Jump to content

Jonagolds

Newbee
 • Posts

  5
 • Joined

 • Last visited

Reputation

1

Personal info

 • You are:
  ondernemer

Recent activities

 1. Dank Cosara voor het doorvragen. N.a.v. uw vragen wilde ik de cijfers op een rijtje zetten voor een bericht alhier. Ik zag daardoor dat de premies destijds wel degelijk in mindering zijn gebracht in de rubriek 'premies voor inkomensvoorzieningen'. Daarbij werd de inleg (logischerwijs) eerst van de jaarruimte afgetrokken, daarna pas van de reserveringsruimte en daarna pas van de FOR (als ik dat goed benoem zo). In de rubriek 'Oudedagreserve' kwamen daardoor andere/lagere cijfers terug die ik dus in eerste instantie niet wist te herleiden tot de door mij ingelegde premies. Ik heb destijds 3 keer premies gestort, in verschillende jaren, en zie nu dat alles goed verwerkt is richting de belastingdienst. Storm in een glas water dus. Ik ben natuurlijk geen geoefend lezer van dit soort fiscale rapporten. Met uitleg destijds bij accountant kon ik het goed volgen (dus mijn gevoel daarover klopte), maar zonder iemand die me door het rapport heen leidt dus wat moeilijker. In elk geval, het goede nieuws is: alles klopt, en ik heb netjes pensioen opgebouwd in box 1! En ik heb dus nog steeds 18.000 in de FOR staan, waar ik ooit iets mee moet (of niet en gewoon t.z.t. belasting over betalen). Bijstorten op het lijfrenteproduct (Rabo Toekomstsparen) is nu niet zo aantrekkelijk lijkt mij, vanwege de lage rente. Ik dank jullie hartelijk voor het meedenken!
 2. Excuus, ik was ten eerste misschien niet helemaal duidelijk, en als tweede moest ik nog terug komen op je vraag - maar dat kost iets meer tijd. :) Ga straks even de exacte formuleringen erbij pakken. Voor nu: met fiscale jaarrekening bedoel ik de aangifte IB. Hierin staat inderdaad tot op de dag van vandaag 18000 gereserveerd voor de FOR. Mijn vorige accountant heeft dit zo overgenomen en ik daarna ook weer. Ik heb altijd alle overzichten doorgesproken met mijn 1e accountant, maar dit stukje is me nooit opgevallen. Met aangifte doen dit jaar vroeg ik me in ene af of dit wel klopte. Het zit namelijk niet in mijn karakter om zo'n bedrag open te laten staan, wetende dat ik er ooit over moet afrekenen.
 3. Een lijfrente-product valt niet zomaar in box3 enkel alleen omdat de premie niet is afgetrokken. Lijkt mij toch?
 4. Het gaat hier wel om een lijfrente-product. Dus dat het wat dat betreft niet aan de aftrek-regels zou voldoen, speelt niet.
 5. Dag iedereen, Een tijd geleden ben ik van accountant veranderd. Nu een paar jaar later ben ik bezig met fiscale jaarverslagen aan het doorlopen op de FOR (fiscale oudedagreserve). Dit omdat ik me eigenlijk in ene verwonderde waarom daar nog een bedrag 'gereserveerd' stond. Nu zie ik dat de accountant over 2012 en 2013, wel FOR heeft gedoteerd, maar niet al mijn inleg in pensioenplan heeft afgetrokken. Ik weet 100% zeker dat het geld naar een pensioenproduct is gegaan, en ik heb de rekeningafschriften ook aan de accountant ter beschikking gesteld. Het ging hier overigens om een RA-accountant. Hoe zouden jullie dit aanpakken? Uiteraard moet dit richting belastingdienst gecorrigeerd worden. Mijn reserve staat feitelijk op 0, misschien zelfs negatief. In plaats van 18.000 euro. Momenteel heb ik geen accountant meer, omdat mijn administratie dusdanig eenvoudig is (zou je denken...) dat ik de inkomstenbelasting de laatste jaren zelf heb gedaan. Ik zou de fiscale jaarcijfers en stortingsbewijzen als second opinion bij een andere accountant willen voorleggen om te dubbel checken of ik het goed zie. Hoeveel tijd zou dit kosten denken jullie en wat zou een accountant hiervoor rekenen?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept