Jump to content
Richie69
Verberg

Hoogte van Management fee van bestuurders en niet-bestuurders?

vraag

Beste allen,

Tot voor kort was ik in loondienst bij een ICT dienstverlener met een 3-tal andere collega's. We hebben het plan opgepakt om te gaan ondernemen. De structuur die we hebben opgezet is ieder een Eigen Beheer B.V. Deze beheer BV's hebben te samen 100% aandelen in een Group Holding. Daaronder zit een Werkmaatschappij. De Group is voor 80% aandeelhouder van de werkmaatschappij. De overige 20% is voor een derde partij.

Nu ben ik de enige bestuurder van zowel de Werkmaatschappij als de Group Holding. Bovenstaande is al doorgevoerd en de BV's zijn al actief. Over de hoogte van de vergoedingen voor de inbreng van iedereen zijn we het al eens, althans qua verhoudingen. Deze zijn marktconform.

 

Mijn vraag gaat over hoe om te gaan met managementfee. Mijn vragen zijn:

 

Aangezien mijn collega's geen bestuurders zijn in de Werkmaatschappij en de Group mogen ze dan wel management fee factureren. Ze leveren uiteraard wel diensten aan de werkmaatschappij. Of moeten ze gewoonweg hun diensten als Consultant factureren? Maakt dit wat uit voor de fiscus of anderszins?

 

Qua hoogte van de managementvergoeding begrijp ik dat het slim is om deze zo laag mogelijk te houden ivm de belasting. De rest is dan winst en wordt dan als dividend uitgekeerd. Maar in dat geval zal de "derde partij" daar extra profijt van hebben. Die krijgt dan immers meer winst dan wanneer we een "normale" (en marktconforme) vergoedingen zouden hanteren. Dat is ook niet de bedoeling. Wat is hier handig in?

 

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

@Richie,

 

Allereerst welkom op Higherlevel!

 

Inhoudelijk: ook aandeelhouders-niet bestuurders kunnen werken met managementfee.

 

Qua hoogte van de managementvergoeding begrijp ik dat het slim is om deze zo laag mogelijk te houden ivm de belasting. Maar in dat geval zal de "derde partij" daar extra profijt van hebben.

Wijze raad: verwar arbeid en risico niet met elkaar, zeker niet bij externe aandeelhouders. Management fee moet gewoon een marktconforme beloning voor arbeid zijn, en niet meer dan dat. De resterende winst is dan voor de aandeelhouders als beloning voor het risico

 

Bovendien heeft de derde partij ook nadeel van deze - op het eerste gezicht wat vreemde - constructie met 1 bestuurder: de 2 overige aandeelhouders -en mogelijk jij ook!- zijn allemaal verplicht sociaal verzekerd, en die kosten (sociale premies WW, WGA, ZW) draagt de werkmij - dit gaat dus ten laste van de winst van de 3e partij.

 

Ten aanzien van de hoogte van de managementfee: zorg dat je daar alledrie in ieder geval de kosten van kunt betalen, dus voor iedereen gebruikelijk loon + salarisadministratie, aangiftes, jaarrekening, auto, (loondienst) AOV et cetera.

 


Partner bij B2Bsure, de vooruithelpers in verzekeringen en risicobehee

Ik help ondernemers vooruit met inzicht in en oplossingen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Waarmee kan ik jou vooruit helpen? 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 86 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept