Hallo, ik zag dat er een voorsteltopic was. Ik ben Ferdinand en ik wil binnen nu en 2 jaar starten als horecaondernemer in de fastservice. Mijn streven is om in de stad waar ik mijn zaak wil starten uniek te zijn in de aan te bieden service. Het is een stad met +-25.000 inwoners, met een mix van iets meer volwassenen en ouderen dan jongvolwassenen, waar drukke uitgaansmogelijkheden zijn en waar er tijdens de zomermaanden toeristen komen.
Ik wil een cafetaria starten waarbij de USP's Amerikaanse smashburgers, hotdogs en döner zijn. In de stad zelf worden er (nog ) geen soortgelijke hamburgers en hotdogs verkocht. Wel zijn er twee döner zaken, maar daar is men niet al te tevreden over qua kwaliteit. Mijn familie heeft in een andere (grotere) stad döner zaken waar ik de ervaring heb opgedaan. De plates, dürüms en pita's worden volgens de Duitse döner kebab manier bereid (dus niet op de manier zoals wij dat hier gewend zijn, niet getoaste zachte pita's, dürümbrood wat niet wordt getoast op de grill om het krokant te krijgen etc.) Hier ben ik dus absoluut de originele aanbieder in die goede kwaliteit aanbiedt die zij nog niet kennen. Dat is uiteraard met volle overtuiging en zonder arrogantie.
Overdag (12-16/17) is er aan mijzelf voldoende om alles zelf te regelen in de zaak maar voor in de avonduren en op de stapavonden moeten er zeker 2 medewerkers en 2 bezorgers bij. Eén als auto/scooter bezorger en 1 elektrische fietsbezorger. Uiteraard zijn de loonkosten de grootste kostenpost voor een horecaondernemer. Wellicht kan ik eerst starten als afhaalcafetaria (waar men ook kan eten, zie hieronder) en na een tijdje ook gaan starten met bezorgen.
Mijn vraag is: in hoeverre zou dit concept werken in een stad met voldoende inwoners die elke avond kunnen bestellen en de cafetaria's druk bezorger). Ik wil dus ook een 'gewone' Nederlandse cafetaria zijn die frietjes, frikandellen speciaal, frietje oorlog etc. verkoopt. Zoals elke cafetaria de vaste, populaire snacks bereidt. Of raden jullie aan om mij eerst op de cafetaria te focussen die ook döner aanbiedt om na bijv. 1 jaar ook te starten (en dus met reclame te komen) met nieuwe items als Classic American Smashbugers en Hotdogs?
Ik heb een investering van €55.000 in gedachten;
-€30.000 voor de apparatuur, ik heb alles berekend volgens de nieuwprijs en inclusief btw, aangezien dat eerst betaald moet worden alvorens ik het kan declareren bij de Belastingdienst. Apparatuur zoals o.a. een bakplaat 82 cm gas, voor smashburgers en grillen van flatbread en bijvoorbeeld merguez etc.). Ik heb alles gegroepeerd, alles voor de keuken, achter de toonbank, in de zaak zelf etc.
-€10.000 voor verbouwkosten (denk aan toilet, vloer en muren plaatsen (tegels), sterke stroomkast voor voldoende kracht). Ik denk aan een pand met ca. 60-80m2.
-€5.000 voor de website (POS-systeem), digitaal menu laten maken voor op 3/4 televisies die voor wandafzuigkap hangen, reclame via sociale media, krant etc.)
-€2.500-€5.000 voor vergunningen en eerste maanden huur.
-€5.000 voor onvoorziene zaken die geld kosten, zoals eventuele niet meegerekende kosten.
Ik wil absoluut niets lenen, alles moet met eigen vermogen gedaan worden zodat ik niet aan een lening met rente vast zit. Het is een kleine take-away zaak, gericht op snelle service met POS-systeem, maar waar ook plek is voor ongeveer 5 tafels binnen en 5 tafels terras (voor in de winter- en zomermaanden).
Het plan is om binnen 2 jaar in de zomermaanden te starten, zodat de inwoners, toeristen, stappers en binnenlandse toeristen voor een buffer kunnen zorgen die de wintermaanden aanvult. Al bestellen mensen in de koude wintermaanden genoeg frietjes, snacks en döners.
Een heel plan, nagenoeg alles uitgerekend, maar ik ben zeer benieuwd naar jullie meningen en adviezen.
@Moderators Als dit niet het juiste topic is tot het stellen van deze vragen dan hoor ik dit graag. Ik zou graag veel respons over het onderwerp horeca/starten horeca willen ontvangen. Ik ben namelijk nog niet goed bekend met het forum.