• 0

Een idee...en toen?

Hallo allemaal,

 

Ik loop al ongeveer een jaar met een idee in mijn hoofd. In het begin gaf ik het niet veel aandacht maar de laatste tijd heb ik wat tijd gespendeert om te achterhalen of het iets is dat kan aanslaan. Voordat ik mijn conclusie trok heb ik de volgende punten onderzocht:

 

1: Bestaat het al?

Voor zover ik kon inzien, niet.

 

2: Doelgroep?

Vooral MKB en grotere bedrijven kunnen (en ik verwacht ook dat ze zullen) gebruik maken van het product. Mits betaalbaar, is het ook interessant voor de consument. Wereldwijd.

 

3: Is het het waard om een eigen bedrijf hiervoor te beginnen?

Nee. Het is een onderdeel van een groter netwerk aan producten. Als groenteboer ga je ook niet alleen spruitjes verkopen.

 

Er zijn nog meer punten maar deze zijn voor mij de belangrijkste tot dusver. Ik wil niet mijn eigen bedrijf beginnen maar zoek een bestaand bedrijf dat mijn idee op de markt kan brengen. Het is alleen een idee en ik heb deels de kennis ervoor om het te kunnen maken.

 

Kan iemand mij wat tips geven hoe ik nu verder kan. Waar kan ik heen met mijn idee? Zijn er aandachtspunten waar ik aan moet denken?

 

Groeten,

 

Gandalf.

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

Om even op punt drie in te haken. De groentenboer gaat niet alleen spruitjes verkopen... dat is waar, maar wie maakt de spruitjes? Er is een boer die hele hectares vol met spruiten heeft staan en daar weldegelijk zijn brood mee verdiend.

 

Als het een goed product is, zou je kunnen kijken om alles onder eigen naam te produceren. Zoek vervolgens een goede groothandel, leverancier, enz. die het door kan verkopen naar de winkels (wereldwijd?). Op deze manier hou je zelf zicht over de productie en je kan nog bepalen hoe je het in de markt wil zetten ook!

 

Een andere mogelijkheid is om het door een bestaand bedrijf te laten ontwikkelen en produceren. Voordeel is dat je er verder geen omkijken naar heb, maar je zal er ook minder aan verdienen. Daarnaast ben je ook je invloed kwijt, wat ik persoonlijk heel belangrijk zou vinden!

 

Succes

PERSOON

Leer alsof je eeuwig leeft, leef alsof het je laatste dag is!

Link naar reactie
  • 0

Bedankt Persoon voor je reactie.

 

Goed opgemerkt over de spruitjes.

 

Mijn voorkeur gaat uit naar de tweede mogelijkheid. Omdat voor het realiseren van het product teveel geinvesteerd moet worden. Ik heb het over massaproductie. Niet alleen geld maar tijd en ook moet ik mijn werk die ik nu heb opgeven. Al zou het geld er zijn, dan weet ik nog niet of ik dit zou willen ondernemen. Heb nu een goede baan en dat wil ik ook zo houden, het product zal alleen maar voor extra verdiensten zijn.

 

Maar goed, ik heb dus een bestaand bedrijf nodig. Hoe pak ik dit aan? Kan ik zo maar naar een bedrijf stappen en zeggen: "Hallo, ik heb een idee". Of moet dit via andere omwegen? Enige ervaring hiermee?

Link naar reactie
  • 0

Hoi Gandalf,

 

Ik weet even niet hoever je bent met het product. Is het alleen een idee of zijn de plannen al helemaal uitgewerkt? Is er al een test-serie geproduceerd en het marktonderzoek?

 

Hoe verder je in dit traject zit, hoe meer je eraan zal verdienen. Ook vind je eerder een bedrijf. Zeker in deze tijd zijn de bedrijven terughoudend om te investeren in een 'idee'.

 

In jou geval zou ik een ondernemingsplan gaan schrijven, hier komen alle onderdelen aan de beurt. Met zo'n plan kan je ook makkelijker naar ondernemingen stappen die het zouden willen produceren. Het geeft jezelf ook goed inzicht in de kansen van het product.

 

Persoon

Leer alsof je eeuwig leeft, leef alsof het je laatste dag is!

Link naar reactie
  • 0

Hoi Gandalf,

 

Goede vraag! Ik denk dat meer mensen niet goed weten hoe ze dit probleem moeten aan pakken.

 

Ik zou eerste twee zaken parallel doen:

- een business plan schrijven (voor aanwijzingen verwijs ik je naar mijn column elders op higherlevel.nl)

- een onderzoek doen naar bedrijven die mogelijkerwijs geïnteresseerd zijn in je idee. Ik stel voor je te beperken tot 3 of maximaal 4 bedrijven. Naast het vergaren van zoveel mogelijk informatie over elk bedrijf, moet je er achter zien te komen welke persoon binnen het bedrijf hierover een besluit kan nemen. Met deze persoon moet je een afspraak zien te maken. Dit kan je op twee manieren doen:

- kijk in je netwerk of iemand deze persoon kent en of die je bij hem kan introduceren

- stuur je executive summary op en bel een week later om een afspraak te maken.

 

Er zit wel een adder onder het gras: hoe voorkom je dat het bedrijf dat je benadert met je idee aan de haal gaat. Om achter te komen in hoeverre je je idee kunt beschermen stel ik voor dat je een advocaat benadert die gespecialiseert is in IPR (intellectual property rights of intellectueel eigendom).

 

Succes ermee!

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

Link naar reactie
  • 0

Even alle advies ter zijde, je zult hoe dan ook redelijk wat bloed zweet en tranen in dit avontuur moeten steken voordat je van "Gandalf the Grey" in "Gandalf the incredibly rich" verandert.

 

Het idee is niet zo moeilijk, het uitvoeren van het idee, daar zit alle risico en het harde werk. Je idee moet wel ongelofelijk goed zijn wil je daar gemakkelijk geld mee los toveren.

HL-er van het eerste uur (& proud of it)

follow me on twitter http://www.twitter.com/dhettema

fuk spelvouten

Link naar reactie
  • 0

Persoon: Het is op een papier uitgewerkt idee maar nog geen ondernemersplan. Dit moet nog.

 

Ties: Bedankt voor je reactie. Het heeft me wat inzicht gegeven op welke dingen ik kan doen en in welke volgorde. Inderdaad is het zo dat het bedrijf met het idee aan de haal kan gaan. Van een IPR had ik nog niet gehoord. Is dat net zo iets als een octrooi?

 

Zrski: Ik moet inderdaad wel wat zweten maar probeer dat dus zo veel mogelijk te beperken ;)

 

 

Link naar reactie
  • 0

Voordat je naar een bedrijf stap is het misschien goed om wat tijd, energie en geld te spenderen aan een werkende (demo / beta) versie van hetgeen je wilt laten produceren.

 

Voor de inkomsten zijn er verschillende mogelijkheden:

1: verkoop via distrubiteur, jij ontvangt een % van de omzet

2: uitlicenceren van de IPR

3: verkoop van IPR

 

Let wel op dat het aanvragen van IPR (patenten en octrooien) een tijdrovende en kostbare aangelegenheid is. Als je een octrooi in Nederland aanvraagt, komt dit in aanmerking voor een Europees octrooi (landen welke het verdrag van Parijs hebben ondertekend). Dit betekend dat je voor de overige contineten geen bescherming hebt op basis van het Europese onctrooirecht. Je hebt volgens mij een jaar de tijd om een octrooi in andere landen aan te vragen voordat derden jouw octrooi kunnen claimen. Je meldt dat het product nog niet bestaat. Voor de aanvraag van IPR is van belang of er al eerder over is gepubliceerd (intern en extern). Indien een onderneming kan aantonen dat zij voordat jouw IPR werd ingediend al over dit onderwerp een publicatie hebben geschreven, is het IPR van hen. IPR geldt voor een periode van 20 jaar en kost jaarlijk wat geld om het IPR te onderhouden. Indien je het geld te laat overmaakt, ben je jouw IPR kwijt. Een andere mogelijkheid is auteursrecht. Dit recht geldt in beginsel 50 jaar en is wereldwijd beschermd.

Voor meer informatie over IPR kan je contact opnemen met gespecialiseerde advocatenbureau's.

 

Arjan Brienen

Senior Associate

First Dutch Capital

Link naar reactie
  • 0

Dag mensen,

 

Ik heb mijn idee in het kort voor gelegd bij een instantie die gespecialiseerd is het op het markt brengen van uitvindingen. Kreeg een reactie dat zij zeer geinteresseerd zijn in het idee en vragen om een wat uitgebreidere beschrijving van het product met als het kan tekeningen etc. Aangezien ik geen octrooi of iets dergelijk heb vraag ik me af hoever ik hierin kan gaan. Moet ik nu eerst een advocaat onder de arm nemen en eerst zorgen dat ik een IPR bezit of moet ik er voor gaan?

 

Graag uw bevindingen

Link naar reactie
  • 0

Eerste vraag is: "wat zegt je gutfeeling?"

 

Je kan natuurlijk met advocaten en dergelijke gaan werken, maar daar zitten veel kosten aan verbonden. In [iurl=https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=26]I.E. forum[/iurl] zijn dit soort onderwerpen wel vaker besproken. Misschien heb je daar wat aan?

HL-er van het eerste uur (& proud of it)

follow me on twitter http://www.twitter.com/dhettema

fuk spelvouten

Link naar reactie
  • 0

Mijn gutfeeling zegt eigenlijk dat ik in bezit moet zijn van een IPR. Maar dit gaat nu inderdaad veel geld en tijd kosten voordat ik het rond heb gekregen.

 

Ik moet maar even speuren in het forum en proberen wat meer achtergrond informatie zien te verkrijgen over de instelling.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Tja, bij uitvindingen is het volgens mij inderdaad wat anders dan bij businessideeën.

 

Een non-disclosure-agreement (ik kan niet geloven dat ik dit zeg, want ik ben absoluut geen fan van die dingen) zou je mogelijk kunnen helpen. Alhoewel ik niet overtuigd ben van de juridische waarde/kracht van een dergelijk document.

 

Compleet het achterste van je tong laten zien lijkt me echter in jouw geval ook niet wijs, wat heb je dan namelijk nog om te verkopen?

HL-er van het eerste uur (& proud of it)

follow me on twitter http://www.twitter.com/dhettema

fuk spelvouten

Link naar reactie
  • 0

 

Een non-disclosure-agreement (ik kan niet geloven dat ik dit zeg, want ik ben absoluut geen fan van die dingen) zou je mogelijk kunnen helpen.

 

 

nut.gif IK VAL VAN MIJN STOEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nut.gif

 

Dat ik dat bij een post van jou moet lezen had ik nooit verwacht! Maar goed, je plaatst er meteen een kanttekening bij. Voor een deel kan ik me daar wel in vinden, want 100% garantie geeft een NDA nooit. Maar als het als barrière werkt om de andere partij nog eens na te laten denken, heb je dát in elk geval bereikt.

 

Ik ben het verder met de andere reacties eens, dat je voorlopig niet teveel (onbeschermd) prijsgeeft van je plannen. Je zult inderdaad in je idee moeten investeren, en daar bedoel ik zeker niet alleen financieel mee!! Tijd is ook investeren!!

 

Verder is het belangrijk om realistisch te blijven. Je idee kan nog zo goed zijn, en de uitwerking nog beter, maar als de markt (de klanten dus) er niet aan willen om wat voor reden dan ook, dan blijft het een mooi idee en niets meer. Reken jezelf niet rijk voordat je keiharde afspraken en garanties hebt!!

 

Verder kan ik je alleen maar succes en wijsheid toewensen!!

 

Rob.

CAD-ondersteuning PLUS??

www.iarf.nl

mail of bel gerust!

Uitgebreid profiel: http://www.linkedin.com/in/robfroeling

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 181 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.