Jump to content

Alfred M

Junior
 • Content Count

  9
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer in spe
 1. @Rik · @Cosara @prinsrachid Legends! Enorm bedankt voor jullie snelle antwoorden, het helpt me echt enorm. Ik ben nog maar net gestart en ik ben mij een weg aan het banen door het concept van btw en boekhouding wat helemaal nieuw voor me is dus deze vragen kunnen stellen aan jullie helpt me enorm vooruit. Ik concludeer dus (correct me if i'm wrong): - Terugvragen bij de leverancier (Mediamarkt) is niet aangewezen want zal hoogstwaarschijnlijk niet lukken gezien ik daar fysiek al weg ben - Ik vraag het WEL terug via het aanvraagformulier van de belastingdienst (een papieren brief invullen, uitprinten en fysiek opsturen in 2020 en dan 4 weken wachten, helemaal top). - Helaas is het terug te vragen bedrag niet boven de 400 euro dus ik zal nog even moeten wachten tot het einde van het jaar voor de terugvraging. Ik laat jullie sowieso iets weten over de outcome. Dan nog een laatste vraag waar ik niet uitraak: Ik moet de aankoop (factuurdatum kwartaal 2) dan wel toch nog altijd aangeven in mijn btw-aangifte veronderstel ik maar onder welke rubriek boek ik dat dan: Hoog 21% (te vorderen) / Geen-vrijgesteld / Verwerving binnen de EU (21%) --> ik veronderstel die laatste nog altijd (zie screenshot in bijlage - rubriek 4b 5b) Als ik @prinsrachid dus ook goed begrijp en ik bijvoorbeeld zal tanken in België (waar ik vaak voor zaken ben) dan zal ik dit ook via het "Buitenlandse btw terugvragen" proces moeten terugvragen (maar toch inboeken zoals hierboven op mijn laatste vraagje - indien zelfde percentage) Veel dank. Groeten, Tuur
 2. Ik heb nog een BTW-vraagje gerelateerd aan dit topic: Ik heb de laptop fysiek gekocht in België en daar een factuur van laten maken op mijn Nederlandse zaak. Echter heb ik ook 21% belasting betaald. Kan ik deze uberhaupt nog terugvorderen in NL? Mij lijkt het dat ik in feite die 21% niet moest betaald hebben (en de btw verlegd moest worden naar NL en dan kon ik het aangeven hier). Of hoe kan ik deze nog specifiek terugvorderen? Via onderstaande link lijkt mij maar ik weet niet 100% of dit echt voor mijn geval geldt en of hetgene wat ik hiervoor beweer correct is. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/btw-terugvragen-eu-landen-inloggegevens-aanvragen
 3. Hoi, bedankt voor je reply. Is het dan nadelig wat betreft btw? Ervan uitgaande dat ik koop van een particulier: dit betekent dan dat ik geen btw kan aftrekken. Nog een specificiteit is dat het een aankoop betreft van een Belgische particulier (azerty-toetsenbord nodig). Als ik eerstehands koop via bvb. Coolblue in België, dan kan ik btw terugkrijgen (dus is voordeliger) Als ik tweedehands koop van een particulier via 2dehands.be, kan ik geen btw terugkrijgen (dus is minder voordelig) Klopt dat wat ik zeg?
 4. Beste, kan je een 2dehands laptop kopen en dan op de zaak zetten en afschrijven of mag dat niet? Zo ja, zijn er specifieke zaken waar je best rekening mee houdt (moet je een officiële factuur kunnen regelen of niet)? Dank bij voorbaat. Mvg, Tuur
 5. Beste Ondernemeneer, heb jij nog een antwoord/advies op mijn laatste vraag? Daarbij kan ik nog aanvullen: ik was vandaag bij de KvK om me in te schrijven met mijn eenmanszaak. Zoals eerder hier gesproken, lijkt het ook mij, gegeven de situatie, het meest logisch om beide een eenmanszaak op te richten en dan ofwel aan elkaar te factureren (en 1 iemand aan de klant - voor het gemak van de klant) ofwel beide apart aan de klant. Nu, ik heb samen met mijn ex-collega al een merkidentiteit bedacht waar wij samen mee naar klanten gaan en een dienst aanbieden voor een fixed price. Los daarvan zouden wij heel duidelijk in onze offering zeggen dat wij beiden dat werk doen (zit in ons voorstel van de dienst) , de facturatie naar de klanten toe zou wrs initieel (remember voorgaande uitleg) gewoon gebeuren door 1 van onze eenmanszaken en wij regelen de rest onderling wel. Ik heb als naam van m'n eenmanszaak wel een referentie naar onze samen bedachte merkidentiteit genomen. De dame van het KvK wees me erop dat dat vrij "verwarrend is" naar de klant toe en dat dat daarom "niet mag". Dat je geen "bedrijfsidentiteit" mag gebruiken naar de klant toe en dat het duidelijk moet zijn dat je een eenmanszaak bent. Maar als ik met mijn eenmanszaak een dienst aanbied aan een klant en daarvoor mijn ex-collega gebruik (en die administratie daarvan zelf regel met hem onderling) heeft dat toch niet echt een impact op de klant. Ik lever de gevraagde dienst (in samenwerking met mijn ex-collega). Ik zie niet in waarom wij geen gezamenlijke identiteit/communicatie zouden mogen gebruiken. Zeker gegeven de situatie zoals hierboven uitgelegd, is het initieel makkelijker om dit beide als freelancer te regelen. Toch zei zij dat een VOF meer aangewezen was met als voornaamste argument dat het "verwarrend was voor de klant". Vond dit heel raar om te horen, want wij zorgen er zelf wel voor dat het niet verwarrend zal zijn voor de klant en dat het duidelijk is wat hij krijgt en ook transparant hoe het qua facturatie geregeld wordt. De felle reactie van de dame van het KvK dat dat niet slim was en verwarrend is voor de klant doet me nu wel wat twijfelen over het feit dat beiden een eenmanszaak oprichten en op die manier samenwerken wel een goed idee is? Ik ben me sowieso ook bewust van de aansprakelijkheid die je hebt als ik dan bvb. zou factureren maar dat risico ben ik me bewust genoeg van. Ik heb me desalniettemin ingeschreven maar ben een beetje verward/gedemotiveerd uit dat inschrijvingsmoment gekomen. Had hier graag jullie mening ook over gehoord (en dan natuurlijk liefst dat ik me geen zorgen moet maken ;-)). Enorm bedankt
 6. Beste, ik heb ook een gelijkaardige vraag gerelateerd aan punt 4: Ik wil een laptop kopen voor op de zaak dus ik breng die sowieso op 1 moment in in m'n zaak. Ik heb momenteel nog geen zaak/ben nog niet ingeschreven bij KvK. Is het beter om te wachten met de aankoop tot ik ingeschreven ben bij de KvK en het juiste factuuradres etc. kan opmaken bij de aankoop van laptop (dus administratief enerzijds) of maakt dat niet uit. Anderzijds, is er financieel een verschil als ik de laptop eerder aankoop? Ik lees hier lood om oud ijzer dus ik veronderstel van niet maar mss is het administratief gezien wel makkelijker om toch eerst te zorgen dat ik een KvK nummer etc. heb voordat ik de aankoop doe?
 7. Ja, maar stel dat we 1 factuur willen sturen naar de klant van 20k (fixed price) voor een bepaalde dienst. Maar we hebben geen overkoepelende zaak aangezien we elk een eenmanszaak hebben, wat is dan het beste (belastingtechnisch) gezien, vanuit welke onderneming doen we dat?
 8. Dag Onderenemeneer (mooie naam), bedankt voor je snelle antwoord, heel handig! Wat versta je dan concreet onder "jezelf op freelance basis laten inhuren" (bvb. in het NL geval)
 9. Beste, ik woon zelf in Nederland (maar ben een Belg) maar zou graag een zaak oprichten/structureel samenwerken met een ex-collega die in België woont. Het betreft een service onderneming gefocust op specifieke (strategische) adviesverlening op vlak van digitale transformatie en innovatie. Wij zouden beiden graag vanuit onze huidige woonplaats (ik Nederland - hij België) moeten zelfstandig worden of een vennootschap oprichten maar vraag me af in welke mate het mogelijk is om dat überhaupt te doen. We zouden klanten in zowel België als Nederland hebben waar we samen zouden willen op werken (en hebben nu al een aantal concrete leads in beide landen). Iemand die ervaring heeft met deze situatie? Vraag me af wat de praktische implicaties zijn en welke rechtsvorm het meest geschikt is (financieel alsook legaal). Enerzijds op korte termijn als wij snel moeten schakelen om nu een aantal opdrachten samen te doen maar anderzijds, wat is er optimaal op lange termijn? Is het best dat wij elk in ons eigen land zelfstandig worden (ik als zzp'er en hij als zelfstandige in België) en dan op basis van vertrouwen telkens onze inkomsten splitten of zouden we op 1 of andere manier toch een onderneming moeten oprichten? Wat zijn de opties dan specifiek? Alle input is welkom. Bedankt alvast!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept