Jump to content

Peter vM

Junior
 • Content Count

  8
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 1. We hebben ons beide (betaald) laten adviseren door een advocaat en boekhouder in NL en NO en hebben nu een traject lopen bij een Nederlandse fiscalist met Noors kantoor om dit vraagstuk nader uit te laten zoeken. Dat is dus ook de reden dat ik het hier op het forum gegooid heb, want ik kom er steeds achter dat wat ik niet weet ik niet kan vragen.. En ik wil voorkomen dat ik zometeen van de fiscalist nog een advies krijg wat nadien niet compleet is omdat ik iets over het hoofd heb gezien waarvan ik niet eens wist dat het bestond :) Vwb je toegevoegde vragen: - de reden dat ik in een kantoor zit is simpelweg omdat het voor mij niet praktisch is om vanuit huis te werken en een flexkantoor duurder was dan de huur die ik nu voor het kantoor betaal - Wat ik onder mngmt fee, salaris en bestuurdersbeloning versta - management fee: een factuur vanuit een holding naar een werkmaatschappij voor de management werkzaamheden van een DGA - salaris: het laten verlonen door een bv waarbij de werknemer aangemeld wordt bij de BD en loonheffing wordt afgedragen (dat laatste in het land waar de werknemer woont en werkt) - bestuurdersbeloning: kwam ik tegen in het belastingverdrag, zoals ik het begrijp hetzelfde als een salaris, maar belast in het land van de BV en niet belast in het land van de werknemer Ik volg je redenering en ik hoop dat je gelijk hebt.. Had alleen gehoopt dat het makkelijker zou zijn er een definitief antwoord op te vinden ergens :) Dit zal ook onze insteek worden met de fiscalist inderdaad. Ik hoop alleen dat we dan niets over het hoofd zien :) Dank je wel in elk geval!
 2. Omdat de werkmaatschappij niet uitsluitend btw plichtige activiteiten verricht. Daarmee zou bij een management fee een deel van de BTW niet terug te vorderen zijn door de werkmaatschappij. Is dat van belang voor het uitbetalen van de Noorse partner?
 3. Aandelenbezit is 50%/50%. Onze beide persoonlijke holdingen hebben deze aandelen in bezit en wijzelf hebben 100% van de de holding aandelen in bezit. Ik wou dat ik kon zeggen dat dit duidelijk was vóór het oprichten ja :) Momenteel zijn er nog helemaal geen contracten opgesteld, we zijn juist aan't uitzoeken hoe we eea het beste kunnen regelen zodat we de juiste contracten kunnen opstellen. Maar wat voor begripsverwarring zou er dan zijn?
 4. Das dus precies de vraag :) Dat zou een management fee betekenen vanuit zijn AS naar de BV en een salaris van de AS naar de partner. De vraag is dan dus of bij een management fee er geen vaste inrichting meer is?
 5. Waar de Noorse partner de belasting betaalt is op zich niet zo belangrijk, hij moet evengoed aangifte doen in Noorwegen. Het gaat juist om de werkmaatschappij. Als het even kan willen we niet dat die een vaste inrichting in Noorwegen heeft aangezien dat op zijn minst een dubbele administratie tot gevolg heeft (en mogelijk nog meer omtrent regelgeving). Als de Noorse partner een "gewone" medewerker wordt lijkt het er inderdaad op dat we een vaste inrichting hebben (overigens blijf ik dat ook raar vinden want als ik dan ook nog een Duitser op de loonlijst zet heb ik ook ineens een filiaal in Duitsland terwijl we totaal geen zaken doen met Noorwegen of Duitsland maar 100% internationaal. Dan wordt het ineens wel erg onaantrekkelijk om personeel in andere (EU/EER) landen in te zetten) De vraag was of dat dus echt klopt en of dat ook geldt bij een bestuurdersvergoeding of management fee.
 6. Dank je wel Norbert! Ik denk dat ik twee velden verwisseld heb bij het aanmelden. Topic titel is nu stuk duidelijker ja ;)
 7. Al een tijdje aan het zoeken naar een antwoord op deze vraag, maar ik kom er niet helemaal uit. Hoop dat iemand hier een antwoord heeft. Situatie: - Werkmaatschappij is Nederlandse BV. - Bestuurders zijn respectievelijk een Nederlandse Holding en een Noorse Holding. - Holdings zijn 100% in eigendom van twee natuurlijke personen die respectievelijk in Nederland en Noorwegen wonen - In Nederland wordt een kantoor gehuurd en zit de Nederlandse mede-eigenaar 40(+) uren per week - In Noorwegen werkt de mede eigenaar vanuit huis - Activiteiten zijn digitale diensten waarvoor geen fysieke locatie nodig is Nederlandse mede-eigenaar ontvangt salaris uit de werkmaatschappij. Voor de Noorse mede-eigenaar hebben we zoals het lijkt 3 opties: - management fee (Belast voor VPB in Noorse AS) - salaris (belast in Noorwegen) - bestuurdersbeloning (belast in NL, maar vereist dat mede-eigenaar bestuurder is in de KvK) Bij het uitzoeken welke optie het beste was kwamen we het concept "vaste inrichting" tegen. Hier hebben we nog niet eerder bij stil gestaan maar we begrijpen nu dat als er in Noorwegen sprake is van een vaste inrichting de werkmaatschappij mogelijk ook in Noorwegen belast kan worden voor de VPB. Los van eventueel belasting voor of nadeel willen we dat liefst voorkomen omdat het voor een dubbele boekhouding (en dus kosten) zorgt. In het belastingverdrag staat simpelweg dat als een bedrijf een medewerker heeft die voor meer dan 183 dagen in het buitenland "diensten" verricht er sprake is van een vaste inrichting(artikel 5 lid 4). In hetzelfde verdrag staat dat een werknemer die in het buitenland werkt in het buitenland belast wordt (artikel 15 lid 1), maar ook dat bestuurders beloningen belast zijn in het land waar de vennootschap gezeteld is (artikel 16 lid 2), met als uitzondering als deze werkzaamheden in een vaste inrichting plaatsvinden. De omzet die de werkmaatschappij realiseert komt noch uit Noorwegen noch uit Nederland voor het overgrote deel. Beide DGA's zijn overigens gezamenlijk bevoegd. De werkzaamheden van beide DGA's bestaan voor een deel uit bestuurswerkzaamheden maar voor het overgrote deel uit ICT werkzaamheden Vraag: Is hier sprake van een vast inrichting in Noorwegen en verschilt dat per "salaris" optie die we lijken te hebben?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept