Ron van der Kolk

Legend
  • Aantal berichten

    3362
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    9

Alles dat geplaatst werd door Ron van der Kolk

  1. PostNL heeft het weliswaar achteraf in rekening gebracht op het account van Leonidax via het afzenderadres, maar ze zijn door Leonidax met postzegels verzonden. Het is dan ook maar de vraag of de verzending valt onder de algemene voorwaarden voor reguliere post of onder een nadere overeenkomst tussen Leonidax en PostNL die bij dat account hoort.
  2. Ik ga er even vanuit dat je geen zakelijke overeenkomst met PostNL hebt en de standaard voorwaarden van toepassing zijn. Klopt dat? In de voorwaarden voor de binnenlandse universele postdienst kan ik hierover zo snel niets vinden. In de buitenlandse verzendvoorwaarden wel: In het PostNL Tarievenboekje 24 voor Nederland staat zelfs expliciet: Dus dan is de vraag @leonidax: was het een zending naar het buitenland?
  3. Dat digitaal factureren via Peppol en Digipoort kan heel ingewikkeld klinken, maar het zit gewoon in mijn boekhoudpakket (Kleisteen) en is een druk op de knop. Heel makkelijk.
  4. Ik werk als interim manager voor overheidsorganisaties, waar de vierdaagse werkweek heel gewoon is, op alle niveaus. Heel kort mijn ervaring: Op persoonlijk niveau zie ik dat het mensen kan motiveren en de persoonlijke productie kan verhogen. Er is een extra motivatie om werk af te krijgen zodat die vrije woensdag of vrijdag (want dat is het meestal) ook echt geen werkdag is. Daarnaast zie ik mensen gelukkiger worden als er in hun week ook tijd is voor andere dingen. Dat is is mooi. Op organisatieniveau zie ik dat het enorm lastig is om dingen gepland en afgestemd te krijgen, omdat niet iedereen dezelfde dagen werkt. Het kost letterlijk meer formatie aan managementondersteuning om vergaderingen gepland te krijgen, en soms vinden vergaderingen pas weken later plaats dan eigenlijk nodig is. Dat is minder mooi. Het interessante aan de vraag is dat een van de antwoordalternatieven "in minder tijd zijn mensen productiever" is. Een vierdaagse werkweek betekent niet altijd minder werktijd, want je kunt immers ook langere dagen maken. 4x9=36 en bij de overheid is dat fulltime in vier dagen.
  5. Dienen de te maken kosten redelijkerwijs het bedrijfsbelang? Want allereerst: wat gaat het de onderneming opleveren? Daarna pas: waarom is dit dan volgens jou redelijkerwijs een kostenpost die in de onderneming thuishoort? Er is nogal wat jurisprudentie over vliegbrevetten vanuit een onderneming en daaruit blijkt dat het nogal afhangt van de situatie. Ook is de wetgeving voor scholingskosten recent gewijzigd. Als je een goed verhaal hebt zou je met een fiscalist kunnen kijken of het specifiek voor jouw situatie uit te leggen is.
  6. Deze NIS en NIS2 zijn bedoeld om de cyberbeveiliging en weerbaarheid van essentiële diensten in EU-lidstaten te verbeteren. Het gaat dus om veel meer dan overheidsorganisaties. In Nederland zijn de meeste van deze diensten geprivatiseerd danwel overgelaten aan de markt. Met de NIS2 Regelhulp voor Bedrijven kun je kijken of de richtlijn van toepassing is op jouw organisatie.
  7. Heb je een achtergrond om deze cijfers te beoordelen? Is er voldoende winst om een redelijke vergoeding te zijn voor jouw arbeid, het risico en het te investeren kapitaal? Als het bedrijf al jarenlang bijvoorbeeld 15.000 euro winst per jaar maakt zijn dat zwarte cijfers, maar geen redelijke vergoeding voor een fulltime baan en het het ter beschikking stellen van een kwart miljoen euro. En dan heb ik aflossen nog niet eens genoemd. Ligt die passie ook bij ondernemen, leidinggeven en klanten? Straks heb je 5 medewerkers en een hoop klanten die allemaal aandacht willen en ook allemaal wat te klagen hebben. Er zullen dagen zijn dat je zelf helemaal niet aan spuiten toekomt en alleen maar problemen van anderen aan het oplossen bent. Wil je dat? Krijg je daarvoor ook iets dan 250K waard is? Is dit een buitenkans voor jou, of vooral voor de huidige eigenaar? Hoe verhoudt een overname zich financieel tot het zelf beginnen van een spuiterij? Ja, kijk niet alleen naar de overname op dit moment, maar maak een ondernemingsplan voor de toekomst. Misschien is de vraagprijs op dit moment reëel, maar hoe ontwikkelt zich de markt? Om een voorbeeld te noemen, als het om een autospuiterij gaat: de personeelskosten bij schadebedrijven en autospuiterijen lopen op dit moment enorm op omdat personeel daarvoor steeds moeilijker te vinden is. De vergoedingen van verzekeraars bewegen echter niet zo snel mee en zo komt de winst onder druk te staan.
  8. Welkom op Higherlevel. Contact opnemen met de gemeente voor check vergunningsplicht (bebouwing, bestemming, omgeving) en rekening houden met toename van de WOZ-waarde van de woning door vergroting bebouwd oppervlak van het kavel.
  9. Als ondernemer gelden bij huurtoeslag en zorgtoeslag dezelfde voorwaarden als voor iemand in loondienst. Of je er recht op hebt, hangt af van de voorwaarden die je kunt vinden in de proefberekening.
  10. Aanvullend op Joost: bij huurtoeslag en zorgtoeslag gaat het om het totaal aan inkomen, niet alleen om salaris uit dienstbetrekking. Als ondernemer in een eenmanszaak tel je de winst uit onderneming mee.
  11. Welkom op Higherlevel. Een lezing valt ook onder het auteursrecht. Een ongeautoriseerde samenvatting is een weergave van die lezing en kan* daarmee een schending van dat recht zijn. Door een ticket voor de lezing te kopen krijg je niet het recht om de lezing te vermenigvuldigen, net als dat je van muziek van een ander niet zomaar een sample mag gebruiken, ook al heb je de CD gekocht. Misschien kun je Annelies Spek zelf benaderen? Misschien zoekt ze nog wel een illustrator voor haar volgende boek. * Ik zeg kan, want het is ingewikkeld. Zie hier voor een boeiende verhandeling over auteursrecht en samenvattingen. Begrijpelijk dat de NvA haar vingers hier niet aan wil branden.
  12. Waarom? Staat dat ook opgenomen in de betreffende overeenkomst?
  13. Ik zie geen link, dus vast een reactie op basis van de samenvatting. De resultaten van het onderzoek zijn theoretisch en hebben een verband gevonden, maar valt er op basis van het onderzoek in de praktijk te brengen? De Big Five is een model uit de jaren 50/60 van de vorige eeuw, waarin eerdere modellen met meer eigenschappen steeds verder werden ingekookt tot er maar 5 eigenschappen overbleven. Let wel, het is een van de vele modellen, het is niet zo dat de menselijke persoonlijkheid daadwerkelijk maar uit 5 eigenschappen bestaat. Op basis van de Big Five zijn allerlei tests ontwikkeld, waarin je zou kunnen meten hoe hoog je scoort op deze vijf theoretische eigenschappen. Die scores zijn echter niet zo waardevol, want volgens onderzoek is toekomstig gedrag er nauwelijks mee te voorspellen. Toch worden dit soort test nog veel gebruikt als selectie instrument bij sollicitaties. Dat er volgens het onderzoek van TS een verband gebonden wordt tussen de scores op een test voor Big Five en voor andere eigenschappen is logisch te verwachten, want en ook gebleken uit vele andere onderzoeken; er is samenhang tussen de eigenschappen in het algemeen. Dat er specifiek een verband is gevonden tussen de Big Five en resilience is ook nogal logisch, want dat is onderdeel van de Big Five: de eigenschap Neuroticism geeft een score op de as sensitive/nervous vs. resilient/confident.
  14. Het venijn zat in de tweede helft van de zin: "pas als je jezelf uitkeert dividend belasting", en dan met name het woordje "pas". Ondertussen zijn de belastingen/premies over het gebruikelijk loon gewoon van toepassing, ook als je geen loon of dividend uitkeert.
  15. Dat klinkt mooi, maar je vergeet de belastingen/premies over het gebruikelijk loon.
  16. Als het adres van je onderneming je woonadres is, is de reis van je woonadres naar je opdrachtgever ook zakelijk, dus aftrekbaar. Voor alle openbaar vervoer gebruik ik al meer dan tien jaar een NS Businesscard. Hoef je niet op te laden, gewoon elke maand een factuur achteraf. Ben ik erg blij mee. Ik boek de facturen van NS Businesscard in eerste instantie elke maand volledig in. Op de site van NS Businesscard geef ik periodiek per reistransactie aan of het zakelijk of privé was. Dat lijkt veel werk, maar met de agenda erbij gaat het vrij snel. Het verandert echter niets aan de facturen, de NS doet daar verder niets mee. Aan het einde van het jaar exporteer ik alle reistransacties van de site van NS Businesscard naar Excel. Ik krijg dan alle transacties onder elkaar, het aangegeven label privé/zakelijk en de kosten per transactie. Daar maak ik een eenvoudige draaitabel op en dan krijg ik het totaal te zien hoeveel kosten en btw ik in één keer kan corrigeren in mijn administratie voor het hele jaar. Met de laatste btw aangifte en de aangifte inkomstenbelasting klopt het dan helemaal, en de Excel sheet bewaar ik ter onderbouwing.
  17. Nee. Naast de reden van Joost is er nog eentje: als je ook btw vrijgestelde goederen of diensten hebt geleverd, komt de omzet daarvan ook niet terug in de btw aangifte.
  18. Zolang het zuivere financial lease is, en de onderneming least, is het zoals Joost al zegt: rente wel, aflossing niet. Als er toch andere componenten in zitten, ook als die zogenaamd "gratis" zijn, wordt het mogelijk een ander verhaal. Let dus goed op waar die lease verplichtingen uit bestaan. Zie ook bij de Belastingdienst: "bij operational lease: leasekosten; bij financial lease: alleen de rentekosten". De bijtelling wordt gemaximeerd tot de werkelijke kosten, maar als je naast de rente ook de brandstof, verzekering, motorrijtuigenbelasting, onderhoud en afschrijving meetelt is het maar de vraag of je onder de 22% kunt blijven. Reken jezelf dus niet rijk.
  19. Welkom op Higherlevel. Onder een eenmanszaak kun je een oneindig aantal handelsnamen, activiteiten en bankrekeningen hangen. Voor de inkomstenbelasting is dat een geheel, dus dat mag samen in één administratie en in één aangifte inkomstenbelasting. Voor de omzetbelasting mag dat ook samen, zelfs met verschillende btw-tarieven, zolang het onder hetzelfde btw-nummer valt. Als je de activiteiten echt heel graag gescheiden wilt houden dan kun je meerdere btw-nummers aanvragen, en in dat geval moet je wel voor elk btw-nummer een aparte administratie bijhouden en apart aangifte omzetbelasting doen.
  20. Beloofd zonder verder voorwaarden? Zo te lezen was de bonus verbonden aan werkzaamheden voor een project en zijn die werkzaamheden ook uitgevoerd. Het betalingsrisico van de eindklant is in principe voor de ondernemer, niet voor de werknemer. Zit werknemer nog in de twee weken bedenktijd? Dan kun je het niet met hem eens zijn, maar hierin meegaan is wel het snelst en het goedkoopst, waarschijnlijk. Jouw belang bij ontbinding is zo te lezen veel groter dan 1500 euro. Je schrijft niet of onderzocht is of de schade mogelijk op werknemer is te verhalen.
  21. Welkom op Higherlevel. Je gaat zo te lezen niet elke klant blij maken met iets leuks, dus dan lijkt het een promotioneel kansspel; geen vergunning nodig, wel voldoen aan de voorwaarden. Tenminste, als iedereen een eerlijke kans maakt. Als jij zelf gaat bepalen wie je blij maakt en wie niet begint het op een schenking te lijken.
  22. De gebruikelijkloonregeling is niet afhankelijk van omzet en niet het minimumloon. Tenminste, (te) lage omzet is geen excuus om je niet aan de regeling te houden. Mocht je af willen wijken, moet je dat VOORAF met de Belastingdienst regelen.
  23. Welkom op Higherlevel. Ik verwijs je graag naar de eerdere topics over gezondheidsclaims en koffietoevoegingen.
  24. Dat is andersom net zo: jij zegt ook nee tegen hem en jij hebt ook eisen en wensen. Deze situatie is niet alleen zijn schuld, jij bent hier zelf ook ingestapt zonder vooraf goede afspraken te maken en die vast te leggen in een overeenkomst. Jullie hebben een gezamenlijk probleem, dat jullie samen moeten oplossen. Als je alle schuld bij de ander blijft leggen, heeft mediation weinig kans.
  25. Welkom op Higherlevel. Iemand die er geen verstand van heeft vraagt het aan iemand die er een beetje verstand van heeft en die vraagt het weer op een forum... lijkt me niet het beste in deze situatie. Ik zou als de bliksem een fiscalist inhuren om te zorgen dat het niet een nog grotere puinhoop wordt. Als je meent de gebruikelijkloonregeling niet te kunnen toepassen, moet je dat VOORAF regelen met de belastingdienst, niet pas achteraf als je merkt dat je geld tekort komt. Of de regeling had moeten worden toegepast hangt af van de situatie, mogelijk is daar met goed advies nog wat mee te doen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.