• 0

Onzekere inkomsten, wie kan mij helpen ?

Goedendag,

 

Ik ben al een aantal jaren bezig met creatief nadenken over goede internet concepten en heb voor de uitvoering hiervan wat geld gespaard.

Nu heb ik een aantal sites in de jaren bedacht ( volgens mij allen een "gat in de markt" ) en daar wil ik graag mijn geld mee gaan verdienen naast mijn full time baan.

 

Op het moment word er gewerkt aan mijn eerste project, hierna volgen er nog een aantal.

Ik vind het heel mooi deze site te ontwikkelen en erg gaaf om hier creatief mee bezig te zijn.

 

Mijn concepten zijn dienstverlenende sites waar mensen in eerste instantie kosteloos gebruik van kunnen maken. ( vergelijk het met bijvoorbeeld een datingsite. )

Bij mijn eerste project kunnen mensen zich inschrijven op mijn site en hierna in eerste instantie gratis gebruik maken van mijn website.

 

Ik geef de eerste jaren vooral veel geld uit aan het webdesign, hosting, marketing en alles wat komt kijken bij je eerste bedrijf.

 

Nu zie ik al een paar jaar ( en nu nog steeds ) ontzettend op tegen alle administratieve obstakels.

Ik ben erg goed in mijn product in de markt te zetten en het uitdenken van kansrijke concepten, maar ik heb geen verstand van financiën, de belastingdienst enz.

 

Mijn geld ga ik verdienen door de exclusiviteit van de sites, ik ben aantrekkelijk voor gericht adverteren, bij veel inschrijvingen zou ik een halfjaarlijkse of jaarlijkse abonnementsvorm aan kunnen bieden aan reeds geregistreerde klanten.

Aangezien ik concepten op de markt zetten het leukst vind, is mijn bedoeling deze op den duur door te verkopen aan investeerders zodat ik weer verder kan met nieuwe ideeën.

 

Hoe kan ik dit alles financieel het beste aanpakken ?

Ik heb geen maandelijkse inkomsten van een webshop o.i.d. en geen voorraad.

Enkel koop ik in voor marketing doeleinden ( folders enz. ) en heb ik kosten van de zakelijke rekening en de internet hosting.

Dit zijn geen hele hoge lasten, maar een boekhouder vraagt gemakkelijk 60-120 euro per maand.

 

Het pushen en in de markt zetten van mijn stie verwacht ik binnen 2 jaar te hebben gedaan en ik denk deze site binnen 4 jaar te hebben verkocht en enkele andere sites al eerder.

Daarom wil ik vooral geld inzetten voor marketing en wil ik naast een goede boekhouding ook kijken wat zoiets moet kosten en of ik dit zelf niet gemakkelijk zou kunnen ? ( er komt maar weinig bij mij op de rekening, buiten de advertenties om en misschien 1 of 2 sites per jaar die ik verkoop. )

 

Ik heb wat betreft de financiën en administratie helaas geen vergelijkbare voorbeelden gevonden voor mijn geval en hoop dat iemand met een vergelijkbaar bedrijf me wat tips en duidelijkheid kan geven.

 

Ik begrijp dat ik niet heel duidelijk mijn vragen formuleer, maar ik hoop dat jullie door mijn verhaal heen prikken en een beetje begrijpen naar wat voor info ik op zoek ben.

 

Alvast bedankt voor de genomen moeite ! :)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

9 antwoorden op deze vraag

  • 1

Je hebt een full-time baan en je websites vormen vooralsnog geen bron van inkomsten. In mijn idee kun je dan niet spreken van een onderneming.

 

Toen ik zelf nog een full-time baan had, gaf ik de bijverdiensten op als "overige inkomsten". Daar had ik zeker geen boekhouder voor nodig, maar maakte ik wel overzichten van inkomsten en uitgaven in excel.

Pas toen ik zelfstandig ondernemer werd begon ik met het bijhouden van een balans in een boekhoudprogramma. Ook deed ik daarvoor al een cursus ondernemersvaardigheden, met oa. het onderwerp boekhouden. Die boekhouding liet ik jaarlijks controleren door een boekhouder die me daarvoor slechts een klein bedrag factureerde.

 

Je idee om succesvolle websites te maken is natuurlijk prima, maar een website wordt meestal pas waardevol wanneer deze voldoende oplevert. Dat is waar je na realisatie het meeste werk aan hebt. Heb je eenmaal een website die voldoende winst maakt, dan zou ik me afvragen waarom zou je die verkopen? De kip met gouden eieren hou je...

 

Je denkt na een paar jaar wel weer een nieuw succes te kunnen maken. In mijn ervaring is dat niet zo gemakkelijk. Van de tientallen websites zijn misschien maar enkelen succesvol. Met een hoop marketinggeld kun je misschien wel omzet genereren, maar da's nog geen winst. Ik zou nooit een website overnemen alleen op basis van omzet of toevallige bezoekerscijfers. Hoe ga jij de koper overtuigen? En hoe ga je daarna dat kunstje herhalen?

 

In Dragons Den of in Shark Tank zou ik nu zeggen "I'm out...".

Hier op HL zeg ik: begin maar bij het begin. Maak eerst maar eens die eerste succesvolle website waar je van kan rondkomen. Kijk dan of je er nog een tweede bij kunt maken voordat je de eerste verkoopt.

Verdiep je in die financiële obstakels zodat je weet wa erbij komt kijken. Tip: bestudeer het (gratis) Handboek Ondernemen van de Belastingdienst en kam de relevante topics op HL uit.

 

Succes!

Link naar reactie
  • 0

Hi Mazm,

 

Laat je niet ontmoedigen; de groten der aarde zijn klein begonnen. Gelukkig zitten we hier niet bij Dragons Den en goed dat je slim bent geweest om investeringsgeld op te sparen. Ook goede ideeën kosten soms tijd voordat ze een positieve cashflow richting je bankrekening genereren.

 

Ik ben eveneens internet ondernemer. In het begin had ik ook een baan erbij. De boekhouding deden wij inderdaad ook in excel. Mijn tip is: leer jezelf de basis beginselen van het boekhouden aan OF laat het over aan een boekhouder (hoeft niet meteen een accountant te zijn). Google bijvoorbeeld even op 'boekhouden in excel' (t.o.v. wanneer ik begon zijn er volgens mij wel al wat gelikte excel sheets bij gekomen). Zeer belangrijk: alle facturen en bonnen en uitgeschreven facturen netjes in ordners bewaren. Hou al je inkomsten en uitgaven gewoon netjes bij. En doe vervolgens ieder kwartaal netjes (en vooral op tijd) je btw aangifte; ook hier is voldoende info over te vinden. Als je dat voor elkaar hebt ben je heel eind.

 

Daarnaast moet je einde jaar rekening houden met je IB aangifte. De vraag daarbij is: ziet de belastingdienst je als ondernemer. Het wettelijk criterium daarvoor is dat je deelneemt aan het economisch verkeer (dat doe je als ik het zo even snel lees) en als je winst kunt verwachten. Als dit niet zo is dan is er sprake van 'resultaat uit overige werkzaamheden' (tenzij het echt gaat om bijvoorbeeld de uitvoering van een hobby, dat is geen 'bron' voor de IB - maar dat is hier niet aan de orde). Als dit wel zo is dan valt je resultaat voor de IB onder 'winst uit onderneming'.Of je vervolgens gebruik kan maken van de ondernemersfaciliteiten hangt af van een aantal factoren waaronder het uren criterium (even Googlen weer).

 

Lang verhaal kort: als ondernemer heb je helaas niet de luxe je alleen bezig te houden met alleen de leuke dingen. Neem een boekhouder of anders:

- basis cursus boekhouden, niet lastig, helpt je een eind op weg

- googlen naar boekhouden in excel

- doe ieder kwartaal je btw aangifte (neem deadlines van de belastingdienst heel serieus, die jongens maken geen grappen)

- laat je IB aangifte door een boekhouder doen OF verdiep je even in 'inkomsten uit onderneming' en de ondernemersfaciliteiten (waaronder het belangrijke bepalende uren criterium).

 

Voor je boekhouding en de belastingen geldt dat je het veel beter vooraf goed kan doen. Achteraf zaken recht brijen kost vaak veel meer tijd en geld en soms zelfs niet meer mogelijk (als het om de belastingen gaat).

 

Succes Mazm. Ik hoop dat je mooie concepten hebt bedacht.

Link naar reactie
  • 0

Allereerst bedankt voor de reacties, vooral de reactie van "werkaandewinkel" is erg verhelderend. !

 

Ik merk dat ik nog niet geheel duidelijk ben geweest met mijn vragen en daarom probeer ik het even anders te formuleren !

Overigens heb ik mijn concepten niet prijs gegeven, dus ik snap niet dat dragon's den en sharktank erbij gehaald word.

 

Ik laat op dit moment een website ontwikkelen waar vraag naar is. ( Dit weet ik 100% zeker. )

 

Dit is voor de bezoekers gratis, nu wil ik hem eerst “groot” laten worden en dan uit reclame inkomsten en afspraken met andere partijen mijn geld gaan verdienen. ( ik link bezoekers door naar aanvullende bedrijven zoals bijvoorbeeld: een notaris. )

Eventueel wil ik de goedlopende sites verkopen.

Dit gaat dan niet om enkele duizenden euro's maar om grote bedragen, anders gaat de site uiteraard niet weg. ( Ik ben overtuigd van mijn concepten. )

 

Dit zeg ik erbij omdat ik hier rekening mee wil houden, als ik namelijk ineens een groot bedrag voor 1 site krijg die ik verkoop en ik ben voor de belasting geen "ondernemer" of ik geef mijn aangifte op als "overige inkomsten", ben ik dan nog steeds geen ondernemer ? ???

 

 

Nu is het in eerste instantie vooral heel veel tijd investeren in ontwerp en marketing en pas na een aantal maanden/jaren rendabel. ( ik heb al heel veel tijd en jaren in mijn concepten zitten en ben nu ook nog nooit ingeschreven geweest als ondernemer terwijl ik de uren norm wellicht wel gehaald zou hebben. )

 

Nu ik daadwerkelijk veel geld investeer, hoe doe ik dit met inschrijven bij de kvk en de belastingdienst ?

 

Moet ik dit direct doen ? ( ik investeer al wel een hoop geld en tijd, maar verwacht niet direct het eerste jaar winst te maken. )

 

En zijn er hier bedrijven die soortgelijke sites hebben. ( dus bouwen voor advertentie opbrengsten en afspraken met andere bedrijven waar je klanten "heen stuurt" . )

 

Ik heb een hoop voorbeelden gezien en veel informatie gelezen, maar een heleboel regels, verzekeringen enz. lijken vooral op bedrijven gericht te zijn die producten verkopen.

 

Ik haal ( nogmaals ) mijn geld vooral op zodra er adverteerders gevonden zijn en de afspraken rond zijn met andere bedrijven waar ik personen naar doorstuur.

 

Ik doe deze sites oprichten naast mijn vaste baan en zit wellicht ( net ) niet aan de uren norm. ( ik verwacht er minimaal 16 uur mee bezig te zijn per week. )

Als ik niet aan de uren norm zit ben ik geen ondernemer, en dan ?

Ik wil me zoiezo inschrijven bij de kvk omdat ik een betrouwbaar bedrijf wil zijn en een zakelijke rekening wil openen.

 

Ik heb overigens alle folders gelezen van de belastingdienst en kvk, maar ik vind ze niet duidelijk in mijn situatie.

Daarnaast heb ik niemand in mijn omgeving als voorbeeld en daarom zoek ik hier op higherlevel.nl naar vergelijkbare bedrijven/situaties.

 

Ik hoop hiermee duidelijker te zijn geweest.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Je was voor mij al duidelijk genoeg in je eerste bericht. Je reactie is een herhaling van wat je al eerder schreef en van wat ik tussen de regels door al las. Geen probleem hoor, zolang het voor jezelf maar duidelijk is...

 

Overigens heb ik mijn concepten niet prijs gegeven, dus ik snap niet dat dragon's den en sharktank erbij gehaald word
Als dragon of shark zou ik aan een half woord al genoeg hebben en kan ik zelf wel wat concepten invullen. Ondernemen is meer dan een goed idee hebben. Ik schreef dit omdat ik vrees dat je te veel tegelijk wil en te weinig rekening houdt met de onzekerheden. Bij het in de markt zetten van een concept komt wellicht meer kijken dan je nu denkt. (Daarom zou ik ook nog toevoegen: "Don't quit your day-time job (yet)"... Je ietwat positieve inschattingen als "100% zeker" en "grote bedragen", "gat in de markt" bevestigen mijn gedachten hierover).

 

Kom je vaker op HL, dan zul je merken dat men je graag belangeloos wil helpen. Sommigen zullen je daarbij niet sparen en hun ongezouten mening geven. Nog een extra gratis tip: neem juist de kritische reacties goed door. Die helpen je vaak meer om je ideeën te verbeteren dan de reacties die blind met je mee gaan.

(P.S. @Werkaandewinkel: prima reactie, helemaal mee eens, voor een reus moet je meer posten, dus die hou je tegoed!)

 

Wat wellicht voor jouw insteek een punt is (en zoals Werkaandewinkel ook schreef en ikzelf in de eerste regel probeerde aan te geven): voor de belasting is één van de ondernemerscriteria niet of je investeringen doet, maar of er een bron van inkomsten is. Met jarenlange investeringen zonder winst, gevolgd door een eenmalige, incidentele klapper is het mogelijk dat de belastingdienst je niet onder "Winst uit onderneming" zal indelen. De urennorm is een ander criterium. Hoeft allemaal geen punt te zijn, want als particulier met "overige inkomsten" kom je ook een heel eind. Fiscaal is het dan wel iets anders en een stukje simpeler. Ga je daar gerust verder in verdiepen.

 

Mijn commentaar was overigens zeker niet om je te ontmoedigen hoor. Ga er gewoon voor. Wie niet waagt wint niet!

Ik heb je alleen mijn aanpak (als mede internetondernemer met meer dan 10 jaar inkomsten uit o.a. advertenties en leads) beschreven, zodat je er wellicht wat aan hebt. Hopelijk heb je mijn tips aan het eind van mijn eerste reactie ook gezien. Ikzelf heb er veel aan gehad. Nogmaals: Succes!

 

(P.S. Hoe is het trouwens vanaf 2009 met de jassen verlopen?)

Link naar reactie
  • 0

Hallo mmint,

 

Bedankt voor je reactie wederom, ik citeer je even :

 

" Met jarenlange investeringen zonder winst, gevolgd door een eenmalige, incidentele klapper is het mogelijk dat de belastingdienst je niet onder "Winst uit onderneming" zal indelen. De urennorm is een ander criterium. Hoeft allemaal geen punt te zijn, want als particulier met "overige inkomsten" kom je ook een heel eind. Fiscaal is het dan wel iets anders en een stukje simpeler. Ga je daar gerust verder in verdiepen."

 

Dit ben ik aan het doen, ik probeer juist hierover info te krijgen.

Ik kan nergens vinden of ik me in moet/kan schrijven bij de kvk in het geval je naast je huidige baan een aantal sites ontwikkeld en daar de marketing voor doet zonder dat "winst" direct het gevolg zal zijn.

Wel zal dit het uiteindelijke doel zijn uiteraard, maar om advertentieruimte en zakelijk geïnteresseerden te vinden moet ik natuurlijk eerst het concept goed in de markt hebben gezet.

 

Dus wanneer schrijf ik me in ?

Bij de voorbereiding op inschrijving bij de kvk moet ik allemaal schattingen doorgeven wat mijn inkomsten zullen zijn.

Aangezien ik niet weet hoe snel ik winst ga behalen en hoeveel deze ongeveer zullen bedragen vind ik vooral dit erg lastig...

 

Overigens hoef je je geen zorgen te maken dat ik mijn huidige baan opzeg, ik hoopte dat al duidelijk te hebben gemaakt.

Over mijn positieve insteek, ik citeer je weer:

 

"Je ietwat positieve inschattingen als "100% zeker" en "grote bedragen", "gat in de markt" bevestigen mijn gedachten hierover).

Kom je vaker op HL, dan zul je merken dat men je graag belangeloos wil helpen. Sommigen zullen je daarbij niet sparen en hun ongezouten mening geven"

 

Ik ben al 7 jaar concepten aan het uitdenken en aan het lezen op ondernemersplatforms. ( ik heb veel gelezen en alle tv uitzendingen bekeken die maar enigszins met ondernemen te maken hebben. )

Mijn concepten heb ik door alle mangels gehaald en aan alle twijfels onderworpen. ( Ik ga zeker niet snel over tot "actie" en bij de minste twijfel heb ik een reden het niet te doen. )

 

Er zijn dan ook van de ( ik noem maar wat ) 200 concepten, 4 concrete concepten overgebleven in de jaren.

Hier sta ik 100% achter en hier heb ik gedegen marktonderzoek naar gedaan.

Ik ben nu op een leeftijd dat ik barst van de energie en ik heb een super web designer gevonden die voor mij de eerste site realiseert.

 

Mijn kleding concept uit 2009 bleek niet haalbaar als startend bedrijf en is inmiddels al door een grotere partij opgepakt.

 

Begrijp me niet verkeerd, ik vind je kritische woorden fijn om te horen. ( liever dat dan geen reactie ) en ik heb echt wel wat aan je reacties gehad.

Ik hoop dan ook nog meer tips en tricks van je te mogen horen.

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Prima, dat klinkt goed. Goede voorbereiding is het halve werk.

 

De KvK kent andere criteria dan de Belastingdienst. Ik kan me herinneren dat je je moet inschrijven zodra je economisch actief bent. Ga gerust bij ze langs voor meer info. Ze bijten niet en hebben veel informatie. Nul winst in de eerste jaren kan een correcte schatting zijn. Zie ook de kvk website.

Link naar reactie
  • 0

Je site is nog niet online. Je hebt geen marktstudie gedaan. Je gaat fulltime in loondienst blijven. Je hebt er nooit bij stil gestaan dat adverteerders zich niet vanzelf aandienen en dat je tijdens de kantooruren hard zult moeten bellen om een paar centen binnen te halen.

 

En toch ben je nu al overtuigd dat je binnen een paar jaar een groot bedrag van een investeerder zal krijgen.,

 

Er is een spreekwoord dat zegt: De huid niet verkopen voordat de beer geschoten is.

 

I'm out. Dream on.

Link naar reactie
  • 0

(Wel) In reactie op je bericht: of je je inschrijft bij de kvk kan je dus bepalen (zoals ik al schreef) aan de hand van of je deelneemt aan het economisch verkeer en of je winst kan verwachten. Als dat de eerste jaren verliezen zijn dan zijn deze aftrekbaar van het persoonlijk inkomen, behoudens de ondernemersvrijstelling en startersvrijstelling waarvan sinds enkele jaren, geheel terecht, de aftrek is beperkt tot de winst uit onderneming.

 

Maar waarom ben je zelf niet even naar de KvK gegaan om dit te bespreken? Ze bijten niet zoals Mmint ook al aangaf. Een belangrijke eigenschap die je moet hebben als je voor jezelf begint is dat je door pakt. Er is niemand anders die jou gaat vertellen wat je moet doen en het stapeltje werk ligt ook niet netjes voor je klaar om 9 uur 's-ochtends. Doe je niets, dan gebeurt er niets. Als je x jaar lang nadenkt over 200 concepten klinkt dat (moet ik het met de anderen eens zijn) niet als erg daadkrachtig. Juist als je stappen neemt leer je door vallen en opstaan al datgene wat je 's-ochtends bij je overpeinzingen kijkend in de badkamer spiegel, allemaal wel niet vergeten bent. Juist erg innovatieve concepten zorgen voor drempels die je van tevoren niet kan bedenken, hoe goed je zaken ook uitdenkt. Bovendien zal je moeten samenwerken dus lang blijft je 'uitvinding' dan ook niet geheim; hoe eerder je dan naar de markt gaat hoe lager het risico.

 

Succes. Misschien wil je hier t.z.t. laten weten welk wereld veroverend concept je in de markt hebt gezet dan kan je iedereen uitlachen.

Link naar reactie
  • 0

wellicht ten overvloede, je titel "onzekere inkomsten". dit geldt voor ALLE ondernemers.

 

ik hoop dat je gelijk krijgt, maar ik denk dat elk concept rondom advertising, heel erg moeilijk wordt.

wanneer heb jij voor het laatst op een banner geklikt?

tegenwoordig gaat het om engagement en relevantie, niet meer om de advertentieplek.

anyway, succes!

Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 183 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.