MarioDenOever

Junior
  • Aantal berichten

    24
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer in spe

MarioDenOever's trofeeën

  1. Ik zou eind deze maand een grote aankoop doen voor een automatiseringsmachine. Op het laatste moment ging het toch niet door omdat ze de prijzen fors hadden verhoogt. Ik wil alsnog de investing doen, alleen moet ik nog eerst even het eea goed uitzoeken. Ik wil hiervoor een fiscale reservering maken (ca 50k) maar twijfel omdat ik niet weet als de machine toch niet aangeschaft wordt volgend jaar vanwege kosten / baten analyse. In welk jaar wordt deze reservering dan geboekt? In 2023 (dit jaar) of volgend jaar (2024)? Ik wil het liefst niet extra winst volgend jaar hebben omdat ik dan in het hoge tarief kom met die BV gezien de verwachte winst.
  2. Is het 'op de balans zetten' hetzelfde als het maken van een voorziening? BTW moet inderdaad afgedragen worden, heb ook niet de optie om dat binnen Jortt uit te zetten :-)
  3. Ik heb een nieuwe klant die een product van me wilt afnemen die nog ontworpen en gemaakt moet worden. De aanbetaling zou bijna 100k zijn. De klant is akkoord en zal november of december de gehele aanbetaling betalen. Normaal boek ik een factuur met BTW en stuur deze naar de klant en lever het enkele maanden later. Echter als ik dat nu doe, dan valt het factuur direct onder de 'winst' van dit jaar 2023 en dat wil ik niet. Want van dit bedrag zal ik nog veel materialen moeten kopen volgend jaar waardoor het geen echte winst is want er moet nog veel vanaf. Hoe voorkom ik dat ik over deze aanbetaling van 100k straks ook vennootschapsbelasting moet betalen? De klant kan niet wachten met aanbetaling tot januari ivm doorlooptijd. Ik wil niet beginnen totdat ik de aanbetaling heb ontvangen.
  4. @Rik · Dank je wel voor het bericht. Ik weet helaas niet. Ik had vorig jaar, bij de oprichting van mijn BV, speciaal hierover gespard met de 'specialist'. En met die specialist zou ik het begin 2024 gaan invullen. Echter ik werd onlangs geattendeerd (door iemand anders) dat het verstandig is om alvast een voorlopige aanslag aan te vragen voor de VPB om rente te voorkomen. Vandaar dat dit balletje is gaan rollen. Ik zit er nu echter mee dat ik twijfel of ik met mijn specialist nog wel door moet gaan. In ieder geval zal ik deze fout moeten aankaarten en bekijken wie er dan verantwoordelijk voor is. Juist door deze specialist heb ik een verlengd boekjaar, terwijl ik al had opgegeven wat de verwachte winsten waren. @Joost Rietveld Fijn dat u laat weten dat het niet verkeerd is overgekomen, ik weet dat ik via online tekst soms verkeerd uit de bocht kan komen. Liefst wil ik helemaal niet met deze materie bezig zijn en dacht dat ik al een deskundige op dit gebied nu had die mij hierin alle zorgen wegnam. Niet dus blijkt nu met uw wettekst en opmerking. PS degene in de link die ik stuurde is niet mijn deskundige, dat is een vrij grote partij in het oprichten van BV's. Liefst ben ik gewoon bezig met waar ik goed mee ben en dat is dit zeker niet. Ontzettend bedankt nogmaals voor het reageren.
  5. Hier -op papier- een andere financial die een blogpost maakt die haaks staat op de uitleg van AFAS. Of lees / begrijp ik dit niet goed? https://www.alex-andre.nl/kennisblogs/voor-en-nadelen-van-lang-of-kort-boekjaar-bij-de-oprichting-van-een-bv @Cosara Wauw heel erg bedankt voor dat artikel, hoe jullie dit vinden, fantastisch! @Joost Rietveld Ik begrijp dat u hierna niet meer wilt reageren, ik hoop niet dat u dit doet omdat u mij vervelend vindt worden, dat is niet mijn bedoeling geweest. Meerdere juridische adviseurs (op papier) geven een volledig verschillende uitkomst. Ik hoop dat u dan kunt voorstellen dat ik als leek erachter probeer te komen waar dit vandaan zou kunnen komen. AFAS ken ik verder niet (EXACT wel) en is voor mij dan net als elk ander bedrijf, maar misschien had ik me daar in vergist. Excuus daarvoor. Ik wil gewoon dat ik het goed doe, en de belastingdienst zelf helpt daar niet in mee (belastingtelefoon). @Rik · Bedankt voor uw bericht. Ik heb de actes nagelezen en daar staat het goed zie ik. Namelijk:
  6. @Rik · Bedankt voor uw reactie !! Ze hebben inderdaad de mogelijkheid langer dan 12 maanden, daar heeft u gelijk in. Het is echter niet duidelijk hoe deze boekjaren dan voor de VPB moeten worden ingericht. Rechtspraak laat zien dat in het verleden de Belastingdienst juist wilde dat de oprichtingsdatum (dus 2022) leidend moet zijn voor de VPB. Dat zou nu zeer voordelig uitpakken voor mijn BV maar dat voelt niet eerlijk natuurlijk. Echter, in de link die u laat zien, eindigt de belastingdienst met "Bij waardering en winstbepaling bepaalt u de jaarwinst volgens ‘Goed koopmansgebruik’." Maar wat is goed koopmansgebruik? Ik vind daar wel wat van, maar wat vind de belastingdienst ervan? Ik vind dat 2022 in dat jaar belast moet worden en 2023 in eigen jaar. Dan lijkt me heel eerlijk. Maar ik kan ook vinden dat ik vind dat de opstartdatum aangehouden moet worden (2022) want dat komt mij even goed uit natuurlijk omdat ik dan veel minder VPB hoef te betalen. Kortom, wat valt onder goed koopmansgebruik? Dat is aan de rechter te bepalen als ik het zo lees. Uw 2e vraag: Bij oprichting heb ik de firma die het voor mij heeft gedaan opdracht gegeven om dit te verzorgen. Ik heb paar maanden later nog (in 2022) de belastingdienst gebeld en die gaf aan niets te kunnen zien of zeggen hierover in het systeem maar dat ik er vanuit mocht gaan dat het goed gaat door de notaris. Ook toen heb ik deze vraag neergelegd, maar die zei hierop niet te kunnen reageren of adviseren en dat ik daarvoor met een fiscalist kan praten. Ik heb ook nog geen verzoek voor (voorlopige) aangifte gekregen, niet over 2022 en niet over 2023.
  7. @Rik · Niet helemaal juist als u wilt rekenen op die manier, want 2023 kent 2 staffels, van 0 tot 200k = 19%. Daarboven 25.8%. Tn moet in uw voorbeeld opgesplitst worden in 2 delen; - deel tot 200k a 19% + - deel 170k a 25.9%. Maar dit klopt niet want er staat duidelijk in de wet tekst "van dat jaar". Dan kan ik niet zomaar 2 jaren samenvoegen. Dan kom ik uit op 73.417 euro VPB. Alsnog zijn er veel aannames nu. Er staat duidelijk 'jaar' en geen fiscaal jaar. Bovendien @Joost Rietveld de rechtspraak zegt hierover dat verlengd boekjaar fiscaal niet bestaat als er sprake is van meer dan 12 maanden, zie hieronder. Beide van toepassing bij mij. Ben benieuwd wat u hiervan vindt... Terug te vinden op https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:OGEAC:2022:265
  8. Dan wordt de deler alleen maar kleiner, dus nog minder belasting. Want hoe groter B, hoe minder belasting te betalen. Maar stel dat u gelijk heeft, dus 537 dagen voor B, dan kom ik uit op 29k euro VPB. Terwijl AFAS methode komt op 69k VPB. Hier de berekening. X = 172 dagen was de BV actief in 2022 Y = 365 dagen was de BV actief in 2023 B = 537 dagen To = 230k * 0.15 = 34.5k. Tn = 140k * 0.19 = 26.6k Vullen we dan de formule in belasting = (X/B x To) + (Y/B x Tn): belasting = (172/537 x 34.500) + (365/537 x 26.600): belasting = (172/537 x 34.500) + (26.600): belasting = 29.130 = 11.050 + 18.080; Bovendien mag je de wettekst niet veranderen naar fiscale boekjaar want er staat letterlijk "jaar" en niet "fiscaal boekjaar". Ook in de begrippenlijst zie ik niet een vervanging van jaar voor fiscaal boekjaar. Lees https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:OGEAC:2022:265 waar het gerecht stelt:
  9. Fantastisch! Wist niet dat dit bestond, grote dank hiervoor. Met deze formule kom ik telkens NIET uit op de AFAS methode maar op een veel lager bedrag. HELP haha. Artikel 31 van de Wet op vennootschapsbelasting geeft deze formule. Als we deze formule van de wettekst invullen dan krijg ik het volgende. X = 172 dagen was de BV actief in 2022 Y = 365 dagen was de BV actief in 2023 B = 365 dagen Hier komt het bijzondere. De wettekst schrijft: Ik maak op dat: To is de verschuldigde belasting in 2022 op basis van de regels in 2022. Ofwel, mijn winst in 2022 was 230k en artikel 22 van de wet tekst was in 2022 15% over deze winst. Dan wordt To = 230k * 0.15 = 34.5k. Dan komt Tn. In 2023 heb ik een winst van 140k. Artikel 22 van de wet zegt dat ik 19% over dit bedrag moet berekenen. Dan wordt Tn = 140k * 0.19 = 26.6k Vullen we dan de formule in belasting = (X/B x To) + (Y/B x Tn): belasting = (172/365 x 34.500) + (365/365 x 26.600): belasting = (172/365 x 34.500) + (26.600): belasting = 42.857 = 16.257 + 26.600: HUH 42.857, dat bedrag is lager dan elke berekening. Dat zou gevoelsmatig niet OK zijn. Maar ik bespeur nergens een fout in deze berekening. Iemand anders wel? Hieronder de volledige wettekst als iemand die erbij wilt hebben.
  10. Maar dit is een commercieel bedrijf. Hoe weet ik dat ze juist zitten? Sorry hoor, stomme vraag misschien van mij uit, maar ik probeer te zoeken hoe ik erachter komt wie gelijk heeft. Ik heb nu meerdere commerciële bedrijven met allemaal verschillende adviezen. Rechtsspraak is naar mijn idee 'de baas' in deze kwestie. Daar lees ik juist dat belastingdienst helemaal niet zoals AFAS het wilde doen maar juist de oprichtingsdatum wilde hanteren. Net als deze adviseur https://www.alex-andre.nl/kennisblogs/voor-en-nadelen-van-lang-of-kort-boekjaar-bij-de-oprichting-van-een-bv Vandaar mijn vraag, hoe kom ik erachter wie in deze kwestie gelijk heeft? Hoe weet u als boekhouder dat AFAS gelijk heeft? Of is dit een keuze en dat de keuze die je nu maakt voor altijd zal gelden voor het bedrijf, dus later mag je niet meer afwijken mocht je ooit nog een verlengt of verkort boekjaar hebben.
  11. Zou u zo vriendelijk willen zijn om te laten weten welke bron u hiervoor heeft gebruikt? Ik heb me een ons gezocht en behalve AFAS kon ik niets anders vinden. Op de website van de belastingdienst heb ik nergens het kunnen vinden. Deze kennisbank zegt optie A. https://www.alex-andre.nl/kennisblogs/voor-en-nadelen-van-lang-of-kort-boekjaar-bij-de-oprichting-van-een-bv Ik citeer: En bij deze rechtsspraak wilde de belastingdienst ook optie A hanteren. Het enige dat ik kon vinden was deze rechtspraak https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:PHR:2009:BC5874 Bedankt voor uw reactie. Kunt u mij helpen hoe ik dit zelf had kunnen vinden? Is er een soort wetboek met belastingregels waar ik dit kan vinden?
  12. In 2022 BV gestart met een verlengd boekjaar. Nou lees ik dat de regels veranderd zijn voor de hoogte van VPB belasting namelijk: VPB 2023 = 19% tot 200k winst. Daarboven 25.8% VPB 2022 = 15% tot 395k winst. Daarboven 25.8% Welnu heb ik het volgende gerealiseerd 2022 = 230k winst 2023 = 140k winst Samen 2023 + 2022 = 370k winst. Hoe kom ik erachter wie gelijk heeft en kan dit onderbouwen met de regelgeving? Ik heb me wezenloos gezocht naar het juiste antwoord maar ik kan het niet eenduidig vinden. Ik wil zo graag het goed doen en niet later verrassingen hebben. De belastingdienst zegt dat je "goed koopmansgebruik" moet toepassen. Maar wat is dat? (zie https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/vennootschapsbelasting/belastbaar_bedrag/belastbaar_bedrag_en_boekjaar ) Mijn huidige boekhouder wilt voor optie C gaan (zie hieronder). Zijn email: Nu is het nogal een verschil welke optie ik ga aanhouden... lees maar eens mee Optie: a) Volgens mijn oude boekhouder: 2022 regels aanhouden: 55k VPB betalen (Uitleg: 15% over gehele bedrag 370k. Komt neer op 55k VPB) Motivatie boekhouder: dit is de aanvangsdatum van je BV, dus in dit jaar boeken. b) Volgens de partij die mij geholpen heeft om de BV op te richten: 61.1k VPB betalen Dit is wat ze mij mailden: Uitleg: 2022 heeft winst van 230k dus daarover 15% berekenen: 34.5k VPB en dan 2023 heeft een winst van 140k dus daarover 19% berekenen: 26.6k VPB Totaal 2022 + 2023 optellen ofwel 34.5k + 26.6k = 61.1k VPB betalen c) Volgens boekhoudpakket instructies AFAS: 69k VPB betalen Ik noem dit de AFAS methode omdat: https://help.afas.nl/help/NL/AL/Tax_Vpb_Report_Year.htm : Uitleg: In 2022 bestond de BV 172 dagen. In 2023 bestond de BV 365 dagen. Totaal 365+172= 537 dagen. De winst in deze 537 dagen is 370k. 172/537 van 370k valt onder 2022 regels -> 118.51 voor 2022 -> 15% over 118.51k = 17.77k VPB 2022 365/537 van 370k valt onder 2023 regels -> 251.48 voor 2023 -> 19% over 200k = 38k + 25.8% over 51.48k = 13.28k. Som 51.28k VPB 2023 17.77k + 51.28k = 69k VPB. d) Volgens andere boekhouder: 2023 regels aanhouden ofwel: 81.9k VPB betalen (Uitleg: 19% over 200k is 38k +25.8% over 170k = 43.9k. Gezamenlijk 81.9k VPB)
  13. Voor mij is dit een hele mooie aanvulling. Bedankt dat u de tijd hiervoor heeft genomen om het neer te zetten!
  14. Hallo Joost, Ik wil je hartelijk danken dat je de tijd hebt genomen om mijn vragen door te nemen. Ik heb het zeer zorgvuldig doorgenomen en ga het hier opslaan om er nog eens goed verder mee te gaan. Nogmaals ontzettend bedankt. Ik weet niet of u het mag aangeven ivm reclame. Wellicht kunt u mij vertellen welke firma salarisadministratie vanaf 14 euro kan doen? Wens iedereen een prettige dag. En bedankt voor de hulp :-).
  15. En juist daarom wil ik alle kosten inzichtelijk hebben van de B.V. / Holding constructie. Op jaarbasis. En dan ga ik uitrekenen wat er per product bovenop moet komen. En dan kan ik bepalen of het lonend of niet is. Dus als u enige vragen kunt en wilt beantwoorden van mijn startpost, dan ben ik u dankbaar.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.