Ron van der Kolk

Legend
 • Aantal berichten

  3351
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  9

Alles dat geplaatst werd door Ron van der Kolk

 1. Waarom? Staat dat ook opgenomen in de betreffende overeenkomst?
 2. Ik zie geen link, dus vast een reactie op basis van de samenvatting. De resultaten van het onderzoek zijn theoretisch en hebben een verband gevonden, maar valt er op basis van het onderzoek in de praktijk te brengen? De Big Five is een model uit de jaren 50/60 van de vorige eeuw, waarin eerdere modellen met meer eigenschappen steeds verder werden ingekookt tot er maar 5 eigenschappen overbleven. Let wel, het is een van de vele modellen, het is niet zo dat de menselijke persoonlijkheid daadwerkelijk maar uit 5 eigenschappen bestaat. Op basis van de Big Five zijn allerlei tests ontwikkeld, waarin je zou kunnen meten hoe hoog je scoort op deze vijf theoretische eigenschappen. Die scores zijn echter niet zo waardevol, want volgens onderzoek is toekomstig gedrag er nauwelijks mee te voorspellen. Toch worden dit soort test nog veel gebruikt als selectie instrument bij sollicitaties. Dat er volgens het onderzoek van TS een verband gebonden wordt tussen de scores op een test voor Big Five en voor andere eigenschappen is logisch te verwachten, want en ook gebleken uit vele andere onderzoeken; er is samenhang tussen de eigenschappen in het algemeen. Dat er specifiek een verband is gevonden tussen de Big Five en resilience is ook nogal logisch, want dat is onderdeel van de Big Five: de eigenschap Neuroticism geeft een score op de as sensitive/nervous vs. resilient/confident.
 3. Het venijn zat in de tweede helft van de zin: "pas als je jezelf uitkeert dividend belasting", en dan met name het woordje "pas". Ondertussen zijn de belastingen/premies over het gebruikelijk loon gewoon van toepassing, ook als je geen loon of dividend uitkeert.
 4. Dat klinkt mooi, maar je vergeet de belastingen/premies over het gebruikelijk loon.
 5. Als het adres van je onderneming je woonadres is, is de reis van je woonadres naar je opdrachtgever ook zakelijk, dus aftrekbaar. Voor alle openbaar vervoer gebruik ik al meer dan tien jaar een NS Businesscard. Hoef je niet op te laden, gewoon elke maand een factuur achteraf. Ben ik erg blij mee. Ik boek de facturen van NS Businesscard in eerste instantie elke maand volledig in. Op de site van NS Businesscard geef ik periodiek per reistransactie aan of het zakelijk of privé was. Dat lijkt veel werk, maar met de agenda erbij gaat het vrij snel. Het verandert echter niets aan de facturen, de NS doet daar verder niets mee. Aan het einde van het jaar exporteer ik alle reistransacties van de site van NS Businesscard naar Excel. Ik krijg dan alle transacties onder elkaar, het aangegeven label privé/zakelijk en de kosten per transactie. Daar maak ik een eenvoudige draaitabel op en dan krijg ik het totaal te zien hoeveel kosten en btw ik in één keer kan corrigeren in mijn administratie voor het hele jaar. Met de laatste btw aangifte en de aangifte inkomstenbelasting klopt het dan helemaal, en de Excel sheet bewaar ik ter onderbouwing.
 6. Nee. Naast de reden van Joost is er nog eentje: als je ook btw vrijgestelde goederen of diensten hebt geleverd, komt de omzet daarvan ook niet terug in de btw aangifte.
 7. Zolang het zuivere financial lease is, en de onderneming least, is het zoals Joost al zegt: rente wel, aflossing niet. Als er toch andere componenten in zitten, ook als die zogenaamd "gratis" zijn, wordt het mogelijk een ander verhaal. Let dus goed op waar die lease verplichtingen uit bestaan. Zie ook bij de Belastingdienst: "bij operational lease: leasekosten; bij financial lease: alleen de rentekosten". De bijtelling wordt gemaximeerd tot de werkelijke kosten, maar als je naast de rente ook de brandstof, verzekering, motorrijtuigenbelasting, onderhoud en afschrijving meetelt is het maar de vraag of je onder de 22% kunt blijven. Reken jezelf dus niet rijk.
 8. Welkom op Higherlevel. Onder een eenmanszaak kun je een oneindig aantal handelsnamen, activiteiten en bankrekeningen hangen. Voor de inkomstenbelasting is dat een geheel, dus dat mag samen in één administratie en in één aangifte inkomstenbelasting. Voor de omzetbelasting mag dat ook samen, zelfs met verschillende btw-tarieven, zolang het onder hetzelfde btw-nummer valt. Als je de activiteiten echt heel graag gescheiden wilt houden dan kun je meerdere btw-nummers aanvragen, en in dat geval moet je wel voor elk btw-nummer een aparte administratie bijhouden en apart aangifte omzetbelasting doen.
 9. Beloofd zonder verder voorwaarden? Zo te lezen was de bonus verbonden aan werkzaamheden voor een project en zijn die werkzaamheden ook uitgevoerd. Het betalingsrisico van de eindklant is in principe voor de ondernemer, niet voor de werknemer. Zit werknemer nog in de twee weken bedenktijd? Dan kun je het niet met hem eens zijn, maar hierin meegaan is wel het snelst en het goedkoopst, waarschijnlijk. Jouw belang bij ontbinding is zo te lezen veel groter dan 1500 euro. Je schrijft niet of onderzocht is of de schade mogelijk op werknemer is te verhalen.
 10. Welkom op Higherlevel. Je gaat zo te lezen niet elke klant blij maken met iets leuks, dus dan lijkt het een promotioneel kansspel; geen vergunning nodig, wel voldoen aan de voorwaarden. Tenminste, als iedereen een eerlijke kans maakt. Als jij zelf gaat bepalen wie je blij maakt en wie niet begint het op een schenking te lijken.
 11. De gebruikelijkloonregeling is niet afhankelijk van omzet en niet het minimumloon. Tenminste, (te) lage omzet is geen excuus om je niet aan de regeling te houden. Mocht je af willen wijken, moet je dat VOORAF met de Belastingdienst regelen.
 12. Welkom op Higherlevel. Ik verwijs je graag naar de eerdere topics over gezondheidsclaims en koffietoevoegingen.
 13. Dat is andersom net zo: jij zegt ook nee tegen hem en jij hebt ook eisen en wensen. Deze situatie is niet alleen zijn schuld, jij bent hier zelf ook ingestapt zonder vooraf goede afspraken te maken en die vast te leggen in een overeenkomst. Jullie hebben een gezamenlijk probleem, dat jullie samen moeten oplossen. Als je alle schuld bij de ander blijft leggen, heeft mediation weinig kans.
 14. Welkom op Higherlevel. Iemand die er geen verstand van heeft vraagt het aan iemand die er een beetje verstand van heeft en die vraagt het weer op een forum... lijkt me niet het beste in deze situatie. Ik zou als de bliksem een fiscalist inhuren om te zorgen dat het niet een nog grotere puinhoop wordt. Als je meent de gebruikelijkloonregeling niet te kunnen toepassen, moet je dat VOORAF regelen met de belastingdienst, niet pas achteraf als je merkt dat je geld tekort komt. Of de regeling had moeten worden toegepast hangt af van de situatie, mogelijk is daar met goed advies nog wat mee te doen.
 15. Hoe je de btw uit een ander EU land terugvraagt lees je hier: https://ondernemersplein.kvk.nl/btw-terugvragen-uit-een-ander-eu-land/
 16. Welkom op Higherlevel. In Nederland ben je verplicht een notaris in te schakelen bij het overdragen van aandelen. De notaris is verplicht om te controleren of de tussen partijen overeengekomen waarde reëel is, om witwassen te voorkomen. In principe is het aan partijen om de waarde te onderbouwen en het meest voor de hand liggend is een verklaring van een accountant of fiscalist. Een notaris kan het laten opmaken van zo'n verklaring als service aanbieden, maar je kunt dat ook zelf regelen met je eigen accountant of fiscalist. Informeer bij je notaris aan welke eisen de verklaring moet voldoen.
 17. Welkom op Higherlevel. Als zakelijke koper heb je niet automatisch allerlei bescherming zoals consument. Het gaat erom wat er is afgesproken bij de aankoop en wat er in de voorwaarden staan die van toepassing zijn. Zie ook dit eerdere draadje over garantie en zakelijke aankopen op dit forum.
 18. Volgens Artikel 3.10 Wet inkomstenbelasting 2001 kun je kosten* uit de aanloopfase** in aftrek brengen in het eerste kalenderjaar als ondernemer. Het is dus niet verplicht om de aanloopkosten af te trekken, maar als je dat doet, kan het zo te lezen alleen in het eerste jaar als ondernemer. Ik ben echter geen fiscalist. Het moet overigens wel gaan om een onderneming waaruit winst te verwachten is. Er is online het een en ander aan jurisprudentie te vinden over zaken waar de Belastingdienst de aftrek niet had geaccepteerd omdat er geen winst te verwachten was en de rechter het daarmee eens was. * voor zover deze überhaupt zakelijk aftrekbaar zijn ** maximaal vijf kalenderjaren die onmiddellijk voorafgaan aan het eerste kalenderjaar als ondernemer
 19. Die voorwaarde is er in jouw geval ook niet, want het is niet jouw huis. Zie 2e reactie van Joost. Volgens mij betekent de 1e reactie van Joost: ja.
 20. Of die opleidingen nu nodig zijn of niet, ze zijn niet zakelijk en niet meer privé aftrekbaar; ook de btw terugvragen op deze opleiding is dus waarschijnlijk onterecht. De kosten voor een praktijk aan huis zijn meestal ook niet aftrekbaar; zie hiervoor de checktool bij de Belastingdienst. Representatiekosten zijn ook beperkt aftrekbaar. Kortom, ik sluit me aan bij het advies om een professional in te schakelen.
 21. Die link ziet op 2021 Hans, sinds 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer in privé aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Het gaat hier om een aangifte over 2023. Als het gaat om studiekosten die niet zakelijk zijn, had de vriendin die kosten kunnen opvoeren in 2019, 2020 en nog in 2021, maar nu niet meer.
 22. Aanloopkosten zijn kosten die je hebt gemaakt voordat de onderneming van start ging. Klopt het dat jouw onderneming (of is het toch die van je vriendin, gezien je eerdere posts) al van start is gegaan?
 23. De wederverkoper koopt bij jou in voor 42,05 ex btw en 45,83 incl 9% btw. De wederverkoper krijgt 20% marge over zijn inkoopsprijs en verkoopt daarom voor 50,46 ex btw en 55,00 incl 9% btw.
 24. De andere persoon is zo te lezen geen bestuurder meer, maar nog wel aandeelhouder. Wat staat er in de statuten over besluitvorming door de algemene aandeelhoudersvergadering en eventueel specifiek over de vereisten voor een besluit tot ontbinding?
 25. Zoals ik al zei: dat verschilt per hypotheekverstrekker. Voor de paar hypotheekverstrekkers die werken met een inkomensverklaring is het optie A.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.