Jump to content
mbruijn
Verberg

Verpanden van debiteuren

vraag

Goedemiddag allen,

 

Na lang zoeken en leuren met ondernemingsplan, jaarcijfers langs banken heb ik eindelijk een particuliere financier gevonden die tegen schappelijke voorwaarden een lening wil verstrekken voor werkkapitaal. Aangezien ik geen eigen pand,auto, huis, etc heb wil de geldschieter een zekerheid in de vorm van een pandrecht op de debiteuren. Mijn inziens een schappelijke eis/wens. Nu ben ik even aan het kijken hoe dit juridisch in elkaar steekt en hoe dit in de overeenkomst gezet kan worden, maar ik kom zelf nog niet echt verder. Juridische kennis is er, ik werk zelf op een advocatenkantoor, maar niet volledig op dit gebied. Daarbij zou ik ook graag een second opinion willen.

 

Hoe kijk je tegen verpanding van debiteuren aan?

Wat zijn valkuilen?

Hoe hiermee om te gaan in de geldleningsovk?

Verdere tips zijn ook welkom.

 

BVD

Marc

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Wat is het nut om de verpanding aan te geven op de facturen? Klanten die er geen verstand van hebben, zullen dit waarschijnlijk niet begrijpen en wellicht schrikken?

 

Pandlijsten laten registreren bij de BD had ik inderdaad al gevonden. Wat is daar een goede termijn voor? Iedere maand, 2 maanden of per kwartaal?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ja, dat begrijp ik, maar wat is hier dan het nut van, behalve dat ik aan mijn klanten kenbaar maak dat ik een lening heb afgesloten. Iets dat voor velen beangstigend kan zijn. Wellicht dat ze denken dat ik het hoofd niet boven water kan houden en besluiten mij uit het assortiment te gooien. Lijkt mij persoonlijk niet handig.

 

Daarbij is een vuistpandrecht niet het geval als ik mijn fiets verpand en deze bij de pandnemer in houderschap geef? Betreft het hier niet openbaar pandrecht?

 

Voordeel voor de pandnemer is, is dat deze bij een eventueel faillissement zijn pandrecht niet expliciet kenbaar hoeft te maken bij de curator, omdat dit al is gedaan op de factuur.

 

Zijn er wellicht bezoekers die hier ervaring mee hebben? Ik heb het idee dat ik nu iets heel ongebruikelijks wil doen.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Verpanding van debiteuren, voorraden, inventaris is een heel gebruikelijke zekerheid bij financiering.

 

 

Als jij het pandrecht op jouw debiteuren geeft, zal jij er in de dagelijkse gang van zaken binnen jouw bedrijf weinig van merken, behalve dat je normaliter maandelijks een opgave van de openstaande debiteuren zal moeten verstrekken. Zolang aan alle betalingsverplichtingen uit hoofde van de kredietovereenkomst wordt voldaan zullen ook jouw debiteuren en geen weet van hebben.

 

Een financier zal als zekerheid inderdaad pandrecht van huidige en toekomstige debiteuren kunnen vragen. In de overeenkomst zal dan ook staan dat periodiek (maandelijks) een complete opgave van alle openstaande debiteuren met naam,adres,factuurnr,factuurbedrag ingeleverd zal moeten worden. De financier zal deze opgave bij de fiscus registreren om vervolgens die lijst te archiveren voor "slechte tijden". dat registreren zal hij doen om in "lastige tijden" aan te kunnen tonen dat het pandrecht al langere tijd bestaat.

 

Indien de financiering niet terugbetaald wordt kan de financier beroep doen op dat pandrecht en zal direct alle debiteuren aanschrijven en daarbij aangeven dat pandrecht bestaat en dat op grond daarvan ook aangeven hoe rechtsgeldig betaald kan worden.

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 36 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept