Jump to content

Ron van der Kolk

Legend
 • Content Count

  2,664
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Ron van der Kolk last won the day on November 24 2019

Ron van der Kolk had the most liked content!

Community Reputation

296

Personal info

Register

 • What age group do you belong to?
  41-45
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa

Company info

Vision

 • I'm looking for people who
  meedenken over organisaties en organiseren, zoals op dit forum.
 • My opinion about entrepeneurship
  is dat het je het niet kunt leren, net als leiderschap.
 • My opinion about innovation
  is dat "beter goed gekopieerd dan slecht geïnnoveerd" verdacht vaak klopt
 1. Voor producten van buiten de EU: Ja, jij hebt een overeenkomst met de consument voor levering van het product, al die andere betrokkenen niet.
 2. until
  In deze roerige tijden een hulpaanbod voor ondernemers: gratis organisatieadvies via Skype. Niet specifiek over corona-maatregelen, maar algemeen brainstormen over mogelijkheden voor het starten of verbeteren van je onderneming. Als persoonlijke aanvulling op adviezen via dit forum. Nu mijn grote opdrachtgevers stil liggen door de corona-crisis, heb ik tijd over en help ik graag andere ondernemers met meedenken. Voor 7 en 8 april heb ik wat tijdslots gereserveerd, die zijn te boeken via de link (linkerkolom: "Naar website van evenement"). Dit is geen zelfpromotie, want normaal gesproken lever ik deze dienst niet; ik richt me zakelijk alleen op grote opdrachten bij organisaties in de (semi-)publieke sector. Dit aanbod geld voor alle lezers van Higherlevel, zowel potentiële als reeds actieve ondernemers. Ook voor oude rotten op dit forum die gewoon even willen bijpraten
 3. Beste satéboer, Welkom op Higherlevel! Waarom zie je veel potentie in je eigen saus? Omdat je hem zelf zo lekker vindt of omdat het iets toevoegt voor de wederverkopers (meer marge dan bestaande producten, innovatieve uitbreiding van assortiment, etc.)? Even niet als liefhebber of kok denken, maar bedrijfsmatig en commercieel. En wat voegt het voor de eindgebruiker toe aan het bestaande assortiment als je kijkt naar andere dingen dan smaak, zoals prijs, gemak, imago? Zoals al gezegd: waarom zelf verkopen, kun je niet een wat grotere entree maken door die 500kg in kleinverpakking als sample uit te delen en rond te sturen? Dat zijn 2.500 samples van 200g. Nadeel van een langzame entree is dat je misschien ook de tweede en derde batch niet kunt slijten voor de houdbaarheidsdatum voorbij is. Door meteen een grote entree te maken is het ook sneller duidelijk of het zin heeft om door te gaan, bijvoorbeeld of je na de eerste batch met samples voldoende bestellingen krijgt om een tweede batch bij voorbaat te verkopen. Als je dat in je eentje gaat doen, gaat het verwerven van markt wel heel langzaam. Ik denk dat de kosten van de arbeid dan niet opwegen tegen de opbrengst van de lokale naamsbekendheid. Ondertussen heeft de concurrentie alle tijd om met een alternatief te komen en jou de pas af te snijden. Voor je het weet ligt er een goedkope versie in alle Aldi's van Nederland en adverteren ze op televisie, terwijl jij nog alleen in een hoekje staat weg te tochten op de dinsdagmiddagmarkt van Schubbefrutteveen. Niet. Dat hangt af van het weer, het aantal voorbijgangers, de locatie, jouw standwerkerstalent en nog veel meer onbekende variabelen. Hier op het forum hebben we trouwens een echte Ketchupmaker, die heeft ervaring met het zelf maken en vermarkten van saus.
 4. Als jij de onderneming drijft, dan is het verre van logisch. Daarnaast is het de vraag of het verstandig is, fiscaal maar ook juridisch. Fiscaal is het al niet handig, omdat je bepaalde fiscale ondernemersfaciliteiten alleen kunt toepassen bij het behalen van het urencriterium. Als jij de onderneming feitelijk drijft, dan haalt je partner het urencriterium niet en dat scheelt nogal.
 5. De Belastingdienst is er als uitvoeringsorganisatie om te zorgen dat zij innen wat jouw onderneming verplicht is af te dragen. Als de Belastingdienst nu uit eigen beweging die verplichting met terugwerkende door de vingers gaat zien, zou ik dat pas onrechtvaardig vinden. Ik vermoed dat het is omdat je in 2020 danwel in de loop van 2019 achteraf (over 2019) lijkt te verzoeken om verlaging, terwijl je dat vooraf moet doen. Als je niet vooraf verzoekt om een verlaging van het gebruikelijk loon voor 2019, dan heb je als ondernemer (veel) te laat gehandeld en de spelregels van een bv mogelijk niet scherp voor ogen. Als bestuurder zou je dan hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. Als de BV al opgeheven kan worden, omdat er dus nog een latente schuld openstaat bij de Belastingdienst.
 6. Zoals gezegd: je kunt in je zienswijze aangeven welke zaken er onjuist of inmiddels verholpen zijn. Op basis van rapport en zienswijze kan de gemeente al dan niet besluiten tot handhaving, nader onderzoek of een herinspectie. Om dat laatste zou je dan ook kunnen verzoeken (bij de gemeente, niet bij de GGD).
 7. Dat is niet "zomaar". Dat je er al tijd en geld in hebt gestoken is geen geldig argument, als je niet voldoet dan voldoe je niet. De kwaliteitseisen waaraan de kinderopvang moet voldoen, staan in de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (Wko). Daarin staat ook hoe het toezicht en de handhaving geregeld is. In de praktijk zorgt de GGD voor controle en toezicht, de gemeente voor de handhaving. De GGD zorgt voor een inspectierapport en je kunt vervolgens een zienswijze inbrengen, die aan het rapport wordt toegevoegd. Het rapport wordt openbaar gemaakt. Zowel de gemeente als de GGD als de gemeente hebben in deze formeel geen adviserende of ondersteunde taak, je hebt zelf de verantwoordelijkheid om te zorgen dat je voldoet. Je kunt daar bijvoorbeeld commerciële adviesbureaus voor inschakelen om je te begeleiden. Zo te lezen gebeuren er hier geen gekke dingen. Mocht je toch je beklag willen doen: een klacht over het gedrag van de inspecteur kun je indienen bij de GGD, maar niet over de inhoud van het inspectierapport, dat kan immers via de zienswijze. Een klacht over de gemeente kun je via een gemeentelijke klachtenprocedure of een gemeentelijke ombudsman indienen, afhankelijk van het beleid van de betreffende gemeente. Overigen krijg je naast de GGD met meer toezichthoudende instanties te maken, zoals de brandweer.
 8. Iemand die in een keukentje chocolade staat te brouwen... voor een supermarkt is dat een continuïteitsrisico (als jij griep hebt, hebben zij opeens een leeg schap), imagorisico (als blijkt dat jouw reep niet aan de hygiënevereisten voldoet), enzovoorts. Tegenover die risico's moet dan wel een groot voordeel staat, zoals imagokans (innovatief product) of financiële kans (hoge winstmarge of hoog volume) om met jou in zee te gaan, want het in zee gaan met een nieuwe leverancier kost zo'n supermarkt ook een hoop tijd. Waarom zouden ze dat doen, terwijl ze met een klik op de knop een extra pallet van een nieuwe smaak van een bestaande, gebleken betrouwbare leverancier kunnen bestellen? Kortom, je hebt een lekker product, maar nog geen goed productieproces of goed verhaal. Daar zou je aan kunnen werken als volgende stap.
 9. Dat klinkt nobel, maar ik weet niet of het een oplossing is. Of je het nu privé betaalt of zakelijk, het is een vorm van loon in natura die de werknemer krijgt op grond van zijn dienstbetrekking. Volgens het Handboek Loonheffingen 2019 maakt het niet uit van wie de werknemer het loon krijgt.
 10. Beste Dirk, Welkom op Higherlevel. In principe breekt verkoop geen verhuur, dus blijft de huurovereenkomst in principe geldig. Dat geldt dus ook voor de overeengekomen voorwaarden voor beëindiging en huuraanpassing. Of een huurverhoging van 25% mag, hangt dus af van de overeenkomst.
 11. Je kunt blijven theoretiseren over de chauffeur en de brievenbus, maar je hebt je hebt feitelijk te maken met PostNL.
 12. Helaas niet in dit geval, want bij steeds meer zelfscans staat een bordje dat je niet in gedeeltes mag afrekenen.
 13. Nee, door gebruik is de auto een bedrijfsmiddel geworden en moet je bij verkoop btw berekenen. Het maakt niet uit of er bij aanschaf btw is teruggevraagd of niet, dit geldt dus ook voor een auto die als margeauto is gekocht. Let op: dit mag bij een eenmanszaak alleen in bijzondere situaties.
 14. Beste Jochgem, Welkom op Higherlevel. De enige vergoeding waar de vennoot recht op heeft is exact dezelfde vergoeding als jij: 50% van de winst en 50% van de verevening (uiteraard met correcties voor priveopnames). Als een van jullie dat anders had gewild, dan had dat vooraf vastgelegd moeten worden in een vennootschapsovereenkomst en dat is blijkbaar niet gebeurd. Als je vennoot meer heeft opgenomen dan waar hij recht op heeft, zou het zelfs zo kunnen zijn dat hij moet betalen in plaats van dat hij wat krijgt. Ook hier: als je de opbrengstverdeling anders had gewild, dan had dat vooraf vastgelegd moeten worden in een vennootschapsovereenkomst en dat is blijkbaar niet gebeurd. Je kunt het oneerlijk vinden dat je meer hebt gedaan dan hij, maar daar kun je niks meer mee. Misschien geen handige toezegging. Dit zijn kosten voor de VOF en de VOF houdt op te bestaan. Waarom zou jij er dan alleen voor opdraaien? Advies: schakel zo snel mogelijk een fiscaal juridisch specialist in om de afwikkeling van de VOF in goede banen te leiden en brokken te voorkomen.
 15. Waar komen de 4 dagen dan vandaan? Beroept de klant zich alleen op verlate levering of (ook) op de kwaliteit en ongeschiktheid voor professioneel gebruik?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept