Jump to content
quirien
Verberg

minderheidsaandeelhouder bestaand BV

vraag

Hallo ik heb zeer zorgvuldig de bestaande artikelen gelezen op dit forum. Het heeft mij al ver gebracht in mijn denkrichtingen. Ik ben momenteel in gesprek om bij een bestaand bedrijf toe te treden als algemeen directeur. Het bedrijf is een BV en onderdeel van een holding. Het bedrijf draait goed. De huidige eigenaren zien in mij de persoon om het bedrijf verder te laten groeien. Ik heb aangegeven naast de dagelijkse leiding ook graag aandeelhouder te willen worden van dit groeibedrijf. De huidige eigenaren hebben een voorstel neergelegd om maximaal 20% van de aandelen over te nemen tegen een multiplier van 5. Kijkend naar de verschillende discussies op het forum twijfel ik aan het verkrijgen van 20% tegen relatief een marktconforme multiplier. redenen: 1. ik blijf minderheidsaandeelhouder met alle consequenties, 2. betaal relatief een hoge multiplier met een gepaard gaande waardering (maw ik mis een toetredingsbonus), etc

Nu wil ik mij op een andere denkrichting orienteren, als ik toch minderheidsaandeelhouder blijf waarom dan niet een belang proberen te krijgen van 4,99% tegen nominale waarde of zo mogelijk omniet en daarnaast een marktconforme salaris of management fee. Reden is dat het bedrijf nu al zeer winstgevend is en dus een groot bedrag aan kapitaal vereist is. De opportunity kosten (rendement) van dit kapitaal gepaard met de belasting van dividend en zo mogelijk waardewinsten bij verkoop kunnen wel eens niet opwegen tegen het risico. Een aantal vragen:

1. Klopt het dat ik in dit scenario dan de aandelen in prive kan nemen (in plaats van in mijn eigen BV), en de toekomstige winst dan alleen belast wordt in box 3. Wat gebeurt er dan fiscaal bij een dividenuitkering?

2. wanneer je aandelen in prive houdt kan je dan vanuit je BV middels een management fee werken voor de bewuste BV? Ik ga hier dan fulltime voor werken, kan dit fiscaal gezien of wordt dit gezien als verkapte loondienst

3. is 25% het tarief zowel voor dividend als voor waardewinst wanneer geld vanuit de Holding BV naar prive wordt gebracht?

4. wat zijn de risico's van aandelen in prive houden?

 

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Dag Quirien

 

Aandeelhouder worden voor 4,99% zorgt dat die aandelen tegen marktwaarde in box 3 belast worden. De werkelijke opbrengsten uit die aandelen zijn niet relevant.

 

 

[*]Dividenduitkeringen zijn dan belastingvrij.

[*]Geen gebruikelijk loon

[*]Geen mogelijkheid tot managementfee, maar gewone dienstbetrekking met salaris en premieplicht

[*]Geen 25% heffing op waardewinst aandelen (immers, dat speelt alleen in box 2 en bij 4,99% gaat het om box 3)

[*]

 

groet

Joost


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hoi Joost

 

Dank dat je wilde reageren, ik had al veel artikelen van je door genomen. Hoe wordt de marktwaarde vastgesteld, het gaat hier om een BV, wie bepaalt daarvan de marktwaarde en hoe gebeurt dit?

Wat versta je onder geen gebruikelijk loon?

Wat zijn de nadelen van aandelen in prive?

Je antwoord doornemend krijg ik de indruk dat dit dus tot een reele mogelijkheid kan behoren. Welke nadelen zie je afgezien van de flexibiliteit van een management fee?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

De marktwaarde kan op veel manieren. De fiscus hanteert doorgaans de DCF methode. Daarover heeft Ruben vd Oord een aantal leerzame columns geschreven:

 

 

https://www.higherlevel.nl/extra/columns/view/122

https://www.higherlevel.nl/extra/columns/view/126

https://www.higherlevel.nl/extra/columns/view/159

 

 

Over het gebruikelijk loon (wat bij 4,99% dus niet van toepassing is) heb ik een column geschreven:

 

 

https://www.higherlevel.nl/extra/columns/view/261

 

 

Nadelen aan aandelen in privé houden bij een dergelijk klein belang zijn er vrijwel niet. Voor de hand liggend is dat je stem minder zwaar weegt en je dividenden lager zijn en de winst bij verkoop van de aandelen lager is. Zonder eigen holding BV mis je tot slot nog wat opties als 'spelen met je salaris, dividend (binnen fiscale kaders), pensioen in eigen beheer.

 

groet

Joost


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 67 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept