Jump to content

Rick Hemstra

Newbee
 • Content Count

  5
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

Company info

 • Location
  Groningen
 1. De drempel voor auteursrecht is niet erg hoog. Het is vaste rechtspraak dat om voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen vereist is dat het werk getuigt van een eigen, oorspronkelijk karakter en het persoonlijk stempel van de maker draagt. De eis dat het voortbrengsel het persoonlijk stempel van de maker moet dragen betekent dat sprake moet zijn van een vorm die het resultaat is van scheppende menselijke arbeid en dus van creatieve keuzes, en die aldus voortbrengsel is van de menselijke geest. Daarbuiten valt in elk geval al hetgeen een vorm heeft die zo banaal of triviaal is, dat daarachter geen creatieve arbeid van welke aard ook valt aan te wijzen, zo heeft de Hoge Raad eens bepaald. Dit noemen we ook wel de werktoets. De drempel voor auteursrechtelijke bescherming is dus erg laag. Of in dit specifieke geval aan deze vereisten is voldaan dat kan ik aan de hand van bovenstaande informatie niet beoordelen, maar er zal al snel creatieve arbeid achter het ontwerp van een sieraad aan te wijzen zijn. Ook achter een 'ringvorming stukje metaal met daarin een edelsteen' gaat vaak nog verrassend veel creativiteit schuil. Zie hier bijvoorbeeld een uitspraak waarin de rechter aanneemt (en motiveert) dat sieraden voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komen https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBARN:2007:BA5689 Dat er een auteursrecht is sluit overigens niet uit dat er ook een modelrecht is. IE-rechten kunnen prima cumuleren. Het een sluit het ander niet uit.
 2. Wanneer er niets is afgesproken dan liggen de auteursrechten van het logo in beginsel nog bij jou. (Mits je dit niet hebt gemaakt in dienstbetrekking, dit kan ik niet helemaal goed uitmaken uit jouw bericht). Zonder jouw toestemming mag niemand dat logo gebruiken. Uiteindelijk komt het er wel op neer wat jij kunt bewijzen. Daar valt of staat deze kwestie mee. Kun jij bewijzen dat jij het logo hebt gemaakt? In dit geval sta je in beginsel sterk en kun je jouw 'collega' verbieden dit logo verder te gebruiken en/of een vergoeding eisen voor het gebruik. Ook kun je natuurlijk 'nakoming' vorderen van de oorspronkelijke afspraak, maar ook hier hangt het er helemaal vanaf wat jij kunt bewijzen.
 3. Hi Ramses, Ten aanzien van je eerste vraag: Ik ben advocaat en adviseer vaak over dit soort kwesties. Het is aannemelijk dat de sieraden die jij ontwerpt auteursrechtelijk beschermd zijn. Op basis van dit auteursrecht (dat je als maker van rechtswege verkrijgt) kun je (nu al) optreden tegen namaak artikelen. Daarnaast is het verstandig om een merk te registreren ter onderscheiding van jouw waren dat je vervolgens gebruikt om die waren mee aan te duiden. Met dit merk kun je jouw producten verder onderscheiden en op basis van deze merkregistratie kun je vervolgens ook optreden tegen anderen die een merk gebruiken dat identiek is aan, of te veel lijkt op het jouwe en daarmee verwarring teweegbrengt. Ten aanzien van het feitelijk optreden: In veel gevallen lost een boze brief waarin je je beroept op deze rechten al een hoop op. Zo niet dan kun je de inbreukmaker in rechte betrekken. Soms kun je dit zelf doen en soms heb je hiervoor een advocaat nodig. Vriendelijke groet, Rick Hemstra
 4. Uiteindelijk ben jij de enige persoon die (na alles goed financieel door te rekenen) deze vraag kan beantwoorden. Dat gezegd ligt het voor de hand dat die reseller er alles aan is gelegen een zo rooskleurig mogelijk beeld te schetsen van de situatie. Wees dus erg kritisch.
 5. Hi Stefan, Ik ben advocaat en houd mij geregeld bezig met dit soort zaken. Het achterliggende 'idee' van een app is in principe niet beschermd. Justeat en Thuisbezorgd doen bijvoorbeeld precies hetzelfde maar maken geenszins inbreuk op elkaars ie-rechten om die reden. Anders wordt het wellicht wanneer je bijvoorbeeld een vergelijkbare handelsnaam gaat voeren, een merk gebruikt dat heel erg lijkt op een merk dat jouw concurrent geregistreerd heeft, of elementen van de vormgeving van de app overneemt. Of van een van die laatste situaties echt sprake is dat hangt af van alle feiten en omstandigheden van het geval. Dat ligt vaak erg genuanceerd. Groet Rick Hemstra
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept