• 0

Geld terughalen uit China.

Ik kijk vaak op de forums, maar ik heb nog niet echt een oplossing gevonden voor mijn probleem.

Recent ben ik een bedrijf begonnen en exporteer naar China en Hongkong. Dit gaat allemaal prima echter is er 1 hoofdprobleem.

 

Hoe krijg ik mijn geld terug uit China , misschien dat iemand van de forum dit weet ?

 

Hoe ik het nu doe :

De afnemers van mijn producten betalen mij in Renminbi op mijn particuliere rekening, ik kan dit dan Giraal doorstorten naar Nederland zonder enige moeite, echter is dit gecapped tot maximaal 50000 USD dollar. Dit heb ik tijdelijk kunnen oplossen met meerdere particuliere rekeningen maar dit is natuurlijk geen lange termijn beschonken.

 

Adviezen:

Ik heb de KVK om raad gevraagd en gaven mij als antwoord, maar nog geen oplossing.

Deutsche Bank: Kan een rekening openen in NLD met als valuta Renminbi --> Dan zit je met het probleem dat als particulier je ook niet oneindig Renminbi kan overstoren naar NLD.

Rabobank/ABN: Kunnen rekening openen in NLD maar hebben kantoren in China en HK --> zijn aan het onderzoeken of zij mij een maatpakket kunnen geven.

 

Dan is er nog de oplossing Zakelijke rekening openen in China of HK.

In China is storten buiten China een tarief van 23% belasting en van HK paar % (dit weet ik niet zeker).

Als ik 23% van mijn omzet aan China kwijt ben is dit natuurlijk niet zo goed.

 

Ik kan toch niet de enige zijn met dit probleem?

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

 • 0

Als de Chinese overheid het werkelijk niet toelaat jaarlijks meer dan 50.000 USD als particulier (belastingvrij) uit te voeren, lijkt het me grijs of zwart dit te proberen te omzeilen door meerdere rekeningen te openen, of met een koffertje naar Hong Kong te gaan.

 

Bestaat deze begrenzing dus werkelijk is de eerste vraag*.

 

Rekening openen in Hong Kong? Maar hoeveel procent belasting betaal jij/jouw leverancier bij het overschrijven naar Hong Kong?

 

 

*Dacht het wel. Dat is het nadeel met China. En wat doe je dan? Veel mensen gaan herinvesteren dacht ik, in vastgoed bijvoorbeeld.

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

Dag Paul,

 

Eigenlijk is 1 van de oplossingen met een koffer vol geld de grens over te lopen naar Hongkong en via een rekening in hongkong te storten naar Nederland? Mijn kennis over Hongkong is laag, zijn er geen controles van China naar Hongkong ? En het blijft toch lastig als je helemaal naar China naar HK om geld over te maken naar Nederland.

 

 

Dag XiaoDi,

 

Hoe moet je een rekening openen in Hongkong, moet dat als particulier of zakelijk ?

Momenteel heb ik geen rekening in Hongkong, maar ik bekijk alle opties om het geld liefst Giraal terug te krijgen in Nederland. Ik weet ook niet wat de kosten zijn in % als je overstort van Hongkong naar Nederland als zakelijke rekening.

 

De Chinese overheid wilt gewoon het geld reguleren, is je geld wit,grijs of zwart verdiend in China, daar maken zij geen onderscheid in.

 

Verder doe ik export van Nederlandse producten dit kan zijn levensmiddelen tot cosmetica, maar met de huidige volumes moet ik toch kijken naar vaste oplossingen om geld terug te halen uit China. Er zijn vele artikelen te lezen op Internet, maar er is niet echt een goede oplossing.

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

Hoi Lin,

 

Je hebt mi een paar mogelijkheden.

Grijs/Zwart doorgaan, er zijn semi-legale wisseldiensten die geld wisselen tussen HKD en RMB. Wanneer je een particuliere/zakelijke rekening in HK opent kun je RMB's doorsturen naar een wisselaar en deze stort vervolgens HKD's op jouw rekening. Vanuit HK heb je het dan weer erg snel in Nederland.

 

Het helemaal legaal zaken doen zal waarschijnlijk lastig zijn omdat je (denk ik) kleine volumes direct naar de eindgebruikers stuurt? Zoals al eerder opgemerkt in andere treads is de Chinese overheid nogal lastig met het importeren van levensmiddelen en ws cosmetica.

Link naar reactie
 • 0

Dag Tonino,

 

Nee ik doe in grote getalen stuur ik mijn producten naar de groothandel en zij sturen het waarschijnlijk door naar groothandels/eindgebruikers.

 

Ik heb mijn contactpersonen benaderd en het is goed mogelijk geld uit China te halen met veel indirecte bewegingen. Kost mij paar weken opzetten, maar je hoeft niet meer met een koffer vol geld de grens over te lopen

Link naar reactie
 • 0

Beste Lin,

 

Je zou dan ook kunnen overwgen om er een gespecialiseerde import/export firma tussen te zetten. Die werken vaak op provicie van een paar procent en zorgen dan dat jouw afnemers een echte Chinese factuur krijgen en jij je geld in dollars.

 

 

Link naar reactie
 • 0

 

Nee ik doe in grote getalen stuur ik mijn producten naar de groothandel en zij sturen het waarschijnlijk door naar groothandels/eindgebruikers.

 

 

Lin88, je afnemers zijn als het ware importeurs van de producten, correct? Kun jij hun niet een Nederlands factuur sturen dat ze jou betalen op je Nederlandse bedrijfsrekening? Geld storten zonder factuur op een buitenlandse rekening is anders dan betalingen doen met factuur op een buitenlandse rekening lijkt mij, niet?

 

Anders zou je inderdaad een bedrijf in Hong Kong kunnen registreren met bank rekening, zodat je afnemers je daar kunnen betalen. Dan is het veel makkelijker om met een factuur aan dat Hong Kong bedrijf je geld naar je Nederlandse bank rekening over te laten maken.

 

OF je kunt een nieuwe onderneming starten, waarbij je Nederlandse consumenten/bedrijven helpt met "micro payments" aan Chinese leveranciers. Je helpt de Nederlandse consument/bedrijf de betaling in RMB te doen aan hun leverancier, zelf ontvang je dan van hun de betaling in EUR.

 

Zelf veel geld op Chinese rekeningen houden in China raadt ik iedereen af, tenzij je wilt investeren binnen China.

Ik ben benieuwd hoe je het straks uiteindelijk hebt opgelost. Good luck!

 

Link naar reactie
 • 0

Ik kijk vaak op de forums, maar ik heb nog niet echt een oplossing gevonden voor mijn probleem.

Recent ben ik een bedrijf begonnen en exporteer naar China en Hongkong. Dit gaat allemaal prima echter is er 1 hoofdprobleem.

 

Hoe krijg ik mijn geld terug uit China , misschien dat iemand van de forum dit weet ?

 

 

Ik mag op dit forum géén reklame maken maar lees graag om te beginnen even één boekje over china en hongkong op de site van abnamro.nl/internationaal. daar staan praktijkvoorbeelden van ondernemers en contactadressen, het bespaart je een hoop (beginners) fouten en ellende.

 

Om te beginnen is er een wezenlijk verschil tussen zakendoen met HongKong of China.

Betalingsverkeer met en in HongKong zal in welke valuta dan ook géén problemen geven.

Als je bedrijfsmatig zaken op gaat zetten, loop dan niet in privé te rommelen maar start met een gedegen onderzoek naar de rechtsvorm die past bij je bedrijfsplannen. Er zijn tal van internmediairs die je kunnen adviseren. (staan in datzelfde boekje)

Afhankelijk van je thuisbasis (nederland ?) is het een must om met je accountant/fiscalist/jurist de voor en nadelen in kaart te brengen. Dat voorkomt dat je klakkeloos zaken gaat doen en tegen monetaire autoriteiten aan gaat lopen die je geld niet 'vrijgeven'. De meeste starters kunnen zich vaak geen KPMG of E&Y permitteren maar kunnen uitstekend terecht bij partijen als hlb.nl met een wereldwijd netwerk en gespecialiseerd in juist dit soort zaken.

 

Terug naar de case. Zoals gezegd is zakendoen met China (mainland) een geheel ander verhaal.

Zoals de Nederlandsche Bank toezicht houdt in Nederland, bepaalt de centrale bank in China, The People's Bank of China (kortweg PBC of PBOC) het monetaire beleid. Ik beperk me even tot het betalingsverkeer wat te maken heeft me in en uitvoer van goederen en diensten. Iedere grensoverschrijdende transactie met China is onderhevig aan vergunningen en registraties. Niet in de laatste plaats om ook de juiste fiscale tarieven door te berekenen. Dat er tegenwoordig ook de mogelijkheid bestaat om in Renminbi's te handelen doet aan dit vergunning/registratie systeem niks af. Een betaling of ontvangst die 'cross border' China gaat komt langs het loket van de PBOC. Als daar de zaken niet correct zijn geregistreerd, dan loopt deze transactie vast zoals ook thans blijkt uit dit verhaal.

 

Alle tot nu toe genoemde suggesties zij absoluut af te raden, ze varieeren van persoonlijke risico's (met geld over straat) t/m vervolgd worden door de officiële instanties. Als je zaken wilt blijven doen met China, het dringende advies om contact op te nemen met een fiscalist/jurist om te bezien op welke manier er nog reparatie mogelijk is. Zoals gezegd, referenties staan er voldoende in deze zakenreisgids HongKong/China.

 

Klanten die al geruime tijd zaken doen met China, enige omzet genereren en interesse hebben om met Renminbi's van start te gaan in hun onderhandelingen help ik graag verder.

 

Link naar reactie
 • 0

Leuk, ABN-Amro komt even om de hoek kijken.

Die zijn volgens mij jarenlang bezig geweest om op de Chinese markt te mogen opereren en hebben nu een zeer beperkte aanwezigheid. Nog niet echt het succesverhaal waar ze op o denk ik.

 

Volgens mij is er niet zo veel mis met een goede import/export firma, maar in China blijft het lastig om competatief te zijn en je aan alle regels te houden.

Link naar reactie
 • 0

De voorgangers van ABN AMRO zijn al sinds 1720 actief in de handel en het bedrijfsleven in Azië. Vanuit kantoren in Hongkong, Singapore, Sydney, Tokio en Shanghai verlenen de ruim 600 medewerkers van de bank diensten aan zakelijke en private banking klanten. Het internationale netwerk van ABN AMRO beslaat 23 landen en gebieden. Met het opsplitsen van ABNAMRO is de bankvergunning voor China terecht gekomen bij de Royal Bank of Scotland (RBS). Clienten maken met veel plezier gebruik van de geïntegreerde dienstverlening in dat land (ons oude netwerk) met het electronic banking pakket Access Online voor hun wereldwijde cashmanagement. Nederland is de op een na grootste handelspartner van China in de EU en ABN AMRO is van oudsher een grote partij in handelsfinancieringen tussen deze twee landen. Het spreekt voor zich dat we met deze ervaring de Chinese propositie opnieuw opbouwen, wij weten als geen ander dat dit gepaard gaat met het verkrijgen van licenties en vergunningen, het traject dat we thans opnieuw bewandelen.

Overigens merken we als geen ander dat het Nederlandse bedrijfsleven ons weet te vinden. Graag helpen we de MKB realties wereldwijd op weg in ruim 80 landen, gekoppeld aan één E.B. pakket (access online) en één tool voor de aan en verkoop van welke vreemde valuta dan ook. Dat gekoppeld aan de trade tool (het dokumentaire betalingsverkeer en garanties) biedt de ondernemer alle voordelen en gemakken om zich bezig te houden met waar ze goed in zijn, internationaal zakendoen.

 

Link naar reactie
 • 0

Ik geloof dat corkarel nog niet helemaal op de hoogte is van de realiteit die toch anders is.

Ik ben namelijk nog niemand tegen gekomen die niet over het gestuntel van de ABN Amro gestruikeld is!

 

Voornaamlijk aan de Nedelandse kant is en was er heel wat mis met het gebruiken van al die "deskundigheid"

 

Door bankfouten, tegenwerking, onbegrip en onkunde zijn al vele ondernemers financieel het schip in gegaan met het zaken doen in China.

 

"Als het in Nederland van Uw rekening is afgeschreven kunnen wij niets meer voor U doen, het is voor ons 1 zwart gat wat er verder met Uw geld in China gebeurt" Dat heb ik vele malen gehoort van klanten die achteraf hoorden dat overboekingen niet aankwamen.

 

Dus voordat de vlag uitgehangen wordt bij de ABN Amro zou ik even kritisch naar het verleden kijken alvorens hele grote claims van succes te maken.

 

Ik zeg: ga naar Hongkong, open een BVI en neem een rekening bij HSBC. Nooit problemen mee. Goede snell service en alles duidelijk

Link naar reactie
 • 0

Overigens merken we als geen ander dat het Nederlandse bedrijfsleven ons weet te vinden. Graag helpen we de MKB realties wereldwijd op weg in ruim 80 landen, gekoppeld aan één E.B. pakket (access online) en één tool voor de aan en verkoop van welke vreemde valuta dan ook.

 

Dus U bedoelt eigenlijk dat U voor de ABN werkt ? Soort propaganda in vrije tijd is wellicht een leuke hobby dan

Link naar reactie
 • 1

Dus U bedoelt eigenlijk dat U voor de ABN werkt ? Soort propaganda in vrije tijd is wellicht een leuke hobby dan

 

Volgens mij reageert corkarel gewoon op een reactie van Tonino die kritisch is t.o.v. de ABN.

 

Leuk, ABN-Amro komt even om de hoek kijken.

Die zijn volgens mij jarenlang bezig geweest om op de Chinese markt te mogen opereren en hebben nu een zeer beperkte aanwezigheid. Nog niet echt het succesverhaal waar ze op o denk ik.

 

 

Dat Corkarel voor de ABN werkt staat volgens mij ook heel duidelijk in zijn profiel, dus dat is geen verrassende ontdekking

Link naar reactie
 • 0

De voorgangers van ABN AMRO zijn al sinds 1720 actief in de handel en het bedrijfsleven in Azië.

 

Vertel daar eens wat meer over? De impliciete suggestie die hier uit spreekt alsof er een continue goedaardige deskundige aanwezigheid in, in dit geval China, van een bepaalde bancaire instelling is geweest sinds 1720, die misschien wel continu groeiende en sterker is geworden over de jaren, kan alleen maar met hoongelach begroet worden door eenieder met een beetje kennis van de geschiedenis.

Link naar reactie
 • 0

Dus U bedoelt eigenlijk dat U voor de ABN werkt ? Soort propaganda in vrije tijd is wellicht een leuke hobby dan

 

Volgens mij reageert corkarel gewoon op een reactie van Tonino die kritisch is t.o.v. de ABN.

 

Leuk, ABN-Amro komt even om de hoek kijken.

Die zijn volgens mij jarenlang bezig geweest om op de Chinese markt te mogen opereren en hebben nu een zeer beperkte aanwezigheid. Nog niet echt het succesverhaal waar ze op o denk ik.

 

 

Dat Corkarel voor de ABN werkt staat volgens mij ook heel duidelijk in zijn profiel, dus dat is geen verrassende ontdekking

 

Dit is toch een ondernemers forum Frans? Ik heb hier 40 mensen op kantoor zitten nu, misschien een goed idee om die ook "promo stukjes" over het bedrijf te vertellen op higherlevel ?

Link naar reactie
 • 1

Beste allemaal, wat een hoop commotie over abnamro.

Het blijft onze inzet om U zoveel mogelijk van dienst te zijn en daar waar mogelijk, ons wereldwijde netwerk voor u in te schakelen. Bedenk dat uw mede forumleden zitten te wachten op hands-on oplossingen, we werken daar graag aan mee... en dat is blijkbaar even wennen voor sommige leden. Let's get back to business. Ik wens U nu alvast een voorspoedig en succesvol 2013 toe.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  0 leden, 96 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.