Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Bernard_T

Certificaathouder uitkopen

Recommended Posts

Beste HigherLevel Community,

 

Met veel interesse bekijk ik de vele posts op dit forum. Nu zit ik zelf met een vraag waar ik niet zo makkelijk uitkom en hoop ik dat jullie me in de juiste richting kunnen helpen.

 

Samen met een compagnon ben ik drie jaar geleden een start-up gestart. We hebben enkele werknemers ondergebracht in een Stichting Administratie Kantoor, waarbij persoon X een vrij groot belang van 20% heeft vergaard. Nu is het geval zo, dat persoon X heeft gekozen om het bedrijf te verlaten en we zijn niet in de financiele positie om persoon X uit te kopen.

 

In de certificaatovereenkomst hebben we een aanbiedingsplicht opgenomen bij inactiviteit. Als we niet voldoende cash middelen hebben om persoon X uit te komen, kunnen we een lening verstrekken met een termijn van 60 maanden.

 

Echter, statutair gezien mogen we persoon X niet uitkopen met een lening omdat we een negatief eigen vermogen hebben door een converteerbare lening in STAK.

 

Aangezien het om certificaten van aandelen gaat zijn deze ook minder makkelijk te verkopen aan een investeerder.

 

Hebben jullie wellicht een idee hoe we dit het best kunnen oplossen voor beiden partijen?

 

Alvast heel erg bedankt!

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

negatief vermogen bekent dat de certificaten niet ingekocht kunnen worden door de bv/stak. De andere certificaathouders kunnen zijn certificaten wel gewoon kopen.

 

Welke prijs is afgesproken voor zijn certificaten? En hoe verhoudt zich die tot zijn oorspronkelijke koopprijs?


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank voor je snelle reactie. We hebben nog geen prijs afgesproken. De certificaten zijn in tranches ingekocht over tijd met een totale investering van ~20k. Inmiddels praten we met een investeerder over een waardering van 1.5 mln, wat zou betekenen ~300k. Echter, gezien onze omzet (~150k) zit hier nog heel veel verwachting/onzekerheid in.

 

De huidige aandeelhouders (founders) zijn niet in de positie om dit zo maar uit te kopen.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

er is nog een andere certificaathouder, die zou mogelijk een (klein) deel kunnen kopen.

 

Zou het een mogelijkheid zijn om met je eigen holding een lening aan te gaan? Maar wat als de werkmaatschappij omvalt en je de lening niet meer kunt betalen vanuit je MT fee?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er moet in de administratievoorwaarden toch ergens wel een bepaling zijn over de vergoeding/ prijs voor certificaten welke een certificaathouder krijgt? Ik kan me niet goed voorstellen dat dit gebaseerd wordt op de huidige waarde van de onderneming. Certificaten hebben niet dezelfde waarde en die waarde wordt juist bepaald in de overeenkomst(en) tussen de aandeelhouders/STAK en certificaathouders.

 

Een STAK kan verder in bepaalde gevallen gehouden zijn om de aandelen aan te bieden aan de overige aandeelhouders en de prijs die de STAK krijgt is dan van toepassing op de certificaathouders. Dit kan vaak de prijs zijn welke is betaald door de certificaathouder.

 

Indien een certificaathouder zelf vertrekt kan dit niet zonder meer betekenen dat hij de prijs ontvangt voor de waarde van de betreffende aandelen (dat zou ik noooit zo afspreken en klinkt ongebruikeijk). De vennootschap komt hiermee in problemen indien een willekeurige werknemer het schip op eigen initiatief verlaat op een door de werknemer handig tijdstip. Ik kan er een boek over schrijven maar er is hier meer info nodig.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 2 leden online en 142 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept