• 0

BTW over provisie in de horeca-branche

Ik heb een eigen catering bedrijf. Al jaren krijgen ik niet alleen aanvragen uit eigen regio, maar eigenlijk uit het hele land. Om enigszins gade te slaan uit mijn goede SEO-werkzaamheden; wil ik graag aanvragen doorspelen aan freelance koks of kleine cateringbedrijven tegen een kleine vergoeding. Daarbij verzorg ik het eerste contact met de klant (offerte toesturen, beantwoorden vragen, juiste kok vinden voor de partij). De koks dienen dus ook de door mij opgestelde menu's te bereiden en naar mijn tarieven. Ik vroeg hier altijd een maandelijkse fee voor, maar om verschillende redenen is het handiger om de partijen op basis van provisie door te spelen.

 

De vraag is hoe ik dit het beste boekhoudkundig kan verwerken.

Een eerste mogelijkheid is om: de partij zelf te factureren naar de klant, tegen de daarvoor geldende btw tarieven (meestal het 6% tarief, maar voor verhuurartikelen en drank 21%). Daarnaast een creditfactuur versturen naar de kok, waarbij de provisie in mindering word gebracht. Hierbij sluit ik dus de bemiddeling op eigen naam, terwijl het uiteindelijk voor de klant wel overduidelijk is dat een ander bedrijf/freelance kok de partij verzorgt. En wie is dan uiteindelijk aansprakelijk wanneer een partij niet goed verzorgt word of wanneer er zelfs schade ontstaat in de woning van de klant. Het financiële voordeel van deze constructie is dat er uiteindelijk slechts het aan het product gekoppelde btw percentage (vaak 6%) betaald wordt over de provisie.

 

De andere mogelijkheid is om meer als bemiddelaar op te treden waarbij de klant eigenlijk de overeenkomst sluit met de kok. En laatstgenoemde ook de factuur opmaakt en deze de klant toestuurt. Vervolgens ontvangt de kok een factuur van mij voor de provisie. Mijn bemiddeling moet in dit geval als dienst opgevat worden volgens de belastingdienst. En als we kijken wat deze dienst inhoudt (onderhoud en up-to-date houden website, behandelen offerte aanvragen, beantwoorden vragen, klachtenafhandeling) dan zou daarvoor het 21% tarief berekend dienen te worden. Het frappante is echter dat wanneer ik de partij zelf zou verzorgen, deze diensten verdisconteerd zijn in het algehele horeca-product waarvoor het 6% tarief geld.

 

Hoe denken jullie hierover?

 

Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/48430-btw-over-provisie-in-de-horeca-branche/
Delen op andere sites

Aanbevolen berichten

7 antwoorden op deze vraag

  • 0

Het financiële voordeel van deze constructie is dat er uiteindelijk slechts het aan het product gekoppelde btw percentage (vaak 6%) betaald wordt over de provisie.

 

Welnee, dat heb je verkeerd begrepen.

Je bent sowieso 21% BTW over jouw bemiddeling verschuldigd.

 

Verder is het wel een ingenieus concept! Leuk, hoop dat het werkt.

  • 0

Het financiële voordeel van deze constructie is dat er uiteindelijk slechts het aan het product gekoppelde btw percentage (vaak 6%) betaald wordt over de provisie.

 

Welnee, dat heb je verkeerd begrepen.

Je bent sowieso 21% BTW over jouw bemiddeling verschuldigd.

 

Verder is het wel een ingenieus concept! Leuk, hoop dat het werkt.

Bij deze constructie is er in feite geen sprake van bemiddeling, alleen van inkoop en verkoop. ik koop de dienst in tegen een tarief dat 8,5% lager ligt dan mijn verkoopprijs. Alleen ben ik bang dat er niet gesproken kan worden van 'een bemiddeling op eigen naam', aangezien de freelance kok de opdracht uitvoert en hij het directe contact heeft met de klant.

  • 0

Oh, dus je gaat dan gewoon je cateringwerkzaamheden uitbreiden en deze inkopen bij derden.

Dus niet bemiddelen. Ja, dat is dan een stuk minder ingenieus.

 

Maar dat klopt: dan ben je inderdaad geen 21% BTW verschuldigd over je provisie, want er is geen provisie (in tegenstelling tot datgene men zou kunnen denken wanneer men de titel van je post leest).

 

 

 

 

 

 

 

  • 0

Voor de kok, die ondernemer is maakt het toch niks uit of jij 6 o 21% factureert as jij alleen bemiddelaar bent, hij vraagt gewoon de btw van jou factuur terug.. dus zet gewoon 21% btw erop.. word niemand armer van..

 

Omdat er in de horeca veel gebruik gemaakt kan worden van het 6% tarief kunnen privekoks en kleine cateraars al gauw gebruik maken van de 'Kleineondernemersregeling'. Derhalve heeft het voor hen wel effect als ik het 21% tarief reken over mijn diensten.

 

  • 0

Maar wat is nou precies je vraag dan?

 

- Of wij vinden dat jij je cateringactiviteiten zelf moet uitbreiden en bij derden inkopen zodat de leverancier vaak 6% BTW kan berekenen aan jou?

 

- Of dat wij vinden dat jij moet bemiddelen, waarbij de afnemer van jouw bemiddelingsdiensten 21% BTW moet betalen aan jou en zelf de eindklant kan factureren (of jou dat kan laten doen middels ‘third-party billing’)?

 

Waarbij het verschil eigenlijk alleen een echt verschil is voor “hobby-koks”.

 

Nou, ik zou het niet weten eerlijk gezegd. Volgens mij weet jij dat zelf beter dan ik tenminste.

 

  • 0

Misschien ver gezocht, maar zou er in dit geval geen sprake kunnen zijn van marge-regeling?

 

Je koopt feitelijk iets in bij een kok voor zeg 80 euro inclusief btw (mix van 6 en 21%), en verkoopt het voor 100 euro. Over die 20 euro zou je 21% moeten afdragen.

 

Of dit in deze situatie mag durf ik niet te zeggen: de marge-regeling is er primair voor 'gebruikte goederen', waaronder bijvoorbeeld oudere auto's maar ook kunstwerken en dergelijke vallen. Er zijn wel zaken die er expliciet niet onder vallen, maar daarin wordt iets als catering niet genoemd. Feitelijk zou de dan 'tweedehands eten' verkopen, wat nogal onsmakelijk klinkt maar dat maakt iets niet fiscaal onmogelijk.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    3 leden, 45 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.