heeft te maken, maar wel de vrijval van de FOR welke ik ga omzetten naar een lijfrente. Je moet toch altijd inzichtelijk hebben wat de verschillen zijn tussen een fiscale en een commerciele boekwaarde, daar hoef je niet apart een jaarrekening voor op te stellen.
 2. Goedemorgen, Ik ben momenteel bezig met voorbereiding voor geruisloze omzetting van mijn EMZ naar een BV (in een Holding structuur). Reden voor geruisloze omzetting is o.a. dat ik met terugwerkende kracht (begin boekjaar) de BV kan laten ingaan. Hierbij had ik een paar vragen, waarbij ik eerst de schets maak van de huidige situatie: Ondernemingsvermogen in de EMZ is 87K, hierin zit 15K aan opgebouwde FOR. De IB claim bedraagt 45K. Vraag 1: Is er sprake van een stakingsaftrek van 3.630,- op de vrij te vallen FOR? Indien dit het geval is (ben ik wel even vanuit gegaan), dan zou volgens mij de berekening voor uit te geven kapitaal als volgt zijn: Kapitaal 72K FOR 15K Subtotaal 87K (ondernemingsvermogen EMZ) -/-FOR 11,7K (15K -/- stakingsaftrek 3,6K) -/- IB claim 45K Totaal 30,3K -/- afrondingscreditering (max. 5% van uit te geven aandelenkapitaal) Totaal uit te geven aandelenkapitaal 30,3K Is dit hierboven een goede berekening? Is die 5% afrondingscreditering over de 30,3K? Nu mijn meest prangende vraag eigenlijk: Stel je voor ik besluit een aandelenkapitaal van 1 euro op te nemen, dan ben ik volgens mij verplicht om het verschil (tot aan 30,3K) aan agio op te nemen he? Is dit verstandig om te doen? Ik begrijp dat agio makkelijker uit de onderneming is te halen dan aandelenkapitaal (via notaris). Echter is agio weer belast om op te nemen volgens mij en aandelenkapitaal weer niet. Dus ben even benieuwd naar jullie visie/advies hierin? Alvast super bedankt!
 3. Ik heb trouwens gekozen voor de gruisloze omzetting, omdat dit met terugwerkende kracht (begin boekjaar) zou kunnen aangezien dit fiscaal gunstiger is voor mij. Weet niet of het handig is om goodwill op te nemen hoor, maar zie dat eigenlijk over terug komen in diverse berekeningen...?
 4. Dank je wel voor je reactie. Er zit sowieso 15K FOR opgebouwd in de eenmanszaak. Mijn vraag is nog wel eigenlijk, als er dus wel sprake is van goodwill (en dan VPB latentie), hoe loopt de VPB latentie dan weg als er ook acute VPB wordt geboekt.
 5. Ik geloof dat ik je vraag niet helemaal begrijp? Is het niet handig om goodwill te berekenen? Dit is toch gebruikelijk indien dit van toepassing is? Dit zou dan toch ook opgenomen moeten worden in sowieso de commerciële jaarrekening?
 6. Goedemorgen, Ik ben bezig met de berekening van een geruisloze omzetting van mijn EMZ naar een BV (Holding Structuur). Nu is er ook goodwill berekend 50K, hier zou dan een passieve VPB latentie van 10K (20%) bij komen kijken. Het volgende vraag ik me dan even af, hopelijk kunnen jullie mij op weg helpen. De goodwill zal dan in 10 jaar afgeschreven gaan worden. Per jaar een last van 5K, stel even dat er geen andere kosten/opbrengsten aanwezig zijn, dan zou de boeking voor het resultaat als volgt zijn: VPB last (Pnl) 1000,- aan te betalen VPB (acute VPB) 1000,- Echter hebben we ook de passive belastinglatentie dan nog staan. Moet hier dan ook niet een correctie voor gemaakt gaan worden? Passieve belastinglatentie 1000,- Aan .........?? (winstreserve?) Daar ben ik nog even naar op zoek. Voordat dingen dubbel of niet goed gaan. Alvast bedankt voor de moeite.
 7. Beste Joost, Dank voor je snelle reactie! 🙂 Als ik het goed begrijp zou ik dan bij de werk BV bij wijze van 1K aandelenkapitaal kunnen hebben, waarbij dan 67K agio is aangemerkt? En bij de Holding kan ik dan bijvoorbeeld 100 euro als aandelenkapitaal kunnen aanmerken? Groetjes!
 8. Goedemiddag, Ik heb de intentie om mijn eenmanszaak (EMZ)om te zetten naar een BV, waarbij ik een Holdingstructuur wil opzetten (via geruisloze inbreng) Als ik een berekening maak voor de hoogte van het aandelenkapitaal zal dat om en nabij EUR 28K zijn en 40K agio. De EMZ zal via de Holding weer doorzakken naar de Werk BV daaronder. EMZ Ondernemingsvermogen 88K (is inclusief 15K FOR) Goodwill berekent van 50K, verder geen andere stille reserves. IB claim op winst van 2018 is 45K Berekening fiscale verkrijgingsprijs: Kapitaal 73K FOR 15K Subtotaal 88K -/- Creditering (RC DGA door IB claim en afrondingscreditering) 48K -/- Lijfrente 12K (na aftrek stakingsaftrek) Totaal fiscaal zuiver vermogen 28K (en dan nog 40K agio) Nu vraag ik mij even af in hoeverre het kan dat het aandelenkapitaal van de Holding bijvoorbeeld EUR 100,- kan zijn. Vanuit de Holding zal ik niet veel contracten gaan afsluiten en hiervoor heb ik niet per se een hoog aandelenkapitaal nodig. Kan iemand mij hierover wellicht advies geven? 1) over de hoogte van het aandelenkapitaal van de Holding 2) Over de hoogte van aandelenkapitaal van de werk BV Alvast hartstikke bedankt voor de moeite!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept