Jump to content
George006
Verberg

Verkoop BV en schulden

vraag

Ik heb mijn bv verkocht in 2006, met schulden. Een van de schuldeisers uit het buitenland, wil nu mij persoonlijk vervolgen, en wil zijn geld terug. Het bv draait nu, en is NIET in staat van falissiment verklaard, maar de nieuwe dir/eigenaar wil niet betalen....en ga ook niet betalen. Wat is mijn possitie hier als vormaalig dir van de bv.

Wie heeft een raad?!?!...Aalvast bedankt!


'Experts should know, they shouldn't think'

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Als het goed is heb jij de aandelen van de BV verkocht aan een derde. De schuldeisers van de BV hebben een vordering op de BV en zullen deze bij de BV moeten gaan verhalen. Jij als ex-werknemer (ookal was je directeur een aandeelhouder tegelijk) bent niet aansprakelijk voor de schulden van de BV, tenzij je borg stond voor deze schulden.

 

Wanneer jij geen onbehoorlijk bestuur hebt gepleegd, heb je niets te vrezen. De schuldeiser moet blijven trachten zijn geld te gaan innen bij de BV en niet bij jou.


http://www.smart-visie.nl : Voor een heldere kijk op uw praktijk.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Een BV is een rechtspersoon op zichzelf. Alle schuldeisers zullen zich moeten vervoegen naar de BV. Als de BV verkocht is dan zal dat notarieel bekrachtigd zijn, en zal/zullen de nieuwe aandeelhouder(s) dit aanvaard hebben MET de baten en lasten die er eventueel in zouden zitten op het moment van overname.

Dat betekend dus dat een positief of negatief banksaldo en een positeif of negatief debiteuren crediteuren bestand ook voor de nieuwe eigenaren is.

 

Jij kunt door schuldeisers niet meer aangesproken worden MITS er geen bewijs van eventuele fraude is..

 

Helaas zal de schuldeiser zich moeten vervoegen naar de nieuwe eigenaar van de BV.

De (nieuwe) eigenaar zal/moet hiervan op de hoogte zijn geweest bij het aankopen van de BV.!! en zal deze schuld dus moeten betalen.

 

Succes

 

Rick

 

ps. dit is een kort door de bocht versie. Ik weet dus niet wat er in het geheel speelt.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Je bent zeker niet aanspreekbaar voor de buitenlandse schuldeiser tenzij je jezelf garant hebt gesteld.

Het kan wél zo zijn dat als de nieuwe eigenaar van je bv niet wist dat de schuld bestond en je ook nog een balansgarantie hebt afgegeven bij de verkoop (gebruikelijk), je door de nieuwe eigenaar kunt worden aangesproken uit hoofde van die garantie. Maar dan zal de nieuwe eigenaar eerst door de buitenlandse firma moeten worden benaderd.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Mijn voorgangers hebben gelijk. Indien de BV is overgedragen middels aandelenoverdracht (in tegenstelling tot overdracht van afzonderlijke bestanddelen van de BV, zodat de BV zelf niet is verkocht), dan is slechts in principe de 'persoon' van de aandeelhouder(s) gewisseld. Als jij ook (statutair) directeur was van de BV maar bent afgetreden als (statutair) directeur, ben jij in principe niet verantwoordelijk voor enige schuld van de BV. Dit kan anders zijn inderdaad als er sprake is van onbehoorlijk bestuur/ernstige verwijten/wanbestuur (of hoe je het ook wilt noemen). Dat zal altijd aangetoond moeten worden (bij faillissement kan dat wat sneller worden aangenomen in bepaalde gevallen).

 

Indien er vordering blijken te zijn na de aandelenoverdracht waarvan de nieuwe aandeelhouder niet op de hoogte was, zou sprake kunnen zijn van dwaling en/of aansprakelijkheden van de verkoper (voormalig aandeelhouder). Een en ander is sterk afhankelijk van de koopovereenkomst waarin meestal garanties zijn opgenomen, en van de vraag of er een fatsoenlijk boekenonderzoek (due diligence) heeft plaatsgevonden. Als de koper niet voldoende zelf onderzoek heeft gedaan, kan hij ook nauwelijks aankloppen bij de verkoper. Als hier al iets is misgegaan kan die crediteur van de BV in ieder geval niet bij jou aankloppen, maar zou eventueel de koper van de aandelen van de BV de verkoper van de aandelen van de BV kunnen aanspreken, indien die koper wordt aangesproken door die crediteur.

 

Je kunt dus niet zomaar aangesproken worden door die crediteur, niet in je hoedanigheid van voormalig directeur noch in die van voormalig aandeelhouder (eigenaar). Overigens, is het altijd van belang die hoedanigheden te scheiden bij het bepalen welke rechten en plichten je hebt, ook al ben je dezelfde persoon.


Ondernemingsrecht, ICT-recht, Privacyrecht, Arbeidsrecht

Juridische info: Samenwerkingsovereenkomst niet nodig, wij kennen elkaar goed

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 44 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept