• 0

Fiscaal- stakingswinst en art. 3.64 Wet IB 2001

Beste mensen,

 

Ik heb mij sinds vandaag geregistreerd op Higherlevel. Ik heb al vaker jullie forums gelezen en vind het een geweldige website, daarom heb ik me geregistreerd, zodat ik ook mee kan praten met jullie. Ik zou eigenlijk direct al gebruik willen maken van jullie expertise...als dat mag?

 

Mijn man en zijn broer hebben een aantal jaren een v.o.f. voor beide 50%. Mijn zwager heeft zich laten uitkopen door mij en start eigenlijk vanaf het stakingsmoment voor hem een nieuwe onderneming van het ontvangen bedrag van mij.

 

In de uittredings- en toetredingsovereenkomst zijn we overeengekomen dat mijn man en ik 50% meebetalen aan de fiscale vordering die ontstaat na de staking in het 1e jaar. Voor mij nu de kunst om de fiscale claim i.i.g. uit te stellen. Nu heb ik bedacht om hem te laten opteren voor de regeling van art. 3.64 Wet IB 2001. In de overdracht van zijn 50% aandeel in de v.o.f. is tevens vastgoed inbegrepen met een stille reserve van 65K. De overnameprijs is 35K hoger dan het zichtbaar eigen vermogen (zonder de FOR) van 70K van de uittredende broer op de balans. Tevens is er sprake van 5K FOR. Dus overnameprijs is 105K

 

Nu is mijn vraag: waar bestaat de stakingswinst uit?

Naar mijn idee:

- stille reserves 65K

- vrijval FOR 5K

is 70 K

 

Maar ik zit te twijfelen of je ook nog wat moet doen met het verschil van de overnameprijs 105K -/- zichtbaar EV 70K is 35K. Moet je deze 35K in de stakingswinst meenemen als goodwill, zodat de stakingswinst 105K wordt?

 

Vervolgvraag:

stel stakingswinst 70K, dan belastbare stakingswinst 57.970. opteren voor art. 3.64 Wet IB 2001 ->

Welk deel kan voor de conserverende aanslag gelden, wanneer niet het volledige bedrag direct wordt geinvesteerd in de nieuwe onderneming? Er zal een deel van het ontvangen bedrag op de zakelijke bankrekening worden aangehouden om op die manier wat liquide reserves aan te houden. Van de 105K wordt circa 50K direct geinvesteerd in bedrijfsmiddelen en circa 20 K in voorraad. Er wordt eerst geen pand aangekocht, maar er wordt een pand gehuurd. (terwijl in de uittredende v.o.f. wel een pand aanwezig was).

 

En de vervolgvraag is eigenlijk hetzelfde wanneer het antwoord geldt dat de stakingswinst incl. goodwill is, dus 105K, belastbare stakingswinst is dan: 88.770 euro.

 

Volgens lid 1 van art. 3.64 blijkt dat de stakingswinst ‘die toe te rekenen aan bedrijfsmiddelen en herinvesteringsreserves, kan worden doorgeschoven. Deze formulering duidt erop dat in sommige gevallen niet de gehele stakingswinst kan worden doorgeschoven, maar, zo blijkt ook uit de wetsgeschiedenis, alleen die welke betrekking heeft op de vervreemding van bedrijfsmiddelen, dus op stille reserves in bedrijfsmiddelen en op de vrijval van herinvesteringsreserve. Een stille reserve op voorraden kan dus niet worden doorgeschoven en de vrijval van andere fiscale reserves, bijvoorbeeld de FOR, wordt evenmin gefacilieerd.

 

Dat betekent i.i.g. naar mijn idee dat de FOR ad 5K sowiso afgerekend moet worden (mits de FOR niet omgezet wordt).

 

Alleen mijn vraag wat te doen met de goodwill ad 35K???

 

Het is wel een uitgebreide vraag geworden, maar ik heb geprobeerd om het zo goed mogelijk geformuleerd te hebben en ik zie jullie reacties heel graag tegemoet!

 

Alvast bedankt! groetjes, Sanne

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

3 antwoorden op deze vraag

  • 0

Val jij even met de deur in huis... ;-) Welkom, zou ik zeggen.

 

Je stelt nogal wat vragen, ik weet niet of ik ze allemaal kan beantwoorden, en als het gaat om een belastingclaim over pakweg een ton, moet je je ook afvragen of je genoegen neemt met het advies van een paar goedbedoelende forumdeelnemers. Maar dat is aan jou.

 

Allereerst de vraag: kan het nog anders? Zoals je waarschijnlijk wel weet biedt de wet IB bijvoorbeeld mogelijkheden als een onderneming overgenomen wordt door iemand die drie jaar als medevennoot of medewerker heeft gefungeerd. Ik zeg niet dat je dat moet doen, ik vraag of het nog mogelijk is om een ander pad in te slaan, of dat dit de manier is waarop het moet gaan. Andere mensen die je van advies willen voorzien kunnen daar wat aan hebben.

 

Stakingswinst is volgens de wet de winst behaald 'met of bij de staking'. De winst die met]/i] de staking behaald wordt, dat zijn de stille reserves die vrijkomen en de goodwill. De winst die bij de staking behaald wordt gaat over het vrijvallen van fiscale reserves, zoals de FOR.

 

Als ik je verhaal zo lees, denk ik dat je misschien makkelijker uit kan zijn als je eerst je zwager laat uittreden uit de VOF die hij had met zijn broer-jouw-man. Als die onderneming langer dan drie jaar bestond, kunnen ze er voor kiezen om dat 'geruisloos' te laten doen volgens mij (art. 3.63). Uiteraard krijgt je zwager een zak met geld mee, in ruil daarvoor laat hij activa en passiva achter, en het verschil daartussen is de stakingswinst. Of zijn FOR per se vrij moet vallen, dat weet ik niet zeker, hij blijft immers ib-ondernemer.

Vervolgens (een dag later, een maand later, of twee weken ervoor), treedt jij toe tot de VOF/eenmanszaak van je man. Wellicht breng jij een zak met geld mee om jezelf in te kopen, in dat geval zou je man stakingswinst genieten (ook al staakt hij niet), als jij meer inlegt dan de waarde van je het vermogensdeel wat je koopt. Omdat het wellicht lood om oud ijzer is wie de komende jaren welk winstdeel krijgt, zou je er ook voor kunnen kiezen om geen zak met geld in te brengen, maar de eerste paar jaar een lager winstdeel (bijvoorbeeld in jaar 1 20% van de winst, in jaar 2 30% en zo naar 50% toegroeien.

 

Dat zou een mogelijkheid kunnen zijn om de stakingswinst te beperken tot slechts het bedrag aan goodwill wat je zwager meekrijgt.

 

 

Ik krijg in je verhaal geen goed beeld over wat je zwager nu precies gaat achterlaten voor die 105.000 euro.

Ook krijg ik de indruk dat je er vanuitgaat dat de FOR automatisch tot de overnameprijs behoort, ik weet niet of ik het daar mee eens ben.

 

Lange vraag, lang antwoord, de kern: vertel meer!

 

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Moet je deze 35K in de stakingswinst meenemen als goodwill, zodat de stakingswinst 105K wordt?

 

 

Alleen mijn vraag wat te doen met de goodwill ad 35K???

 

Dag Sanne

 

Het gaat inderdaad om die 35K goodwill. Dat je de MKB winstvrijstelling en de stakingsaftrek meerekent in je vraag doet voor art. 3.64 niet terzake. Die ziet op de gehele stakingswinst, dus ook de 35K goodwill.

 

Probleem is echter dat de stakingswinst ingezet moet worden binnen 12 maanden na staking in het nieuwe bedrijf voor investeringen (niet noodzakelijk hetzelfde als waarmee de stakingswinst behaald is). Een financiële buffer aanhouden kwalificeert dus niet. Op verzoek van de belastingplichtige kan de termijn opgerekt worden als daartoe bijzonder omstandigheden zijn. Kun je niets in die richting vinden?

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Hoi Joost en Marcel,

 

Allereerst al bedankt voor jullie antwoorden. Duidelijk voor mij is nu iig dat de goodwill wel meegerekend moet worden, naast de stille reserves voor de berekening van de stakingswinst.

 

@Marcel: ik ben me ervan bewust dat art. 3.63 misschien een optie zou kunnen zijn, maar het zou iig geen optie zijn om het direct van de broer naar mij te doen, want ik ben geen mede-ondernemer geweest of werknemer de afgelopen 36 maanden. We hebben ook gekeken of het een optie zou kunnen zijn om het eerst naar mijn man te laten gaan via art. 3.63 en dan dat ik erbij inkom, maar dan zouden we twee keer de panden moeten laten overschrijven (het zijn 2 panden namelijk) en de bank wilde de financiering alleen verstrekken aan mijn partner en mij, omdat ze daar meer vertrouwen in hebben, dan mijn partner alleen.

 

Mijn zwager laat achter: 50% (is zijn deel) van de v.o.f. Hierin zit vaste activa, voorraden, debiteuren, met daartegenover een hypothecaire lening en crediteuren. Hij wordt onslagen van de hypotheekvordering.

 

@ Joost, zou investering in voorraad ook voldoen? we zitten namelijk indezelfde branche en wij hebben meer dan 100K voorraad, dus mijn zwager zou evt voorraad van ons kunnen kopen en wanneer wij het nodig hebben, dat we het weer kopen.

Zou dit wat zijn?

 

Wat bedoel je met art.3.64 ziet op de gehele stakingswinst, dus niet de belastbare stakingswinst? Dan zou dus betekenen dat alleen wanneer hij direct afrekend dat de stakingsaftrek en MKB vrijstelling in mindering wordt gebracht, dus pas op het moment wanneer de conserverende aanslag betaald moet worden?

Vraag: conserverende aanslag --> geldt de uitstel voor één jaar of tot het moment dat mijn zwager uiteindelijk zou staken?

 

Als laatst voor nu: als hij opteert voor art 3.64 dan staakt hij toch in principe en betekent dat dat ik de goodwil kan activeren? Zodat ik over die 35K kan gaan afschrijven? Kan ik als overnemende partij ook nog iets met de stille reserves doen? Je zou dan wel een hele rare verhouding krijgen op de vennootschappelijke balans, want mijn partner gaat met de boekwaarden verder, dus voor de panden zou dan gelden 50% van de boekwaarden + 50% economische waarde (mijn deel) ?

 

Ben benieuwd wat jullie hiervan vinden!

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 198 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.