Ron van der Kolk

Legend
  • Aantal berichten

    3465
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    9

Alles dat geplaatst werd door Ron van der Kolk

  1. Welkom op Higherlevel. Het gebruik van woorden als "aangenomen", "in dienst" en "als medewerker" en de suggestie van functioneringsgesprekken geven mij ook de indruk van een verkapt dienstverband, maar als zzp'er kun je ook een contract tekenen en daarin kan wel degelijk rechtsgeldig sprake zijn van een opzegtermijn en/of relatiebeding. Voor een relatiebeding bij een arbeidsovereenkomst of bij overeenkomst met een zelfstandige gelden verschillende regels. Als je hiermee naar de rechter zou stappen, speelt dan ook allereerst de vraag welke situatie hier feitelijk van toepassing is. Het is maar de vraag of je daar een uitspraak over wilt, want dat kan ook fiscale gevolgen hebben. Voor arbeidsovereenkomsten is in de wet specifiek wat opgenomen over een relatiebeding (art. 7:653 BW), maar voor overeenkomsten met zelfstandigen niet. Met zelfstandigen kun je, als ondernemers onder elkaar, in principe van alles afspreken, ook een relatiebeding. Toch zijn er algemene wettelijke bepalingen over beperking van een boetebeding (art. 6:91 BW) en mag een afspraak, dus ook een relatiebeding, niet naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zijn (art. 6:248 BW). Op basis van dat laatste kun je stellen dat een opdrachtgever een zelfstandige alleen mag houden aan een relatiebeding als er een redelijk belang is voor de opdrachtgever. Maar ja, wat is een redelijk belang? In dit geval verschillen jij en je opdrachtgever van mening over hoe belangrijk die ene klant nu eigenlijk is voor je opdrachtgever. Daar zit denk ik de crux. Je kunt je met de situatie wenden tot een advocaat om te kijken hoe groot je kansen en risico's zijn. Maar hoe dan ook maak je dan kosten voor een advocaat voor advies, en mogelijk ook kosten mocht het tot een rechtszaak komen. En dan is het nog het risico dat het als arbeidsovereenkomst wordt gezien. Is het niet beter om te zoeken naar een andere opdrachtgever en dit gewoon te laten?
  2. De gebruikelijkloonregeling is dus niet toegepast. Waarom? Is dat omdat de BV stil ligt, er dus geen arbeid wordt verricht, en met toestemming vooraf van de fiscus? Als dit niet goed gaat, dan is de vraag van de auto mogelijk al niet meer relevant. Daarnaast: als er geen arbeid voor de BV wordt verricht, zijn er dus ook geen zakelijke kilometers en is er mogelijk sprake van excessief privégebruik, danwel gebrek aan grond om de auto vanuit de BV ter beschikking te stellen. Met autokosten die wel eens hoger zouden kunnen zijn dan een eventuele bijtelling. Die autokosten zouden dan volledig als belast loon voor de dga kunnen worden gezien.
  3. Om bij de analogie van "weg" te blijven: ik zie zelf de weg als buitenwereld, inclusief potentiele markt, en de onderneming al auto. Met extern kapitaal gooi je wat extra brandstof in de tank, zodat je het gaspedaal wat dieper kunt intrappen, en langer kunt doorrijden doorrijden. Maar je moet wel weten waar je naar toe wilt en zelf blijven sturen, en ook de timing in de gaten houden: niet vol gas geven in een bocht. De kennis van investeerders kan helpen als navigatiesysteem en rijstrookbegeleiding, maar als het te dwingend wordt ook beperken in de vrijheid en creativiteit.
  4. Welkom op Higherlevel. Heel vervelend. Morgen even bij de KvK navragen hoe de uitschrijving tot stand is gekomen. Heeft iemand dat digitaal gedaan (DigiD?), een papieren formulier ingestuurd (daarvoor hoef je niet te hacken), of heeft de KvK zelf een deregistratie gedaan wegens vermoeden van inactiviteit?
  5. Even rekenen. De kraam is 17,50 ex btw, daarover 21% btw is inderdaad 3,68. Om aan het totaal van 65 euro te komen mist dan nog 43,82. Dat zou dan gedeeld door 12,50 per meter 3,5056 meter grond moeten zijn. Dat lijkt op het eerste gezicht een afronding van 3,5 meter, maar daarmee kom je nagerekend net niet uit. Erg duidelijk is de factuur niet. Als je het echt wilt weten: vraag het de verhuurder. Inboeken: de stelregel is dat je niet zelf moet gaan rekenen, maar de btw moet inboeken, en aangeven op de aangifte omzetbelasting, zoals het op de factuur staat. Als het niet in je nadeel is (zoals hier, het is maar een paar cent verschil) lekker laten gaan, als het wel in je nadeel is om een nieuwe factuur vragen.
  6. Wie kijkt daar naar en voor wie? Welke rol speel jij in deze casus?
  7. Dat lijkt me onwaarschijnlijk, want dan moet de overeenkomst beoordeeld worden naar het recht van het land van de opdrachtgever. Die zou dan ook een vergelijkbare Wet DBA moeten kennen, en dan moet de heffing ook nog te verhalen zijn onder een belastingverdrag. En dat is, voor zover ik weet, allemaal niet geregeld. Voorlopig richt de belastingdienst zich op Nederlandse partijen. De belastingdienst kan in principe stellen dat je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, zodat je geen recht hebt op de fiscale ondernemersfaciliteiten. Dat heeft echter alleen betrekking op het werknemersdeel, het werkgeversdeel kan door de belastingdienst niet op de (schijn)zelfstandige worden verhaald. (Ook opdrachtgevers mogen dat trouwens niet op (schijn)zelfstandigen verhalen, zelfs al shet expliciet in de inhuurovereenkomst is opgenomen)
  8. Welkom op Higherlevel. Inmiddels ben je niet meer aan het verkopen, maar een stuk intellectueel eigendom aan het exploiteren. Doordat je er aan blijft werken, wordt de waarde daarvan steeds groter. Die IE zit nu in een eenmanszaak, met hoofdelijke aansprakelijkheid. Als je financieel in de problemen komt, zakelijk of privé, kun je dat IE kwijtraken. Afhankelijk van de waarde, opbrengsten en risico's kan het raadzaam zijn om het IE uit de risicosfeer van de hoofdelijke aansprakelijkheid te halen en onder te brengen in een bv-constructie, met verschillende bv's voor eigendom en exploitatie ervan. Daarnaast kan het ook voordelen hebben voor het verkopen of licentiëren van (delen van) het IE, of het aantrekken van investeerders.
  9. Het zijn inderdaad twee mogelijkheden; de Commanditaire Vennootschap is nog een derde. Al die mogelijkheden hebben voor- en nadelen, dus wat "beter" is voor jullie, is zonder meer informatie niet te zeggen. Een VOF kan simpeler en goedkoper opgezet worden (al is dat niet altijd handig, investeer een een goede overeenkomst met een exitscenario), maar kent hoofdelijke aansprakelijkheid. Een BV kan duurder zijn in oprichting en administratie, maar beperkt de aansprakelijkheid. Voor een klein restaurant met weinig risico kan een VOF mogelijk prima toe, maar voor een wat groter plan met groter risico (zoals meer personeel) is misschien een BV beter. Daarnaast het is ook een fiscale kwestie, wat voor de ondernemers voordeliger is op korte danwel langere termijn hangt af van de persoonlijke situatie van de ondernemers en de te verwachten winst. Kortom... een totaalplaatje van kansen en risico's, opbrengsten en kosten. Voor de gebruikelijkloonregeling maakt het niet uit of het eethuis winst maakt of niet. De regels blijven gelijk, dus er is geen "voor" en "daarna".
  10. Je kunt de visum-uitgevende instantie vragen of ze een prognose accepteren van bijvoorbeeld een boekhouder, fiscalist of accountant.
  11. Net als bij een eenmanszaak: er is geen sprake van inkomen of loon, maar van winst. Bij de eenmanszaak geef je de volledige winst op voor de inkomstenbelasting, of je die winst nu naar je privérekening overmaakt of niet. Bij een vof geef je jouw aandeel in de winst op voor de inkomstenbelasting, of je die winst nu naar je privérekening overmaakt of niet. Je kunt dus niet "winst in de zaak laten zitten" om er geen inkomstenbelasting over te hoeven betalen. De winst wordt niet beïnvloedt door privéopnames (of privéstortingen).
  12. Als ik de antwoordcategorieën lees, ga je ervan uit dat de werkdag van ondernemers pas om 10:00 losbarst, een lunchpauze kent van een uur en al om 16:00 weer afgelopen is. Dat lijkt me stug.
  13. Ik denk niet dat dit doe-het-zelf materiaal is. Het is niet alleen zakelijk (onderneming, pand) maar ook privé (woonhuis, die weer van de onderneming is) en dan zijn er ook nog de verplichtingen aan de kinderen (die in een pand de van de onderneming wonen) danwel aan de organisatie die voor die opvang betaald. En dan heb ik het nog niet eens over gedoe met de hypotheekverstrekker. Zoek een professional!
  14. Jullie hebben dus samen een gezinshuis, drijven die als onderneming in de vorm van een vof, en wonen/woonden daar ook privé samen, begrijp ik? Jullie vangen daar als professionals kinderen op? En het pand is eigendom van de onderneming? Je schrijft dat ze zich "bemoeid" met beslissingen, en dat zijn ook werkzaamheden, toch? Overigens hoeft het ontbinden van de vof geen gezamenlijke beslissing te zijn, zie verderop. Zolang zij vennoot is, en het bedrijfsgebouw van de vof, waarom niet? Je kunt haar niet zomaar de toegang ontzeggen, want dan hinder je ook de uitvoering van haar werkzaamheden en het nakomen van haar verplichtingen. Ik zou dat in elk geval niet doen zonder juridisch advies in te winnen. Dat kun je wel willen, maar aangezien je zegt dat er niets is geregeld over uittreding (en naar ik aanneem dan ook niet over voortzetting), houdt de vof gewoon op te bestaan als een van jullie uittreed. Dus, in principe ook einde bankrekening en einde hypotheek, en onderling afrekenen. Je gebruikersnaam is "vofodoehetniet", maar een vof kan prima zijn, zolang je dit soort dingen maar vooraf regelt en vastlegt. Een vof waarbij niets is geregeld, geeft inderdaad vaak ellende als de samenwerking ophoudt. Dan zijn jullie hoe dan ook tot elkaar veroordeelt om het samen op te lossen, want hoe moet dat anders verder met het pand en de zorg voor de kinderen? Nu moeten jullie het achteraf oplossen: zoek, als het niet meer samen kan, elk een jurist om dit geheel te ontvlechten.
  15. Hou er ook rekening mee dat een verlopen patent op een aspect van het product niet betekent dat het product daarmee helemaal rechtenvrij is. Er kunnen nog steeds andere vormen van intellectueel eigendom van toepassing zijn.
  16. Of de juridische expertise inhuren om te kijken hoe je om het patent heen kunt werken met jouw product. Maar dat kan nog duurder worden. Als je echt denkt het product te kunnen verbeteren, kun je ook proberen de rechten over jouw verbetering op een of andere manier vast te leggen, voordat je contact legt met de oorspronkelijke makers. Dan kunnen ze niet met jouw idee aan de haal gaan, en kun je aansturen op samenwerken, in wat voor vorm dan ook (gezamelijk ondernemen, hun expertise inhuren, jouw rechten op de verbetering verkopen, enz.) Kortom, met de suggestie van Jeroen en mijzelf heb je dan al wat opties: Licentie nemen op patent Wachten tot patent afloopt Om patent heenwerken Samenwerken Een goede idee is echter niet voldoende. Is het ook zinvol? Het is misschien "een van de beste producten die [je] heb[t] gekocht", maar tegelijk klinkt het als een onbekend niche product. Is er voldoende markt om er ook een winstgevend product danwel winstgevende onderneming van te maken? Anders wordt dit een dure hobby.
  17. Als er een deel van de werkmaatschappij wordt verkocht, dan lijkt het me voor zowel de koper als de verkoper verstandig om heel goed te omschrijven en vast te leggen wat er nu precies wordt overgenomen, en wat daarbij de wederzijdse rechten en plichten zijn. Bijvoorbeeld: heeft de koper, als de administratie niet apart wordt bijgehouden, wel hetzelfde beeld van de kosten, opbrengsten, bezittingen en schulden van het filiaal? Dat kun je zelf doen, maar misschien is een fiscalist wel een goed idee. Gaan er ook huurcontracten en arbeidsovereenkomsten over? Ook dit moet dan goed geregeld worden, binnen de regels die daarvoor zijn.
  18. Welkom op Higherlevel. Het hangt er vanaf hoe je daar werkt. Het kan dat "verhuren" te zien is als een verkapt dienstverband. Dus ja, de "nieuwe regeling" die je waarschijnlijk bedoelt kan van toepassing zijn. Is een werkelijk dienstverband een optie, in plaats van jezelf te verhuren vanuit je holding? Zie ook https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/arbeidsrelaties/content/wanneer-is-sprake-van-loondienst En mogelijk zit hier een groter vraagstuk achter. Als je wil stoppen met ondernemen, zit daar vast ook een vermogens- en pensioenvraagstuk achter. Wat voor jou handig is, is lastig te zeggen. Daarvoor kun je beter een fiscalist benaderen die je de ins en outs geeft over je persoonlijke situatie en toekomstplannen.
  19. Dat die collega zzp'er is maakt voor jou NIETS uit. Deze werkt namens de opdrachtgever, en mag daarom leiding GEVEN als ware hij daar in loondienst*. Deze zzp'er mag natuurlijk, net als jij, geen leiding ONTVANGEN als ware hij of jij daar in loondienst. Dat tweede stuk is in dit draadje voldoende aan de orde geweest, maar ik wilde het eerste nog even benadrukken. * Leidinggeven als zzp'er, namens een opdrachtgever, is in theorie mogelijk, maar in de praktijk nog best een ding. Naar eigen inzicht leidinggeven en je daarbij niet houden aan de richtlijnen van de opdrachtgever geeft geen rechtszekerheid voor de medewerkers, maar je wel houden aan de richtlijnen van de opdrachtgever draagt weer bij aan het oordeel 'dienstbetrekking'. Daarnaast ben je als ingehuurde leidinggevende al snel onderdeel van de hiërarchie van de organisatie, dus ook onderworpen aan een leidinggevende boven je. Lastig, want ook de overheid zelf kan niet zonder interim managers, om onder meer periodes te overbruggen van zwangeren, zieken, lastig vervulbare vacatures en reorganisaties.
  20. Zie bijvoorbeeld de informatie van Mollie zelf: Hoe verwerk ik Mollie-transacties in mijn boekhoudpakket? Als je kunt aangeven welk boekhoudpakket je gebruikt, zijn er misschien mensen op het forum die dit wat specifieker kunnen maken.
  21. ... of dat moet betaald worden door de intermediair die jou op basis van tussenkomst inzet, en in dit geval als (uitzend-)werkgever kan worden gezien.
  22. Welkom op Higherlevel. Dat zijn nogal wat vragen. Wat heb je zelf al uitgezocht? Ondernemen is een werkwoord! Begin eens met een telefoontje aan Team Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen van de Belastingdienst, bereikbaar via 0800 - 024 12 12. Bereikbaar tot 16:00, dus vandaag te laat, maar morgenochtend om 09:00 zitten ze weer voor je klaar. Je kunt ook beginnen bij de Belastingtelefoon, 0800 - 0543, vandaag tot 20:00.
  23. Bij een eenmanszaak komt het kenteken sowieso niet op naam van de eenmanszaak, maar op jouw privé naam. Het enige verschil is dat je de kosten zakelijk inboekt. Dat mag bij een eenmanszaak ook als de factuur op jouw privé naam staat, en niet op naam van de eenmanszaak. Kortom... de verkopende partij kan niet zien of jij de auto fiscaal (voor de inkomstenbelasting en/of de omzetbelasting) zakelijk of privé gaat rijden. Maar.... er is een maar. Als jij problemen krijgt met de auto, en de garage kan aantonen dat jij de auto zakelijk gebruikte terwijl je hem kocht onder prive voorwaarden, dan zou het kunnen dat de verkoper stelt dat die gunstige voorwaarden in de koopovereenkomst niet van toepassing zijn. Dat hangt af van wat er in de overeenkomst staat. Goed lezen dus. Zelfde geldt voor een autoverzekering. Daar moet je wel degelijk aangeven dat je de auto zakelijk gaat gebruiken, want in een privé verzekering wordt zakelijk gebruik in de voorwaarden vaak expliciet uitgesloten van dekking. Het zou jammer zijn dat je wel premie betaalt, maar mogelijk later eventuele schade niet wordt uitgekeerd.
  24. Dat lijkt me niet. Als iemand hier een administratieve fout heeft gemaakt, dan kun je die hooguit de administratieve fout laten herstellen en voor en de kosten van het administratieve herstel laten opdraaien (aanpassen leasecontract ad 295 euro). Die kun je niet laten opdraaien voor de 10.000 ineens of uitgesmeerd over de looptijd van het leasecontract. Dat bedrag kwam en komt voor rekening van Marrie1977, want dat was de bedoeling van de overeenkomst die Marrie1977 is aangegaan.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.