Ik heb een eigen catering bedrijf. Al jaren krijgen ik niet alleen aanvragen uit eigen regio, maar eigenlijk uit het hele land. Om enigszins gade te slaan uit mijn goede SEO-werkzaamheden; wil ik graag aanvragen doorspelen aan freelance koks of kleine cateringbedrijven tegen een kleine vergoeding. Daarbij verzorg ik het eerste contact met de klant (offerte toesturen, beantwoorden vragen, juiste kok vinden voor de partij). De koks dienen dus ook de door mij opgestelde menu's te bereiden en naar mijn tarieven. Ik vroeg hier altijd een maandelijkse fee voor, maar om verschillende redenen is het handiger om de partijen op basis van provisie door te spelen.
De vraag is hoe ik dit het beste boekhoudkundig kan verwerken.
Een eerste mogelijkheid is om: de partij zelf te factureren naar de klant, tegen de daarvoor geldende btw tarieven (meestal het 6% tarief, maar voor verhuurartikelen en drank 21%). Daarnaast een creditfactuur versturen naar de kok, waarbij de provisie in mindering word gebracht. Hierbij sluit ik dus de bemiddeling op eigen naam, terwijl het uiteindelijk voor de klant wel overduidelijk is dat een ander bedrijf/freelance kok de partij verzorgt. En wie is dan uiteindelijk aansprakelijk wanneer een partij niet goed verzorgt word of wanneer er zelfs schade ontstaat in de woning van de klant. Het financiële voordeel van deze constructie is dat er uiteindelijk slechts het aan het product gekoppelde btw percentage (vaak 6%) betaald wordt over de provisie.
De andere mogelijkheid is om meer als bemiddelaar op te treden waarbij de klant eigenlijk de overeenkomst sluit met de kok. En laatstgenoemde ook de factuur opmaakt en deze de klant toestuurt. Vervolgens ontvangt de kok een factuur van mij voor de provisie. Mijn bemiddeling moet in dit geval als dienst opgevat worden volgens de belastingdienst. En als we kijken wat deze dienst inhoudt (onderhoud en up-to-date houden website, behandelen offerte aanvragen, beantwoorden vragen, klachtenafhandeling) dan zou daarvoor het 21% tarief berekend dienen te worden. Het frappante is echter dat wanneer ik de partij zelf zou verzorgen, deze diensten verdisconteerd zijn in het algehele horeca-product waarvoor het 6% tarief geld.
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
Sidell
Sidell
Ik heb een eigen catering bedrijf. Al jaren krijgen ik niet alleen aanvragen uit eigen regio, maar eigenlijk uit het hele land. Om enigszins gade te slaan uit mijn goede SEO-werkzaamheden; wil ik graag aanvragen doorspelen aan freelance koks of kleine cateringbedrijven tegen een kleine vergoeding. Daarbij verzorg ik het eerste contact met de klant (offerte toesturen, beantwoorden vragen, juiste kok vinden voor de partij). De koks dienen dus ook de door mij opgestelde menu's te bereiden en naar mijn tarieven. Ik vroeg hier altijd een maandelijkse fee voor, maar om verschillende redenen is het handiger om de partijen op basis van provisie door te spelen.
De vraag is hoe ik dit het beste boekhoudkundig kan verwerken.
Een eerste mogelijkheid is om: de partij zelf te factureren naar de klant, tegen de daarvoor geldende btw tarieven (meestal het 6% tarief, maar voor verhuurartikelen en drank 21%). Daarnaast een creditfactuur versturen naar de kok, waarbij de provisie in mindering word gebracht. Hierbij sluit ik dus de bemiddeling op eigen naam, terwijl het uiteindelijk voor de klant wel overduidelijk is dat een ander bedrijf/freelance kok de partij verzorgt. En wie is dan uiteindelijk aansprakelijk wanneer een partij niet goed verzorgt word of wanneer er zelfs schade ontstaat in de woning van de klant. Het financiële voordeel van deze constructie is dat er uiteindelijk slechts het aan het product gekoppelde btw percentage (vaak 6%) betaald wordt over de provisie.
De andere mogelijkheid is om meer als bemiddelaar op te treden waarbij de klant eigenlijk de overeenkomst sluit met de kok. En laatstgenoemde ook de factuur opmaakt en deze de klant toestuurt. Vervolgens ontvangt de kok een factuur van mij voor de provisie. Mijn bemiddeling moet in dit geval als dienst opgevat worden volgens de belastingdienst. En als we kijken wat deze dienst inhoudt (onderhoud en up-to-date houden website, behandelen offerte aanvragen, beantwoorden vragen, klachtenafhandeling) dan zou daarvoor het 21% tarief berekend dienen te worden. Het frappante is echter dat wanneer ik de partij zelf zou verzorgen, deze diensten verdisconteerd zijn in het algehele horeca-product waarvoor het 6% tarief geld.
Hoe denken jullie hierover?
Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/48430-btw-over-provisie-in-de-horeca-branche/Delen op andere sites
Aanbevolen berichten
7 antwoorden op deze vraag