jstn3333

Senior
  • Aantal berichten

    39
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer

jstn3333's trofeeën

  1. Bedankt voor je reactie Joost! 1. Die €1000 is een onbelaste uitkering via de loonstrook (ondergebracht in de vrije ruimte). Is deze €1000 dan 100% fiscaal aftrekbaar voor de VPB? Ik las het volgende tekstje op een website: "Indien je bepaalde gemengde kosten binnen de werkkostenregeling aanwijst als eindheffingsloon, dan heb je met de aftrekbeperking niets te maken. Loonkosten zijn namelijk volledig aftrekbaar. Binnen de WKR kun je 1,2% van de fiscale loonsom van de onderneming onbelast vergoeden en verstrekken aan jouw werknemers (vrije ruimte)." 2. Hieruit concludeer ik het volgende: Alles wat binnen de WKR valt is 100% fiscaal aftrekbaar? Dus ook personeelsverstrekkingen? Of is er een bepaalde hiërarchie in de regelgeving?
  2. Beste leden, Ik begrijp dat (gemengde) kosten betrekking (kunnen) hebben op: Loonbelasting/loonheffingen Omzetbelasting Vennootschapsbelasting Een vraagje over de WKR: Ik begrijp niet hoe het werkt in combinatie met gemengde kosten. "Binnen de WKR mag een DGA (in 2023) maximaal 3% van de eerste € 400.000 van het fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen". Vragen: De DGA maakt gebruik van de WKR en keert 1000 euro uit (onbelast). Is deze €1000 dan 100% fiscaal aftrekbaar voor de VPB, of ook 73,5% gezien het 'prive voordeel' voor de DGA? Een werknemer krijgt een cadeau van €500 (incl. 21% btw), wat onder gebracht wordt in de vrije ruimte. Is de BTW op deze factuur 100% aftrekbaar voor de omzetbelasting? Zijn de kosten van deze factuur 100% fiscaal aftrekbaar (vpb)? Een werknemer krijgt een cadeaubon van €100 onder gebracht wordt in de vrije ruimte. Zijn de kosten van deze factuur 100% fiscaal aftrekbaar (vpb)? Bedankt alvast!
  3. Bedankt de reacties en toelichting @Joost Rietveld @Cosara
  4. Hi Joost, De factuur is niet opgeboekt bij ons in de administratie, dus komt nergens voor.
  5. Beste leden, Een vraag: Een leverancier wees ons erop dat een factuur uit het vorige boekjaar (2022) nog niet betaald is. Helaas is deze factuur niet goed doorgekomen en is het betreffende boekjaar (2022) al afgesloten incl. jaarrekeningen etc. Het gaat om een bedrag van ca. 3000 euro. Bezwaar + correctie van de jaarrekeningen etc. lijkt mij de moeite niet waard gezien de kosten/moeite die daar bij komt kijken. Is er een manier om deze kosten fiscaal toch op te voeren? Kan de leverancier bijvoorbeeld een credit maken van deze factuur en hem opnieuw opvoeren? Als dit niet kan hoe moet deze factuur dan betaald worden? Hartelijk bedankt!
  6. Beste lezers, Ik heb een vraag over het verwerken representatiekosten in de administratie van mijn BV. Bij mijn eenmanszaak boekte ik 80% van het bedrag op de w/v en 20% als prive opname, daarmee was het geregeld. Bij de BV kan je niet aftrekbare kosten opgeven in de VPB, maar hoe verwerk je dit in de boekhouding/jaarrekening? Wat ik tot dusver begrijp is dat je alle representatiekosten in zijn volledigheid kan boeken op de w/v (rekeninghoudend met aftrekbaarheid btw) en deze kan aangeven in de VPB, zodat maar 73,5% fiscaal aftrekbaar is. Maar nu klopt mijn boekhouding niet op 31-12-2023 omdat op 100% op de w/v is geboekt. Hoe corrigeer ik dat alleen de fiscaal aftrekbare kosten van de bv op de w/v staan? Of hoeft dit niet? Alvast bedankt voor de moeite!
  7. Beste shoptillyoudrop, Hartelijk bedankt voor de reactie. Dat zou ik ook denken, maar ik lees dat er 2 "soorten" dividend zijn. Ik wil het graag correct doen (volgens de regels) en begrijpen hoe dit werkt. https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/aangifte_dividendbelasting_div0012z40fol.pdf Zie hier bijvoorbeeld de vraag in het formulier: 2b Over welk boekjaar heeft uw vennootschap dividend beschikbaar gesteld? En ik las ook het volgende: Als er in een lopend boekjaar vooruitlopend op de uiteindelijke vaststelling van het dividend een tussentijdse uitkering wordt gedaan aan de aandeelhouders, noemt men deze uitkering interim-dividend. Het is een voorschot. Als er vervolgens bijvoorbeeld na de jaarvergadering nog een uitkering volgt, noemt men dit het slotdividend. Net zoals bij een gewone uitkering, moet de AVA instemmen met een tussentijdse uitkering van dividend. In de statuten van de BV kan het uitkeren van een interim-dividend zijn uitgesloten. Wellicht zijn er andere leden die hier ook wat van weten?
  8. Beste lezers, Ik heb een aantal vraagjes over dividend, het uitkeren hiervan en de data die hierbij horen. Context: Wij hebben de jaarrekening opgesteld en vastgesteld over boekjaar 2022. Het gehele resultaat is toegevoegd aan de overige reserves. Nu wil ik dividend uitkeren naar de tussenholding, maar hier loop ik een beetje vast. Het besluit tot uitkeren wordt genomen na het vaststellen van de jaarrekening ( de meeting erna ;) ). In de notulen "Algemene vergadering van aandeelhouders tot vaststelling en bestemming van het dividend" staat de volgende zin: Gelet op artikel 2:216 van het Burgerlijk Wetboek wordt voorgesteld om over het boekjaar "BOEKJAAR" een dividend ten laste van de winst en reserves uit te keren. Hierover een aantal vragen: In dit geval gaat het over het boekjaar 2022, maar het besluit is genomen in 2023. Schrijf je in de notulen(en aangifte) dan alsnog het "over het boekjaar 2022"? Moet de balans en liquiditeitstest gedaan worden op het moment dat het besluit is genomen, dus met de balans tot en met besluitdatum? Ook al schrijf je hierboven "over het boekjaar 2022"? Wanneer is iets slot dividend en wanneer is het interim dividend? Want als ik in de jaarrekening van 2022 niks besluit over dividend of iets dergelijks, is mijn eerste ingeving dat dit interim dividend is. Alvast bedankt voor jullie reacties!
  9. Beste leden, Ik heb een vraag over de aftrekbaarheid van de dagelijkse lunch in de kantine: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/btw_aftrekken/personeelsvoorzieningen_en_relatiegeschenken/bedrijfskantines_in_eigen_beheer/eten_en_drinken_voor_uw_personeel_aftrek_voorbelasting Ik begrijp dat het toegestaan is om de lunch voor werknemers aan te bieden. Met de volgende regel: Als de bevoordeling per werknemer op jaarbasis meer is dan € 227, dan moet u de betaalde btw over de kosten voor deze personeelsvoorzieningen weer corrigeren. De lunch zal gezamenlijk worden gegeten en heeft een zakelijk karakter (er wordt over werk gesproken tijdens de lunch). De situatie is zo dat bij ons ook 2 DGA's werken en deze ook deelnemen aan de lunch. Is dit toegestaan (de dochtermaatschappij betaald de bedrijfslunch). Alvast bedankt!
  10. Beste leden, Ik stel zelf de jaarrekening van mijn BV samen. Ik heb hier een aantal vragen over, waar ik nog geen eenduidig antwoord op kon vinden. Boek je de te betalen VPB in het boekjaar waar de jaarrekening betrekking op heeft? Deze vraag omdat de te betalen VPB pas in het jaar erop wordt vastgesteld bij de aangifte VPB. Boek je het uit te keren dividend in het boekjaar waar de jaarrekening betrekking op heeft (resultaatbestemming)? Deze vraag omdat het uit te keren dividend bij de AVA wordt besloten in het jaar erop. Bij vorderingen tussen groepsmaatschappijen < 17.500 en die snel (<6 maanden) worden terugbetaald hoeft geen rente berekend te worden? Mag dit dan op een R/C Groepsmaatschappijen post? Alvast bedankt!
  11. Beste leden, Context: Ik ben ~ 3-4 jaar bezig als ondernemer, eerst in de VOF en afgelopen jaar (2022) als DGA in een holding structuur (geruisloze inbreng). Ik ben ik aan het oriënteren voor een consumenten hypotheek (als DGA). Holding (A) 50% - Holding (B) 50% | Tussenhouderster (C) | Dochtermaatschappij (D) Holding B is van mijn zakenpartner. In C gebeurd zijn (nog) geen activiteiten en in D uiteraard de meeste activiteiten. Wij kwalificeren als Micro onderneming. (Micro-ondernemingen hebben een balanstotaal gelijk aan of kleiner dan € 350.000, een netto-omzet gelijk aan of kleiner dan € 700.000 en minder dan 10 werknemers (fte). De financiële administratie vind ik zelf interessant om te doen en ik genereer uiteindelijk zelf de jaarrekeningen van de BV’s. Deze laat ik controleren door een RA-accountant die feedback geeft. De eventuele feedback verwerk ik dan zelf. Hiervoor ontvang ik geen officiële verklaring. Vragen: Na wat onderzoek zie ik dat banken om een ‘Verklaring’ vragen bij de jaarrekening, ik gok dat dat op z’n minst een samenstellingsverklaring is. Nu zijn wij een ‘Micro’ onderneming en begrijp ik dat het niet wettelijk verplicht is om deze te hebben. Ik heb een offerte opgevraagd voor een samenstellingsverklaring van een RA-accountant. Dat bedrag is erg hoog en ook begrijpelijk (is een van de grotere kantoren). Ik ben op zoek naar een oplossing die beter past bij onze huidige (economische) bedrijfssituatie. Ik sprak een kennis die een administratiekantoor heeft en die vertelde dat hij ook een samenstellingsverklaring kan afgeven, maar dan met een andere andere tekst als de RA-accountant. Is dit iets waar banken mee akkoord (moeten) gaan, gezien wij een ‘Micro onderneming’ zijn? Mijn ondernemers historie van de afgelopen jaar is 2 jaar in de VOF en 1 jaar als DGA. Weten jullie of dit de aanvraag van een hypotheek complexer maakt? Hebben jullie ervaringen met de manier waarop banken het inkomen toetsen. Is dat voornamelijk het bruto salaris DGA of bijvoorbeeld de geconsolideerde winst van de groep van entiteiten? Ik heb nog geen concreet bedrag of object waar ik in geïnteresseerd ben, maar ik wil wel weten wat de mogelijkheden zijn en voorbereid zijn qua documentatie voor het geval ik iets tegenkom. Hebben jullie tips wie of wat voor type bedrijf/persoon ik hiervoor het best kan benaderen? Alvast hartelijk bedankt voor de moeite!
  12. Beste leden, Een vraagje over de management fee in de voorperiode van de bv. De oprichting van de BV was in April 2022 (VOF geruisloos doorgeschoven). Met terugwerkende kracht vanaf Januari 2022. De structuur is als volgt: Holding A - Holding B | Tussenholding | Werkmaatschappij Alle activiteiten zijn doorgezakt naar de werkmaatschappij. In de voorperiode ( JAN t/m APR ) is er geld uitgekeerd vanuit de VOF op basis van de gebruikelijkloonregeling. Dit zullen wij aangeven als 'inkomsten uit overige werkzaamheden' bij de IB zoals ik begrepen heb uit eerdere posts. Nu mijn vragen: Waar dienen deze loonkosten uit de voorperiode geboekt te worden (Holding of Werkmaatschappij). Indien deze in de Holding geboekt moeten worden, mag er dan een Management factuur gestuurd worden voor deze voorperiode (er zijn/waren geen liquide middelen aanwezig in de Holding na doorzakken). Alvast bedankt!
  13. Hartelijk bedankt voor de toelichting Kaspers en shoptillyoudrop. Begrijp ik het samengevat zo goed? Als je binnen de vrije ruimt blijft ( < 1,7% van de fiscale loonsom ), hoeft er in de salarisadministratie niks opgenomen te worden van deze (onbelaste) uitkeringen. PS: In de salarissoftware die wij gebruiken is die optie er echter wel en komt het op de loonstrook te staan: Onbelaste vergoeding (vrije ruimte). Ik vraag me onbelaste uitkering WKR mee gaat/moet in de maandelijkse loonaangifte. De support van deze salarissoftware geeft dit aan: "Een cadeaubon die je beschikbaar stelt aan je werknemer dien je als eindheffingsloon in de verloning toe te voegen." Wat denken jullie hiervan?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.