Jump to content
Fantomas
Verberg

Groeien en hoe verdelen we de taart?

Beste Higerlevel mensen,

 

Ik draai met mijn bedrijf een zestal jaren en we willen ons product met name in een aantal hoofdsteden in Europa gaan exploiteren. Er komt een LTD, holding en werkmaatschappijen. Mijn business partner (BP) en ik verdelen hoofdzakelijk de taart met 2 medewerkers die een kleiner aandeel zullen krijgen.

 

Mijn BP stelt voor een 40(BP)-40(ik)-20(2 medewerkers) verdeling.

Ik ben de bedenker van het product en mijn BP doet nu een jaar mee. Hij regelt alle organisatorische en juridische zaken m.b.t. het buitenland. Personele zaken doen we samen, uitvoering en productcreativiteit ligt bij mij. Ik wil eigenlijk nooit minder dan 51% hebben omdat ik anders het gevoel krijg dat ik niet meer "de baas" ben. Is dat een juiste zakelijke instelling en zou iemand zijn eigen ervaring kunnen delen zodat ik kan vergelijken. Alvast zeer bedankt.

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Ik wil eigenlijk nooit minder dan 51% hebben omdat ik anders het gevoel krijg dat ik niet meer "de baas" ben.

 

En...,

 

Wat vindt "BP" daar van?

 

Persoonlijk zou ik (als BP, tevens gelijkwaardige partner) daar niet zo heel van gecharmeerd zijn, eerlijk gezegd.

 

Link to post
Share on other sites
 • 1

misschien moet je de taart (jaarlijkse winst/ aandeelhouderschap) wel gelijk verdelen, maar moet je het recept van de taart in eigendom houden..

 

Kortom als jij het product hebt bedacht zorg dan dat jij daar de eigenaar van bent (intellectueel eigendom) en zorg dat de BV alleen het recht krijgt om te produceren en te verkopen.

 

Op die manier hou jij wat extra zeggenschap want er is een (licentie)overeenkomst die opzegbaar is. Hou er wel rekening mee dat er dan meestal wel redelijk pittige ontbindingsvoorwaarden gevraagd zullen worden door je zakenpartners zodat jij niet bij het eerste geschilletje de overeenkomst opzegt. (bijv een lange opzegtermijn of bij opzegging ook je aandeel in de bv in moeten leveren

 

Daarnaast zou je ook los van het eigendom van het productidee ook kunnen kijken naar een andere stemrechtverhouding op de aandelen of voor sommige beslissingen een gekwalificeerde meerderheid verlangen (2.3 meerderheid) met zo'n clausule moeten voor bepaalde benoemde beslissingen altijd de instemming nodig van beide businesspartners en kun je niet door de gewone meerderhed van BP+ 2 werknemers (40+10+10) overruled worden.

 

voor de 2 10% aandeelhouders zal dit niet zoveel uitmaken, die kunnen toch al niks afdwingen voor jou en je BP geeft dit enige mate van zekerheid dat de een de ander niet buitenspel kan zetten.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 161 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept