Jump to content
Jeroen Bakker
Verberg

Non Disclosure Agreements

vraag

Al enige tijd werk ik aan verschillende plannen, de een wat serieuzer en met meer potentie dan de andere. Daarbij werk ik vaak samen met mensen uit mijn vrienden- en klantenkrijng die ik ken en vertrouw. Ik denk ook mee over hun ideeën, dus de verstandhouding is heel duidelijk en vertrouwd.

 

Wat nu als ik op het eerste gezicht kansvolle, uitgewerkte plannen voor wil leggen aan mensen die ik minder of niet goed ken? Heeft er iemand ervaring met Non Disclosure Agreements (of andere vormen van verboden op bekendmaking/non-competitie)? En dan niet zozeer de inhoud, maar het gebruik ervan.

 

Ik las namelijk dat veel (grote) bedrijven bij voorbaat zoiets al niet willen tekenen, omdat men rekening houdt met het feit dat men zelf ook dingen in ontwikkeling heeft, die wel eens overeen zouden kunnen komen met de gepresenteerde plannen. Om te voorkomen dat men (onterecht) aangeklaagd zou worden weigert men dus te tekenen.

Link to post
Share on other sites

15 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Hallo Decorum,

 

Ik denk dat je bij heel veel mensen terecht kunt, binnen dit forum.

Ik zou je nog willen wijzen op de thread; idee verkopen of ondernemen. Hier komt hetzelfde vraagstuk aan de orde. O.a; waar je terecht kunt, b.v. bij Dreamstart, Syntens etc. zij hebben ook zwijgplicht en kunnen je vast helpen.

Maar ook bij een aantal actieve forumleden kun je terecht voor vragen.

 

Succes!

Greetz,

Tirza


Follow your dream, Feel the fear and do it anyway

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik las namelijk dat veel (grote) bedrijven bij voorbaat zoiets al niet willen tekenen, omdat men rekening houdt met het feit dat men zelf ook dingen in ontwikkeling heeft, die wel eens overeen zouden kunnen komen

De genoemde bedrijven door Tirza kunnen je inderdaad adviseren hierin.

 

Maar ... bij "concurrerende" bedrijven hoeft het op zich geen geen probleem te zijn bij ondertekening. Als ze geïnteresseerd zijn in je plannen en er is overlap, dan moet onderzocht worden of die ideeën ook daadwerkelijk "leven" bij dit bedrijf op het moment dat je daar je plannen bespreek. Vervolgens kun je dan een "bijgesteld" DNA opgestelen. Dit kun je het beste doen met een jurist die er verstand van heeft lijkt mij.

Want ... grote bedrijven zeggen veel, maar kunnen dus ook gevaarlijk zijn met het "overnemen" van je ideeën. Kortom: eerst bewijzen (laten zien) en dan gewijzigd DNA ondertekenen?


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Kun je het voorbeeld niet hier plaatsen?

Dan kan iedereen aan-/opmerkingen hebben en wellicht de NDA nog interessanter maken? Of gewoon direct gebruiken.

Offeh ... is dat geen goed plan?


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik heb het geprobeerd hier te plaatsen maar dan krijg ik heel veel van ditsoort tekens (vanwege veel interpunctie): 8230;………

 

Ook geprobeerd het als doc bij te voegen maar bestand is daarvoor schijnbaar te groot. Dus ik stel voor dat als iemand interesse heeft dat hij mij kan mailen op info@g74.nl Zo kan ik ook gelijk in contact komen met de mensen met ideeen en aangezien mijn business daar op draait is dat des te interessant voor mij. Dus ik wacht op jullie reacties.

 

Mvg, Jornt

Gforce74

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik heb gereageerd! Ontvang het graag per e-mail.

Dan kunnen we hier on line vragen stellen en het NDA-tje overnemen of laten veranderen door jou!?!


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Nieuwe ideeen zijn bijna nooit uniek. Meestal heeft iemand anders het idee al gehad of soms zijn meerdere mensen er tegelijk mee bezig. Of een idee een succes wordt blijft voor meer dan 50% afhangen van de persoon achter de ondernemer in combinatie met de markt en concurrentiepositie.

 

Het bang zijn dat anderen je ideeen stelen als je ze deelt is een bekend probleem bij veel ondernemers. In de praktijk valt het echter mee en kan elke feedback die je krijgt gebruikt worden om je plannen te verbeteren.

 

Er zijn bepaalde Venture Capitalists die NDA's weigeren te tekenen onder het motto dat dit teveel tijd kost of dat het geen zin heeft om ze te tekenen omdat er bijna nooit een uniek idee wordt gesubmit.

 

Het beste advies dat ik kan geven is om geen zaken te doen met Venture Capitalists die geen NDA willen ondertekenen. Niet dat ze niet direct te vertrouwen zijn, maar meer uit het respect dat men dient te tonen richting de ondernemer en een stukje professionaliteit dan een Venture Capitalist dient uit te dragen. Het moet immers een partner worden in de groei van je bedrijf!

 

Wat een bekend gebruik is, is om een management summary van 1 a4 op te sturen naar de Venture Capitalist waarin globaal heb business plan wordt samengevat. Op basis van een goede management summary kan een Venture Capitalist inschatten of men meer tijd wil investeren in het doornemen van het business plan zelf. Pas nadat deze interesse is geuit en voordat je het business plan inzichtelijk maakt zorg je dat de NDA door de Venture Capitalist wordt geaccepteerd.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

hehe, hij was lekker kort door de bocht he ;)

 

Ik kan me heel goed voorstellen waarvoor je een NDA wil laten tekenen, je bent enthousiast over je idee en je wilt dat met man en macht beschermen.

 

Soms zal het ook wel je enige mogelijkheid zijn om je een beetje veilig te voelen. Zeker in het geval van een forum als higherlevel, waarin je je inschatting van de persoon achter de tekst moet maken zonder dat je hem/haar ooit hebt gezien.

 

Als ik echter een gesprek met bijvoorbeeld een investeerder heb, dan is mijn persoonlijk gevoel erg belangrijk. Als ik ergens het idee heb dat ik hem/haar niet kan vertrouwen, dan zal ik waarschijnlijk ook geen zaken met hem/haar doen.

 

In het eerste gesprek moet je nooit het achterste van je tong laten zien (heb ik geleerd door het eerst fout te doen). Zodra je een idee krijgt met wie je zaken doet, dan kan je zelf besluiten of je informatie met hem/haar wilt delen. Een NDA of niet, het gaat uiteindelijk om wederzijds vertrouwen.

 

Als iemand van plan is om je idee te pikken, dan zal een NDA waarschijnlijk niet zo veel afschrikken... Je bevind je dan immers al in een "relatie" met een boef...

 

Ik kan me dus niet veel voorstellen bij het nut van een NDA mocht alles fout gaan. Je komt in een welles nietes situatie terecht en vaak is de NDA te algemeen om echt waarde te hebben.


HL-er van het eerste uur (& proud of it)

follow me on twitter http://www.twitter.com/dhettema

fuk spelvouten

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Guest Arjan

Een NDA is meer een teken van goede wil dan een hard juridisch document. Het is moeilijk aan te geven of de tegenpartij daadwerkelijk gebruik heeft gemaakt van vertrouwelijk informatie.

VC's welke aangeven geen NDA te tekenen doen dit vanuit praktische overwegingen. Grote fondsen ontvangen jaarlijks honderden investeringsmemoranda, het ondertekenen van een NDA is vanuit administratief oogpunt een zware belasting. Dit wil niet zeggen dat de informatie niet vertrouwelijk wordt behandeld. Grotere fondsen als Gilde, Residex, NOM, etc zijn altijd bereidt te tekenen.

 

Het sjabloon mist een boetbeding en looptijd.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Is er dan helemaal niets anders dat je beschermt als je naar een bedrijf toestapt of ze het wat vinden dan je eigen instinct?

 

Ik sta op dit moment op het punt om met een idee naar een aantal bedrijven toe te stappen of ze er wat in zien, verder willen ontwikkelen of wat dan ook. Dan moet je toch iets of niet?

 

Mijn instinct zegt me dat het zeker tricky wordt als je iets bedacht hebt wat aansluit bij de productlijn van dat bedrijf. Wel lastig, want dat zijn waarschijnlijk de bedrijven die er op de kortste termijn iets aan hebben...

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Nou, niet echt nee volgens mij... Mij hou er rekening mee dat als je product erg complex is, of drastische veranderingen in bedrijfscultuur met zich meebrengt, dat de kans op jatten erg klein is.

 

Het stelen van een idee is niet zo simpel, als je het gestolen hebt moet je het ook nog succesvol gaan maken... Het gros van de mensen heeft daar geen tijd voor.

 

Als het er precies in past, dan kan het tricky zijn... Je zou een advocaat ofzo mee kunnen nemen, iemand van een officieel buro notulen laten maken? Maareh, je tegen partij zal waarschijnlijk iets denken als: "zoals de waard is..."


HL-er van het eerste uur (& proud of it)

follow me on twitter http://www.twitter.com/dhettema

fuk spelvouten

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste allemaal,

 

Voor mijn bijdrage over dit onderwerp verwijs ik naar de andere rubriek "voorbeeld geheimhoudinsgverklaring". Het lijkt mij verstandig -Zrski- om beide rubrieken samne te lezen/voegen.

 

Lawman

 

(Edit Decorum: ik heb een link in je bericht geplaatst Lawman, zodat iedereen het andere topic direct kan vinden)


Lawman

Ondernemingsrechtadviseur

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 19 leden online en 256 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept