Jump to content
Ondernemersvraag
Verberg

Opzetten BV: agio onbelast bij liquidatie?

Ik ben aan het onderzoeken hoe ik mijn BV wil inrichten, aangezien ik bij de liquidatie graag een turboliquidatie zou willen doen zonder een notarisbezoek.

 

Na wat onderzoek lijken er een paar opties te zijn:

1) Geheel als aandelenkapitaal storten.

1a) Bij liquidatie de normale procedure volgen waardoor een advertentie in een landelijk dagblad moet worden geplaatst en verklaring van non-verzet moet worden aangevraagd. Daarna is het aandelenkapitaal terug te betalen en is er geen vervreemdingsvoordeel. Lang en omslachtig zonder schuldeisers.

1b) Kapitaalvermindering bij de notaris (statutenwijziging) waarna aandelenkapitaal kan worden terugbetaald. Verkrijgingsprijs wordt verlaagd waardoor er fiscaal geen voordeel in aanmerking wordt genomen. BV kan later nog worden gebruikt of geliquideerd worden.

2) Minimaal aandelenkapitaal en restant als agio storten.

2a) Bij liquidatie omzetten in formeel aandelenkapitaal en vervolgens 1a of 1b. Omslachtig en duurder.

2b) Bij liquidatie het agio terugbetalen en vervolgens een turboliquidatie.

 

Ik neig nu naar optie 2b omdat er een turboliquidatie mogelijk is zonder dat er een notaris moet worden bezocht of andere kosten moeten worden gemaakt.

Van belang hierbij is dat de terugbetaling belast is als regulier voordeel (4.13-1-b IB 2001) omdat er geen statutenwijziging heeft plaatsgevonden. Hier tegenover staat dat de verkrijgingsprijs gelijk blijft (4.33 IB 2001) waardoor er bij liquidatie een negatief vervreemdingsvoordeel overblijft (4.34-3 IB 2001).

Dit zou in het jaar van liquidatie tegen elkaar wegvallen, zodat er fiscaal geen gevolg lijkt te zijn in het aanmerkelijk belang.

 

Bijkomend voordeel lijkt te zijn dat in het eerste (verlengde) boekjaar de agiostorting niet zichtbaar is bij de KvK, pas na de eerste jaarrekening wordt dit dan openbaar.

 

Klopt deze redenatie?

Alvast bedankt voor jullie inzichten!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Waarop baseer je de stelling dat een BV zonder schuldeisers niet via turbo liquidatie kan?

 

En waarom sorteer je bij de oprichting al voor op liquidatie van je holding BV?

 

Groet

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Bedankt voor je reactie!

 

Omdat het geld van het aandelenkapitaal dan nog in de BV zit waardoor er nog baten zijn. De KvK lijkt dan niet akkoord te gaan met een turboliquidatie. Wordt het aandelenkapitaal voor de liquidatie terugbetaald, zit je met een vordering op de aandeelhouder tot volstorten..

 

De BV wordt mede gebruikt als SpaarBV en moet wellicht na volgend jaar Prinsjesdag al weer leeg, mocht de situatie fiscaal veranderen. Dat zou in versie 2b goedkoop kunnen, waarna evt. een nieuwe BV kan worden gestart mocht dat voor andere activiteiten nodig zijn.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Spaargeld BV lijkt leuk om box 3 heffing te verlagen, maar is geen prefab oplossing.

 

Enfin, dit vanuit mijn vak, want een spaargeld BV heeft met ondernemen niets van doen en daar draait HL wel om. Dus als moderator gooi ik hier een slotje op.

 

Groet en succes

Joost

 


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 328 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept