Jump to content

dadada

Newbee
 • Content Count

  5
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 1. Ik reageer even op mijn eigen vraag in het belang van personen die hier misschien later op terecht komen: Ik heb vandaag uitgebreid gesproken met de Belastindienst over dit onderwerp, waarbij de volgende conclusies getrokken worden: - BTW is (gedeeltelijk) aftrekbaar, ook wanneer je gebruik maakt van private lease. Zie ook de eerdere berichten in dit topic hierover. - Wanneer er geen sluitende kilometer-registratie plaatsvind, dan kan er inderdaad gebruik gemaakt worden van de forfait-constructie. In dat geval kan dus 100% van de BTW worden teruggevraagd (brandstof, wasstraat, leasecontract, etc), waarbij een correctie plaatsvind bij de laatste BTW-aangifte van dat boekjaar. - Privé facturen voor het leasecontract hoeven niet in de zakelijke administratie te worden opgenomen. Wel is het uiteraard zo dat het controleerbaar moet zijn; wanneer de Belastingdienst hierom vraagt, dan moet je dus in staat zijn om je privé facturen te tonen om zo aan te tonen dat je daadwerkelijk de BTW-bedragen uit de desbetreffende facturen hebt overgenomen. - Wanneer je WEL gebruik maakt van een kilometerregistratie (dus geen forfait wilt toepassen), dan volstaat ook een begin- en eind-stand aan het begin en einde van het boekjaar in combinatie met een registratie van de zakelijk gereden kilometers. Op basis hiervan kan impliciet worden herleid wat de zakelijk/privé ratio is, wat in dit geval voldoende is om het aannemelijk te maken. - Tankbonnetjes moeten uiteraard netjes bewaard worden, zodat ook deze controleerbaar zijn. Het is geen vereiste om de betaling vanaf een zakelijke rekening te doen.
 2. Toch nog een korte aanvullende vraag: wanneer ik _geen_ sluitende kilometerregistratie bijhoudt, kan ik dan alsnog de BTW aftrekken door middel van de "forfait-constructie"? (Waarbij de woon-werk kilometers dus niet meer relevant zijn) Dus: BTW over brandstof, wasstraat, private lease contract 100% aftrekken en aan het eind van het jaar 2.7% van de catalogus-prijs van de auto opvoeren als forfait?
 3. Bedankt. In dat geval lijkt mij de conclusie dat BTW aftrek niet echt de moeite is omdat vrijwel al mijn zakelijke kilometers naar deze "vaste" werkplek worden gemaakt. Mocht deze conclusie niet kloppen, dan hoor ik het natuurlijk heel graag
 4. Bedankt voor de reactie! Gelden de kilometers naar mijn opdrachtgever in dit geval als woon werk verkeer? Feitelijk is mijn huis mijn kantooradres en reis ik naar de opdrachtgever gedurende een periode van ongeveer een half jaar voor een aantal dagen in de week. Los hiervan: zouden de kosten van mijn private lease contract wanneer ik gebruik wil maken van deze regeling het beste vanaf mijn zakelijke rekening moeten worden afgeschreven of moet ik deze kosten op een andere manier in mijn administratie invoeren?
 5. Hallo allemaal, Ik start volgende maand als freelancer in de automatisering. Ik rijdt al jaren een lease-auto van de zaak, maar moet nu dus "zelf" dingen gaan regelen. Zoals het er nu uit ziet lijkt het verstandig om auto privé te leasen, maar ik lees veel tegenstrijdige berichten over de vraag of de BTW hier nou wel of niet over terug te vorderen is. Hier lees ik bijvoorbeeld heel simpel dat het _niet_ mogelijk is, terwijl ik in een al wat oudere post op Higherlevel weer lees dat het wél mogelijk is. Volgens mijn logica zou het ook wél moeten kunnen. Voorbeeld: Ik lease prive een auto van 500 euro (incl. BTW) per maand Ik tank elke maand voor +/- 300 euro. Elke maand maak ik 2000 zakelijke kilometers en 250 privé kilometers (80% zakelijk dus) Ik houdt een sluitende kilometerregistratie bij (hierover nog een sub-vraag: als het gaat om het aantonen van de verhouding, is het bijhouden van alleen zakelijke ritten dan niet al genoeg?) Ik bewaar netjes mijn tankbonnen of maak gebruik van een tankpas Bij de kwartaalaangifte vorder ik 100% van de BTW over de gemaakte autokosten (leasebedrag + brandstof) terug Bij mijn laatste aangifte van het jaar pas ik een correctie op basis van de daadwerkelijk gereden verhouding. Laten we zeggen 80/20. In dit geval zou ik volgens mijn rekenwerk moeten uitkomen: 800 per maand x 12 = 9600 euro 9600 / 121 * 100 = 7.933 9600 - 7933 = 1677 1677 * 0,8 = 1341 Op jaarbasis zou dit dan dus een BTW voordeel opleveren van 1341 euro Ik ben benieuwd of mijn logica klopt, of dit voor de belastingdienst geldig is en wat ik zou moeten doen om dit aannemelijk te maken.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept