Jump to content

Richard_Grensondernemer

Junior
 • Content Count

  18
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 1. Afgelopen woensdag had ik een persoonlijk gesprek met iemand van het OCMW (sociale dienst) om te horen of er mogelijkheden zijn in mijn situatie. Ik dacht eerst dat het leefloon op iets van 1500 zou liggen per gezinshoofd, maar dat dit staat gelijk aan de armoedegrens en is natuurlijk lager. Iets meer dan 1200 Euro voor een heel gezin met kinderen (zie https://www.vlaanderen.be/leefloon cat. 3). Daar zitten we natuurlijk boven, maar er schijnt nog wel extra potje te zijn vrijgemaakt voor mensen die getroffen zijn. Dit is anders binnen elke gemeente en is niet officieel omkaderd maar vrij arbitrair waarbij de gemeente mag beslissen over het toekennen van extra financiële steun. Wel wordt in principe je huishoudelijke en bedrijfsboekhouding binnenste buiten gekeerd en moet je allemaal bewijsstukken van bonnetjes kunnen indienen, bij navraag. Aanvankelijk is het een checklist invullen. Maar of ik hier op zit te wachten voor misschien 200 Euro extra/ mnd? De hoogte kon men niet noemen. Ik heb het gevoel dat de gemeente nog een budget moet goedkeuren voor dit soort regelingen. De 'adviseur' verzekerde me dat het niet veel werk zou zijn en je op elk moment alsnog mag afhaken. Misschien dat ik het wel probeer...
 2. Dag Kenneth, Goed om te horen dat je een stap verder bent! Ik heb een paar keer eerder gebeld naar het OCMW in mijn woonplaats en nadat zij me aanvankelijk naar NL doorverwezen, zei men onlangs dat als ik al recht heb op ondersteuning ik gekort wordt op hetgeen ik wel verdien tijdens de crisis. Ik had bijvoorbeeld een factuur uitgestuurd in februari die pas eind maart betaald werd. Moet ik dit dan terugbetalen? En omdat ik nog wel hier-en-daar geld verdien aan verkoop van producten op afstand en installaties vond ik deze voorwaardelijke regeling geen echte ondersteuning. Geeft me het gevoel dat ik achteraf misschien moet terugbetalen, afhankelijk van hoe men tegen mijn situatie aankijkt. Daar zit ik echt niet op te wachten! Of dat ik tegen mijn klant moet zeggen bestel maar niet, want jouw geld gaat naar het OCMW. Achteraf gaat hun ondersteuning misschien wel meer zijn, want ik verdien momenteel toch onder het minimum. Verder heb ik een gemengd gevoel: kan ik als ondernemer dan beter niets doen als ik met zeer veel moeite in deze tijden niet eens het minimum overhoud? Dat gaat tegen mijn natuur in. Ik zal nog herevalueren richting het einde van de periode of ik hier gebruik van wens te maken...
 3. Dag Kenneth, Dat geldt dus niet voor mij, maar voor Nederlanders met een onderneming in België. Het volgende is gisteren geupdate: https://www.kvk.nl/corona/corona-ondernemen-in-de-grensstreek/#steunmaatregelen België Hier staat o.a.: Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) Woon je in België of Duitsland, maar heb je een fysieke onderneming in Nederland die door de coronamaatregelen van de overheid in de problemen is? Dan kan je eenmalig 4.000 euro tegemoetkoming vragen voor je vaste lasten. Een van de voorwaarden is dat je onderneming een fysieke vestiging in Nederland heeft waarvan het vestigingsadres is geregistreerd in het KVK Handelsregister. Lees meer over het aanvragen van de compensatieregeling getroffen sectoren. Gr, Richard.
 4. Kenneth, wat mij betreft mag je om prioriteit vragen. Ik zal dat bij mijn aanvraag niet doen. ;-) Over welke financiële vergoeding in België heb je het, leefloon, of in het algemeen?
 5. Excuus, ik haal per abuis de TOGS voorwaarden er bij in mijn laatste bericht. En ik zie dat de voorwaarden voor een TOZO lening zojuist zijn geupdate: https://www.kvk.nl/corona/tozo-inkomensondersteuning-en-leningen/ Wanneer je niet in Nederland woont maar in een ander EU-land, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland en in Nederland je bedrijf hebt (en sociale premies betaalt), kun je een beroep doen op een lening voor bedrijfskapitaal. Vanaf 18 mei 2020 kun je hiervoor een aanvraag indienen bij de gemeente Maastricht.
 6. Dag Kenneth, Dat ziet er niet hoopgevend uit voor je. Je schrijft dat je wel de Tozo-lening kon aanvragen (als je had gewild),maar deze wordt toch nog uitgewerkt voor grensondernemers? Indien dit wel al kan, waar kan je deze al aanvragen en gelden dezelfde voorwaarden (sbi-codes; € 4.000 vaste lasten/3mnd en € 4.000 inkomstenverlies) ook?
 7. Dag Kenneth, Dank voor deze update. We kijken uit naar je verdere nieuws! Groetjes, Richard
 8. Dag Kenneth, Dat is erg vervelend! Ik heb hetzelfde probleem en mijn zus zit op de grens met haar eigen massagesalon. Het is maar om aan te geven dat ik liever een glijdende schaal had gezien. Maakt het niet makkelijk voor de overheid, maar wel eerlijker dan een zwart/ wit verhaal. En daar gaat het uiteindelijk om, dat diegenen financiële steun krijgen die het nodig hebben. Doet me denken aan vroeger toen ik recht had op huur -en zorgtoeslag en opeens alles moest terug betalen, lees duizenden Euros, toen achteraf bleek dat ik net boven de bovengrens verdiende. De terugbetaling was alleszins veel hoger dan wat ik teveel verdiende! Van KvK heb ik gisteren een soortgelijk verhaal ontvangen alleen wisten ze niet wanneer TOZO voor grensondernemers WEL aangevraagd kon worden, KvK: "De minister heeft beloofd hier iets voor te regelen, zodat degene die in België woont en in Nederland een bedrijf heeft (of andersom) niet tussen de wal en het schip valt. Echter dit moet nog uitgewerkt worden in een ministeriële regeling. Volg daarom regelmatig de informatie op rijksoverheid.nl of kvk.nl." Groet, Richard.
 9. Beste allen, Sinds gisteravond is voor TOGS het aantal SBI codes uitgebreid Tegemoetkoming: 2e uitbreiding voor extra SBI-codes https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/tegemoetkoming-2e-uitbreiding-voor-extra-sbi-codes De nieuwe SBI-codes zijn nog niet verwerkt. Raadpleeg daarom de volgende bijlage: https://www.rvo.nl/sites/default/files/2020/04/TOGS uitbreiding 07042020.pdf
 10. Zie ook: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/03/zzpers-zijn-in-verwarring-heb-ik-nu-recht-op-steun-a3995854 Voor iedereen die net buiten TOZO dreigen te vallen om andere redenen dan een evt. buitenlandse woonplaats.
 11. Tozo komt steeds dichterbij: https://www.kvk.nl/corona/tozo-inkomensondersteuning-en-leningen/ "Omdat het kabinet niet wil dat bepaalde ondernemers buiten de boot vallen, wordt met spoed onderzocht of er mogelijkheden zijn om deze grensgevallen te ondersteunen." Zie ook: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/02/noodsteun-voor-ondernemers-niet-voor-deze-grensgevallen-a3995736
 12. Dank Vivianne! Ik heb het even nagezocht. Het originele bericht op Facebook is te vinden via de volgende link: Zie bericht van 1 april 15:45 uur. Origineel bericht op Facebook Hier zijn ook de brieven in te zien.
 13. Zojuist ontving ik het volgende bericht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, via: info@minszw.nl Geachte heer, Hartelijk dank voor uw bericht en signaal. U verzoekt om ondersteuning als ondernemer die in het buitenland woont, maar zijn onderneming in Nederland heeft gevestigd. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om deze ondernemers te ondersteunen. Voor informatie verwijzen wij u naar de brief van 27 maart die de staatssecretaris heeft gericht aan de Tweede Kamer en naar het onderstaande citaat: “Om in aanmerking te komen voor de ondersteuning dient aan een aantal voorwaarden te worden voldaan. De zelfstandige moet in Nederland woonachtig zijn, eveneens moet het bedrijf in Nederland gevestigd zijn (of de hoofdzakelijke werkzaamheden). Er kunnen zich grensgevallen voordoen, bijvoorbeeld als de ondernemer in Nederland woont, maar zijn onderneming in Duitsland gevestigd is of andersom. Het kabinet vindt het belangrijk dat er voor alle ondernemers goede ondersteuning is. Daarom onderzoekt het kabinet met spoed de mogelijkheden om deze ondernemers te ondersteunen. Daarbij wordt in ogenschouw genomen wat andere landen doen voor deze groep. Uw Kamer zal daarover zo spoedig mogelijk geïnformeerd worden. Ten aanzien van bijstand voor levensonderhoud geldt dat elke lidstaat de verplichting heeft om haar inwoners een dergelijke vorm van bijstand te verschaffen. Als een zelfstandige met een onderneming in Nederland in een andere lidstaat woonachtig is, kan deze in het woonland een beroep te doen op sociale bijstand.” De brief vindt u via de volgende link: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-sociale-zaken-en-werkgelegenheid/documenten/kamerstukken/2020/03/27/kamerbrief-tozo. Voor de actuele stand van zaken kunt u het beste regelmatig de actueelpagina raadplegen: https://www.rijksoverheid.nl/actueel. Met vriendelijke groet, Afdeling Publiek en Informatie Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
 14. KvK over maatregel Tozo: Ondernemers die in België of Duitsland wonen, komen dus niet in aanmerking. W.b. TOGS: mijn KvK SBI-code staat er niet tussen. Hopelijk wel na spoedige uitbreiding die is aangekondigd en zsm wordt gepubliceerd.
 15. Dag Kenneth, ik ben benieuwd! Via de link van Mikky (Telegraaf) is te lezen dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benadrukt dat de regels nog moeten worden uitgewerkt. Dus meer duidelijkheid voor de grensondernemers gaat nog volgen. Ondertussen kunnen wij via de volgende link de petitie ondertekenen: https://www.petities.com/noodkreet_zelfstandig_ondernemende_grensarbeiders_voor_financiele_steun
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept