Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Guest Columnbot

Blinde vlek

Recommended Posts

Guest Columnbot

Soms zit je ergens zo diep in dat je het niet meer ziet. Niet zozeer het verhaal van het bos en de bomen, maar meer dat de oplossing zo simpel is, dat je haar gewoonweg over het hoofd ziet. Een splinter in je oogbal, een blinde vlek.

 

Ik word regelmatig door groeiondernemers uitgenodigd voor een kop koffie of soms een lunch. Ook begeleid ik via mijn ondernemersclub jonge ondernemers die naar hun eerste miljoen omzet toe groeien.

 

Chaos

En vorige week zat ik aan tafel bij een groep ervaren ondernemers die hun tent willen doortrekken naar tien of twintig miljoen omzet. De centrale vraag in bijna al die gesprekken is: ‘Kees, we willen meer groei, wat adviseer je?’

Erg herkenbaar. Ik herinner me nog dat toen ik in zo’n fase zat, ik het ook niet altijd helder zag. Immers, bij een bedrijf dat maar 3% groeit, hoeven per jaar — pak ’m beet — maar vijfhonderd ­managementbeslissingen genomen te worden. Bij een bedrijf dat 30% per jaar groeit, zijn dat er zo vijfduizend. Nieuwe mensen, klanten, producten, websites, structuren, enzovoort. Alles is nieuw, alles verandert en alles moet voor de eerste keer worden uitgevonden. Chaos.

'Ene ding'

Maar tja, ik weet natuurlijk ook niet hoe die ondernemer sneller moet groeien. Ik vond het bij onze eigen bedrijven moeilijk zat. Maar wel weet ik dat wanneer je die splinter verwijdert, de ondernemer zelf alle antwoorden heeft. Zo laat ik in zo’n gesprek de ondernemer eerst het bedrijf beschrijven waar men in drie jaar naartoe wil groeien.

Daarna vraag ik wat de aller-, allerbelangrijkste voorwaarde is om dat te bereiken. Dat ‘ene ding’ dat het verschil gaat maken tussen succes en falen. Dan valt meestal een stilte en broedt men op een antwoord. Dan noemt men een effectieve salesafdeling, een sterke operationeel manager, een schaalbaar erp-systeem, buitenlandse vestigingen of een flinke sloot cash.

 

'Ach shit'

Ik kijk dan geïnteresseerd en vervolgens stel ik de simpele vraag hoeveel dagen per week men nu in die specifieke uitdaging steekt. Een bedremmelde stilte is vaak het gevolg. Soms een ‘ach shit’ en een enkele keren een ‘wauw’.

Ja, zo simpel kan het zijn. Iedere groeiondernemer is razend druk. De stroom aan e-mail, medewerkers, klanten en strategie. Maar het allerbelangrijkste ding dat op termijn voor die groei gaat zorgen, staat continu op de vijfde plaats op het dagelijkse todolijstje.

 

Simpel

De tip die ik dan meegeef is: ‘Ach, wellicht zou je vanaf nu een dag of twee per week kunnen besteden aan datgene wat je zojuist zelf aangaf als het aller-, allerbelangrijkste voor jouw groei.’

Natuurlijk, een onbenullig proces en eigenlijk een flauw trucje. Maar de meeste oplossingen zijn zo simpel dat je ze gewoonweg over het hoofd ziet. Oh ja, wat is eigenlijk voor u het allerbelangrijkste ? En hoeveel tijd besteedt u daar eigenlijk aan?

 

----- noot ------

 

Het Financieele Dagblad participeert met Higherlevel.nl. Dit doen ze door met ons columns te delen. De auteur zelf zal, indien relevant, feedback geven op mogelijk binnenkomende reacties op de column.

 

Lees ook de andere columns van Kees de Jong.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ofwel. Een groeiplan is een verlengstuk van je ondernemingsplan. Incl. review en inventarisatie van alle eerdere ontwikkelingen en incl. de onderbouwing van de te verwachten groei en de te nemen stappen om dat te kunnen bereiken.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 156 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept