Jump to content

Kenneth Tan

Junior
 • Content Count

  23
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Kenneth Tan last won the day on May 8

Kenneth Tan had the most liked content!

Community Reputation

3

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 1. Wij zijn allemaal ondernemers en weten wat we moeten doen om te overleven. Ik vond je opmerkingen niet passen in het thema waarover wij hier praten. Ik heb geen behoefte in deze tijden dat mij iemand de les leest hoe ik in deze noodsituatie mijn Plan B moet ontwikkelen. Iedere ondernemer doet dit. Als je alle nieuws berichten hoort en leest, wordt er over "de groep die tussen wal en schip valt" gesproken. Dat is het onderwerp hier en dat moet rechtgetrokken worden. Bewaar alle andere lessen aub voor in een andere post. Ik heb er hier en nu iig geen behoefte aan.
 2. Nog even een update die ik van de NOS heb gekregen: Na het Radio 1 interview van vorige week was de journalist van de NOS naar de staatssecretaris gegaan voor een interview over onze kwestie. Tot zijn frustratie kreeg ik als antwoord; "zij heeft het interviewverzoek helaas geweigerd".
 3. HighIO, zo zie je maar weer dat niet iedereen zich kan inleven in individuele situaties. Ik vind het hier ook niet de plek om mijn situatie te moeten gaan verdedigen in dit publieke forum. Ik ben grenswerker in de eventindustrie met een bedrijf gevestigd in Nederland. Heb het de afgelopen 3 maanden extreem moeilijk om inkomsten te genereren. Wat hier wel ter discussie staat is de behandeling van deze categorie mensen/bedrijven. Dat we 3 maanden lang op een laag pitje zijn gezet en dan afgeschreven en gediscrimineerd worden. Wij vallen buiten de boot, waar anderen hun hulp wel krijgen. Zowel in Nederland als Be/DE. Nog erger is het dat de omgekeerde situatie wel geregeld is. Ik zou mij nu in Belgie als werkloze moeten melden om steun te gaan trekken. Daar heb ik geen behoefte aan en vind ik ook niet dat België dat aan mij verschuldigd is. De Nederlandse regering vindt echter wel dat wij dat zo moeten spelen. Zeer on-Europees en bijna crimineel. Daar gaat het hier over. Niets anders, HighIO. Dan toch nog even voor de rest van de geïnteresseerden over de huurkwestie: Onderverhuur mocht niet en geen huur betalen; "Eruit". De verhuurder had al een ander bedrijf die er graag in wilde. Had ook geen interesse in coulance ivm Corona crisis. Hij had het zelf ook moeilijk en de verhuur van de kantoorruimte was voor hem ook een extra nodige inkomst. Wachtende op een positief antwoord van de regering heb ik nu al mijn spaarcentjes opgebruikt.
 4. Al heel erg snel antwoord gekregen van het ministerie. Die blijven momenteel bij hun regeling. En Blijf vooral kijken of er iets veranderd in de noodwet. Alsof we daar tijd voor hebben... Helaas Pindakaas. Geachte heer Tan, Als crisismaatregel voor zelfstandigen heeft het kabinet gekozen voor een Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers: de Tozo. De Tozo is een tijdelijke vereenvoudiging van de reeds bestaande bijstandsregeling voor zelfstandigen en vindt zijn grondslag in de Participatiewet, die de sociale bijstand in Nederland regelt. In de Participatiewet is één van de basisprincipes het territorialiteitsbeginsel; alleen mensen die rechtmatig in Nederland wonen, kunnen aanspraak maken op sociale bijstand. Dit beginsel geldt daarom ook voor de Tozo. Dit betekent dat het recht op bijstand voor levensonderhoud beperkt is tot in Nederland woonachtige zelfstandigen en dat zelfstandigen die in het buitenland wonen geen recht hebben op bijstand voor levensonderhoud. Andere EU-lidstaten hanteren in beginsel ook het territorialiteitsbeginsel voor de reguliere bijstand voor levensonderhoud, hetgeen betekent dat iedere EU-lidstaat verantwoordelijk is voor de bijstand voor levensonderhoud voor haar eigen inwoners. In die zin is er sprake van een sluitend systeem. Zelfstandigen die in België wonen en een bedrijf in Nederland hebben, kunnen als zij een inkomen hebben onder het Belgische sociaal minimum, alsmede een beperkt vermogen en voldoen aan de overige voorwaarden, recht hebben op het Belgische ‘leefloon’ (een bijstandsuitkering ook gebaseerd op het territorialiteitsbeginsel). U vraagt de bijstand aan bij de Belgische autoriteiten. Zelfstandigen die in België wonen en in Nederland de zelfstandige activiteit uitoefenen, komen in Nederland dus niet in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Deze groep kan wel onder dezelfde voorwaarden als de zelfstandigen die wonen en werken in Nederland in aanmerking komen voor een lening bedrijfskapitaal van maximaal € 10.157. Ook kan deze groep wellicht in aanmerking komen voor de regeling ‘Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren’ (TOGS) COVID-19 (een tegemoetkoming van € 4.000,-) als de onderneming behoort tot een van de aangewezen sectoren die door de Nederlandse overheidsmaatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus zijn getroffen. Het kabinet blijft de mogelijkheden van aanpassing van de bestaande financiële noodmaatregelen onderzoeken. Het advies is om de recente berichtgeving op www.rijksoverheid.nl te volgen. Alle besluiten en regelingen worden via de website gecommuniceerd. Met vriendelijke groet, Afdeling Publiek en Informatie Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
 5. Zonet met het ministerie van SZ en Werkgelegenheid gebeld, met de vraag "WAAR" we dan in Belgie moeten zijn. Ze weten het niet, we staan op ons zelf in Belgie. Over de ongelijkwaardigheid van de regelingen met BE en DE wil men niet ingaan. Mijn verzoek werd alsnog genoteerd en doorgestuurd aan de verantwoordelijken binnen het ministerie en "u krijgt antwoord" melding. Ik moet vandaag mijn huur van mijn kantoorruimte in Nederland opzeggen, daar ik niet meer in staat ben het te betalen. Daarmee heb ik gelijk een 2e probleem, want ik heb nu geen vaste bedrijfsruimte in Nederland meer (momenteel). Hopelijk als er straks iets wordt geregeld, men met terugwerkende kracht gaat kijken en niet naar de huidige situatie, waardoor ik alsnog niets kan aanvragen.... Ook nog met Wido Smeets gesproken. De journalist die op Radio1 mbt dit grensprobleem werd geïnterviewd afgelopen week. Men zou dan s middags de staatssecretaris daarover spreken... Echter heeft ook hij niet meer mogen vernemen over dit gesprek, laat staan een antwoord van de staatssecretaris.
 6. Nee, er zijn duidelijke verschillen tussen de nederlands/belgische "Tozo/Overbruggingsregeling" en het belgische Leefloon dat je bij het OCMW moet aanvragen.
 7. Zojuist op Radio1 een uitzending geweest waarin ons probleem met de Tozo wordt besproken. Samenvatting: 10.000 grenswerkende ZZP-ers. 1/4 daarvan hebben deze bijstand nu nodig, maar krijgen hem niet omdat ze in het woonland geen belastingen (ik neem aan Sociale Zekerheid) betalen. Vanmiddag wordt er met de staatssecretaris gesproken en koppelt men zijn antwoord terug. Conclusie, die ook gedeeld wordt door parlementariërs is, het gaat om de betaling of de Tozo nu een uitkering is of niet. Andere landen vinden van niet, het is Crisis ondersteuning en geen uitkering. Laten (en dat hebben we hier ook al te vaak vermeld) de landen het met hun advocaten onderling uitvechten, maar nu je landgenoten in nood helpen. Waarom hebben zij anders hun hele leven alle lasten voor Nederland betaald en aan hun plichten voldaan? Uitzending van 7-8 uur -> 7:20 om precies te zijn. Je kunt de mp3 downloaden en dan naar 20 minuten spoelen. https://www.nporadio1.nl/gemist Hopelijk nu meer aandacht en een positieve wending. Ben nu in België ook aan het einde van mijn zoektocht naar hulp.
 8. Heb een lange dag met vele "hulp" telefoongesprekken naar België en Nederland achter mij. Samenvatting: Nederland : De beslissing is gevallen dat wij voor het deel " Sociale voorzieningen" uit de Tozo regeling, in België moeten zijn. Echter verzuimd men aan te geven hoe en waar dat gebeuren moet. Maastricht heeft idee geen waar ik in België moet zijn en weet ook niet of het met de regeringen onderling is geregeld. Men zoekt het weer voor mij op en beld mij morgen terug. (ff wachten aub) (Update: Ze belden mij binnen 30 minuten terug met de melding dat ik mij bij de Sociale Dienst (OCMW) van mijn gemeente moet melden voor Leefloon. Dat is iets compleet anders en heeft niets met een overbruggingsregeling of Tozo te maken) Belgie: Overbruggingsregeling: Als je geen Sociale verzekering hebt lopen in België, kunnen ze geen overbruggingsregeling toepassen. Ze hebben veel Nederlandse ZZp-ers de afgelopen tijd weg moeten sturen. Met alle goedheid, ze kunnen niets voor ons doen. Ze zijn echter van mening dat Nederland zijn Nederlandse grensondernemers hierin discrimineert en verstoot tegen het Schengen akkoord. Leefloon: Ik kon mij meteen als werkloze inschrijven. Papierwerk ligt klaar en afhankelijk van de gezinssamenstelling en partnerinkomen wordt een uitkering betaald. Maw, wachten. Belgen geven mij gelijk, ze hebben meer grenswerkers in dezelfde situatie die zich melden. En ik moet mij schriftelijk (mail) bij het Het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) melden, zodat ze mijn situatie aan de regering melden. Ook zij gaan een brandbrief schrijven, om te melden dat deze situatie bestaat en niet wordt opgelost. (int@rsvz-Inasti.fgov.be) Heb pijn in mijn kop van de zorgen en woede hoe wij behandeld worden.
 9. Gisteren een lang gesprek gehad met Gem. Maastricht. Zij belden mij op of ik nog vragen had mbt de nieuwe regeling TOZO voor ZZP-ers wonende in het buitenland. (Eind)Conclusie: Zij stellen dat zij uitvoerende zijn en niet beslissingsbevoegd. De beslissing is genomen en wij moeten in ons woonland Sociale voorzieningen aanvragen, Nederland zal dit niet doen. Wel mogen wij vanaf de 18e mei het Krediet aanvragen. Max €10.157 , echter geen idee over de randvoorwaarden, behalve 2% rente, looptijd 3 jaar en ingaande op 1 jan 2021. Of er nog veranderingen komen was men niet optimistisch. Echter een positieve verandering uit België: Via de RSVZ.BE (Rijksdienst voor Sociale Zaken voor Zelfstandigen) ben ik gewoon doorverwezen naar de OCMW van mijn gemeente (Openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn). Tot mijn verbazing gaven zij aan dat ik gewoon geholpen word in België. En dat dat ook zal zo zou zijn sinds het begin van de Crisis. Waarschijnlijk maakt het veel uit wie je spreekt, want ik weet zeker dat ik de laatste keer met een verwijzing naar het Schengen Akkoord, terugverwezen ben naar Nederland door hen. Ze gaan mij zsm terugbellen en het voor mij regelen. Dus, samengevat, je moet de OCMW (of ÖSZH voor de Duitstaligen) Öffentliches Sozialhilfezentrum hebben in België. Al heb ik nog geen inhoudelijke informatie hoe ze het gaan regelen, als ik op de toon afga waarmee men mijn probleem aangehoord en antwoord kreeg, lijkt het een kat in het bakje. Zodra ik meer weet over de uitvoering van TOZO regeling (2.1) hier in België meld ik dat meteen. Ook als ik meer weet wat de randvoorwaarden zijn van het Nederlandse Krediet deel van de TOZO regeling (2.2).
 10. Ik Ik heb dit gevonden: https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/overbruggingsrecht-voor-zelfstandigen-coronavirus
 11. Ik heb gelezen dat de peildatum 18 mei zal zijn. Kan even niet meer vinden waar ik het gelezen heb, maar zal het posten als ik het terug vind. Verder vraag ik mij af of de financiële vergoeding van b.v. Belgie dezelfde zal zijn als die van Nederland of er minder vergoed zal worden? Met het geluk, zoals het nu gaat, zal dat ook wel een onaangename verrassing worden. Vervelend voor de ondernemer zijn volgende zaken: Als kleine zelfstandige heb je geen grote buffer. Echter blijft Nederland vragen "nog ff geduld te hebben", alsof het om een Pizza bestelling gaat. Als op "18" mei de regels ingaan, hoe lang duurt het dan voordat ze daadwerkelijk voor de ondernemer uitgevoerd zijn. Kan mij voorstellen dat daar ook weer een maand overheen gaat. (Aanvraag tot uitvoering) Je merkt dat de crisis bijna over is (gevoelsmatig) en daardoor is ook het animo wat te doen lager. Dat terwijl de maatregelen nog gelden en voor sommigen nog lang doorlopen. De grensondernemers zijn geduldig geweest, hebben op hun beurt gewacht en dreigen nu de bus te missen. We zijn toch maar 5000 bedrijven..... Peildatum van 18 Mei teruggevonden (Staatscourant: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2020-24833.html ) Wij vallen onder punt 4: Zelfstandigen wonende in het buitenland met de onderneming in NL. Voor alleen het geval 2.1 is de datum 8 mei.
 12. Nadat ik de Limburger op het foute artikel heb geattendeerd hebben ze het teruggetrokken.
 13. Gemeente Maastricht heeft het volgende gepubliceerd. Meer is er niets. Een soort intentieverklaring met "effe wachten nog" muziekje. https://maastricht.parlaeus.nl/user/bdocument/env=help/action=showdoc/gd=19039/RIB_-_Uitvoering_landelijke_Tozo_grensondernemers_door_Maastricht.pdf
 14. Ook de info op KvK is gewijzigd. Ook hier ziet er niet rooskleurig uit: -------------------------------------------- Nederlandse regelingen in de grensstreek Tijdelijks overbruggingsregeling zelfstandigen (Tozo) Om zelfstandigen te helpen heeft de overheid de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers opengesteld (Tozo). De Tozo bestaat uit 2 delen: ondersteuning voor je levensonderhoud en een lening voor je bedrijfskapitaal. Deze regeling is voor zelfstandigen die in Nederland wonen en werken. Het kabinet wil niet dat ondernemers die over de grens wonen óf werken buiten de boot vallen. Daarom werkt het nu de volgende voorwaarden uit: Woon je over de grens, maar heb je je bedrijf in Nederland? Dan kan je een Tozo-lening krijgen voor je bedrijfskapitaal. Je kan geen Tozo-uitkering krijgen voor je levensonderhoud. Woon je in Nederland, maar heb je je bedrijf over de grens? Dan kan je een Tozo-uitkering krijgen voor je levensonderhoud. Je kan geen Tozo-lening krijgen voor je bedrijfskapitaal. Als je over de grens woont óf werkt kan je de Tozo nu nog niet aanvragen. Het kabinet werkt de uitvoering voor grensgevallen nog uit. --------------------------------------------
 15. Ik heb de gemeente vanmorgen teruggebeld. Ondersteund door een artikel in de Linburger van deze morgen: Dit bericht blijkt incorrect. Ik heb zojuist contact gehad met de gemeente Maastricht. Zover zij weten gaan zij het niet implementeren c.q. ze weten het nog niet of ze het gaan implementeren. Zij informeerden mij dat zeer waarschijnlijk is, dat voor de sociale aanvulling (TOZO) ik bij het land waar ik woon moet gaan aankloppen. Of dat land hiervan op de hoogte is, is momenteel nog onwaarschijnlijk. Er is mij gevraagd "weer" een week te wachten. Volgende week wordt er een telefoonnummer en emailadres gepubliceerd waar ik voor informatie terecht kan. Er wordt totaal geen rekening gehouden met de actuele situatie van de grenswerker. Zij betalen hun belastingen, vaste lasten privé en zakelijk, levensonderhoud. We hebben echter geen inkomsten meer. Volgende week weer voor de 3e maand mijn ongebruikte kantoor/studio in Nederland betalen. Het was nu wel voor mij mogelijk die lening aan te vragen. Maar wat heb ik aan een 2% rente lening als ik nu al mijn betalingen aan het uitstellen ben, geen optimistisch vooruitzicht heb dat mijn bedrijfssector het gaat redden dit jaar. En dan nog eens een extra lening aanvragen? Ik zou willen dat hier nu echt eens aandacht aan wordt besteed. Ben nu in contact met de Linburger om nadere toelichting over hun "optimistische" artikel te krijgen.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept