Jump to content
Bastiaan de Vrij
Verberg

Kosten gas, water en licht in Horeca zaak

vraag

Tijdens het schrijven van een business plan loop ik tegen het punt aan dat ik een schatting moet maken van te verwachte kosten van gas, water en licht.

 

Ons plan licht erg dicht tegen een concept als VaPiano aan. Een fast service restaurant waar zo´n 250 gasten per dag worden verwacht en het pand heeft een oppervlakte van 350m2. Weet iemand misschien hoeveel kosten we ongeveer kunnen verwachten?

 

Alvast bedankt

Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Beste Bastiaan,

 

VaPiano vind ik een mooi voorbeeld van een kansrijk horecaconcept: trendy en tegelijk tijdloos! Een vergelijkbaar concept is Julia’s van Servex/NS.

 

Natuurlijk is de omvang van deze kosten ook afhankelijk van de gekozen bedrijfsformule. Bij een fastservice concept zijn de energiekosten relatief hoger, bijvoorbeeld vanwege de benodigde grote capaciteit aan koel- en vriesapparatuur en gebruik van bijvoorbeeld frituur/bakwand, ovens/steamers en afzuiging. Het beoogde Italiaanse concept is geen standaard fastservice formule, maar in de prognoses zou ik wel met de cijfers van die categorie bedrijven rekenen.

 

In de exploitatie/kostenprognose in jouw businessplan kun je alle huisvestingskosten die je naast de huurlasten hebt (behalve energie ook belastingen, precario. e.d.) uitdrukken in een percentage van de omzet. Je ziet dan de onderlinge verhoudingen tussen alle kosten in een totaalplaatje. Op de site van het bedrijfschap horeca en catering vind je kengetallen die je daarbij kunt gebruiken: http://www.kenniscentrumhoreca.nl/Tools/Bedrijfsvergelijking/BedrijfsvergelijkingLight.aspx

 

Je kunt daar ook informatie vinden die je een globale indicatie geeft van je omzetcapaciteit. Bij een horecabedrijf met 350 m2 oppervlakte zal de verkoopruimte waarschijnlijk op zo’n 220 m2 liggen. De gemiddelde omzet voor een fastservice bedrijf in die categorie is volgens het bedrijfsschap € 5500 per m2, maar ik denk dat dit voor jouw concept toch lager ligt. Ook kun je kijken naar de gemiddelde besteding per gast. Deze zal uitkomen op een bedrag ergens tussen die in de fastservice sector en in Italiaanse restaurants, je kunt dan bijvoorbeeld uitgaan van een besteding per gast per bezoek van zo’n € 11,-. Jouw inschatting van 250 klanten per dag komt met 365 openingsdagen op jaarbasis uit op 91.250. De te behalen omzet is dan ruim € 1.000.000,-. Het kostenpercentage voor overige huisvestingskosten ligt daarbij tussen de 4 en 7 % van de omzet.

 

Als je een betrouwbare totale kostenprognose wilt opstellen voor je bedrijf zou ik zoveel mogelijk van de cijfers van de brancheorganisaties uitgaan. Ook bij een evt. financieringsaanvraag is het gebruik van dit soort kengetallen zeker aan te raden. Succes met de uitwerking van je plannen.

 

Paul

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Paul,

 

Bedankt voor de hulp. We zijn nu druk bezig met alles te vergelijken met soort gelijke concepten. Ik zag toevallig afgelopen week Julia's op Leiden, wat ook een erg mooi concept is. Wij willen vooral met houtskool grillen gaan werken dus qua dat opzicht zullen we in de energie kosten wel iets lager zitten. Maar desondanks komen we toch aardig hoog uit in onze verwachtingen.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 271 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept