Ga naar inhoud
 • 0

Opting-in regeling prostitutie

Het ziet er naar uit dan na jaren van verschillende fiscale behandelingen

hoe nu de inkomstenvan de dames (en heren) welke hun diensten aanbieden in een club,privehuis,massagesalon of via bemiddeling middels een escortburo fiscaal worden aangemerkt, er nu een landelijke en eenduidige regeling hieromtrent aan zit te komen.

Deze regeling die onder de noemer opting-in-regeling in deze branche nu door het leven gaat had officieel per 01-01-2008 zijn aanvang moet nemen.

Maar omdat nog niet alle exploitanten officieel in het bezit zijn van het hier voor door de belastingdienst opgestelde informatie/documentatiepakket zal de invoerdatum nu voorlopig per 01-03-2008 zijn.

 

Overigens zijn er een aantal ondernemingen in deze branche die in de loop van vorig jaar al zijn begonnen met deze regeling, maar dat is een klein gedeelte van de aanwezige bedrijven in Nederland welk aantal wordt geschat op circa 500 tot 600 bedrijven.

 

In het kort komt het er bij deze regeling op neer dat de exploitant van de sexinrichting het ontvangen bedrag voor de aangeboden dienst (dus het komplete bedrag inclusief het deel wat de dame toekomt) dient op te geven als omzet en hij dient hier tevens de complete BTW over af te dragen.

 

Daarna dient het bedrag wat hierna overblijft te verdelen volgens de gebruikelijk verdeelsleutel in het bedrijf (veelal 50/50), en vervolgens op het deel wat de dame (of heer) toekomt 15% loonbelasting en 4,4 % inkomstenafhankelijke bijdrage in mindering te brengen en uiteraard af te dragen aan de belastingdienst.

(Indien de dame of heer in kwestie naast hun verdiensten ook nog elders inkomsten uit b.v. loondienst genieten dient het percentage voor de loonbelasting te worden verhoogt naar 36%)

In de praktijk zal het er dus op neerkomen dat de dame of heer in kwestie niet de volle 50% ontvangt, maar een nettobedrag waarop reeds is vermindert door de exploitant een deel BTW, loonheffingen en inkomstenafhankelijke bijdrage.

Betekent tevens dat de dame of heer in kwestie over de inkomsten genoten middels deze methode geen administratie meer hoeft bij te houden en uiteraard niet meer zelfstandig BTW hoeft af te dragen.

Daarnaast dient ze maandelijks een loonstrook te ontvangen met daarop haar genoten verdiensten en de ingehouden belastingen.

Overigens heeft de dame en heer in kwestie recht op 20% onbelaste onkostenvergoeding terzake haar verdiensten (dus over de brutoverdiensten van haar deel na aftrek van de BTW), deze wordt al verrekend met de uitbetaling per dag.

 

Overigens voor de duidelijkheid er is in deze methode geen sprake van een echt dienstverband, er bestaat dus geen recht op vakantiedagen,vakantiegeld en doorbetaling bij ziekte.

 

Middels deze methodiek is er dus een einde gekomen aan de al jarenlange durende discussies ofdat de dames en heren werkbaar in een club etc. nu wel of geen ondernemers waren.

 

Omdat er tevens bij deze regeling de verplichting staat voor het doen van een z.g. Eerste Dags Melding zal het tevens dus moeilijker worden voor degene die naast hun uitkering ook nog inkomsten verworven middels deze dienstverlening en dit "vergaten"op te geven om hun diensten zonder bekend te zijn bij de belastingdienst aan te bieden.

 

Uiteraard zal niet iedereen blij zijn met deze nieuwe regeling maar wel mag duidelijk zijn dat er dan wel eindelijk een einde komt aan de verschillende fiscale behandelingen en standpunten per inspectie daar de belastingdienst nadrukkelijk aangeeft dat deze regeling landelijk van kracht zal zijn.

En dat zal in deze branche uiteindelijk duidelijkheid en rust of fiscaal gebied geven na jaren van onbegrip en procedures.

 

grz.

 

 

Ted Maton

www.belastingpapieren.nl.

www.erotiekbelastingen.nl

www.opting-in.info

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

 • 0

Deze regeling (waarover wij al eerder berichten in het forum) gaat dan nu ook landelijk van start.

Afgelopen zaterdag (08 maart 2008)vonden een aantal sexexploitanten het intormatiepakket van de belastingdienst hieromtrent op hun deurmat.

De komende dagen zullen dus veel ondernemers in deze branche dan ook kennis kunnen nemen van deze nieuwe ontwikkeling op fiscaal gebied voor hun bedrijven.

Dat zal uiteraard wel met gemengde gevoelens zijn, maar in ieder geval is er nu dan het voornemen van de belastingdienst en de administratieve en fiscale behandeling uitgebreid toegelicht.

Landelijke invoering is dan ook op korte termijn te verwachten.

 

Voor degene die omtrent deze regeling het fijne wilt vernemen of een zakelijke relatie of binding met de erotiekbranche heeft, de informatiemap voor zowel de expoitanten als de sekswerker zijn op diversen sites inmiddels te downloaden, een van deze sites is http://www.opting-in.info.

Hier is deze informatie opgesteld door de belastingdienst dus "heet van de naald" na te lezen.

 

grz.

 

Ted Maton

www.belastingpapieren.nl.

www.erotiekbelastingen.nl

www.opting-in.info

Link naar reactie
 • 0

Inmiddels is de officiele ingangsdatum van deze regeling landelijk 01-07-2008, en is deze op grote schaal door de meeste ondernemers ook in hun onderneming doorgevoerd.

Momenteel is de belastingdienst dan ook doende om degene van de exploitanten in de erotiekbranche die hun keuze niet kenbaar hebben gemaakt of geen gehoor hebben gegeven aan de invoer van deze landelijke fiscale regelwetgeving aan een controlebezoek te onderwerpen.

Hierbij krijgt men de keus om alsnog hun keuze kenbaar te maken, tevens worden er onverbiddelijk naheffingen opgelegd over de periode na 30-06-2008 voor de BTW en Loonheffingen van de dames als blijkt dat men hier geen aangiftes voor heeft gedaan.

Tevens is men momenteel ook doende om ondernemingen en personen welke via internetsites hun diensten aanbieden en zo trachten aan het speurende oog van oom fiscus te ontsnappen eveneens aan een nadere kontrole en bezoek te onderwerpen.

Hiervoor heeft men binnen de belastingdienst een speciale task-force opgezet met de nodige kennis van zaken en speciale software om deze ondernemingen en personen in beeld te krijgen (letterlijk en figuurlijk dus in dit geval)

Inmiddels zingt het in de erotiekbranche rond dat de belastingdienst er inderdaad werk maakt van zijn eerder aangekondige voornemens dat men de nodige mankracht zal inzetten om de nog dwalende schapen onder de hoede van de fiscale herder te verkrijgen.

Een aantal personen en ondernemingen hebben inmiddels de eerste zure appels in de vorm van pittge naheffingen mogen ontvangen wegens het niet voldoen aan het opting-in systeem en voorwaardenpakket voor de erotiekbranche.

Daarnaast is het de verwachting dat de belastingdienst het aantal kontroles de komende maanden verder zal opvoeren.

 

Tevens heeft de staatsecretaris wetgeving omtrent de opting-in regeling voor de erotiekbranche gepubliceerd krachtens een besluit.

 

Voor degene die dit besluit die willen nalezen, het is met name te vinden op de site www.opting-in.info.

 

grz.

 

 

Ted Maton

www.belastingpapieren.nl.

www.erotiekbelastingen.nl

www.opting-in.info

Link naar reactie
 • 0

Zit je die hele verhalen te typen om te spammen of is het toeval dat men vanaf de genoemde site doorverwezen wordt naar je eigen site?

 

Ach, eens per kwartaal, en hij typt een hele tekst die niet overal wordt gepost (met google levert zoeken op tekstfragmenten niks op) dus beschouw het als nuttige informatie voor diegenen onder ons die in die branche werkzaam zijn. Andere posten toch ook wel 's hele verhandelingen over een of ander fiscaal onderwerp, om voor verdere toelichting naar een eigen site te verwijzen? Het was wat anders als dezelfde test op honderd verschillende forums te vinden was.

 

Ik vind het zeer nuttig want dan weet ik tenminste wat de ingangsdatum voor mijn, ehm, o pardon.

 

 

Link naar reactie
 • 2

De erotiekbranche is een gelegaliseerde bedrijfstak, en zijn er dus ondernemers die behoefte hebben aan specieke fiscale informatie voor hun branche.

En dat is een van de doelstellingen van dit forum, vandaar de dat deze informatie ook wordt gepost.

Beetje flauw de suggestie dat wij dit doen om in google een hoge ranking te krijgen, het is als een tekst ingevoerd en zoals de meeste weten doet google hier niets mee.

Zoals meerdere op dit forum trachten wij op deze wijze informatie te verstrekken over een bepaald onderwerp

en daar zijn toch degene die hun inkomsten verwerven in de erotiekbranche niet van uitgezonderd.

Op de bedoelde site kunnen ondernemers die hier de behoefte aan hebben centraal de nodige informatie vinden, en daar gaat het toch op op dit forum.

 

grz.

 

Ted Maton

 

www.belastingpapieren.nl.

www.erotiekbelastingen.nl

www.opting-in.info

Link naar reactie
 • 2

Thanks, helemaal mee eens, laten wij het informatief en vooral zakelijk houden, dat is de bedoeling van dit forum.

Voor bepaalde behoeftes zijn er genoeg andere sites te vinden, de insteek van de door ons verstrekte informatie is puur zakelijk bedoeld en voor een specifieke doelgroep van ondernemers en personen die dit op prijs stellen en hier mee eventueel de fiscale beoordeling en behandelwijze van hun branche makkelijker kunnen vinden.

 

grz.

 

 

Ted Maton

 

 

 

www.belastingpapieren.nl.

www.erotiekbelastingen.nl

www.opting-in.info

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  11 leden, 365 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...